Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Πανεπιστημίου Κρήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°18′28″N 25°04′59″E / 35.3079°N 25.0831878°E / 35.3079; 25.0831878

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ίδρυση2001
Προπτυχιακοί~700
Μεταπτυχιακοί~40
ΤοποθεσίαΗράκλειο Κρήτης, Ελλάδα
Ιστοσελίδαmaterials.uoc.gr

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (ΤΕΤΥ) του Πανεπιστημίου Κρήτης ασχολείται με την επιστήμη των υλικών και είναι ένα από τα 6 τμήματα μαζί με το Τμήμα Φυσικής, το Τμήμα Χημείας, το Τμήμα Βιολογίας, το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών που συνθέτουν την Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στο ίδιο επιστημονικό πεδίο λειτουργούν στην Ελλάδα το Τμήμα Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Τμήμα προσφέρει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Το Τμήμα άρχισε να λειτουργεί το προπτυχιακό πρόγραμμα από το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 οπότε δέχθηκε τους πρώτους 50 φοιτητές του.
 • Το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τα έτη 2012 έως 2015 το Τμήμα διακρίνεται, στην θεματική περιοχή της Επιστήμης Υλικών και της Μηχανικής, στα καλύτερα 25 τμήματα διεθνώς σύμφωνα με την κατάταξη QRED [1] του πανεπιστήμιου της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολή της Λωζάννης (EPFL).
 • Σύμφωνα με τα βιβλιομετρικά στοιχεία του 2013 (περίοδος 2006-2010) το τμήμα έχει την υψηλότερη ερευνητική απήχηση [2]μεταξύ όλων των Τμημάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2016 το προσωπικό περιελάμβανε 18 μέλη Δ.Ε.Π., 2 Ε.Τ.Ε.Π., 3 Ε.Δι.Π, 4 Διοικητικό Προσωπικό.[3]

Επίτιμοι διδάκτορες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Αντώνιος Μίκος, Καθηγητής Εμβιομηχανικής, Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Rice των Η.Π.Α.. H αναγόρευση έγινε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018.[4] • Gerald G. Fuller, διακεκριμένο Fletcher Jones II καθηγητή του πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ, Η αναγόρευση έγινε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009. [6]


Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεπιστημονικότητα της Επιστήμης και Τεχνολογίας των υλικών

Οι φοιτητές του ΤΕΤΥ μπορούν να εστιάσουν τις προπτυχιακές σπουδές τους σε μια από τις ακόλουθες περιοχές της Επιστήμης και Τεχνολογίας των υλικών:

Oι βασικές ενότητες του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος είναι οι ακόλουθες:

 • Eισαγωγικό στάδιο:
Σε αυτό το στάδιο, που αφορά τα 3 πρώτα εξάμηνα, παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της διεπιστημονικότητας του πεδίου μέσω εισαγωγικών μαθηματών Επιστήμης των Υλικών, Φυσικής, Xημείας, Bιολογίας, Mαθηματικών και Hλεκτρονικών Yπολογιστών.
 • Bασικό στάδιο:
Στο στάδιο αυτό, διάρκειας και πάλι 3 εξαμήνων, η εκπαίδευση εστιάζεται στην Επιστήμη των Yλικών μέσω εξειδικευμένων θεωρητικών αλλά και εργαστηριακών μαθήματων όπως π.χ. η Φυσική Στερεάς Kατάστασης, και η Δομική και Xημική Aνάλυση υλικών.
 • Προχωρημένο στάδιο:
Στο τελευταίο στάδιο σπουδών η εκπαίδευση ολοκληρώνεται με εφαρμογές στις διάφορες κατηγορίες Yλικών όπως Hλεκτρονικά Yλικά, Πολυμερή, Kολλοειδή, Kεραμικά, και Bιοϋλικά.

Μεταπτυχιακές σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεταπτυχιακό προγράμμα σπουδών του ΤΕΤΥ εστιάζεται η μετεκπαίδευση στους βασικούς τομείς και γνωστικά αντικείμενα της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών. Οι βασικές θεματικές ενότητες των μαθημάτων και ερευνητικών δραστηριοτήτων του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι οι ακόλουθες:

 • Οπτοηλεκτρονικής—Μαγνητικών Υλικών—Νανοτεχνολογίας
 • Πολυμερών—Κολλοειδών,
 • Θεωρητικής – Υπολογιστικής Επιστήμης Υλικών,
 • Συνθετικής Χημείας Υλικών,
 • Βιοϋλικών – Βιομορίων.

Το τμήμα επίσης συμμετέχει, μαζί με το Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο διατμηματικό Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Οπτική και Όραση" [7]

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα του Τμήματος είναι η πανεπιστημιούπολη των Βουτών όπου βρίσκεται η Γραμματεία του (Κτίριο Μαθηματικού). Τα μαθήματα και τα εργαστήρια διεξάγωνται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Το τμήμα δεν διαθέτει αυτόνομο κτήριο, έτσι τα γραφεία και τα ερευνητικά εργαστήρια των μελών ΔΕΠ είναι κατανεμημένα στις εγκαταστάσεις της Σχολής. Επίσης, το τμήμα συνεργάζεται ισχυρά σε ερευνητικό επίπεδο με το παρακείμενο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αξιοποιώντας την υπολογιστική υποδομή και τα ερευνητικά εργαστήρια (μικροηλεκτρονικής, πολυμερών, ημιαγωγών, υπεραγωγών, επιφανειών, βιοχημείας, βιοϋλικών, ιατρικών εφαρμογών, εφαρμογών laser για επεξεργασία υλικών), για τη διεξαγωγή των διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών των φοιτητών.

Επαγγελματικά δικαιώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος έχουν κατοχυρωθεί με το Π.Δ. 45/2009 (ΦΕΚ 58/2-4-2009)[8]. Συνοπτικά οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να απασχολούνται με την έρευνα και ανάπτυξη, παραγωγή, τυποποίηση, ποιοτικό έλεγχο, πιστοποίηση και εμπορία υλικών όπως π.χ.κεραμικά, πολυμερή, ημιαγώγιμα υλικά,νανοϋλικά και νανοδομημένα υλικά, οπτικά, οπτοηλεκτρονικά, φωτονικά υλικά, βιοϋλικά και βιοσυμβατά υλικά. Συγκεκριμένα, μπορούν να εργαστούν ως:

 1. Ερευνητές σε θέματα Επιστήμης των Υλικών σε ερευνητικούς φορείς, να αναλαμβάνουν την εκπόνηση σχετικών μελετών (π.χ. με την ποιότητα υλικών). Επίσης μπορούν να συντάσουν τεχνικές εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις σε θέματα Επιστήμης των Υλικών ως πραγματογνώμονες.
 2. Εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη διδασκαλία μαθημάτων επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, αλλά και λοιπών σχετικών με τα υλικά μαθημάτων θετικών επιστημών,


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. http://qred.epfl.ch/mat2012 Κατάταξη 2012 QRED στην θεματική περιοχή της Επιστήμης Υλικών και της Μηχανικής
 2. [1] Τα πανεπιστήμια της Ελλάδας της κρίσης αριστεύουν http://www.alfavita.gr
 3. [2] Προσωπικό του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών
 4. [3]Δελτίο Τύπου αναγόρευσης του επιτ. Διδάκτορα κ. Αντωνίου Μίκου
 5. [4]Δελτίο Τύπου αναγόρευσης του επιτ. Διδάκτορα κ. Pawel Hawrylak
 6. [5] Δελτίο Τύπου αναγόρευσης του επιτ. Διδάκτορα κ. Fletcher Jones
 7. [6] Διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Οπτική και Όραση"
 8. [7] Π.Δ. 45/2009 (ΦΕΚ 58/2-4-2009)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]