Υπολογιστής ταμπλέτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Tablet

Ένας υπολογιστής ταμπλέτα ή tablet είναι ένας φορητός υπολογιστής ή προσωπικός ψηφιακός βοηθός και είναι σε μέγεθος μεγαλύτερος από ένα κινητό τηλέφωνο, ενσωματωμένο σε μια επίπεδη οθόνη αφής και κυρίως λειτουργεί αγγίζοντας την οθόνη αντί να χρησιμοποιεί ένα φυσικό πληκτρολόγιο. Χρησιμοποιεί συχνά την οθόνη σαν εικονικό πληκτρολόγιο, με μια παθητική γραφίδα η μια ψηφιακή πένα.

Πρότυπα και ιδέες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tablet

Ένα από τα πρότυπα του υπολογιστή - ταμπλέτα ως πρότυπα θεωρείται το Dynabook του Alan Kay του 1968. Οι πρώτες εμπορικά φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που βασίζονται σε αυτήν την ιδέα εμφανίστηκαν στο τέλος του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 η Microsoft κυκλοφόρησε μια σχετικά αποτυχημένη σειρά προϊόντων με το Microsoft Tablet PC, σε μια εξειδικευμένη αγορά όπως νοσοκομεία και επιχειρήσεις εξωτερικού. Το 2010, η εταιρεία Apple κυκλοφόρησε το iPad, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία οθόνης αφής παρόμοια με του iPhone που έγινε το πρώτο κινητό ταμπλέτα υπολογιστής με παγκόσμια εμπορική επιτυχία.

Πέραν του ότι έχουν πλέον τις δυνατότητες ενός προσωπικού υπολογιστή, οι υπολογιστές ταμπλέτες που αγοράζονται κατά τα τελευταία έτη περιλαμβάνουν και : ασύρματη περιήγηση στο Διαδίκτυο, έχει τις δυνητικές λειτουργίες του κινητού τηλεφώνου, με την πλοήγηση GPS, τη φωτογραφική μηχανή και τις λειτουργίες βίντεο,το βάρος τους είναι μικρό και ζυγίζουν γύρω στα 500 με 600 γραμμάρια και τυπικά έχουν διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους από 2,5 έως δέκα ώρες. Με πολλούς τρόπους ο φορητός υπολογιστής και τα smartphone πλησιάζουν στα χαρακτηριστικά τους, και αλληλοκαλύπτουν το ένα το άλλο.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο υπολογιστής ταμπλέτα (tablet) και το σχετικό ειδικό λογισμικό λειτουργίας του είναι ένα παράδειγμα της πληροφορικής τεχνολογίας, και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη των ταμπλετών που έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Ηλεκτρικές συσκευές με δεδομένα εισόδου και εξόδου σε επίπεδη οθόνη πληροφοριών υπήρχαν ήδη από το 1888 με την telautograph . Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα έχουν δημιουργηθεί πολλές συσκευές με αυτά τα χαρακτηριστικά ideated , όπως και σχεδιαγράμματα , πρωτότυπα ή εμπορικά προϊόντα , με το Dynabook το 1968 έτσι ώστε να είναι ένας πνευματικός πρόδρομος των ταμπλετών και των φορητών υπολογιστών. Εκτός από τα πολλά ακαδημαϊκά και ερευνητικά συστήματα, υπήρχαν και αρκετές επιχειρήσεις με προϊόντα του εμπορίου τη δεκαετία του 1980. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 η Microsoft προσπάθησε να καθορίσει με τη Microsoft Tablet PC τον προσωπικό υπολογιστή ως έναν φορητό υπολογιστή για την εργασία στον τομέα των επιχειρήσεων, αν και οι συσκευές τους δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν την ευρεία χρήση, κυρίως λόγω των τιμών αλλά και τη χρηστικότητα των προβλημάτων που παρουσίασαν. Τον Απρίλιο του 2010 η εταιρεία Apple Inc κυκλοφόρησε το μοντέλο iPad, στο οποίο είναι ένας υπολογιστής ταμπλέτα (tablet) με έμφαση στα μέσα ενημέρωσης πέτυχε την κατανάλωση και τον καθορισμό μιας νέας κατηγορίας συσκευών ως προς τους καταναλωτές για το επόμενο έτος.

Ο πιο επιτυχημένος υπολογιστής ταμπλέτα ( tablet) είναι της εταιρείας Apple το iPad χρησιμοποιώντας το iOS ως λειτουργικό σύστημα και στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι όπως : της εταιρείας Samsung Tab Galaxy , συνεχίζοντας τις πλέον κοινές τάσεις προς την multi-touch και άλλα χαρακτηριστικά φυσικής διεπαφής χρήστη , καθώς και μνήμες στερεάς κατάστασης. Η συνδεσιμότητα των συσκευών αυτών περιλαμβάνει: Wi-Fi, USB, Bluetooth, NFC, και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G (όσο πιο ακριβή τόσο πιο πολλές δυνατότητες σύνδεσης περιλαμβάνει, ακόμα και τα πιό φτηνά tablets διαθέτουν τουλάχιστον σύνδεση WiFi και USB με ορισμένες συσκευές να υποστηρίζουν και το USB-OTG). Τις περισσότερες φορές το λειτουργικό σύστημα που τρέχει στον υπολογιστή ταμπλέτα (κανείς δεν βασίζεται στην παραδοσιακή του Windows / x86 αρχιτεκτονική PC) είναι παρόμοιο με το Unix λειτουργικό σύστημα, όπως ο Δαρβίνος , το Linux ή QNX . . Σε παραίτηση από το x86 προϋπόθεση (απαραίτητη προϋπόθεση της συμβατότητας των Windows, οι περισσότεροι υπολογιστές ταμπλέτα tablet που κυκλοφόρησαν μετά τα μέσα του-2010 χρησιμοποιούσαν μια έκδοση της αρχιτεκτονικής ARM επεξεργαστή για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας σε σχέση με το βάρος της μπαταρίας, μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται σε φορητές συσκευές όπως MP3 players και κινητά τηλέφωνα. Ειδικά με την εισαγωγή της οικογένειας ARM Cortex , η αρχιτεκτονική αυτή είναι πλέον αρκετά ισχυρή για εργασίες όπως η περιήγηση στο διαδίκτυο , ελαφρές εργασίες παραγωγής και των τυχερών παιχνιδιών.

Άλλα Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Επιταχυνσιόμετρο: Το επιταχυνσιόμετρο είναι μια συσκευή που ανιχνεύει τις φυσικές κινήσεις της ταμπλέτας. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση. Το επιταχυνσιόμετρο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του προσανατολισμού της ταμπλέτας σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο, αλλά μπορεί επίσης να ανιχνεύσει την κίνηση, δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική διεπαφή ελέγχου για το λογισμικό.
 • Αισθητήρες φωτισμού και εγγύτητας: είναι συνήθως μια μονάδα που ανιχνεύει το επίπεδο φωτισμού και την απόσταση από ένα αντικείμενο, με αυτόν τον τρόπο η CPU ρυθμίζει αυτόματα την φωτεινότητα της οθόνης και εάν χρειαστεί τη σβήνει για να αποφευχθούν εντολές από ακούσιες επαφές
 • Μέσα αποθήκευσης: Όλες οι ταμπλέτες χρησιμοποιούν για αποθηκευτικό μέσο μνήμες flash στερεάς κατάστασης, και αυτό γιατί καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια για την λειτουργία τους, και έχουν μεγάλη ανεκτικότητα στις ζημίες. Αλλά όσο μεγάλος είναι ο αποθηκευτικός χώρος της ταμπλέτας πότε δεν είναι αρκετός, έτσι λοιπόν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, οι ταμπλέτες (εκτός τα iPad's) έχουν και υποδοχή για κάρτες μνήμης τύπου SD με υποστήριξη μέχρι 32 με 64 GB (διαφέρει από συσκευή σε συσκευή). Επιπλέον εάν υποστηρίζουν το USB-OTG, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και USB flash drives εγγυώνται άφθονο χώρο.
 • Ασύρματο: Επειδή οι ταμπλέτες από το σχεδιασμό τους είναι σαν φορητός υπολογιστής, οι ασύρματες συνδέσεις είναι λιγότερο περιοριστικές για την κίνηση από τις ενσύρματες συνδέσεις. Η συνδεσιμότητα Wi-Fi έχει γίνει απανταχού παρούσα στις ταμπλέτες, τα πολύ φτηνά tablets έχουν μόνο αυτό τον τρόπο σύνδεσης. Η συνδεσιμότητα Bluetooth χρησιμοποιείται συνήθως για τη σύνδεση περιφερειακών και για την επικοινωνία με τις τοπικές συσκευές στη θέση της ενσύρματου USB σύνδεσης.
 • 3D :. Μετά από τα κινητά τηλέφωνα, υπάρχουν και 3D ταμπλέτες με διπλό φακό στο πίσω μέρος της ταμπλέτας και παρέχονται επίσης με μπλε-κόκκινο γυαλιά [ 28 ]
 • Σταθμός σύνδεσης : Μερικά νεότερα δισκία προσφέρουν ένα προαιρετικό σταθμό σύνδεσης που διαθέτει ένα πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY μεγέθους και θύρα USB, παρέχοντας τόσο φορητότητα και ευελιξία.

Tablet σώματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ταμπλέτες συναντώνται μια μεγάλη ποικιλία μεγεθών οθόνης, που ξεκινάει από τις 7 ίντσες μέχρι τις 22 ίντσες, με συνηθέστερα μεγέθη τις 7, 8, 10 ίντσες, όλα μετρημένα στην διαγώνιο (για τις ολικές διαστάσεις της συσκευής βάλτε 1,5 ίντσα ακόμη), με την συντριπτική πλειοψηφία να έχει λόγο πλευρών 16:9, υπάρχουν όμως και μερικές με 4:3 οθόνη. Γράφοντας σε πλάκα με σφουγγάρι (~ 1950)

 • Το Φυλλάδιο των υπολογιστών είναι η διπλή οθόνη αφής στους υπολογιστές tablets στο οποίο διπλώνουν σαν ένα βιβλίο. Οι υπολογιστές είναι τυπικά εξοπλισμένοι με βιβλιάριο multi-touchστην οθόνη και με τις δυνατότητες αναγνώρισης γραφής του στυλό. Έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν ως συσκευές με ψηφιακό σχεδιασμό ημέρας , σερφάρισμα στο διαδίκτυο , οι σχεδιαστές του έργου, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, και για οθόνες βίντεο, ζωντανή τηλεόραση, και e-ανάγνωση.
 • Τα μετατρέψιμα στους φορητούς υπολογιστές έχουν ένα σώμα με βάση και ένα συνημμένο πληκτρολόγιο. Θα μοιάζουν περισσότερο με σύγχρονα laptops, και είναι συνήθως βαρύτερα και μεγαλύτερα από ό, τι οι πλάκες.

Συνήθως, η βάση του μετατρέψιμου αποδίδει στην οθόνη σε ένα ενιαίο κοινό που ονομάζεται , περιστρεφόμενη άρθρωση ή εκ περιτροπής μεντεσέ. Η κοινή επιτρέπει στην οθόνη να περιστρέφεται κατά 180 ° και διπλώνει προς τα κάτω πάνω στο πληκτρολόγιο για να παρέχει μια επίπεδη επιφάνεια γραφής. Αυτό το σχέδιο, αν και είναι η πιο συνηθισμένη, δημιουργεί ένα φυσικό σημείο αδυναμίας για το φορητό υπολογιστή. Μερικοί κατασκευαστές έχουν προσπαθήσει να ξεπεράσουν αυτά τα αδύνατα σημεία. Η Panasonic Toughbook 19, για παράδειγμα, διαφημίζεται ως πιο ανθεκτικό φορητό μετατρέψιμο. Η Panasonic ανακοίνωσε την Toughpad , με νερό και χτυπήματα ταμπλέτα Android. Ένα μοντέλο από την Acer (το TravelMate C210) έχει συρόμενο σχεδιασμό με τον οποίο η οθόνη διαφάνειας να είναι πάνω από την πλάκα, η θέση και οι κλειδαριές να παρέχουν σε λειτουργία τον φορητό υπολογιστή. Συρόμενες οθόνες παρουσιάστηκαν στην CES το 2011. Το πρώτο προϊόν που χρησιμοποιήθηκε είναι το Samsung PC7 Συρόμενα Series με μια ταμπλέτα με το υλικό Intel Atom και μια μοναδική συρόμενη οθόνη που επιτρέπει στο προϊόν να χρησιμοποιηθεί ως ένα laptop ή tablet πλάκα όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη και στη θέση οπου καλύπτει το σύνολο του πληκτρολογίου .Η ιδέα δεν έχει ακόμη αποδείξει την αξιοπιστία της, αλλά έχει ως στόχο να συνδυάσει τις αρετές των tablet PCs με αυτά των φορητών υπολογιστών. Επίσης, παρουσιάστηκε και η επερχόμενη Inspiron Duo από την Dell, η οποία να περιστρέφεται η οθόνη οριζόντια, όταν άνοιξει.

Αρχιτεκτονική συστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο κύριες κατηγορίες αρχιτεκτονικής υπολογιστών ανταγωνίζονται στην αγορά το δισκίο x86 και ARM αρχιτεκτονική .Η x86, συμπεριλαμβανομένων των x86-64 , είναι δημοφιλές στο Tablet PC, λόγω της χρήσης του σε φορητούς υπολογιστές που μπορούν να μοιράζονται κοινό λογισμικό και υλικό στο οποίο μπορεί να τρέξει μια έκδοση των Windows . Υπάρχουν όμως επίσης μη-PC που βασίζονται σε x86 δισκία όπως JooJoo και το ARM να κερδίζει σε δημοτικότητα μετά την επιτυχία του iPad. Το ARM έχει περισσότερη δύναμη και είναι πιο αποδοτικό από πλευράς κόστους για φορητούς υπολογιστές και κερδίζει επίσης την δημοτικότητα από άλλους κατασκευαστές όπως η Samsung με τοGalaxy Tab, που λειτουργεί με το Android.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • 1. ^ http://mashable.com/follow/topics/tablets/
 • 2. ^ το PC Magazine Editors. "Ορισμός του: το tablet computer" . περιοδικού PC Magazine . Ανακτήθηκε 17 του Απρίλη 2010 .
 • 3. ^ Συντάκτες Dictionary.com, «δισκίο υπολογιστή - ένα αποτέλεσμα λεξικό" ,Dictionary.com , ανακτήθηκε 17 του Απρίλη 2010
 • 4. ^ Gray, ο Ελισσαιέ (07.31.1888), Telautograph , Ηνωμένες Πολιτείες Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας 386.815 (πλήρης εικόνα)
 • 5. ^ John Markoff, η New York Times , 30 Αυγούστου, 1999, « Η Microsoft φέρνει στην κορυφαία ταλέντα για να συνεχίσει παλιά στόχο: το δισκίο "
 • 6. ^ "Tablet PC: Ερχόμενοι σε ένα γραφείο κοντά σας;" .
 • 7. ^ Bright, ο Πέτρος ο Steve Ballmer (και η Microsoft) εξακολουθεί να μην πάρει το iPad ,Ars Technica , 2010
 • 8. ^ "νίκη του iPad για τον καθορισμό του δισκίου: Τι σημαίνει" . Infoworld .
 • 9. ^ . Gilbert, Jason (19 του Αυγούστου 2011) »HP TouchPad δαγκώνει τη σκόνη: Μπορεί Κάθε ταμπλέτα εκθρονίσει Το iPad" . του Huffington Post .
 • 10. ^ Η Beck et al , Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Τεχνολογιών σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο , Macmillan Education Αυστραλία, 2009, σελ. 402
 • 11. ^ Haven, Κένταλ Φ. 100 μεγαλύτερες εφευρέσεις της επιστήμης όλων των εποχών , Βιβλιοθήκες Απεριόριστα, 2006, σ. 191
 • 12. ^ Ο Bill Gates εισάγει Tablet PC, COMDEX, Νοέμβριος, 2000
 • 13. ^ σελίδα, μ Microsoft Tablet PC Επισκόπηση , TransmetaZone, 21 Δεκεμβρίου 2000
 • 14. ^ Kuhn, Μπράντλεϊ Μ. ελεύθερο λογισμικό και τα κινητά τηλέφωνα , Free Software Foundation, 2010
 • 15. ^ Είναι η Intel, η AMD απειλείται από την αύξηση δισκίο; Κάθε δύο έως τρεις χάπια που πωλούνται σημαίνει μία χαμένη πώληση Υ, αναλυτής λέει accessdate = 10/24/2010
 • 16. ^ Λεβ Γκρόσμαν (Πέμπτη 1 Απριλίου, 2010) " χρειαζόμαστε το iPad; Μια αναθεώρηση ΩΡΑ ", ΩΡΑ
 • https://web.archive.org/web/20120201043650/http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_28/12/2010_370826

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]