Ανεύρυσμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ανεύρυσμα
Ταξινόμηση και εξωτερικές πηγές

Αγγειογραφία ανευρύσματος εγκεφαλικής αρτηρίας
Ταξινόμηση ICD-10 I72
Ταξινόμηση ICD-9 442
DiseasesDB 15088
MedlinePlus 001122
MeSH D000783

Με τον όρο ανεύρυσμα εννοούμε τη διεύρυνση, διόγκωση ή διάταση τμήματος ενός αιμοφόρου αγγείου (συνήθως αρτηρίας) εξαιτίας οργανικής πάθησης ή κάκωσης των τοιχωμάτων του. Συγκεκριμένα , η εστιακη διεύρυνση της διαμετρου άνω του 50% της φυσιολογικής[2]

Ανευρύσματα μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιοδήποτε αιμοφόρο αγγείο, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου του Willis στον εγκέφαλο, στη θωρακική και κοιλιακή αορτή, ακόμη και μέσα στην καρδιά.

Όσο αυξάνεται το μέγεθος του ανευρίσματος τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος ρήξης αυτού.Η ρήξη ενός ανευρύσματος μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και μετέπειτα σε καταπληξία , που οδηγεί στο θάνατο .Τα ανευρύσματα είναι αποτέλεσμα εξασθένησης των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων , και μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας κληρονομική πάθησης ή επίκτητης ασθένειας.Τα ανευρύσματα μπορεί επίσης να αποτελέσουν σημείο σχηματισμόυ θρόμβων ή και εμβολής.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προέρχεται από τη λέξη ἀνευρύνω που σημαίνει «διαστέλλομαι» [1].

Tαξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ανευρύσματα μπορούν να ταξινομηθούν με βάση τον τύπο , τη μορφολογία ή την περιοχή .

Σωστά και λανθασμένα ανευρύσματα

To σωστό ανεύρυσμα περιλαμβάνει και τα τρία επίπεδα του τείχώματος μιας αρτηρίας ( έσω , μέσο και έξω χιτώνα ) . Tα σωστά ανευρύσματα περιλαμβάνουν αθηροσκληρωτικά , συφιλιδικά , και συγγενή ανευρύσματα, καθώς και ανευρύσματα αορτής που προκαλουν διατοιχωματικό έμφραγμα του μυοκαρδίου ( ανευρύσματα που εμπλέκουν όλα τα στρώματα του εξασθενημένου τοιχώματος της καρδιάς θεωρούνται επίσης σωστά ανευρύσματα ).

Λάθος ανεύρυσμα ή ψευδοανεύρυσμα , αποτελεί η συγκέντρωση αίματος με αποτέλεσμα τη διαρροή του εντελώς έξω από μια αρτηρία ή φλέβα , αλλά περιορίζεται δίπλα στο αγγείο από τον περιβάλλοντα ιστό. Αυτή η κοιλότητα γεμάτη αίμα θα σχηματίσει τελικά είτε θρόμβωση ( θρόμβος ) ώστε για να σταματήσει τη διαρροή, ή ρήξη έξω από τον περιβάλλοντα ιστό.

Ψευδοανεύρυσμα μπορεί να προκληθεί από τραύμα που τρυπά την αρτηρία , όπως μαχαίρωμα και τραύμα από σφαίρα , ως αποτέλεσμα διαδερμικής χειρουργικής διαδικασίας όπως η στεφανιαία αγγειογραφία ή αρτηριακή μεταμόσχευση , ή με τη χρήση μιας αρτηρίας για ένεση .

Μορφολογία

Τα ανευρύσματα μπορούν επίσης να ταξινομηθούν με βάση το μακροσκοπικό σχήμα και μέγεθός τους , και περιγράφονται είτε ως σφαιρικά ή ως ατρακτοειδή . Το σχήμα ενός ανευρύσματος δεν είναι ειδικό για μια συγκεκριμένη ασθένεια.

Τα σφαιρικά ανευρύσματα είναι σφαιρικά στο σχήμα και αφορούν μόνο ένα τμήμα του τοιχώματος του αγγείου , ποικίλουν σε μέγεθος από 5 έως 20 cm ( 8 in) σε διάμετρο, και συνήθώς είναι γεμάτα, είτε εν μέρει ή πλήρως , από ένα θρόμβο.

Τα ατρακτοειδή ανευρύσματα έχουν μεταβλητή διάμετρο και μήκος ,η διάμετρος τους μπορεί να επεκταθεί μέχρι και 20 cm ( 8 in). Συχνά περιλαμβάνουν μεγάλα τμήματα του αορτικού τόξου , την κοιλιακή αορτή , ή λιγότερο συχνά τις λαγόνιες αρτηρίες.

Περιοχή

 • Αρτηριακά και φλεβικά ( με τα αρτηριακά να είναι τα πιο συχνά)
 • Η καρδιά , συμπεριλαμβανομένων ανευρύσμάτων των στεφανιαίων αρτηριών , της κοιλιακής αορτής , ανεύρυσμα κόλπων του Valsalva , και ανευρύσματα μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση.
 • Η αορτή , αορτικά ανευρύσματα συμπεριλαμβανομένων των ανευρυσμάτων θωρακικής αορτής και των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής .
 • Ο εγκέφαλος , συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων , ανευρύσματα berry , και Charcot - Bouchard ανευρύσματα .
 • Τα πόδια , συμπεριλαμβανομένων των ιγνυακών αρτηριών.
 • Το νεφρό , συμπεριλαμβανομένoυ του ανεύρυσματος της νεφρικής αρτηρίας.
 • Τα τριχοειδή αγγεία , ειδικά τριχοειδή ανευρύσματα .

Εγκεφαλικά ανευρύσματα , επίσης γνωστά ως ενδοκρανιακά ανευρύσματα ή του εγκεφάλου , συμβαίνουν συχνότερα στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία , η οποία αποτελεί μέρος του εξάγωνου του Willis . Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια που οδηγούν στο θάνατο . Οι επόμενες πλέον κοινές θέσεις εμφάνισης εγκεφαλικού ανευρύσματος είναι στην εσωτερική καρωτιδική αρτηρία.

Ενδείξεις και συμπτώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διάγνωση ενός ανεύρυσματος μπορεί να προέλθει από απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές υποβολαιμικού σοκ έως και να βρεθεί τυχαία σε ακτινογραφία [ 9 ] Τα συμπτώματα διαφέρoυν ανάλογα με τη θέση του ανευρύσματος και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Εγκεφαλικό ανεύρυσμα

Σχετικό άρθρο Εγκεφαλικό Ανέυρυσμα

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όταν το ανεύρυσμα σπρώχνει μια περιοχή του εγκεφάλου . Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το αν υπάρξει ρήξη του ανευρύσματος ή όχι . Μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα μέχρι τη ρήξη του ανευρύσματος . Για ένα ανεύρυσμα που δεν έχει υποστεί ρήξη μπορούν να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα. :

Κούραση

Απώλεια της αντίληψης

Απώλεια της ισορροπίας

Προβλήματα ομιλίας

Διπλή όραση

Για ανευρύσματα που έχουν υποστεί ρήξη , τα συμπτώματα μιας υπαραχνοειδούς αιμορραγίας μπορεί να είναι:

 • Επίμονοι πονοκέφαλοι
 • Απώλεια της όρασης
 • Διπλή όραση
 • Πόνος στο λαιμό ή/και ακαμψία
 • Πόνος πάνω ή/και πίσω από τα μάτια
 • === Κοιλιακό ανεύρυσμα === Σχετικό άρθρο : Abdominal aneurysm § Signs and symptoms Abdominal aneurysms can cause central back pain, oedema and deep vein thrombosis, vomiting, and lower limb ischaemia.[9]:604 === Renal (kidney) aneurysm ===
  • Flank pain and tenderness
  • Hypertension
  • Haematuria
  • Signs of hypovolemic shock

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Λεξικό της κοινής νεοελληνικής του ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Aneurysm της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


http://www.aggeia.eu/pathiseis/aneurusma.html#τι-είναι-το-ανεύρυσμα