Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζον Ράμπο (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Rambo
ΣκηνοθεσίαΣιλβέστερ Σταλόνε
ΠαραγωγήΣιλβέστερ Σταλόνε
Κέβιν Κινγκ
Άβι Λέρνερ
Τζον Τόμπσον
ΣενάριοΝτέιβιντ Μορέλ
Κέβιν Μπέρνχαρντ
Σιλβέστερ Σταλόνε
ΠρωταγωνιστέςΣιλβέστερ Σταλόνε
Τζούλι Μπεντζ
Μάθιου Μάρσντεν
Γκράχαμ Μακ Τάβις
ΜουσικήΜπράιαν Τάιλερ
ΤραγούδιΜπράιαν Τάιλερ
ΦωτογραφίαΓκλεν ΜακΦέρσον
ΜοντάζSean Albertson
Εταιρεία παραγωγήςLions Gate Films και Millennium Media
ΔιανομήLions Gate Films και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 25/1/2008
Country flag 24/1/2008
Διάρκεια93 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Γερμανία
ΓλώσσαΑγγλικά

Ράμπο ή Τζων Ράμπο (στα αγγλικά: Rambo) είναι ο τίτλος μίας κινηματογραφικής ταινίας, αμερικανικής παραγωγής, του 2008, σε σκηνοθεσία και σενάριο Σιλβέστερ Σταλόνε και πρωταγωνιστές τον ίδιο, την Τζούλι Μπεντζ, τον Μάθιου Μάρσντεν και τον Γκράχαμ Μακ Τάβις. Είναι η τρίτη συνέχεια της ταινίας Το Πρώτο Αίμα.

Ο βετεράνος του Βιετνάμ Τζων Ράμπο δεν είναι πλέον στην ενεργό δράση. Εγκαταστάθηκε στη ζούγκλα της Ταϋλάνδης, όπου κάνει μεταφορές με το πλοίο του στον ποταμό Σάλουιν και πιάνει φίδια. Όταν τον προσεγγίζει μια ομάδα πρεσβευτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αρχηγούς τον γιατρό Μάικλ Μπερνέτ και τη Σάρα Μίλερ, για να τους οδηγήσει στο χωριό Κλο Κμπε Λο, σε περιοχή του Μιανμάρ όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, ο Ράμπο δέχεται απρόθυμα.
Καθώς ταξιδεύουν στο ποτάμι, δέχονται επίθεση βιρμανών πειρατών, οι οποίοι μόλις βλέπουν τη Σάρα θέλουν να την απαγάγουν. Για να σώσει αυτήν και τους υπόλοιπους από το βέβαιο θάνατο, ο Ράμπο τους πυροβολεί. Η ομάδα όμως σοκαρίζεται και ο εξοργισμένος Μπερνέτ αρνείται να συνεχίσει το ταξίδι με τον Ράμπο, ο οποίος επιστρέφει μόνος του.
Μέρες αργότερα, μαθαίνει από τον πάστορα Άρθουρ Μαρς ότι εδώ και μέρες χάθηκε κάθε ίχνος της ομάδας. Δέχεται την πρόταση του πάστορα να μεταφέρει με το πλοίο μια ομάδα μισθοφόρων στο χωριό Κλο Κμπε Λο, το οποίο βρίσκουν κατεστραμμένο. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού είναι νεκροί, ενώ η ομάδα του Μπερνέτ αιχμαλωτίστηκε.
Με την υποστήριξη ανταρτών της φυλής Καρέν, καταφέρνουν να την απελευθερώσουν. Ο Ράμπο όμως αργεί να επιστρέψει με τη Σάρα στο σημείο συνάντησης και έτσι οι μισθοφόροι αναχωρούν με τους υπόλοιπους απελευθερωμένους δίχως αυτόν. Μένει πίσω μονάχα ο σκοπευτής «Σχολιαρόπαιδο», ο οποίος αποφασίζει να βοηθήσει τον Ράμπο.
Οι στρατιώτες της δικτατορικής κυβέρνησης καταφέρνουν το επόμενο πρωί να αιχμαλωτίσουν τους μισθοφόρους και τους ακτιβιστές. Λίγο πριν από την εκτέλεσή τους, επεμβαίνει ο Ράμπο. Ακολουθεί μια εξαιρετικά αιματηρή μάχη, στο τέλος της οποίας ο Ράμπο, οι αντάρτες Καρέν και οι μισθοφόροι θα νικήσουν και θα σβήσουν την στρατιωτική μονάδα της δικτατορικής κυβέρνησης.

Στην τελική σκηνή, ο Ράμπο επιστρέφει στη φάρμα των γονέων του, στο Μπόουι της Αριζόνα. Στο γραμματοκιβώτιο φαίνεται η επιγραφή «Ρ. Ράμπο».

Γενικώς η ταινία έλαβε ανάμεικτες μέχρι και αρνητικές κριτικές, οι οποίες αφορούσαν την ωμή απεικόνιση της βίας και την έλλειψη μιας καλής πλοκής. Ο Michael Rechtshaffen (Hollywood Reporter) χαρακτηρίζει την ταινία ως βαρετή («In short, No. 4 is one big snore.»), αφού ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Σταλόνε αφαίρεσε τα στοιχεία κόμικς που είχαν κάνει τον χαρακτήρα «Ράμπο» ποπ εικόνα της εποχής του Ρήγκαν.[1]
Στην cinema.ert.gr η ταινία περιγράφεται ως «must» για οπαδούς του είδους και νοσταλγούς των '80s. Μετά την αναβίωση του Rocky, ο Σταλόνε παρουσιάζει στο κοινό, τι πάει να πει καθαρόαιμη ταινία δράσης με ωμή βία και γερές δόσεις αδρεναλίνης.[2]
Ο Ντέιβιντ Μορέλ, συγγραφέας του μυθιστορήματος First Blood και δημιουργός του χαρακτήρα «Ράμπο», λεει: «Γενικώς είμαι ευχαριστημένος. [...] Για πρώτη φορά μεταφέρεται το ύφος του βιβλίου σε μια από τις ταινίες τη σειράς. [...] Δεν είναι τεσσάρων αστέρων κινηματογραφική ταινία - οι κακοποιοί είναι επιφανειακοί, και το αποκορύφωμα παραείναι εκτεταμένο. Άνετα όμως παίρνει τρία σταθερά αστέρια.»[3]

Άλλες πληροφορίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Ο Σιλβέστερ Σταλόνε πρωταγωνιστεί, σκηνοθετεί, γράφει και υπογράφει στην τέταρτη ταινία της σειράς ταινιών δράσης Ράμπο.
  • Η ταινία στοίχισε 50 εκατομμύρια δολάρια[4] και γυρίστηκε στις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ταϋλάνδη.[5] Στις 19 Μαρτίου 2008 οι εισπράξεις της ταινίας ανήλθαν παγκοσμίως στα 101 εκατομμύρια δολάρια.
  • Βάσει άρθρου της εφημερίδας Los Angeles Times, δείχνονται στην ταινία οι θάνατοι 236 ανθρώπων, δηλαδή 2,59 θάνατοι το λεπτό. Αυτό σημαίνει ότι το Ράμπο IV αφήνει πίσω του άνετα το προηγούμενο ρεκόρ της τρίτης ταινίας της σειράς.[6]
  1. «Κριτική του Michael Rechtshaffen, 25 Ιανουαρίου 2008». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2008. 
  2. Κριτική στην cinema.ert.gr, 23 Ιανουαρίου 2008[νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Rambo's Dad Talks». film.com. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2008. 
  4. «www.moviesonline.ca». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2008. 
  5. IMDb - Τόποι γυρίσματος
  6. www.firstshowing.net Βασίζεται σε άρθρο της Los Angeles Times

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]