Τα πάντα γύρω από το σεξ (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα πάντα γύρω από το σεξ
Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask
ΣκηνοθεσίαΓούντι Άλεν
ΠαραγωγήΤσαρλς Χ. Τζόφι
ΣενάριοΓούντι Άλεν
ΠρωταγωνιστέςΓούντι Άλεν, Τζον Καραντάιν, Λου Τζακόμπι, Λουίζα Λάσερ, Τζιν Γουάιλντερ, Τόνι Ράνταλ, Μπαρτ Ρέυνολντς, Άντονι Κουέιλ, Λιν Ρέντγκρεϊβ, Τζακ Μπάρι, Τζέι Ρόμπινσον, Στάνλεϊ Άνταμς, Τίτος Βανδής, Χέδερ Μακρέι[1], Πάμελα Μέισον[1], Τζέφρεϊ Χόλντερ[1], Νόρμαν Άλντεν[1], Ιλέιν Γκίφτος[1], Ζακ Φεριέρ[1], Σίντνεϊ Μίλερ[1] και Μπαρούχ Λούμετ
ΜουσικήΜούντελ Λόου
ΦωτογραφίαΝτέιβιντ Μ. Γουόλς
ΜοντάζΈρικ Άλμπερτσον
Εταιρεία παραγωγήςUnited Artists
ΔιανομήUnited Artists
Πρώτη προβολή6  Αυγούστου 1972 (Καναδάς και Νέα Υόρκη)[2], 16  Αυγούστου 1972 (Λος Άντζελες)[2], 31  Ιανουαρίου 1973 (Γερμανία)[3], 23  Μαρτίου 1973 (Ιταλία)[2], 29  Μαρτίου 1973 (Αυστραλία και Λονδίνο)[2], 24  Απριλίου 1973 (Δανία)[2] και 31  Μαΐου 1973 (Γαλλία)[2]
Διάρκεια85 λεπτά και 88 λεπτά[4]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[4]
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Τα πάντα γύρω από το σεξ (πρωτότυπος τίτλος: Everything You Always Wanted to Know About Sex* (*But Were Afraid to Ask)) είναι μια αμερικανική σπονδυλωτή σεξοκωμωδία του 1972 σε σκηνοθεσία Γούντι Άλεν. Αποτελείται από μια σειρά από κωμικά σκετς εμπνευσμένα από το ομώνυμο βιβλίο του 1969 του Ντέιβιντ Ρούμπεν.[5]

Η ταινία ήταν μια πρώιμη επιτυχία για τον Γούντι Άλεν, με εισπράξεις πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια μόνο στη Βόρεια Αμερική έναντι προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που την έκανε τη 10η ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις του 1972.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τίτλοι στην αρχή και στο τέλος της ταινίας παίζονται πάνω σε ένα φόντο από λευκά κουνέλια, στο ρυθμό του τραγουδιού "Let's Misbehave" του Κόουλ Πόρτερ.

Η ταινία αποτελείται από επτά βινιέτες:[6]

  1. Λειτουργούν τα αφροδισιακά;
    Ένας γελωτοποιός της αυλής δίνει ένα ερωτικό φίλτρο στη βασίλισσα αλλά η προασπάθειά του αποτρέπεται από τη ζώνη αγνότητάς της. Σε όλο το σκετς υπάρχουν αναφορές στον Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
  2. Τι είναι σοδομισμός;
    Ο δρ Ρος ερωτεύεται τον σύντροφο ενός Αρμένιου ασθενή, που είναι ένα πρόβατο.
  3. Γιατί κάποιες γυναίκες δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό;
    Ο φόρος τιμής του Άλεν στον ιταλικό κινηματογράφο γενικά και στην ταινία Καζανόβας 70, τον Μικελάντζελο Αντονιόνι και τον Φεντερίκο Φελίνι ειδικότερα, με θέμα την Τζίνα, μια γυναίκα που μπορεί να φτάσει σε οργασμό μόνο δημόσια.
  4. Είναι οι τραβεστί ομοφυλόφιλοι;
    Ο Σαμ Μάσγκρεϊβ, ένας παντρεμένος μεσήλικας, πειραματίζεται φορώντας γυναικεία ρούχα.
  5. Τι είναι οι σεξουαλικοί διεστραμμένοι;
    Μια παρωδία του τηλεπαιχνιδιού What's My Line; με τρίτλο Ποια είναι η διαστροφή μου; γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ με παρουσιαστή τον Τζακ Μπάρι. Τέσσερις συμμετέχοντες προσπαθούν να μαντέψουν τη διαστροφή του διαγωνιζόμενου. Αφού αποτυγχάνουν να μαντέψουν ότι η διαστροφή του διαγωνιζόμενου είναι ότι «επιδειξίας στο μετρό», αρχίζει το δεύτερο μέρος της εκπομπής, στο οποίο ένας επιλεγμένος θεατής (στην περίπτωση αυτή ένας ραβίνος) πραγματοποιεί τη φαντασίωσή του, του ερωτικού δεσίματος και ταπείνωσης, ενώ η γυναίκα του τρώει χοιρινό.
  6. Είναι ακριβή τα ευρήματα των γιατρών και των κλινικών που κάνουν έρευνες και πειράματα πάνω στο σεξ;
    Ο Βόκτορ, ερευνητής πάνω σε θέματα σεξ, και η Έλεν Λέισι, δημοσιογράφος, επισκέπτονται τον δρα Μπερνάρντο, έναν ερευνητή που έχει δικό του εργαστήριο με έναν βοηθό που ονομάζεται Άιγκορ. Αφού βλέπουν μια σειρά από παράξενα σεξουαλικά πειράματα σε εξέλιξη στο εργαστήριο και συνειδητοποιούν ότι ο Μπερνάρντο είναι τρελός, δραπετεύουν πριν η Έλεν γίνει αντικείμενο ενός πειράματός του. Το σκετς κορυφώνεται με μια σκηνή στην οποία ο κόσμος τρομοκρατείται από ένα γιγάντιο στήθος που δημιούργησε ο ερευνητής. Το πρώτο μέρος αυτού του σκετς είναι μια παρωδία της ταινίας του Εντ Γουντ Η ερωμένη του Δράκουλα (1955), και του The Unearthly (1957), όου επίσης πρωταγωνιστεί ο Τζον Κάρανταϊν. Το δεύτερο μέρος διακωμωδεί πολλές από τις ταινίες τεράτων της δεκαετίας του '50.
  7. Τι συμβαίνει κατά την εκσπερμάτιση;
    Ένα κέντρο ελέγχου που μοιάζει με εργαστήριο της NASA παρακολουθεί τον εγκέφαλο ενός άνδρα, καθώς εμπλέκεται σε ένα σεξουαλική σκηνή με μια τελειόφοιτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (η γνώση αυτή διασφαλίζει την επιτυχία της συνουσίας). Καθώς φτάνει σε οργασμό, το σπέρμα που μοιάζει με στρατιώτη, με λευκή στολή, που αποστέλλεται στο μεγάλο άγνωστο.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γούντι Άλεν ως Βίκτορ / Φαμπρίτσιο / γελωτοποιός / σπερματοζωάριο[7]
  • Τζον Κάρανταϊν ως δρ Μπερνάντο
  • Λου Τζάκομπι ως Σαμ Μάσγκρεϊβ
  • Λουίζ Λάσερ ως Τζίνα
  • Άντονι Κουέιλ ως βασιλιάς
  • Τόνι Ράνταλ ως χειριστής
  • Λιν Ρεντγκρέιβ ως βασίλισσα
  • Μπαρτ Ρέυνολντς ως επόπτης σπέρματος
  • Τζιν Γουάιλντερ ως δρ Ρος
  • Τζακ Μπάρι ως Τζακ Μπάρι
  • Ιλέιν Τζίφτος ως κυρία Ρος
  • Τόνι Χολτ ως Τόνι Χολτ
  • Ρόμπερ Κιου Λιούις ως Ρόμπερ Κιου Λιούις
  • Χέδερ Μακρέι ως Έλεν Λέισι
  • Πάμελα Μέισον ως Πάμελα Μέισον
  • Σίντνεϊ Μίλερ ως Τζορτζ
  • Τίτος Βανδής ως Σταύρος Μάιλος
  • Στάνλεϊ Άνταμς ως χειριστής στομάχου

Σάουντρακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Let's Misbehave" (1927) - Μουσική και στίχοι του Κόουλ Πόρτερ - Irving Aaronson and his Commanders
  • "Battle Hymn of the Republic" (περίπου 1856) - Μουσική Γουίλιαμ Στέφι - Στίχοι Τζούλια Γουόρντ Χάουι
  • "Red River Valley" (1896) - Μουσική Τζέιμς Κέριγκεν - Παιγμένο με φυσαρμόνικα από τον Γούντι Άλεν.[8]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια κριτική τον Αύγουστο του 1972 από το περιοδικό Time έλεγε ότι η ταινία περιλαμβάνει "μερικές εκτενείς, αστείες αναφορές σε άλλες ταινίες (Φανταστικό ταξίδι, Η νύχτα) και αρκετές αξιομνημόνευτες έξυπνες ατάκες" αλλά ότι "γενικά ο Γούντι χάνει χρόνο και είναι απλώς λίγο πιο αστείος".

Το περιοδικό Time Out Film Guide σημείωσε ότι ορισμένα από τα σκετς της ταινίας είναι "χάλια, αλλά οι παρωδίες του Αντονιόνι (το άγχος και η αποξένωση μιας συζύγου που μπορεί να φτάσει σε οργασμό μόνο σε δημόσιους χώρους) και των τηλεπαιχνιδιών ("Ποια είναι η διαστροφή μου;") είναι εξαιρετικά ακριβείς και πολύ αστείες. Το καλύτερο από όλα είναι η παρωδία επιστημονικής φαντασίας με τίτλο Τι συμβαίνει κατά την εκσπερμάτιση;" [9]

Το 2004, ο Κρίστοφερ Ναλ, ιδρυτής του filmcritic.com, την χαρακτήρισε «την πιο παράλογη ταινία του Γούντι Άλεν».

Λογοκρισία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία απαγορεύτηκε στην Ιρλανδία στις 20 Μαρτίου 1973.[10] Μια λογοκριμένη έκδοση κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 1980, αφαιρώντας μια αναφορά σε κτηνοβασία (με ένα πρόβατο) και σε έναν άνδρα που έκανε σεξ με ένα καρβέλι ψωμί. Η απαγόρευση τελικά άρθηκε.[11][12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0068555/releaseinfo.
  3. «film-dienst». (Γερμανικά) Filmdienst.
  4. 4,0 4,1 everything-you-always-wanted-know-about-sex-were-afraid-ask.
  5. «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ πληροφορίες για την ταινία». Athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2023. 
  6. «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ». FLIX. 6 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2023. 
  7. «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ πληροφορίες για την ταινία». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2023. 
  8. Harvey, Adam (2007). The Soundtracks of Woody Allen. US: Macfarland & Company,Inc. σελ. 62. ISBN 9780786429684. 
  9. «Everything You Always Wanted to Know About Sex, But Were Afraid to Ask movie review - Film - Time Out London». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2005. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2020. 
  10. «Films banned in Ireland». boards.ie. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2018. 
  11. «Censored! As a 1978 movie is banned, John Meagher looks at 70 years of cuts». The Irish Independent. The Irish Independent. 25 Σεπτεμβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2018. 
  12. «Song Contest Tied». Melon Farmers Censorship Watch. The Irish Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]