Τζέιμς Μποντ (χαρακτήρας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το «Τζέιμς Μποντ (χαρακτήρας)» ανακατευθύνει εδώ. Για τον κινηματογραφικό χαρακτήρα, δείτε: Η μεταφορά του χαρακτήρα του Τζέιμς Μπόντ στον κινηματογράφο.
Τζέιμς Μποντ
Τζέιμς Μποντ, 007
Αυθεντικό σκίτσο του Τζέιμς Μποντ από τον δημιουργό του, Ίαν Φλέμινγκ
Πρώτη εμφάνισηCasino Royale (βιβλίο, 1953)
Δημιουργήθηκε απόΊαν Φλέμινγκ
Πληροφορίες χαρακτήρα
ΦύλοΑρσενικό
ΙδιότηταΠράκτορας κατασκοπείας
Τίτλος Πλωτάρχης
Βασιλικό Ναυτικό
Τόπος καταγωγήςΗνωμένο Βασίλειο
ΥπηκοότηταΒρετανική
Οικογένεια
ΓονείςΆντριου Μποντ
Μονίκ Ντελακρουά Μποντ
ΣύζυγοςΤερέζα ντι Βιτσένζο (απεβίωσε)
ΣύντροφοςΚίσι Σουζούκι
ΠαιδιάΤζέιμς Σουζούκι (με την Κίσι)
ΣυγγενείςΤζέιμς Μποντ Τζ. (ανιψιός)
Τσάρμιαν Μποντ (θεία)
Μαξ Μποντ (θείος)

Ο Τζείμς Μποντ (αγγλικά: James Bond) ή Πράκτωρ 007, είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από τον Βρετανό δημοσιογράφο και μυθιστοριογράφο Ίαν Φλέμινγκ το 1953. Είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς μυθιστορημάτων, ταινιών, κόμικς και βιντεοπαιχνιδιών Τζέιμς Μποντ. Ο Ίαν Φλέμινγκ έγραψε δώδεκα μυθιστορήματα με τον Τζείμς Μποντ και δύο συλλογές διηγημάτων. Τα δύο τελευταία βιβλία του - το The Man with the Golden Gun (1965) το Octopussy and The Living Daylights (1966) - εκδόθηκαν μετά θάνατον.

Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, με τον κωδικό αριθμό 007, και κατοικεί στο Λονδίνο, αλλά παρ' όλα αυτά δραστηριοποιείται διεθνώς. Ο ίδιος είναι ένας σύνθετος χαρακτήρας που βασίστηκε σε έναν αριθμό καταδρομέων τους οποίους ο δημιουργός του γνώριζε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Ναυτική Υπηρεσία Πληροφοριών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και στους οποίους ο Ίαν Φλέμινγκ πρόσθεσε το δικό του στυλ και μια σειρά από δικά του γούστα. Το όνοματεπώνυμο του χαρακτήρα μπορεί να είναι παρμένο από τον ομώνυμο Αμερικανό ορνιθολόγο,[1] αν και είναι πιθανό ότι ο ίδιος εμπνεύστηκε το όνοματεπώνυμο του χαρακτήρα από έναν Ουαλό πράκτορα με τον οποίο υπηρετούσε, τον Τζέιμς Τσαρλς Μποντ.[2][3] Ο Τζείμς Μποντ έχει μια σειρά από σταθερά χαρακτηριστικά χαρακτήρα απο τα οποία διακατέχεται σε όλα τα βιβλία, όπως η απόλαυση για τα αυτοκίνητα, η αγάπη του για το φαγητό, για το ποτό, για το σέξ, και η μέση πρόσληψη εξήντα τσιγάρων κατά παραγγελία την ημέρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]