Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που διοργανώνεται κάθε Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ, που ιδρύθηκε το 1999, έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο[1][2].Το 2018 συμπεριλήφθηκε στα 28 φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που διαμορφώνουν τη λίστα των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Όσκαρ[3]. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον πολιτιστικό οργανισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο οποίος κάθε Νοέμβριο διοργανώνει επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ είναι η Ελίζ Ζαλαντό και διευθυντής ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Περιγραφή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επικεντρώνεται στον ανεξάρτητο κινηματογράφο τεκμηρίωσης και την ανακάλυψη νέων δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο. Αποτελεί ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο. Οι προβολές του συγκεντρώνουν περισσότερους από 85.000[4] θεατές ετησίως.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στον ιστορικό κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους, σε τέσσερις αίθουσες που προήλθαν από την ανακατασκευή των παλαιών αποθηκών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και σε δήμους της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το κέντρο του Φεστιβάλ είναι η Αποθήκη Γ΄ στο Λιμάνι.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1999 με πρωτοβουλία του Δημήτρη Εϊπίδη, ο οποίος παρέμεινε διευθυντής του ως το 2016.
Το πρώτο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε με τη συμβολή τιμητικής διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής, αποτελούμενης από σημαντικά ονόματα του κινηματογράφου όπως οι Σαντάλ Ακερμαν, Γιουντίτ Έλεκ, Μαρσελίν Λοριντάν-Ίβενς, Γιόχαν φαν ντερ Κέεκεν, Ρόμπερτ Κρέιμερ, Αλεξάντρ Σοκούροφ, Φρέντερικ Ουάισμαν, Ντ. Α. Πένεμπέικερ, κ.ά.
Από το 2017 (19ο ΦΝΘ) απέκτησε διαγωνιστικό χαρακτήρα. Το 2018 προστέθηκε στο πρόγραμμά του διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR (Virtual Reality).
To 2018 συμπεριλήφθηκε στα 28 φεστιβάλ ντοκιμαντέρ διεθνώς που διαμορφώνουν τη λίστα των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Όσκαρ: το ντοκιμαντέρ που κερδίζει τον «Χρυσό Αλέξανδρο» προκρίνεται για συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ.
Για πρώτη φορά τον Μάιο του 2020, αποφασίστηκε το Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα[5].
Σημαντικοί προσκεκλημένοι και αφιερώματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ανάμεσα στους διακεκριμένους ντοκιμαντερίστες που επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται οι Μπάρμπαρα Κοπλ, Κιμ Λοντζινότο, Πίριο Χονκασάλο, Λούι Ψυχογιός, Τζο Μπέρλιντζερ, Μπρους Σινόφσκι, Τζένιφερ Φοξ, Κλερ Σιμόν, Έλενα Τρεστίκοβα, Άλμπερτ Μέιζελς, Ντέιβιντ Μέιζελς, Χέντι Χόνινγκμαν και Ταλάλ Ντερκί.
Το φεστιβάλ παρουσιάζει κάθε χρόνο αφιερώματα και ρετροσπεκτίβες σε κορυφαίους δημιουργούς και ρεύματα του κινηματογράφου τεκμηρίωσης. Τα αφιερώματα που διοργάνωσε το φεστιβάλ είναι τα εξής:
22o ΦΝΘ – 2020
Ντοκιμαντέρ animation
Ανθρωπόκαινος
Memes
21o ΦΝΘ – 2019
Wang Bing
Gustav Deutsch
Spotlight: Eduardo Williams
Carte Blanche: Louie Psychoyos
Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;
20ό ΦΝΘ – 2018
Verena Paravel & Lucien Castaing-Taylor
Το ’68 πέρα από το ’68
Carte Blanche: Sara Driver
19ο ΦΝΘ – 2017
Vitaly Mansky
John Berger
Angela Ricci Lucchi & Yervant Gianikian
Short Doc Experiments Oberhausen
Carte Blanche: Δημήτρης Εϊπίδης
18ο ΦΝΘ – 2016
Jong Bang Carlsen
Mark Cousins
17ο ΦΝΘ – 2015
Hubert Sauper
Alexandru Solomon
16ο ΦΝΘ – 2014
Peter Wintonick
Nicolas Philibert
15ο ΦΝΘ – 2013
Patricio Guzman
15 χρόνια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: μια συναρπαστική διαδρομή
14ο ΦΝΘ – 2012
Eyal Sivan
Άγγελος Αμπάζογλου
Spotlight: Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους
Docville
Δανέζικα ντοκιμαντέρ
Balkan focus
13ο ΦΝΘ – 2011
Sergei Loznitsa
Helena Třeštíková
Spotlight: Μέση Ανατολή
Ιστορίες της Αφρικής
12ο ΦΝΘ – 2010
Joris Ivens
Andrzej Fidyk
Spotlight: Πολωνικά ντοκιμαντέρ, Ντοκιμαντέρ για τη Νότια Κορέα, Ιστορίες του Αιγαίου
Δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ
Ιστορίες της Αφρικής
11ο ΦΝΘ – 2009
Peter Wintonick
Stefan Schwietert
Φώτος Λαμπρινός
Spotlight: Μεξικάνικα ντοκιμαντέρ, Αυστριακά ντοκιμαντέρ
Δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ
Θέμα: Αφρική εκ των έσω
10ο ΦΝΘ – 2008
Βλέμμα στην Ασία
Θέμα: πρόσωπα του φασισμού
Καναδικά ντοκιμαντέρ
Joe Berlinger & Bruce Sinofsky
Arto Halonen
Εμπόλεμη ζώνη
9ο ΦΝΘ – 2007
Βλέμμα στην Ασία
Θέμα: κλονισμένη αθωότητα
Οι κανόνες του παιχνιδιού
Barbara Kopple
Jon Alpert
Julia Reichert & Steven Bognar
Οι μουσικοί του κόσμου
Ολλανδικά ντοκιμαντέρ
8ο ΦΝΘ – 2006
Σύγχρονα θέματα: παγκοσμιοποίηση
Θέμα: Αφρική – άλυτες υποθέσεις
Η πολιτική της βίας – μέρος 2ο
Kim Longinotto
Εξάντας – ντοκιμαντέρ στον κόσμο
Σκανδιναβικό ντοκιμαντέρ
7ο ΦΝΘ – 2005
Θέμα: Μετανάστευση – Πρόσφυγες
Spotlight: Pirjo Honkasalo
Άουσβιτς – 60 χρόνια εφιάλτης
Στο επίκεντρο: The Human Rights Watch
Εθνογραφικός κινηματογράφος: στη μνήμη του Jean Rouch
Pierre Perrault
Ολυμπιακοί Αγώνες – ελληνικά ντοκιμαντέρ
6ο ΦΝΘ – 2004
Σύγχρονα θέματα: τρομοκρατία – Η πολιτική της βίας
Μαθήματα κινηματογράφου: αποκωδικοποιώντας τον κόσμο μας – Θόδωρος Αγγελόπουλος, Αμπάς Κιαροστάμι
Stefan Jarl
Spotlight: Heddy Honigmann
5ο ΦΝΘ – 2003
Σύγχρονα θέματα: Παλαιστίνη
Spotlight: Margaret Smilow, Nicolas Philibert, Michael Moore, Απόστολος Κρυωνάς, Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, Γιάννης Σμαραγδής
4ο ΦΝΘ – 2002
Παιδιά μιας σκληρής πραγματικότητας
Bruce Weber
Monika Treut
3ο ΦΝΘ – 2001
Albert & David Maysles
Ντοκιμαντέρ από το Ιράν
Ματιές σε μια χώρα: Γιουγκοσλαβία – Η ανατομία της φρίκης
2ο ΦΝΘ – 2000
Τσιγγάνοι: ζωές δίχως σύνορα
D.A. Pennebaker: συναυλίες Ροκ’ν’ρολ
Παρασκήνιο και λογοτεχνία
1ο ΦΝΘ – 1999
Δημήτρης Μαυρίκιος
Τα τμήματα του φεστιβάλ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελείται από τα εξής τμήματα:
- Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, όπου ντοκιμαντέρ άνω των 70΄ απ’ όλον τον κόσμο διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.
- Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ «Newcomers», όπου διαγωνίζονται πρώτες η δεύτερες ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών απ’ όλον τον κόσμο.
- Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα «Film Forward», όπου παρουσιάζονται ντοκιμαντέρ που ανήκουν στον χώρο του πρωτοποριακού κινηματογράφου.
- Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα VR, όπου παρουσιάζονται ταινίες εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality).
- Top Docs, με ταινίες κορυφαίων δημιουργών ή ταινίες που διέγραψαν σημαντική φεστιβαλική επιτυχία διεθνώς.
- Ανοιχτοί Ορίζοντες, όπου φιλοξενούνται τα αρτιότερα ανεξάρτητα ντοκιμαντέρ απ’ όλον τον κόσμο.
- Πλατφόρμα, όπου παρουσιάζονται τα ελληνικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς.
- Από οθόνη σε Οθόνη, που παρουσιάζονται ελληνικά ντοκιμαντέρ τα οποία μέσα από τον τηλεοπτικό φακό κάνουν μια αποφασιστική μετάβαση από τη μικρή στη μεγάλη οθόνη
- Ντοκιμαντέρ για παιδιά, με επιλεγμένες ταινίες για παιδιά και νέους.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης παράλληλες δράσεις όπως ημερίδες, masterclass, διαλέξεις, συνέδρια, συναυλίες, εκθέσεις και εργαστήρια.
Αναπτυξιακό τμήμα - Αγορά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Agora Doc Market ιδρύθηκε το 1999, παράλληλα με το πρώτο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις της Agora Doc Market είναι προσανατολισμένες στις ανάγκες των σκηνοθετών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
Η Agora Doc Market αποτελεί προέκταση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και έχει ως σκοπό να διαμορφώσει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών του χώρου, προσφέροντας το πλαίσιο και τις κατάλληλες συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες, σε ένα περιβάλλον που αποπνέει φιλοξενία και επαγγελματισμό.
Η Agora Doc Market συμπεριλαμβάνει τις ενότητες:
Agora Doc Market
Η Agora Doc Market online Video Library (via Cinando) προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αλλά και έναν μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών ντοκιμαντέρ χωρίς αντιπρόσωπο πωλήσεων. Οι ταινίες παραμένουν online για ενάμιση μήνα μετά τη λήξη του φεστιβάλ.
Docs in Progress
Το Agora DiP δίνει την ευκαιρία σε συγκεκριμένους αντιπροσώπους πωλήσεων, διανομείς και προγραμματιστές φεστιβάλ από όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν πρώτοι ταινίες μεγάλου μήκους από τις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους.
Thessaloniki Pitching Forum
Το Pitching Forum αποτελεί μια πλατφόρμα συγχρηματοδότησης και συμπαραγωγής, στην οποία μπορούν να υποβληθούν πρότζεκτ από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το Pitching Forum περιλαμβάνει ένα διήμερο workshop, ένα ημερήσιο Pitching Forum και ένα διήμερο συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης.
Η Αγορά πραγματοποιεί επιπλέον masterclass, το Agora Lab, το Doc Counseling, καθώς και τη δράση Meet the Future, που στρέφεται στους ανερχόμενους ντοκιμαντερίστες από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Βραβεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα βραβεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι τα εξής:
- Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: «Χρυσός Αλέξανδρος» και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Ο «Χρυσός Αλέξανδρος» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.
- Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ «Newcomers»: «Χρυσός Αλέξανδρος» και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Ο «Χρυσός Αλέξανδρος» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
- Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα «Film Forward»: «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
- Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα VR: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας VR, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
- Το βραβείο «Mermaid Award» για την καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής.
Επίσης, απονέμονται παράλληλα βραβεία από ανεξάρτητες επιτροπές. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ένα βραβείο στο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και ένα στην καλύτερη ελληνική ταινία που εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ), το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας, τα Βραβεία Νεότητας των Φοιτητών Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, τα Βραβεία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, το Βραβείο «WIFT» για γυναίκα σκηνοθέτρια ταινίας που προβάλλεται στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).
Τέλος, απονέμονται τέσσερα Βραβεία Κοινού Fischer. Τα βραβεία απονέμονται σε δύο ελληνικές ταινίες (άνω και κάτω των 50 λεπτών) και δύο ξένες ταινίες (άνω και κάτω των 50 λεπτών).
Βραβευμένες ταινίες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο «Χρυσός Αλέξανδρος»-Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος έχει απονεμηθεί στις ακόλουθες ταινίες:
2020 Καλωσήρθατε στην Τσετσενία, Ντέιβιντ Φρανς (ΗΠΑ)
2019 Συνήγορος, Ρέιτσελ Λι Τζόουνς, Φιλίπ Μπελές (Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία)
2018 Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών, Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία)
2017 Αυτοκρατορία ονείρων, Ντέιβιντ Μπόρενσταΐν (Δανία).
Επίσημος ιστότοπος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Raindance (1 Μαΐου 2013). «10 Top Documentary Film Festivals». Raindance (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2020.
- ↑ «Thessaloniki Documentary Festival». FilmFestivalLife.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2020.
- ↑ User, PressOffice. «From the Thessaloniki Documentary Festival to the Oscars®». www.filmfestival.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2020.
- ↑ parallaxi (10 Νοεμβρίου 2018). «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Δυστυχώς εξαίρεση και όχι κανόνας». Parallaxi Magazine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2020.
- ↑ «Online το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης». Athens Voice. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2020.
Gallery
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]-
Η Κιμ Λοντζινότο παραλαμβάνει τιμητικό βραβείο στο 8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
-
Η Πίριο Χονκασάλο βραβεύεται στο 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2005)
-
Η Μπάρμπαρα Κοπλ στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το 2007
-
Ο Στίβεν Μπόγκναρ και η Τζούλια Ράιχαρτ σε μάστερκλας που έδωσαν στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2007)