Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση «Κινούμενος Στόχος»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση «Κινούμενος Στόχος»
ΣκηνοθεσίαΤζον Γκλεν
ΠαραγωγήMetro-Goldwyn-Mayer
ΣενάριοΡίτσαρντ Μαϊμπάουμ
Μαίκλ Γουίλσον
(σενάριο)
Ίαν Φλέμινγκ
(χαρακτήρες)
Βασισμένο σεFrom a View to a Kill
ΠρωταγωνιστέςΡότζερ Μουρ
Τάνια Ρόμπερτς
Κρίστοφερ Γουόκεν
Γκρέις Τζόουνς
Πάτρικ Μακνί
Ντέσμοντ Λιουέλιν
Λόις Μάξγουελ
Ρόμπερτ Μπράουν
ΜουσικήΤζον Μπάρι
ΦωτογραφίαΆλαν Χιούμ
ΜοντάζΠίτερ Ντέιβις
Εταιρεία παραγωγήςEon Productions και Metro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήInterCom και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 13 Ιουνίου 1985
Country flag 24 Μαίου 1985
Country flag 24 Νοεμβρίου 1983
Διάρκεια131 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Το Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση «Κινούμενος Στόχος» (πρωτότυπος τίτλος:A View to a Kill) είναι μια βρετανική κατασκοπευτική ταινία του 1983 και αποτελεί την δέκατη τέταρτη ταινία της σειράς ταινιών Τζέιμς Μποντ σε παραγωγή της Eon Productions. Η ταινία γυρίστηκε για την United Artists και την Metro-Goldwyn-Mayer. Σε σκηνοθεσία του Τζον Γκλεν και σε σενάριο των Ρίτσαρντ Μαϊμπάουμ και Μαίκλ Γουίλσον, πρωταγωνιστεί ο Ρότζερ Μουρ στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ για έβδομη και τελευταία φορά σε ταινία της Eon Productions, μαζί με τους Τάνια Ρόμπερτς, Κρίστοφερ Γουόκεν, Πάτρικ Μακνί και Ρόμπερτ Μπράουν. Στην ταινία αυτήν, ο Τζέιμς Μποντ αναλαμβάνει να σταματήσει τον Μαξ Ζόριν, από το να αφανήσει την Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια.

Αν και ο τίτλος της ταινίας είναι παρμένος από μια μικρή ιστορία του βιβλίου Για τα μάτια σου μόνο του Ίαν Φλέμινγκ του 1966, το σενάριο της ταινίας είναι πρωτότυπο. Τα κύρια γυρίσματα έγιναν σε μέρη όπως την Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ισλανδία.

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Σαν Φρανσίσκο στις 22 Μαίου 1985,[1] και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασίλειου την ίδια ακριβώς μέρα, ενώ στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών κυκλοφόρησε τέσσερις μέρες μετά. Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές, ενώ απέφερε 152 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[2] Η ταινία προτάθηκε για μια Χρυσή Σφαίρα, καθώς και για διάφορα άλλα βραβεία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Barnes, Alan· Hearn, Marcus (1997). Kiss Kiss Bang! Bang!: the Unofficial James Bond Film Companion. Batsford Books. σελ. 155. ISBN 978-0-7134-8182-2. 
  2. «A View to a Kill: MI6 Profile». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]