Τζετ σετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το De Havilland Comet 1, ένα από τα πρώτα σύμβολα του τζετ σετ της δεκαετίας του 1950

Ο όρος τζετ σετ (αγγλικά:Jet-set) αποδίδεται στον Ιγκόρ Κασίνι, έναν δημοσιογράφο της New York Journal American[1], πρώην σύζυγο της ηθοποιού Νάντια Κασίνι, ο οποίος με αυτόν το όρο ηθέλε να περιγράψει μια διεθνή κοινωνική ομάδα που αποτελείται από άτομα που ανήκουν σε πλούσιες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες οργάνωναν και συμμετείχαν σε διάφορα είδη κοινωνικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο την δεκαετία του 1950 (όπως κοινωνικές σχέσεις, επαγγελματικές συναντήσεις, ή αλλά παρόμοια[2]), ακόμη και σε μέρη που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από απλούς ανθρώπους. Στην Ελλάδα ο όρος συχνά αναφέρεται ως Διεθνές τζετ-σετ.

Η έκφραση, τζετ-σετ προέρχεται από τη συνήθεια της μετακίνησης από μια αριστοκρατική τοποθεσία και από ένα εξωτικό μέρος σε άλλο, ταξιδεύοντας με αεροπλάνα τύπου τζετ.

Κοινωνικό φαινόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ιδιωτικό τζετ είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του τζετ-σετ (εδώ το επιχειρηματικό αεροπλάνο Falcon 2000).
Το πολυτελές γιοτ είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό του τζετ σετ (εδώ η Eclipse που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπραμόβιτς, το οποίο, υπήρξε το μεγαλύτερο ιδιωτικό σκάφος στον κόσμο).

Αρχικά, τα μέλη αυτής της ελίτ ήταν άνθρωποι που τους άρεσε η επίδειξη του πλούτου τους ή της υψηλόβαθμης κοινωνικής τους θέσης, κάνοντας οι ίδιοι επισκέψεις σε πολύ δημοφιλή και αποκλειστική μέρη, όπως ακριβά εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, όπου οι παπαράτσι, ένα φαινόμενο που γεννήθηκε ακριβώς με το τζετ σετ, θα μπορούσαν να τους φωτογραφήσουν. Αυτή είναι η πρώτη γενιά που θα μπορούσε να περάσει ένα σαββατοκύριακο στο Παρίσι, ή να πάει στη Ρώμη μόνο για να παρακολουθήσει ένα πάρτι, ακολουθώντας έναν τρόπο ζωής που ο Φεντερίκο Φελίνι παρουσίασε στην ταινία La dolce vita (1960).

Ο οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός στις ανεπτυγμένες χώρες έχει χάσει την έννοια του κύρους σε μια κοινωνία στην οποία τα μέσα που κατέστησαν δυνατή αυτήν τη διεθνή κοινωνικότητα (αεροπορικά ταξίδια, διεθνή τηλεφωνία, ξενοδοχεία κ.λπ.), κάποτε πολύ ακριβά, έγιναν προσιτά σε πολλούς ανθρώπους και όχι πλέον το προνόμιο των πλούσιων τάξεων, χάνοντας έτσι την αύρα της κοινωνικής αποκλειστικότητας που συσχετίστηκε κάποτε με αυτές. Ωστόσο, συνεχίζει να χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του περιβάλλοντος διάσημων προσωπικοτήτων, όπως για παραδείγμα μουσικών, ηθοποιών, κοσμικών, μεγαλοεπιχειρηματιών με μεγάλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που τον ελεύθερο χρόνο τους τον διαθέτουν για να κάνουν μεγάλα ταξίδια αναψυχής.

Στο τζετ σετ συγκαταλέγονται πολλοί άνθρωποι, αλλά όχι πάντα οι πιο διάσημοι. Για παράδειγμα, υπάρχουν ηθοποιοί, μουσικοί, αλλά και βασιλικές οικογένειες (όπως εκείνες του Μονακό, της Αγγλίας ή της Σαουδικής Αραβίας ) καθώς και οικογένειες δισεκατομμυριούχων όπως οι Αμερικανοί Τραμπς και Χίλτονς, οι Ιταλοί Ανιέλλι, οι Ρότσιλντ, οι Ροκφέλερ κτλ. Ανάμεσα στο διεθνές τζετ σετ υπήρξαν και αρκετοί Έλληνες κατά το παρελθόν, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Σταύρος Νιάρχος, η οικογένεια Γουλανδρή, η οικογένεια Λάτση κτλ.

Προορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τους πρώτους προορισμούς του διεθνές τζετ σετ κατά την δεκαετία του 1950 και 1960 ήταν η Γαλλική Ριβιέρα (Μόντε Κάρλο, Κάννες, Σαν Τροπέ), το Ακαπούλκο (Μεξικό), η Μύκονος (Ελλάδα), το Σεν Μόριτς (Ελβετία), η Ίμπιζα και η Μαρμπέγια (Ισπανία), το Κάπρι (Ιταλία) και το Μαρακές (Μαρόκο).

Τα κέντρα έλξης και συγκέντρωσης του τζετ σετ αποτελούνται κυρίως από σημαντικές πόλεις ή αποκλειστικούς τουριστικούς προορισμούς. Οι τόποι αυτοί επιλέγονται συνήθως από διάφορες σημαντικές προσωπικότητες που προτιμούν εξωτικούς προορισμούς ή αποκλειστικούς θαλάσσιους προορισμούς ή χιονοδρομικά κέντρα.

Καλοκαίρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χειμώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλες Μητροπόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ο δημιουργός του όρου τζετ-σετ, Ιγκόρ Κασίνι». variety.com. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2020.  (Αγγλικά)
  2. «ο ορισμός Τζετ-σετ στο λεξικό cambridge». dictionary.cambridge.org. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2020.  (Αγγλικά)
  3. Aliette de Broqua et Fabrice Amedeo, « Saint-Tropez : la jet-set est orpheline de sa Voile rouge », lefigaro.fr, 10 novembre 2011.
  4. « La France à la voile ».
  5. « Cinq idées reçues sur le gala de l'amfAR au Cap d'Antibes », nicematin.com, 21 mai 2015.
  6. « Les parrains corses : leur histoire, leurs réseaux, leurs protections ».
  7. « Bonifacio : les ruines de l'Amnesia espace d'expression urbain » Αρχειοθετήθηκε 2019-12-21 στο Wayback Machine., corsematin.com, 17 janvier 2012.
  8. Quentin Desurmont, « N'attendez plus le Paradis, il est à Saint-Barth ! » Αρχειοθετήθηκε 2017-09-25 στο Wayback Machine., atlantico.fr, 24 novembre 2012.
  9. Hélène Guillaume, « Et mon île, tu l'aimes mon île ? », Le Figaro, mardi 15 juillet 2014, page 12.
  10. Voir sur welt.de.
  11. François Musseau, « Marbella, du crime à l'ouvrage », liberation.fr, 26 avril 2006.
  12. Charles Gautier, « La découverte de pétrole à Ibiza fait bouillir la jet-set », lefigaro.fr, 1η Απριλίου 2014.
  13. « Riches : les luxueuses destinations de la jet-set pour les vacances », challenges.fr, 12 août 2015.
  14. Leïla Slimani, « Terrain de jeu de la jet-set internationale », jeuneafrique.com, 14 juillet 2010.
  15. Voir sur youtube.com.
  16. 16,0 16,1 Voir sur independent.co.uk.
  17. Voir sur lefigaro.fr.
  18. «Voir sur infobaum.eu». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2020. 
  19. Voir sur jeuneafrique.com.
  20. 20,0 20,1 20,2 « Les stations de ski huppées », elle.fr, 2 décembre 2011.
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 « Les dessous de la jet-set », lexpress.fr, 5 juillet 2001.