Φακόχοιρος ο Κοινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φακόχοιρος ο Κοινός
Ο Φακόχοιρος ο Κοινός
Ο Φακόχοιρος ο Κοινός
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mamalia)
Τάξη: Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Οικογένεια: Συΐδες (Suidae)
Υποοικογένεια: Phacochoerinae
Γένος: Φακόχοιρος (Phacochoerus)
Είδος: Φακόχοιρος ο Κοινός
Διώνυμο
Phacochoerus africanus (Φακόχοιρος ο Αφρικανικός)
Gmelin , 1788
Υποείδη

Phacochoerus africanus africanus
Phacochoerus africanus aeliani
Phacochoerus africanus massaicus
Phacochoerus africanus sundevallii

Ο Φακόχοιρος ο Κοινός ή Φακόχοιρος ο Αφρικανικός (Phacochoerus africanus) είναι ένα αρτιοδάκτυλο θηλαστικό που ανήκει στο γένος των Φακόχοιρων της οικογένειας των Συΐδων και ζει στα λιβάδια,στις σαβάνες και στα δάση της υποσαχάριας Αφρικής.Ο πληθυσμός του στη Νότια Αφρική υπολογίζεται γύρω στα 250.000 άτομα.Στο ίδιο γένος ανήκει και ο Φακόχοιρος της Ερήμου ή Φακόχοιρος ο Αιθιοπικός.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

κρανίο

Ο Φακόχοιρος είναι μεσαίου μεγέθους ζώο με μήκος από 90 εκ. έως 1,50 μέτρα και ύψος ως 85 εκ.Το βάρος του φθάνει τα 150 κιλά.Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα 2 ζευγάρια χαυλιόδοντες που προεξέχουν από το στόμα και γέρνουν προς τα πάνω.Οι χαυλιόδοντές του χρησιμοποιούνται για το σκάψιμο,τη μάχη με άλλους Φακόχοιρους και στην άμυνα του από τα αρπακτικά.Το κάτω ζευγάρι χαυλιόδοντων μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα τραύματα.Οι χαυλιόδοντές του είναι εξίσου περιζήτητοι με το ελεφαντόδοντο και πωλούνται σκαλιστοί σε τουριστικές περιοχές της ανατολικής και νότιας Αφρικής.Ο Φακόχοιρος έχει μεγάλο κεφάλι με πλούσια χαίτη που φτάνει ως τη μέση της πλάτης του και το χρώμα του είναι συνήθως μαύρο ή καφέ.Η ουρά του είναι μεγάλη και καταλήγει σε μια τούφα από τρίχες.Είναι ιδιαίτερα ευπαθής σε ακραίες θερμοκρασίες γιατί δεν έχει υποδόριο λίπος και το τρίχωμά του είναι αραιό.

Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φακόχοιρος είναι παμφάγο ζώο αλλά η διατροφή του προσαρμόζεται στη διαθεσιμότητα των τροφίμων σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες.Τρώει χόρτα,ρίζες,φρούτα,μύκητες,έντομα,αυγά και ψοφίμια.Σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας βύθίζονται στη λάσπη,ενώ σε χαμηλές θερμοκρασίες,συνωθούνται μεταξύ τους.Εχθροί του Φακόχοιρου είναι οι άνθρωποι,τα λιοντάρια,οι λεοπαρδάλεις,οι κροκόδειλοι και οι ύαινες.Τα μικρά τους κινδυνεύουν από αρπακτικά.

Συμπεριφορά και Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φακόχοιρος ζει σε ομάδες.Τα θηλυκά ζουν με τα μικρά τους,ενώ τα αρσενικά περιφέρονται.Η περίοδος κύησης διαρκεί 5 έως 6 μήνες.Το θηλυκό όταν είναι έτοιμο να γεννήσει εγκαταλείπει την ομάδα του και μένει στο δικό του λαγούμι όπου θα γεννήσει 2 ως 8 χοιρίδια που θα παραμείνουν εκεί για αρκετές εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθούν.Το θηλυκό μπορεί να θηλάσει και ξένα χοιρίδια.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Warthog της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).