Ερωτική ταπείνωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο ερωτική ταπείνωση, εννοείται η συναινετική χρήση ψυχολογικού εξευτελισμού σε ένα ερωτικό πλαίσιο, σύμφωνα με την οποία ένα άτομο διεγείρεται ερωτικά από τα έντονα συναισθήματα που νιώθει όταν ταπεινώνεται και εξευτελίζεται ή όταν ταπεινώνει κάποιον άλλον, συχνά (αλλά όχι πάντα) σε συνδυασμό με ερωτική διέγερση του ενός ή και των δύο συμμετεχόντων στην πράξη αυτή. Η ταπείνωση δεν χρειάζεται να είναι από μόνη της ερωτική γιατί, όπως γίνεται και με άλλες ερωτικές δραστηριότητες, το ζητούμενο είναι τα αισθήματα που αυτή δημιουργεί, άσχετα με την φύση της εκάστοτε δραστηριότητας. Μπορεί να είναι προφορική ή σωματική, (σχετικά) ιδιωτική ή δημόσια. Συχνά μπορεί να γίνει τελετουργική και αντίθετα με άλλες ερωτικές πρακτικές, μπορεί να ασκείται εύκολα και από απόσταση ή ακόμα κι από το Διαδίκτυο. Η διαφορά μεταξύ ταπείνωσης και Κυριαρχίας σε μια δραστηριότητα (όπως αυτή του ερωτικού ξυλίσματος για παράδειγμα) είναι πως το ζητούμενο αποτέλεσμα από την πράξη αυτή είναι πρωτίστως ο εξευτελισμός. Η εκάστοτε δραστηριότητα είναι απλά το μέσον για να επιτευχθεί ο εξευτελισμός.

Ενώ η ερωτική ταπείνωση είναι ένα κυρίαρχο μέρος του BDSM και κάποιων ερωτικών παιχνιδιών ρόλων, δεν έχουν γραφτεί πολλά για αυτήν. Ο εξευτελισμός στα πλαίσια της ερωτικής ταπείνωσης μπορεί να φτάσει σε επίπεδο που να είναι συναισθηματικά ή ψυχολογικά πολύ οδυνηρός για τον έναν ή τον άλλον συμμετέχοντα, ειδικά αν πρόκειται για δημόσιο εξευτελισμό. Επειδή η ερωτική ταπείνωση φτάνει εύκολα τα όρια του ακραίου -και για αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ακραίο "παιχνίδι"-, θεωρείται πως είναι καλύτερα να εξασκείται αφού πρώτα οι συμμετέχοντες έχουν διαπραγματευτεί τους όρους και έχουν ορίσει λέξη ασφαλείας.

Ορολογία και επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άτομο το οποίο εξευτελίζεται συχνά ονομάζεται μπότομ (υποτακτικό, αγγλ. bottom) ενώ το άτομο που εξευτελίζει ονομάζεται Top ή, μερικές φορές, humiliatrix εάν είναι γυναίκα (οι όροι bottom και top είναι παρμένοι από το Dominant/submissive μέρος του BDSM, δεν χρησιμοποιούνται καθολικά για την ερωτική ταπείνωση). Άλλοι χαρακτηρισμοί που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είναι σκλάβος (slave) και υποτακτικός (sub/submissive) για τον bottom και Αφέντης/Αφέντρα (Master/Mistress) ή Κυρίαρχος/Κυρίαρχη (Dom/Domme) για τον Top.

Η ταπείνωση δεν είναι το ίδιο με την Κυριαρχία, μιας και το άτομο που ταπεινώνεται δεν είναι απαραίτητο να θέλει να κυριαρχείται κιόλας. Η ερωτική ταπείνωση είναι από μόνη της ένας είδος ερωτικής βίας όταν το άτομο που αρέσκεται σε αυτήν την αναζητά πέρα και πάνω από κάθε μέσον. Για παράδειγμα, στο ερωτικό ξύλισμα το ζητούμενο δεν είναι ο πόνος αυτός καθ´αυτός αλλά το ταπεινωτικό στοιχείο που βρίσκεται σ´αυτό. Ως εκ τούτου, η ερωτική ταπείνωση περιλαμβάνει μια σειρά από φετίχ όπως η ποδολαγνεία ή το shoe fetish, body worship, ερωτικό ξύλισμα, Bondage και αρκετές BDSM πρακτικές. Ως προκαταρκτικό του σεξ, μπορεί να είναι τόσο βασική επιθυμία όσο αυτή του φιλιού ή του μασάζ των ποδιών καθώς επίσης μπορεί να είναι πιο περίπλοκη, εμπεριέχοντας ερωτικά παιχνίδια ρόλων ή δημόσιες επιδείξεις υποτέλειας. Ανάλογα με την σχέση που έχουν οι συμμετέχοντες, η ερωτική ταπείνωση μπορεί να είναι μέρος ενός session (για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που έχουν ορίσει αυτοί) ή ακόμα και ένα δυναμικό στοιχείο μιας σχέσης. Ο εξευτελισμός δεν είναι σύμφυτος με την πράξη ή το αντικείμενο. Τροφοδοτείται από την κοινή στάση των συμμετεχόντων κάθε δραστηριότητας στην οποία εκείνοι χρησιμοποιούν αντικείμενα, συμπεριφέρονται και αντιμετωπίζουν μέρη του σώματος με εξευτελιστικό τρόπο.

Τρόποι εξευτελισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλά σενάρια ερωτικής ταπείνωσης. Κάποια από αυτά βασίζονται στον προφορικό εξευτελισμό και κάποια άλλα στον σωματικό.

Παραδείγματα προφορικής ταπείνωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Παιχνίδια ρόλου όπως Άνθρωπος - Ζώο ή Ανθρώπινο Κατοικίδιο. Ο Top αποκαλεί τον bottom κατοικίδιο, σκύλο, γάτα, ή τον αναγκάζει να τρώει και να πίνει από μπολ που προορίζονται για ζώα.
 • Λεκτικός εξευτελισμός: χρησιμοποιούνται χαρακτηρισμοί όπως "σκλάβε", "αγοράκι", "καργιολακι", "δουλάκι", "κατοικίδιο".
 • Προσβολές και λεκτική κακοποίηση, όπως "χοντρέ", "άσχημε", "χαζέ", "άχρηστε".
 • Ταπεινωτικές προσφωνήσεις, όπως "τσουλί", "πουτανάκι,"μαλακιστίρι,''αρχιδάκι,''
 • Απαξίωση μελών του σώματος ή συμπεριφορών, όπως κοροϊδία για το στήθος, τα χαρακτηριστικά του προσώπου, τα γεννητικά όργανα και το μέγεθός τους, τα οπίσθια καθώς και για διάφορες ιδιαίτερες συμπεριφορές όπως το περπάτημα, την υπευθυνότητα, την αυτο-περιποίηση.
 • Ο bottom υποχρεώνεται να ζητάει την άδεια για καθημερινές δραστηριότητες, όπως για να πάει στην τουαλέτα, να ξοδέψει χρήματα, να φάει.
 • Ταπείνωση μικρού στήθους, όπου η περιφρόνηση στοχεύει είτε στην υποτιθέμενη ανεπάρκεια μεγέθους του στήθους είτε στην ανικανότητα της γυναίκας που ταπεινώνεται να ικανοποιήσει τον εραστή της και το στήθος της γίνεται αντικείμενο χλευασμού.
 • Ταπείνωση μικρού πέους, όπου η περιφρόνηση στοχεύει είτε στην υποτιθέμενη ανεπάρκεια μεγέθους του γεννητικού οργάνου του άνδρα είτε στην ανικανότητά του να ικανοποιήσει την ερωμένη του και το μόριό του γίνεται αντικείμενο χλευασμού.
 • Εξαναγκασμός επανάληψης της διαταγής που δίνεται, να επαναλαμβάνει προφορικά ο bottom τις διαταγές του Top για να επιβεβαιωθούν.
 • Αναγκαστική κολακεία, όπως να συμφωνεί ο bottom πως όποια απόφαση παίρνει ο Top είναι σοφή, σωστή και δίκαιη ενώ ταυτόχρονα εξυμνεί την εμφάνιση και τα στοιχεία της προσωπικότητας του Top.
 • Διακωμώδηση, χλευασμός και γελοιοποίηση.
 • Να μαλώνουν τον bottom λες και είναι παιδί.

Παραδείγματα σωματικής ταπείνωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Εκσπερμάτωση,φτύσιμο, χαστούκια πάνω στο σώμα του bottom, ειδικά στο πρόσωπο.
 • Εκτέλεση εργασιών υπηρετικού προσωπικού με υπερβολικό φόρτο εργασίας, όπως να καθαρίσει το πάτωμα με μια οδοντόβουρτσα.
 • Συχνή εκτέλεση παθητικών - σκληρών ερωτικών "εργασιών" για τον Top, όπως ένα ερωτικό μασάζ, στοματικό σεξ κ.λ.π. χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση σ΄αυτό που κάνει ο bottom, καθώς και σεξ γενικότερα.
 • Λεπτομερής έλεγχος του προγράμματος των δουλειών του σπιτιού, καθώς και ακριβείς οδηγίες για το πώς γίνονται. Σαφείς οδηγίες συμπεριφοράς και πράξεων.
 • Επιβολή συγκεκριμένων λειτουργικών συμπεριφορών. Περιλαμβάνει επιδείξεις της υποτέλειας από την μεριά του bottom όπως: άναμμα του τσιγάρου, περπάτημα με μια απόσταση πίσω από τον Top, δικαίωμα ομιλίας μόνο σε περίπτωση που ο Top του μιλήσει, γονάτισμα μπροστά στον Top καθώς περιμένει εντολές, αναμονή λήξης του γεύματος των άλλων για να φάει και εκείνος ή τάισμα απ'το πάτωμα, να κοιμάται σε χαμηλότερο μέρος απ'το κρεβάτι του Top και, τέλος, μια ποικιλία τρόπων λατρείας του σώματος (body worship activities) όπως φίλημα και γλείψιμο των ποδιών, των μποτών, των οπισθίων, των γυναικείων γεννητικών οργάνων κ.λ.π. του Τop προκειμένου να εκφράσει ο bottom επίγνωση της θέσης του, υποταγή, ντροπή ή ακόμα και θετικά συναισθήματα όπως χαρά ή ενθουσιασμό.
 • Καταπίεση ελευθερίας κινήσεων και ιδιωτικότητας. Σ' αυτή τη περίπτωση, απαγορεύεται στον bottom να φύγει από ένα δωμάτιο όταν ο Top είναι παρών χωρίς να πάρει την άδειά του πρώτα, ο Top πάει μαζί με τον bottom στην τουαλέτα προκειμένου να τον βλέπει να την χρησιμοποιεί, για όση ώρα ο bottom βρίσκεται υπό τις διαταγές του Top, του απαγορεύεται να φύγει απ´το σπίτι ή το μπουντρούμι, κ.λ.π.
 • Τιμωρίες με λεπτομέρειες για "παρεκτροπές" και λάθος συμπεριφορές. Σε κάποιες από αυτές τις τιμωρίες, ο bottom στέκεται στο ένα πόδι κοιτώντας τον τοίχο για πολλές ώρες, μαστιγώνεται, του απαγορεύεται να φάει ή αναγκάζεται να γυμναστεί.
 • Στα παιχνίδια ρόλου, ο bottom παίρνει "κατώτερους" ρόλους, όπως ζώων (για παράδειγμα σκύλου ή αλόγου) ή νεαρών ηλικιών (age play).
 • Ερωτικό ξύλισμα, μαστίγωμα, δέσιμο ή άλλες BDSM πρακτικές όπως βασανισμός ανδρικών οργάνων (π.χ. Cock and Ball Torture - C.B.T.).
 • Απαγορεύσεις ή περιορισμοί στο ντύσιμο, ακόμα και δημοσίως. Kαι στα δύο φύλα μπορεί να επιβληθεί να κυκλοφορούν τελείως γυμνοί, με κάποια διακοσμητικά αξεσουάρ όπως τιάρες, χειροπέδες κ.λ.π.
 • Χρήση ζώνης αγνότητας (chastity belt) ή άλλων μέσων ελέγχου και άρνησης οργασμού (erotic sexual denial).
 • Υποχρέωση του bottom να φοράει "αξεσουάρ" που δηλώνουν ιδιοκτησία, όπως ένα κολάρο.
 • Ανά πάσα στιγμή, ο bottom μπορεί να εξευτελιστεί μπροστά σε αγνώστους ή ακόμα και σε φίλους και συγγενείς.
 • Ερωτική αντικειμενοποίηση, όπου ο bottom παίρνει τον ρόλο αντικειμένων, παραδείγματος χάρη, ενός υποποδίου(καρεκλάκι,τραπεζάκι,διακοσμητικό..)
 • Κατά τη διάρκεια του σεξ ή του αυνανισμού, ο bottom είναι αναγκασμένος να ζητήσει την άδεια του Top για να έρθει σε οργασμό.
 • Εξαναγκαστική χρήση φίμωτρου.
 • Οικονομική κυριαρχία, όπου συνήθως ο bottom (ή χρηματικός σκλάβος) χαρίζει δώρα και δίνει χρήματα στον/στην Top.Πχ κάθε φορά που καλείτε να κάνει οικιακές εργασίες πληρώνει την αφέντρα του για την τιμή που του κάνει.Αυτή η σχέση μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες πρακτικές του BDSM, αλλά μπορεί φαινομενικά να μην υπάρχει περαιτέρω οικειότητα μεταξύ των ατόμων.
 • Εξαναγκασμός αυνανισμού με εξευτελιστικό τρόπο.Γονατιστός στα τέσσερα στα πόδια της Bottom και να τελειώνει σαν σκυλάκι στο πάτωμα.
 • Υποχρέωση αύξησης βάρους προκειμένου ο bottom να είναι πιο ελκυστικός στον Top (fat fetishism, feederism).

Σε μερικές περιπτώσεις ερωτικής ταπείνωσης, εμπεριέχονται στιγμές πόνου με έμφαση στην γελοιοποίηση, στην υποβάθμιση και στον εξευτελισμό.

Η Ψυχολογία της Ταπείνωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταπείνωση γενικότερα διεγείρει τις ίδιες εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με τον σωματικό πόνο. Όπως συμβαίνει με κάθε ερωτικό "πειραματισμό" που έχει να κάνει με πόνο, η συναίνεση, η μεγάλη ευαισθητοποίηση (παραδόξως) καθώς και η άριστη επικοινωνία μεταξύ των ατόμων που δίνουν/δέχονται την ερωτική ταπείνωση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί πως το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι ευχάριστο και για τις δύο πλευρές, χωρίς σε καμία περίπτωση να κακοποιείται ο bottom. Για παράδειγμα, ένας bottom μπορεί να απολαμβάνει να τον προσβάλλουν με κάποιους τρόπους, αλλά να συνθλίβεται ο ψυχικός κόσμος του -με τρόπο που δεν είναι επιθυμητός απ´τον ίδιο- με άλλους τρόπους ταπείνωσης και προσβολών.

Το παιχνίδι της ερωτικής ταπείνωσης συνδέεται επίσης και με τον ερωτικό φετιχισμό, όπου μη ερωτικές δραστηριότητες μπορεί να γίνουν ερωτικές σε συνδυασμό με σεξουαλική διέγερση, καθώς επίσης μπορεί να συνδεθεί και με την επιδειξιομανία, όπου η διέγερση μπορεί να προέρχεται απ´το να βλέπουν οι άλλοι την ερωτική υποβάθμιση του bottom.

Για μερικούς, η άσκηση πρακτικών όπως η χρήση άσχημων χαρακτηρισμών είναι ένας τρόπος να λυγίσουν τον εγωισμό αυτού που θέλουν να εξευτελίσουν ή ακόμα και να τον κάνουν να ξεπεράσει ερωτικές αναστολές. Για παράδειγμα, μεταξύ ομοφυλόφιλων, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ομοφοβικοί χαρακτηρισμοί, όπως "αδερφή" κ.λ.π.

Όπως γίνεται με όλες τις ερωτικές δραστηριότητες, κάποιοι άνθρωποι έχουν φαντασιώσεις ερωτικής ταπείνωσης χωρίς να τις ζουν, ενώ άλλοι μπορεί να πραγματοποιούν αυτές τις φαντασιώσεις τους στον καθημερινό τρόπο ζωής τους ή σε ένα session. Οι ερωτικές φαντασιώσεις στις οποίες εμπεριέχεται ένας ήπιος τρόπος ταπείνωσης κάθε άλλο παρά σπάνιες είναι. Μερικά ταπεινωτικά παιχνίδια ρόλων (όπως αυτό του ανθρώπινου κατοικίδιου για παράδειγμα) συνδυάζονται με την πίστη και την φροντίδα σε τέτοιο βαθμό που θεωρούνται περισσότερο ασκήσεις εμπιστοσύνης παρά φετίχ εξευτελισμού. Σκεφτείτε πως η επιθυμία του ενός να είναι κάτω απ´τον παρτενέρ του κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, η ιδέα του να "πιαστεί στα πράσα" ενώ κάνει σεξ στον κήπο ή στο δάσος και οι φαντασιώσεις βιασμού (όπου το άτομο φαντασιώνεται τον εαυτό του να αναγκάζεται μεν να κάνει σεξ αλλά με έναν τρόπο που του αρέσει, πρόκειται δηλαδή για κάτι που ουδεμία σχέση έχει με την περίπτωση αληθινού βιασμού), είναι όλα τους περιπτώσεις ήπιων συναισθηματικών παιχνιδιών που δίνουν έμφαση στο status (ποιος είναι ο Top και ποιος ο bottom), στο να είναι κανείς ευάλωτος και στον έλεγχο που ασκείται. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους αυτές οι ιδέες παραμένουν μόνο φαντασιώσεις (όσο ερωτική κι αν θα μπορούσε να είναι η υλοποίηση αυτών των φαντασιώσεων), παρ´όλο που οι ίδιοι θα ήθελαν πολύ να τις εκπληρώσουν είτε δημόσια, είτε με έναν σύντροφο σε μόνιμη σχέση.

Συνήθως, η αποκάλυψη του φετίχ του ενός στον άλλον σύντροφο, προκύπτει τόσο απ´την εμπιστοσύνη και την οικειότητα που υπάρχει μεταξύ τους, όσο κι απ´την ψυχολογική διαδικασία που ίσως χρειάστηκε να περάσει ο ένας μέχρι να το μοιραστεί με τον άλλον. Κάποιες φορές, η επιθυμία κάποιου να ταπεινωθεί μπορεί να του δώσει ακόμα ένα κίνητρο να αποκαλύψει το φετίχ του στον σύντροφό του αφού η αποκάλυψη αυτή από μόνη της μπορεί να είναι για εκείνον ταπεινωτική. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τις αντιδράσεις των άλλων σε περίπτωση που μαθευτεί το φετίχ τους και μια άσχημη αντίδραση απ´τον ίδιο τον σύντροφό τους θα μπορούσε να είναι καταστροφική ψυχολογικά. Ως εκ τούτου, αρκετοί χρησιμοποιούν την διαδικτυακή ταπείνωση μέσω chat, ιστοσελίδων κ.α., σαν κάτι ενδιάμεσο της επιδειξιομανίας και της πραγματικότητας απ´τη μία, της ασφάλειας και της ανωνυμίας απ´την άλλη.

Ερωτική ταπείνωση στο διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην διαδικτυακή ταπείνωση, ο bottom μπορεί να αναζητήσει άτομα με το ίδιο φετίχ σε όλο το κόσμο. Ο εξευτελισμός επιτυγχάνεται με οτιδήποτε προβάλλεται μέσω ίντερνετ και είναι ντροπιαστικό. Στις συνηθισμένες μεθόδους διαδικτυακής ταπείνωσης περιλαμβάνονται και οι εξής:

 • Δημόσιο μαστίγωμα σε κλοιούς (public pillory).
 • Δημοσίευση βίντεο και/ή φωτογραφιών του bottom με ντροπιαστικό περιεχόμενο.
 • Η απαίτηση προς τον bottom να κρατά διαδικτυακό ημερολόγιο με λεπτομέρειες απ´την προσωπική ζωή του, όπως κάθε πότε αυνανίζεται και πώς.
 • Λεκτική βία.
 • Δημόσια δημοπρασία προσωπικών αντικειμένων του bottom τα οποία φανερώνουν τι άλλα φετίχ έχει.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]