Αουρβαντίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αουρβαντίλ (Aurvandil) αναφέρεται μόνο μία φορά στην Σκανδιναβική μυθολογία, σε ένα κομμάτι της Έντα του Σνόρρι Στούρλουσον.

Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο μια μέρα ο Θωρ γύρισε σπίτι του με μια ακονόπετρα κολλημένη στο κεφάλι του την οποία δεν μπορούσε να αφαιρέσει. Έπειτα τον επισκέφτηκε η Γκρόα, σύζυγος του Αουρβαντίλ του Θαρραλέου, και τραγουδώντας μαγικά λόγια λάσκαρε την σφηνωμένη πέτρα. Προς ανταμοιβή της επερχόμενης ανακούφισής του ο Θωρ διηγήθηκε στην Γκρόα πως επιστρέφοντας από το Γιοτουνχέιμ έφερε μαζί του σε ένα καλάθι τον άντρα της ο οποίος δεν θ'αργήσει να επιστρέψει κοντά της. Ανέφερε ακόμα πως στη διαδρομή ένα από τα δάχτυλα του ποδιού του Αουρβαντίλ, που εξείχε από το καλάθι, πάγωσε και ο Θωρ αναγκάστηκε να το κόψει και να το πετάξει στον ουρανό δημιουργώντας το γνωστό αστέρι Δάχτυλο του Αουρβαντίλ. Η Γκρόα ενθουσιάστηκε από τα νέα και δυστυχώς ξέχασε τα υπόλοιπα ξόρκια της. Έτσι η πέτρα δεν ξεκόλλησε αλλά βρίσκεται ακόμα στο κεφάλι του Θωρ.

Οι υποθέσεις για την ταυτότητα του αστεριού περιλαμβάνουν τον πολικό αστέρα , τον πλανήτη Αφροδίτη, τον Σείριο και το αστέρι Ρίγκελ που σχηματίζει το δάχτυλο του ποδιού στον αστερισμό του Ωρίωνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]