Θώραξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο θώρακας ή στήθος είναι μέρος της ανατομίας των ανθρώπων και των διαφόρων άλλων ζώων που βρίσκονται μεταξύ του λαιμού και της κοιλιακής χώρας. Ο θώρακας περιλαμβάνει τη θωρακική κοιλότητα και το θωρακικό τοίχωμα. Περιέχει όργανα όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, καθώς και τους μυς και διάφορες άλλες εσωτερικές δομές. Πολλές ασθένειες μπορεί να επηρεάσουν το στήθος.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ανθρώπους και σε άλλες ανθρωποειδείς, ο θώρακας είναι η περιοχή μεταξύ του λαιμού και της κοιλιάς, μαζί με τα εσωτερικά όργανα και άλλα περιεχόμενα.

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα περιεχόμενα του θώρακα περιλαμβάνουν την καρδιά και τους πνεύμονες). Μεγάλοι και δευτερεύοντες θωρακικοί μύες, τραπεζοειδείς μύες και μυς του αυχένα. Οι εσωτερικές δομές όπως το διάφραγμα, ο οισοφάγος, η τραχεία και ένα μέρος του στέρνου που. Τα οστά, ο ώμος που περιέχει το άνω μέρος του βραχιονίου, το ωμοπλάτη, το στέρνο, το θωρακικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Οι εξωτερικές δομές είναι το δέρμα και οι θηλές.

Το στήθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ανθρώπινο σώμα, η περιοχή του θώρακα μεταξύ του λαιμού και του διαφράγματος στο μπροστινό μέρος του σώματος ονομάζεται στήθος. Η αντίστοιχη περιοχή σε ένα ζώο μπορεί επίσης να αναφέρεται ως στήθος. Το σχήμα του στήθους δεν αντιστοιχεί σε εκείνο το τμήμα του θωρακικού σκελετού που περικλείει την καρδιά και τους πνεύμονες. Όλη η πλάτη των ώμων οφείλεται στην ζώνη ώμου και περιέχει τις μασχάλες και τα κεφάλια των νετρών. Στη μεσαία γραμμή φαίνεται η ανωτέρια εγκοπή πάνω, ενώ κάτω από το πλάτος περίπου τρία δάχτυλα μπορεί να γίνει αισθητή μια εγκάρσια κορυφογραμμή, η οποία είναι γνωστή ως η σπονδυλική γωνία και αυτό σηματοδοτεί τη διασταύρωση μεταξύ του μανουβίου και του σώματος του στέρνου. Επίπεδο με αυτή τη γραμμή οι δεύτερες πλευρές ενώνουν το στέρνο και όταν βρεθούν αυτές οι κάτω πλευρές μπορούν συχνά να μετρηθούν. Στο κάτω μέρος του στέρνου, όπου ενώνεται η έβδομη ή τελευταία πραγματική πλευρά, ο αρθρικός χόνδρος αρχίζει και πάνω από αυτό υπάρχει συχνά μια κατάθλιψη γνωστή ως κοιλότητα του στομάχου.

Οστά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα οστά του θώρακα, που ονομάζεται "θωρακικός σκελετός" είναι ένα συστατικό του αξονικού σκελετού. Αποτελείται από τις πλευρές και το στέρνο. Οι νευρώσεις του θώρακα αριθμούνται με αύξουσα σειρά από το 1-12. Τα 11 και 12 είναι γνωστά ως επιπλέουσες νευρώσεις επειδή δεν έχουν κανένα πρόσθιο σημείο προσάρτησης, ειδικότερα ο χόνδρος που συνδέεται με το στέρνο, καθώς τα 1-7 είναι και επομένως ονομάζονται "πλωτά". Ενώ οι νευρώσεις 8-10 ονομάζονται ψευδείς νευρώσεις, καθώς ο χλοοτάπης τους αρθρώνεται με τον χονδροειδές χόνδρο της άνω πλευράς.

Ανατομικά ορόσημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανατομία του θώρακα μπορεί επίσης να περιγραφεί με τη χρήση ανατομικών ορόσημων. Η θηλή στον άνδρα βρίσκεται μπροστά από την τέταρτη πλευρά ή λίγο κάτω, κάθετα βρίσκεται λίγο έξω από μια γραμμή που τραβιέται από τη μέση της κλείδας. Στη γυναίκα δεν είναι τόσο σταθερή. Λίγο κάτω από αυτό το κάτω όριο του μεγάλου θωρακικού μυός φαίνεται να τρέχει προς τα πάνω και προς τα έξω. Στις γυναίκες αυτό καλύπτεται από το στήθος, το οποίο εκτείνεται από τη δεύτερη έως την έκτη νεύρωση κάθετα και από την άκρη του στέρνου προς τη μέση μασχαλιαία γραμμή πλευρικά. Η γυναικεία θηλή περιβάλλεται για 1,27 εκατοστά από έναν περισσότερο ή λιγότερο χρωματισμένο δίσκο, την αρέολα. Η κορυφή μιας κανονικής καρδιάς βρίσκεται στον πέμπτο αριστερό μεσοπλεύριο χώρο, 7,62 εκατοστά από τη μέση γραμμή.