Επαμεινώνδας Πετραλιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Επαμεινώνδας Πετραλιάς
Γέννηση
Πάτρα
Θάνατος
Αθήνα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Ιδιότητα αθλητής και υδατοσφαιριστής
Αξίωμα Α΄: Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ)
Αξίωμα Β΄: Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας
Αξίωμα Γ΄: Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων
Αξίωμα Δ΄: Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού
Πολιτική παράδοση Γόνος της πολιτικής οικογένειας Πετραλιά εκ Δίβρης Ηλείας

Ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς (Πάτρα 1908[1] - Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 1977) ήταν αθλητής σε πολλά αθλήματα, παράγοντας και ιδρυτής πολλών συλλόγων στην Ελλάδα.

Υπήρξε πρωταθλητής της κολύμβησης, και της χιονοδρομίας στο 1ο πρωτάθλημα το 1928[1]. Αθλητής πόλο και κολύμβησης στον ΝΟ Πατρών και την Παναχαϊκή[1] και αθλητής στίβου στον Πανελλήνιο. Υπήρξε ιδρυτής των περισσότερων ελληνικών ομοσπονδιών αθλητισμού και μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του αθλητισμού και του Ολυμπιακού κινήματος σε διεθνές επίπεδο[1]. Καταγόταν από την ευρύτερη περιφέρεια της Αρχαίας Ολυμπίας (Δίβρη - Λαμπεία Ηλείας) και ήταν γόνος της ιστορικής οικογενείας των Πετραλιάδων με πολιτική και πνευματική παρουσία από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους έως σήμερα. Το 1927 ίδρυσε τον Αχιλλέα Πατρών Σωματείο Υδατοσφαίρισης στην Πάτρα, και το 1929 τμήμα κολύμβησης και υδατοσφαίισης στην Παναχαϊκή Γ.Ε.[1]. Σε ηλικία 20 χρονών ίδρυσε τον Ναυτικό Όμιλο Πατρών και υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Ν.Ο.Π., της Παναχαικής αλλά και πολλών άλλων ελληνικών συλλόγων και αθλητικών οργανισμών[1]. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ορειβατικού και Χιονοδρομικού Συλλόγου, που χάραξε τις πρώτες διαδρομές στην Ελλάδα. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως (1961-1963) και Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων επί 15 έτη.

Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) για την Ελλάδα κατά τα έτη 1975 - 1977, καθώς επίσης και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας[1]. Επίσης έχει διατελέσει Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων[1]. Κόρη του Επαμεινώνδα Πετραλιά είναι η Φάνη Πετραλιά, η οποία είχε και την κυβερνητική ευθύνη για την οργάνωση και τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ως αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού.

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α) διοργάνωσε την έκθεση «Ολυμπισμός και Αθλητισμός», στο Μέγαρο Μελά, από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 21 Μαρτίου 2003, στην οποία παρουσίασε στιγμές από τη διαδρομή του νεώτερου ελληνικού αθλητισμού, μέσα από το αρχείο του Επαμεινώνδα Πετραλιά. Επίσης, από το 2007 το Κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Πατρών φέρει την ονομασία "Επαμεινώνδας Πετραλιάς". Τέλος, στην Σκόπελο, τόπο καταγωγής της συζύγου του, πραγματοποιούνται αγώνες υπό την ονομασία "Πετράλεια".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Νίκος Τόμπρος, Ναυτικός Όμιλος Πατρών (1929-2009). 80 χρόνια χρυσής ιστορίας στον υγρό στίβο, Πάτρα 2010. ISBN 978-960-99443-0-4