Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Τα διαμάντια είναι παντοτινά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Τα διαμάντια είναι παντοτινά
ΣκηνοθεσίαΓκαί Χάμιλτον
ΠαραγωγήUnited Artists
ΣενάριοΡίτσαρντ Μέιμπαουμ και Τομ Μάνκιεβιτς
Βασισμένο σεΤα διαμάντια είναι παντοτινά
ΠρωταγωνιστέςΣον Κόνερι[1][2][3], Τζιλ Σεντ Τζον[1][3][4], Τσάρλς Γκρέι[1][2][3], Λάνα Γουντ[1][2][3], Μπέρναρντ Λι[1][3], Λόις Μάξγουελ[3], Μπρους Κάμποτ[1][3], Μπρους Γκλόβερ[3], Λόρενς Νεϊσμίθ[3], Ντέσμοντ Λιουέλιν[3], Τζίμι Ντιν[1][2][3], Πάτερ Σμιθ[3], Τζόζεφ Φουρστ, Λέοναρντ Μπαρ[3], Τζο Ρόμπινσον[3], David de Keyser[3], Εντ Μπίσοπ[3], Ντενίζ Περιέ[3], Μπερτ Μέτκαλφ[3], Ντέιβιντ Χίλι[3], Μαρκ Λόρενς[3], Νόρμαν Μπάρτον[3], Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ, Σέιν Ρίμερ[3], Σιντ Χέιγκ[3], Βαλερί Περίν[5], Λάρρυ Τζ. Μπλέικ[5] και Ντικ Κρόκετ[5]
ΜουσικήΤζον Μπάρι
ΦωτογραφίαΤεντ Μουρ
ΜοντάζΜπερτ Μπέιτς
Εταιρεία παραγωγήςEon Productions και United Artists
ΔιανομήInterCom και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 30 Δεκεμβρίου 1971
Country flag 17 Δεκεμβρίου 1971
Country flag 20 Δεκεμβρίου 1971
Διάρκεια120 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο[6], Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Το Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Τα διαμάντια είναι παντοτινά (πρωτότυπος τίτλος:Diamonds Are Forever) είναι μια βρετανική κατασκοπευτική ταινία του 1971 και αποτελεί την έβδομη ταινία της σειράς ταινιών Τζέιμς Μποντ σε παραγωγή της Eon Productions. Η ταινία γυρίστηκε για την United Artists. Σε σκηνοθεσία του Γκαί Χάμιλτον και σε σενάριο των Ρίτσαρντ Μαϊμπάουμ, και Τομ Μανκιένγουιτσζ, πρωταγωνιστεί ο Σον Κόνερι στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ για έκτη και τελευταία φορά σε ταινία της Eon Productions, μαζί με τους Τσάρλς Γκρεί, Λάνα Γουντ, Μπρους Κάποτ και Μπέρναρντ Λι. Στην ταινία αυτήν, ο Τζέιμς Μποντ μαθαίνει για την οργάνωση ενός σχεδίου απο έναν παλιό του εχθρό, τον Ερνστ Στάβρο Μπλόφιλντ, στο οποίο ο ίδιος θέλει να χτίσει ένα πανίσχυρο διαστημικό όπλο λείζερ, με αποτέλεσμα να τον αντιμετωπίσει, προκειμένου να μην επιτύχει το σχέδιο του.

Αφότου ο Τζορτζ Λέιζενμπι άφησε την σειρά οι παραγωγοί έψαξαν για κάποιον άλλον ηθοποιό για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, άλλα η United Artists ήθελε πίσω τον Σον Κόνερι για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Για τον λόγο αυτόν, η εταιρεία αναγκάστηκε να του δώσει $1.25 εκατομμύρια - ποσό πολύ υψηλό για εκείνη την εποχή - προκειμένου να πειστεί ο ίδιος να επιστρέψει. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ίαν Φλέμινγκ του 1956. Τα κύρια γυρίσματα έγιναν σε μέρη όπως την κοιλάδα του Λας Βέγκας, την Καλιφόρνια και το Άμστερνταμ.

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Μόναχο στις 14 Δεκεμβρίου 1971 και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 30 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ενώ στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών κυκλοφόρησε στις 17 Δεκεμβρίου. Η ταινία έλαβε θετικές κυρίως κριτικές, ενώ απέφερε 116 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[7][8] Η ταινία προτάθηκε για ένα βραβείο Όσκαρ, αυτό του Καλύτερου Ήχου, καθώς και για άλλα βραβεία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]