Σάλουιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 31°50′42.0″N 91°32′4.9″E / 31.845000°N 91.534694°E / 31.845000; 91.534694

Σάλουιν
ΠηγέςNagqu και Tsonag Lake
ΕκβολέςΘάλασσα Ανταμάν
ΧώραΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Ταϊλάνδη και Μιανμάρ
Μήκος2.815 χλμ
Μέση εκροή4.876 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιPai River, Moei River, Gyaing River, Nam Pang River, Teng River και Nam Hka
Χάρτης

Ο Σάλουιν είναι ποταμός της Νοτιοανατολικής Ασίας, μήκους περίπου 3.289 χλμ., ο οποίος ρέει από το Οροπέδιο του Θιβέτ νότια στη Θάλασσα Ανταμάν. Ο Σάλουιν ρέει κυρίως εντός της νοτιοδυτικής Κίνας και της ανατολικής Μιανμάρ (Βιρμανία), με ένα μικρό τμήμα που σχηματίζει τα σύνορα της Βιρμανίας και της Ταϊλάνδης. Σε όλο το μεγαλύτερο μέρος της πορείας του, ρέει γρήγορα μέσα από τραχιά ορεινά φαράγγια. Παρά το μεγάλο μήκος του ποταμού, μόνο τα τελευταία 90 χλμ. είναι πλωτά, όπου σχηματίζει μια μέτρια εκβολή και δέλτα στο Μαουλαμίνε. Ο ποταμός είναι γνωστός με διάφορα ονόματα κατά μήκος της πορείας του, συμπεριλαμβανομένων των Θάνλουιν στη Βιρμανία και Νου Τσιάνγκ στην Κίνα.

Λόγω του μεγάλου εύρους υψομέτρου και γεωγραφικού πλάτους σε συνδυασμό με τη γεωγραφική απομόνωση, η λεκάνη του Σάλουιν θεωρείται μια από τις πιο οικολογικά ποικιλόμορφες περιοχές στον κόσμο, που περιέχει περίπου το 25% των ειδών των χερσαίων ζώων στον κόσμο και χιλιάδες είδη φυτών. Στην πορεία του, το Σάλουιν παρέχει νερό για τη γεωργία και υποστηρίζει άφθονη αλιεία, ειδικά στην περιοχή του δέλτα. Η λεκάνη του Σάλουιν φιλοξενεί πολυάριθμες εθνοτικές μειονοτικές ομάδες, των οποίων οι πρόγονοι κατάγονται σε μεγάλο βαθμό από το Οροπέδιο του Θιβέτ και τη βορειοδυτική Κίνα. Ξεκινώντας πριν από περίπου 5.000 χρόνια, οι άνθρωποι άρχισαν να μεταναστεύουν νότια κατά μήκος του ποταμού, ιδρύοντας μικρά βασίλεια και πόλεις-κράτη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 1.000 ετών, ο Σάλουιν έχουν ορίσει διάφορα σύνορα των Βιρμανικών αυτοκρατοριών στα δυτικά, του Βασιλείου του Σιάμ στα νότια και της Αυτοκρατορικής Κίνας στα ανατολικά, με τις πολιτείες Σαν κατά μήκος του μεσαίου Σάλουιν να είναι μια συχνά αμφισβητούμενη περιοχή. Τον 19ο αιώνα, η Βρετανική Αυτοκρατορία εισέβαλε στη Βιρμανία με το Μαουλαμίνε να λειτουργεί ως αποικιακή πρωτεύουσα για πολλές δεκαετίες. Από την ανεξαρτησία της Βιρμανίας το 1948, η λεκάνη του Σάλουιν υπήρξε πεδίο μάχης για πολλά μέτωπα του Βιρμανικού Εμφυλίου Πολέμου, με μεγάλες περιοχές στην πολιτεία Σαν και την πολιτεία Κάρεν να αμφισβητούνται μεταξύ του Βιρμανικού στρατού και των τοπικών εθνοτικών πολιτοφυλακών.

Ο Σάλουιν είναι ένα από τα λιγότερο κατακερματισμένα μεγάλα ποτάμια συστήματα στην Ασία, με λίγα μόνο μικρά φράγματα στις κεφαλές του ποταμού και στους παραπόταμους. Ο ποταμός έχει εξαιρετικά υψηλό υδροηλεκτρικό δυναμικό, με πτώση άνω των 5.000 μ. από την πηγή του. Από τη δεκαετία του 1970, οι κυβερνήσεις της Βιρμανίας και της Ταϊλάνδης προσπάθησαν να κατασκευάσουν τεράστια υδροηλεκτρικά φράγματα κατά μήκος του ποταμού. Η Κίνα σχεδίαζε επίσης να φράξει το ανώτερο Σάλουιν, αλλά το 2016 αυτά τα σχέδια απορρίφθηκαν υπέρ της ίδρυσης ενός εθνικού πάρκου. Το μέλλον των έργων φραγμάτων στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη παραμένει αβέβαιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]