Τέμενος Σεχζάντε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τέμενος Σεχσαντέ)
Τέμενος Σεχζάντε
Χάρτης
Είδοςαξιοθέατο, ορόσημο και Τέμενος της Παρασκευής[1]
ΑρχιτεκτονικήΟθωμανική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°0′50″N 28°57′26″E
ΘρήσκευμαΙσλάμ
Διοικητική υπαγωγήΦατίχ
ΤοποθεσίαΦατίχ
ΧώραΤουρκία[2]
Έναρξη κατασκευής1548
Υλικάdimension stone
ΑρχιτέκτοναςΜιμάρ Σινάν
ΧρηματοδότηςΣουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής
Commons page Πολυμέσα

Το Τέμενος Σεχζάντε (τούρκικα:Sehzade Camii) είναι ένα οθωμανικό τέμενος που βρίσκεται στην συνοικία Φατίχ και είναι χτισμένο στον τρίτο λόφο της Κωνσταντινούπολης. Κάποιες φορές στα ελληνικά αναφέρεται ως Τέμενος του Πρίγκιπα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκρότημα Σεχσαντέ χτίστηκε με διαταγή του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπούς (1494-1566) και κατασκευάστηκε απο τον αρχιτέκτονά του, Μιμάρ Σινάν.Το τέμενος χτίστηκε προς τιμήν του γιου του Σουλεϊμάν, Μεχμέτ (1521-1543) που πέθανε το 1543 σε ηλικία 22 ετών απο ευλογιά. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χτίστηκε το τέμενος μαζί με το συγκρότημα.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τζαμί είναι περιτριγυρισμένο από μία αυλή με έκταση ίση με αυτή του τζαμιού. Η αυλή περιβάλεται απο μία περίστυλη στοά με 5 τρούλους σε κάθε πλευρά,με περίτεχνες καμάρες σε λευκό και ρόζ μάρμαρο. Στο κέντρο της αυλής υπάρχει ένα συντριβάνι που χτίστηκε από τον σουλτάνο Μουράτ Δ΄. Επίσης υπάρχουν 2 μιναρέδες.

Το ίδιο το τζαμί έχει τετράγωνη κάτοψη και καλύπτεται από έναν θόλο που πλαισιώνεται από 4 ημιθόλους. Ο τρούλος στηρίζεται σε 4 πεσσούς και έχουν διάμετρο 19 μέτρα και 17 μέτρα. Σε αυτό το κτήριο ο Μιμάρ Σινάν διαπίστωσε την τεχνική της κιονοστοιχίας στην βόρεια και στην νότια πρόσοψη προκειμένου να κρύψουν την εντοίχιση.

Εσωτερικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσωτερικό του τζαμιού έχει ένα συμμετρικό σχέδιο που βρίσκεται στον θόλο και απλώνεται στους ημιθόλους και έχει σχήμα τετράφυλλου τριφυλλιού. Αυτή η τεχνική δεν είναι πετυχημένη γιατί απομωνώνονται οι 4 προβλήτες που είναι απαραίτητες για να στηρίξουν τον τρούλο. Αυτή η τεχνική δεν επαναλήφθηκε από τον Μιμάρ Σινάν. Γενικά το εσωτερικό του τζαμιού έχει μία πολύ απλή διακόσμηση.

Συγκρότημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκρότημα (Κουλιγιέ) του τζαμιού βρίσκεται ανάμεσα στο Τέμενος Φατίχ και στο Τέμενος Βαγιαζίτ Β΄. Το συγκρότημα αποτελείται από το τζαμί, τον Τουρμπέ του Ηγεμόνα Μεχμέτ, 2 μεντρεσέδες και μία ιμαρέτ (αίθουσα γιά συσσίτια). Το τζαμί και η αυλή περιβάλλονται από ένα τείχος που τα χωρίζει από το υπόλοιπο συγκρότημα.

Τουρμπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 2 τουρμπέδες είναι αξιοσημείωτοι για την υπερβολική χρήση πλακιδίων Νίκαιας. Ο πρώτος τουρμπές ανήκει στον Ηγεμόνα Μεχμέτ και είναι διακοσμημένος με πολλά πλακίδια. Έξω από τον τάφο του βρίσκεται μια επιγραφή στα περσικά που γράφει την ημερομηνία θανάτου του. Μέσα στον τουρμπέ του βρίσκεται ο τουρμπές της κόρης του, Χιουμασάχ Σουλτάν και του αδερφού του Ηγεμόνα Τζιχανγκίρ. Στον κήπο βρίσκεται επίσης ο τουρμπές του Ρουστέμ Πασά, γαμπρού του Σουλεϊμαν. Τέλος βρίσκεται και ο τουρμπές του Σεμίζ Πασά,γαμπρού του Μουράτ Γ΄.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 76000. Ανακτήθηκε στις 8  Αυγούστου 2023.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 76000. Ανακτήθηκε στις 1  Αυγούστου 2018.