Φάνη Πάλλη - Πετραλιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φάνη Πάλλη - Πετραλιά
Γέννηση
Αθήνα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα πολιτικός και δικηγόρος
Σχολές Φοίτησης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πολιτικό κόμμα Νέα Δημοκρατία
Αξίωμα υπουργός
μέλος της Βουλής των Ελλήνων
Έλληνας υφυπουργός Αθλητισμού‎
Έλληνας υφυπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων‎
Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού
Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης

Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είναι Ελληνίδα πολιτικός. Έχει εκλεγεί επανειλημμένα βουλευτής, έχει υπάρξει υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός και υπουργός, ενώ είναι σημαίνων μέλος του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, με δράση στην προώθηση των Ολυμπιακών ιδεών και αξιών.

Οικογενειακό υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Αυγούστου 1943 και είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Νίκο Πάλλη. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και έχει ασκήσει για πολλά χρόνια το επάγγελμα. Έχει τέσσερα παιδιά: την Αλεξάνδρα, την Έλενα, τη Ντόρα και τον Ιάκωβο.

Οι ρίζες της, από την πλευρά του πατέρα της, είναι από πολιτική οικογένεια της Ηλείας με δράση από την επανάσταση του 1821 έως σήμερα. Γενέτειρα της οικογενείας Πετραλιά, με πολλούς εκπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο, είναι η Δίβρη (Λάμπεια) Ηλείας. Ο πατέρας της Επαμεινώνδας Πετραλιάς υπήρξε διεθνής προσωπικότητα του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος και ο παππούς της Θάνος Πετραλιάς διετέλεσε βουλευτής Αχαιοήλιδος. Από την πλευρά της μητέρας της κατάγεται από τη Σκόπελο.

Πολιτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φάνη Πετραλιά εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 1985. Διετέλεσε Υφυπουργός Αθλητισμού από τις 11 Απριλίου 1990 έως τις 7 Αυγούστου 1991 και αργότερα Υφυπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τις 3 Δεκεμβρίου 1992 έως τις 12 Οκτωβρίου 1993 στην κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο διάστημα 1990-1993.

Από τις 18 Μαρτίου του 2004 ήταν Αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2004) με αυξημένες αρμοδιότητες για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και της αξιοποίησης των ολυμπιακών έργων. Άλλωστε η Φάνη Πετραλιά ήταν Τομεάρχης Ολυμπιακών Αγώνων της Νέας Δημοκρατίας πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα της. Από τις 14 Φεβρουαρίου του 2006 έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2007 κατείχε το αξίωμα της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης. Στις 17 Δεκεμβρίου του 2007 ορκίστηκε Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μετά την παραίτηση του υπουργού Βασίλη Μαγγίνα, θέση που κατείχε μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου 2009.[1]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει πολλές και σημαντικές διεθνείς δραστηριότητες: α) Από τις 8 Νοεμβρίου του 2004 έως σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνούς Ολυμπιακής Εκεχειρίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (έτερος Αντιπρόεδρος είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργιος Παπανδρέου), β) Πρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (I.D.U.W) της μεγαλύτερης παγκόσμιας οργάνωσης γυναικών με μέλη γυναίκες και οργανώσεις από 80 χώρες από όλον τον κόσμο (από το 2002 έως σήμερα), γ) Εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (E.U.W.), της μεγαλύτερης γυναικείας οργάνωσης της Ευρώπης με μέλη γυναίκες πολιτικούς και οργανώσεις από 22 κράτη (εξελέγη δύο φορές: 1999 και 2001), δ) Αντιπρόεδρος του τμήματος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (από το 1992 έως το 1996) ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ -Εκλεγμένο μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2001 έως σήμερα), ε) Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» (από το 1998 έως το 2004), στ) Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων «Αθήνα 1991». ε) Το 2012 αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από το τμήμα οργάνωσης και διαχείρισης αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η Φάνη Πετραλιά είναι συγγραφέας δύο βιβλίων: α) "Μια σύγχρονη Γυναίκα, με μια Σύγχρονη Οικογένεια, σε μια Σύγχρονη Δημοκρατία" και β) "Η Άτεκνη Χώρα: Δημογραφική Εξέλιξη και Προοπτικές".

Τον Δεκέμβριο του 2014, εκδόθηκε και το τρίτο της βιβλίο με τίτλο "40 Χρόνια Τώρα, Γεγονότα, παρασκήνια και πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης", το οποίο αποτελεί μια συναρπαστική διαδρομή στα παρασκήνια της μεταπολίτευσης. Οι σελίδες του βιβλίου, φωτίζουν «από μέσα» πλήθος προσώπων, γεγονότα και συγκρούσεις της πολιτικής ζωής και όχι μόνον. Ακόμα, φέρνουν για πρώτη φορά στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές της ιστορίας μιας ολόκληρης εποχής, εξηγώντας πολλά για την πορεία αυτού του τόπου.

Το 2005 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ετίμησε την Φάνη Πετραλιά με την ανώτατη τιμητική διάκριση της ΔΟΕ «Olympic Order». Η διάκριση δόθηκε από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ, στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης, το 1992 η Γαλλική Ακαδημία Αθλητισμού απέδωσε στη Φάνη Πετραλιά βραβείο για την προσφορά της στον Αθλητισμό, και τη συμβολή της στη διοργάνωση των 11ων Μεσογειακών Αγώνων (από την θέση της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής), τη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση που είχε φιλοξενήσει έως εκείνη την εποχή η Ελλάδα.

Γενικότερα, σε διεθνές επίπεδο, η Φάνη Πετραλιά δραστηριοποιείται στο χώρο των δικαιωμάτων της γυναίκας και της ισότητας, της εξυγίανσης του αθλητισμού και της προβολής της Ολυμπιακής Ιδέας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]