Ανεύρυσμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ανεύρυσμα
Ταξινόμηση και εξωτερικές πηγές

Αγγειογραφία ανευρύσματος εγκεφαλικής αρτηρίας
Ταξινόμηση ICD-10 I72
Ταξινόμηση ICD-9 442
DiseasesDB 15088
MedlinePlus 001122
MeSH D000783

Με τον όρο ανεύρυσμα εννοούμε τη διεύρυνση, διόγκωση ή διάταση τμήματος ενός αιμοφόρου αγγείου (συνήθως αρτηρίας) εξαιτίας οργανικής πάθησης ή κάκωσης των τοιχωμάτων του. Συγκεκριμένα , η εστιακη διεύρυνση της διαμετρου άνω του 50% της φυσιολογικής[2]

Ανευρύσματα μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου του Willis στον εγκέφαλο, στη θωρακική και κοιλιακή αορτή, ακόμη και μέσα στην καρδιά.

Όσο αυξάνεται το μέγεθος του ανευρίσματος τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος ρήξης αυτού.Η ρήξη ενός ανευρύσματος μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και μετέπειτα σε καταπληξία , που οδηγεί στο θάνατο .Τα ανευρύσματα είναι αποτέλεσμα εξασθένησης των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων , και μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας κληρονομική πάθησης ή επίκτητης ασθένειας.Τα ανευρύσματα μπορεί επίσης να αποτελέσουν σημείο σχηματισμόυ θρόμβων ή και εμβολής.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προέρχεται από τη λέξη ἀνευρύνω που σημαίνει «διαστέλλομαι» [1].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λεξικό της κοινής νεοελληνικής του ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Aneurysm της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


http://www.aggeia.eu/pathiseis/aneurusma.html#τι-είναι-το-ανεύρυσμα