Σύστημα αυτόματης μίσθωσης ποδηλάτων
Σύστημα αυτόματης μίσθωσης δημόσιας χρήσης ποδηλάτων είναι ένα πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων το οποίο τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από πολίτες πόλεων της Ευρώπης, αλλά και της Βόρειας Αμερικής. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και βολικό λόγω του ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου, ενώ παράλληλα δεν μολύνει το περιβάλλον με κανένα τρόπο (καυσαέρια, ηχορύπανση).
Τρόπος λειτουργίας
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το σύστημα επιτρέπει την πρόσβαση σε ποδήλατα με αυτοματοποιημένο τρόπο και τη χρήση τους για εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Ένα ποδήλατο μπορεί να ενοικιαστεί από ένα συγκεκριμένο χώρο ενοικίασης και στην συνέχεια να σταθμευθεί σε ένα διαφορετικό σημείο του συστήματος. Καθώς όλα τα σημεία είναι δικτυωμένα μεταξύ τους, το σύστημα αυτόματα ενημερώνεται και παύει να ισχύει η χρέωση. Η τοποθέτηση αυτών των σημείων στην πόλη γίνεται έτσι ώστε να συμμετέχει στο ευρύτερο σύστημα δημόσιων μεταφορών. Το σύστημα μπορεί να εξυπηρετήσει μόνιμους χρήστες οι οποίοι διαθέτουν ειδική ηλεκτρονική κάρτα για να παραλαμβάνουν ποδήλατα, αλλά και περιστασιακούς χρήστες, όπου με την χρήση κινητού τηλεφώνου αλλά και πιστωτικής κάρτας μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε ποδήλατα. Υπάρχουν επίσης και συστήματα όπου η χρήση της υπηρεσίας γίνεται, αν και σπάνιο, χωρίς χρέωση.
Η παρούσα έκδοση του λήμματος φαίνεται σαν διαφήμιση ή δελτίο τύπου. |
Στην Ελλάδα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πρώτο σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων δημόσιας χρήσης που εγκαταστάθηκε σε πόλη της Ελλάδας ήταν της Κέρκυρας. Εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε την πιλοτική του λειτουργία στα μέσα Νοεμβρίου του 2010. Το πρόγραμμα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, ενώ περιλαμβάνει εκατό ποδήλατα που είναι κατανεμημένα σε οκτώ σταθμούς μίσθωσης στην πόλη. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι πανομοιότυπος με άλλα τέτοια συστήματα της Ευρώπης. Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να αποκτήσουν από τον Δήμο μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα συνδρομητή, η οποία τους εξασφαλίζει πρόσβαση στα ποδήλατα, ενώ οι περιστασιακοί χρήστες και οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα στους σταθμούς μίσθωσης ώστε να παραλάβουν ένα ποδήλατο.[1]
Από το 2010 έως και σήμερα εγκαταστάθηκαν συστήματα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ λειτουργούν και μη αυτοματοποιημένα συστήματα. Ειδικότερα, στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη Νέα Ερυθραία, τα ποδήλατα ενοικιάζονται για μία εβδομάδα έως έξι μήνες, με μοναδική προϋπόθεση την κατάθεση στον δήμο ενός ποσού των 75 ευρώ, ως εγγύηση.
Στην Κύπρο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 26 Οκτωβρίου 2011 εγκαινιάστηκε αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην Κέρκυρα, το EasyBike. Περιλαμβάνει περισσότερα από 320 ποδήλατα κατανεμημένα σε 27 σταθμούς που καλύπτουν την Μείζονα Λευκωσία.[2] Μάλιστα, συστάθηκε η Διαδημοτική Εταιρεία Ποδηλάτων Λευκωσίας (ΔΕΠΛ) από τους δήμους της Ευρύτερης Λευκωσίας (Αγλαντζιά, Στρόβολος, Λευκωσία, Δάλι, Άγιος Δομέτιος, Έγκωμη και Λατσιά) η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της την λειτουργία του συστήματος και την βιωσιμότητα του. Το σύνολο των σταθμών θα είναι μόνιμα συνδεδεμένα με κατάλληλο τραπεζικό οργανισμό, ώστε να αποδέχονται εγγραφή και χρέωση των χρηστών σε πραγματικό χρόνο με χρήση πιστωτικής κάρτας.[3] Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο κοινόχρηστων ποδηλάτων που έχει γίνει στην νοτιοανατολική Ευρώπη.[4]
Στην Ευρώπη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ένας ευρέως διαδεδομένος και δημοφιλής τρόπος μετακίνησης μέσα στις πόλεις. Η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες πόλεις που διαθέτουν τέτοιο σύστημα στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο σύστημα στον κόσμο είναι αυτό του Παρισιού, το Vélib. Το Vélib' άρχισε τη λειτουργία του στις 15 Ιουλίου 2007, τότε με 10.000 ποδήλατα και 650 αυτόματους σταθμούς ενοικίασης. Σήμερα, διαθέτει συνολικά 1.800 χώρους ενοικίασης και 20.000 ποδήλατα.[5]
Φωτογραφικό Υλικό
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Ορθοπεταλιές ενάντια στη ρύπανση και την ακρίβεια
- ↑ «EasyBike στην Λευκωσία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2012.
- ↑ «Ολοκληρώνονται οι εργασίες εγκατάστασης του συστήματος bikesharing στην Λευκωσία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2012.
- ↑ «Εγκαίνια στο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων EasyBike στην Λευκωσία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2012.
- ↑ «Επίσημη ιστοσελίδα Vélib'». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2010.