Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (πολιτιστικός οργανισμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι πολιτιστικός οργανισμός που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει ως αντικείμενό του τον κινηματογράφο. Ο Οργανισμός διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ η ετήσια δραστηριότητά του περιλαμβάνει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, προβολές και αφιερώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο Οργανισμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός οργανισμός της Ελλάδας[1], με δράσεις που συγκεντρώνουν περισσότερους από 300.000[2] επισκέπτες ετησίως.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποστολή του Οργανισμού είναι η ενίσχυση της κινηματογραφικής κουλτούρας και παιδείας, η στήριξη του κινηματογραφικού κλάδου, η συνέργεια με εθνικούς και διεθνείς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς και η ανάδειξη της πολιτισμικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης.

Οι δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο επίκεντρο των δράσεων του Οργανισμού βρίσκονται τα δύο κινηματογραφικά Φεστιβάλ που διοργανώνει στη διάρκεια του έτους:

  • Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο, είναι ένα από τα παλαιότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο και ένα από τα κορυφαία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κάθε χρόνο το παρακολουθούν περισσότεροι από 80.000[3] θεατές.


Ο Οργανισμός περιλαμβάνει επίσης:

  1. Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό μουσείο στην Ελλάδα.
  2. Την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει προβολές, αφιερώματα και ρετροσπεκτίβες στο έργο σημαντικών δημιουργών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  3. Την Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη, τη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιβλιοθήκη των Βαλκανίων, με 15.000 τόμους.
  4. Την εκδοτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ.
  5. Τέσσερις κινηματογραφικές αίθουσες (δύο στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» και δύο στην αποθήκη 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης), όπου παρουσιάζονται ταινίες πρώτης προβολής καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  6. Εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικές προβολές, στα οποία συμμετέχουν περισσότερα από 36.000 παιδιά και έφηβοι.
  7. Προβολές και αφιερώματα σε πόλεις της περιφέρειας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
  8. Ανοιχτές προβολές σε θερινούς κινηματογράφους και σε διάφορα σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης.
  9. Το ψηφιακό αρχείο του Φεστιβάλ, το οποίο το Φεστιβάλ διατηρεί και εμπλουτίζει στον ιστότοπο myfestival.gr. Περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις, περιοδικά, βιβλία, πολλά από αυτά εξαντλημένα, διαθέσιμα online.
  10. Τη σπάνια συλλογή HELLAFFI που χαρακτηρίστηκε μνημείο από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς και η οποία αποτελείται από κινηματογραφικές αφίσες μεγάλων διαστάσεων, προσχέδια με μολύβι, έργα με ακουαρέλα, λιθογραφίες και έργα με σινική μελάνη, η οποία φυλάσσεται σε χώρους του Φεστιβάλ και είναι προσβάσιμη μέσω του ψηφιακού αρχείου.

Χώροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα του Οργανισμού είναι ιστορικός κινηματογράφος «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου στεγάζονται τα γραφεία του Οργανισμού, και οι δύο αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας». Μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του «Ολύμπιον» το Φεστιβάλ φιλοξενεί δύο δημοφιλή μπαρ της Θεσσαλονίκης, το «Δωμάτιο με Θέα» και το «Πράσινο Δωμάτιο».

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στεγάζεται στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι της πόλης. Σκοπός του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της χώρας. Στον χώρο του Μουσείου στεγάζεται η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη.

Από το 2019, έχει αποδοθεί στο Φεστιβάλ η Αποθήκη Γ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί ως κέντρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο Οργανισμός διαχειρίζεται, επίσης, τις αίθουσες «Τζον Κασσαβέτης» και «Σταύρος Τορνές» στην Αποθήκη 1, στο Λιμάνι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Thessaloniki Fest Turns 60: Why Organizers Aim to Be "More Dynamic" Toward Cinema's New Era». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2020. 
  2. «Cosmote TV: Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης». www.businessnews.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. Μητρόπουλος, Γιώργος (15 Νοεμβρίου 2018). «59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης: Tα highlights της φετινής διοργάνωσης». euronews. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουνίου 2020. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 50 Χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960/2009, Εκδόσεις Ιανός & Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 2009.

Εξωτερικός σύνδεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]