Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ράμπο ΙΙΙ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Rambo III
ΣκηνοθεσίαΠήτερ Μακ Ντόναλντ
ΠαραγωγήΜπαζ Φέιτσμανς
Μάριο Καζάρ
Τόνυ Μενάφο
Άντριου Βάτζνα
ΣενάριοΝτέιβιντ Μορέλ (Νουβέλα)
Σιλβέστερ Σταλόνε
Σέλντον Λέτιτς
ΠρωταγωνιστέςΣιλβέστερ Σταλόνε
Ρίτσαρντ Κρένα
Μαρκ Ντε Γιόνγκ
Σπύρος Φωκάς
ΜουσικήΤζέρυ Γκόλντσμιθ
ΤραγούδιΤζέρρυ Γκόλντσμιθ
ΜοντάζΟ. Νίκολας Μπράουν
Εταιρεία παραγωγήςCarolco Pictures
ΔιανομήInterCom και Netflix
Πρώτη προβολή25 Μαΐου 1988 (ΗΠΑ)
Διάρκεια101 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά, Ρώσικα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ράμπο 3 (πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά Rambo III) είναι Αμερικανική ταινία δράσης του Πήτερ Μακ Ντόναλντ, παραγωγής 1988 και αποτελεί συνέχεια των Ράμπο και Ράμπο ΙΙ.

Ο Συνταγματάρχης Σαμ Τράουτμαν επιστρέφει στην Ταϊλάνδη για να ζητήσει την βοήθεια του βετεράνου του Βιετνάμ Τζων Ράμπο. Αφού βλέπει τον Ράμπο να κερδίζει σε αγώνα πάλης με ρόπαλα, λίγο μετά τον επισκέπτεται σ' έναν βουδιστικό ναό υπό κατασκευή, στην οποία συμμετέχει και ο Ράμπο, και του ζητά να τον ακολουθήσει σε μια αποστολή παράδοσης εφοδίων για τους μουτζαχεντίν επαναστάτες στο Αφγανιστάν. Αν και του δείχνει φωτογραφίες με άμαχους που υποφέρουν από την Σοβιετική στρατιωτική ανάμειξη στο Αφγανιστάν, ο Ράμπο αρνείται και ο Τράουτμαν ξεκινά για την αποστολή μόνος του. Οι Σοβιετικές δυνάμεις στήνουν ενέδρα στη συνοδεία του Τράουτμαν, τον αιχμαλωτίζουν και τον στέλνουν σε μια ορεινή βάση για ανάκριση από τον Συνταγματάρχη Ζάϋσεν και το πρωτοπαλίκαρό του, Κούροβ.

Ο Ράμπο μαθαίνει την σύλληψη του Τράουτμαν από έναν αξιωματικό της πρεσβείας, τον Ρόμπερτ Γκριγκς, και πείθει τον επίσημο να τον μεταφέρει στο Αφγανιστάν μέσω μιας μυστικής επιχείρησης. Ο Ράμπο πηγαίνει αμέσως στην Πεσαβάρ του Πακιστάν και πείθει τον προμηθευτή όπλων Μουσά Γκανίν να τον μεταφέρει στo Κοστ, ένα χωριό στα νοτιοδυτικά σύνορα, το οποίο είναι κοντά στην Σοβιετική βάση όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο Τράουτμαν. Οι μουτζαχεντίν του χωριού, με φύλαρχο τον Μασούντ (Σπύρος Φωκάς), είναι διστακτικοί να βοηθήσουν τον Ράμπο στην αρχή, αλλά στη συνέχεια το χωριό τους δέχεται την επίθεση Σοβιετικών ελικοπτέρων, εξαιτίας ενός βοηθού του Μουσά Γκανίν που είναι πληροφοριοδότης των Σοβιετικών. Με την βοήθεια μόνο του Μουσά και ενός αγοριού, του Χαμίντ, ο Ράμπο φτάνει στην Σοβιετική βάση και εφαρμόζει το σχέδιό του για την απελευθέρωση του Τράουτμαν. Η πρώτη προσπάθεια είναι αποτυχημένη, και ο μικρός Χαμίντ με τον Ράμπο τραυματίζονται (αν και έχουν καταστρέψει μέρος της βάσης). Αφού ξεφεύγουν από τη βάση, ο Ράμπο φροντίζει το τραύμα του Χαμίντ και τον διώχνει, μαζί με τον Μουσά. Ακολούθως, καυτηριάζει την πληγή του, βάζοντας το μπαρούτι μιας σφαίρας μέσα σ' αυτήν, και ανατινάζοντας την (sic).[1]

Ο Ράμπο αναρρώνει και την επόμενη μέρα διεισδύει ξανά στη βάση, ακριβώς πάνω στην ώρα που θα βασάνιζαν τον Τράουτμαν με φλογοβόλο. Εκείνος και ο Τράουτμαν σώζουν πολλούς άλλους φυλακισμένους και καταλαμβάνουν ένα ελικόπτερο για να ξεφύγουν από τη βάση. Όμως, το ελικόπτερο υφίσταται ζημιές κατά τη διαφυγή και σύντομα πέφτει, αναγκάζοντας τον Ράμπο και τον Τράουτμαν να συνεχίσουν πεζοί. Ο Ζάϋσεν στέλνει τον Κούροφ και μια ομάδα κομάντο εναντίον του διδύμου, το οποίο τους εξοντώνει εύκολα μέσα σε μια σπηλιά. Ενώ ο Ράμπο και ο Τράουτμαν κοντεύουν να φτάσουν στο Πακιστάν, ο Ζάϋσεν τους κλείνει τον δρόμο με μια μεγάλη μηχανοκίνητη δύναμη και τους διατάζει να παραδοθούν. Όμως, εκείνη τη στιγμή φτάνουν οι μουτζαχεντίν του Μασούντ και επιτίθενται στους Σοβιετικούς με ιππικό. Στην μάχη που ακολουθεί, στην οποία ο Τράουτμαν και ο Τζων τραυματίζονται, ο Ράμπο σκοτώνει τον Ζάϋσεν οδηγώντας ένα τανκ στο ελικόπτερο που χειριζόταν ο Σοβιετικός συνταγματάρχης. Ο Ράμπο επιζεί της έκρηξης και βγαίνει απ' το τανκ. Στο τέλος της μάχης, ο Ράμπο και ο Τράουτμαν αποχαιρετούν τους μουτζαχεντίν και φεύγουν από το Αφγανιστάν. Ο Τράουτμαν λέει: "Ξέρεις κάτι Τζων; Πιστεύω πως μαλακώσαμε", και ο Ράμπο απαντά: "Ίσως μόνο λίγο, κύριε, ίσως μόνο λίγο".

Στοιχεία της ταινίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Η ταινία πέρασε στη δεκαετία του 1990 στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η ταινία με την περισσότερη βία. Σημειώθηκαν 221 βίαιες πράξεις και 108 νεκροί επί της οθόνης.
  • Με προϋπολογισμό παραγωγής ύψους 63 εκατομμυρίων δολαρίων, η ταινία είχε παγκοσμίως έσοδα από τις κινηματογραφικές προβολές ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Στην αυθεντική της μορφή, η ταινία τελειώνει με τα λόγια «This film is dedicated to the gallant people of Afghanistan.» δηλαδή Αυτή η ταινία είναι αφιερωμένη στους γενναίους ανθρώπους του Αφγανιστάν.
  1. «"Rambo III" - That Scene When He Lights Himself On Fire». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]