Υδροξείδιο του καισίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υδροξείδιο του καισίου
Γενικά
Όνομα IUPAC Υδροξείδιο του καισίου
Χημικά αναγνωριστικά
Χημικός τύπος CsOH
Μοριακή μάζα 149,912 amu
Αριθμός CAS 21351-79-1
SMILES [OH-].[Cs+]
InChI 1S/Cs.H2O/h;1H2/q+1;/p-1
Αριθμός RTECS FK9800000
Αριθμός UN 2682
PubChem CID 62750
ChemSpider ID 56494
Φυσικές ιδιότητες
Σημείο τήξης 272 °C (545 K)
Σημείο βρασμού άγνωστο
Πυκνότητα 3,675 gr/cm3
Διαλυτότητα
στο νερό
300 gr/100 ml στους 30 °C
Διαλυτότητα
σε άλλους διαλύτες
διαλυτό στην αιθανόλη
Εμφάνιση λευκοκίτρινοι
υγροσκοπικοί κρύσταλλοι
Χημικές ιδιότητες
Ελάχιστη θερμοκρασία
ανάφλεξης
άφλεκτο
Σημείο αυτανάφλεξης άφλεκτο
Εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά, τα δεδομένα αφορούν υλικά υπό κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος (25°C, 100 kPa).

Το υδροξείδιο του καισίου είναι ανόργανη χημική ένωση με χημικό τύπο CsOH. Αποτελείται από ιόντα καισίου και ιόντα υδροξυλίου. Είναι πολύ ισχυρή βάση (pKb = −1,76), όπως και τα άλλα υδροξείδια των αλκαλίωνκαυστικά αλκάλια»), όπως το υδροξείδιο του νατρίου και το υδροξείδιο του καλίου. Στην πραγματικότητα, το υδροξείδιο του καισίου είναι αρκετά δραστικό χημικά ώστε να διαβρώνει γρήγορα το γυαλί.

Εξαιτίας της υψηλής δραστικότητάς του, το υδροξείδιο του καισίου είναι εξαιρετικά υγροσκοπικό και οι ποσότητές του που χρησιμοποιούνται στα χημικά εργαστήρια σχεδόν πάντοτε περιέχουν και μόρια νερού, που έχουν προσλάβει συνήθως από την υγρασία του ατμοσφαιρικού αέρα. Κατά την απορρόφηση νερού εκλύονται σημαντικά ποσά θερμότητας.

Το CsOH διαβρώνει ανισοτροπικά το πυρίτιο, εκθέτοντας ταοκταεδρικά του επίπεδα. Αυτή η ιδιότητα μπορεί να σχηματίσει πυραμίδες και λακκουβάκια με κανονικό σχήμα για χρήσεις όπως η παραγωγή μικροηλεκτρομηχανικών συστημάτων. Είναι γνωστό ότι έχει μεγαλύτερη επιλεκτικότητα στη χάραξη με αυτόν τον τρόπο του πυριτίου με μεγάλο ποσοστό ηλεκτροθετικών προσμίξεων (p-doped silicon) από όση έχει το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο για τον σκοπό αυτόν υδροξείδιο του καλίου.

Το υδροξείδιο του καισίου δεν χρησιμοποιείται συχνά σε πειράματα εξαιτίας του υψηλού κόστους του καισίου και της εξαιρετικά μεγάλης χημικής δραστικότητάς του. Δρα με παρόμοιο τρόπο με το υδροξείδιο του ρουβιδίου και το υδροξείδιο του καλίου, μόνο που είναι περισσότερο δραστικό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Georg Brauer: «Rubidium- und Cäsiumhydroxyd» στο: Handbuch der Präparativen Anorganischen Chemie, Ferdinand Enke Verlag, Στουτγάρδη 1954

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]