Συνέλευση Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (πρώην Επισκοπική Συνέλευση Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και αργότερα Συνέλευση Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής) είναι το σώμα (οργάνωση) των ιεραρχών της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Συνέλευση ιδρύθηκε όταν αντιπρόσωποι από τις 14 αυτοκέφαλες Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες συναντήθηκαν στο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Ελβετίας, από τις 6 έως τις 12 Ιουνίου 2009. Η διάσκεψη εκείνη αποφάσισε να εγκρίνει την ίδρυση επισκοπικών συνελεύσεων σε 12 περιοχές της λεγόμενης ανατολικής ορθόδοξης διασποράς, που είναι πέρα ​​από τα όρια των αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Σκοπός τους είναι να προτείνουν μελλοντικές διοικητικές δομές για την Εκκλησία στις αντίστοιχες περιοχές τους.

Η σύσταση της Επισκοπικής Συνέλευσης Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από τις 27 έως τις 28 Μαΐου 2010 υπό την προεδρία του τότε Ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρώτη συνεδρίαση της Επισκοπικής Συνέλευσης ήταν η διάλυση της Διαρκούς Διάσκεψης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων στην Αμερική (SCOBA) και η ανάληψη όλων των λειτουργιών, υπηρεσιών και αξιωμάτων της.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν αιτήματα για διαίρεση της παρούσας περιοχής της Επισκοπικής Συνέλευσης της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής σε δύο διακριτές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καθώς και για τη συγχώνευση του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής με την Επισκοπική Συνέλευση της Νότιας Αμερικής. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από τους επισκόπους του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής δεν παρευρίσκονται στη Βορειοαμερικανική Συνέλευση, προβλέποντας τη συμμετοχή τους στη Συνέλευση της Νότιας Αμερικής.

Αν και η αυτονομία είναι ένα ζήτημα για τις εκκλησίες της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, δεν υπήρξε άμεση δήλωση από τη συνέλευση σχετικά με την αυτονομία της Εκκλησίας στη Βόρεια ή Κεντρική Αμερική.

Λίγο μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου του 2010 το όνομα της συνέλευσης άλλαξε σε Συνέλευση Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής για να αποφευχθεί πιθανή σύγχυση με την Επισκοπική Εκκλησία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον Απρίλιο του 2014, οι επίσκοποι του Καναδά και των ΗΠΑ αποφάσισαν να σχηματίσουν χωριστές συνελεύσεις προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στην πολιτιστική πολυμορφία και τις ποιμαντικές ανάγκες στην περιοχή. Η σύναξη μετονομάστηκε σε Συνέλευση Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής . Οι Καναδοί επίσκοποι σχημάτισαν τη Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων του Καναδά και οι επίσκοποι της Κεντρικής Αμερικής προσχώρησαν στη Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων της Λατινικής Αμερικής.[1]

Μέλη της Συνέλευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Επίσκοποι αυτών των δικαιοδοσιών είναι μέλη της Συνέλευσης, σύμφωνα με τα Εκκλησιαστικά Δίπτυχα:

Από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018, το Πατριαρχείο Μόσχας και οι Εκκλησίες που ανήκουν σε αυτό (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας) δεν συμμετέχουν στη Συνέλευση ως μέρος του σχίσματος Μόσχας-Κωνσταντινούπολης το 2018.

Συνεδριάσεις της Συνέλευσης των Επισκόπων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συνελεύσεις γίνονται ετησίως. Τα μέλη μπορούν να απέχουν λόγω εξωγενών περιστάσεων, όπως ασθένεια ή απόσταση. Πολλά μέλη ζουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και μερικά εκτός της Βόρειας Αμερικής. Ορισμένες δικαιοδοσίες στην Κεντρική Αμερική δεν συμμετέχουν σε αυτές τις Συνελεύσεις, καθώς η Συνέλευση των Επισκόπων στη Βόρεια Αμερική και η Συνέλευση στη Νότια Αμερική υπέβαλαν αίτηση για ένταξη της Κεντρικής Αμερικής στη Συνέλευση της Νότιας Αμερικής. Μέλη από τον Καναδά δεν μπορούν επίσης να παρευρεθούν καθώς αυτή η Συνέλευση και οι Επίσκοποι τους έχουν υποβάλει αίτηση για τη δημιουργία ξεχωριστής Συνέλευσης για τον Καναδά.

Στην τελευταία, 12η σύγκληση της Συνέλευσης τον Ιανουάριο του 2023, συμμετείχαν 30 Επίσκοποι, ενώ απουσίαζαν οι Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας. Ο πρόεδρος της Συνέλευσης, Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, επεσήμανε την ενότητα που θα πρέπει να διέπει την Ορθόδοξη Εκκλησία στις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας τον σκοπό λειτουργίας και ύπαρξης του Συμβουλίου. Ως πηγή σύγκρουσης και διαφωνιών χαρακτήρισε την μη αναγνώριση της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις υπόλοιπες δικαιοδοσίες που δεν υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για την έτερη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είπε ότι δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη παραφωνία, τώρα που η αυτόνομη Σύνοδός της διέκοψε τις επίσημες σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεσμεύτηκε να επαναφέρει τους Ρώσους Ιεράρχες στο τραπέζι, «παρά τις διαφορές μας», όπως ανέφερε.[2]

Συμμετέχοντες στην Εναρκτήρια Συνέλευση (2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πενήντα πέντε από τους εξήντα έξι ιεράρχες της περιοχής ήταν παρόντες στην ιδρυτική συνέλευση το 2010:[3], οι οποίοι εξέλεξαν το πρώτο προεδρείο ως εξής:

  1. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος (Τρακατέλλης), Πρόεδρος
  2. Μητροπολίτης Νέας Υόρκης Φίλιππος (Saliba), Αντιπρόεδρος
  3. Αρχιεπίσκοπος Νάρα-Φόμινσκ Ιουστινιανός (Ovchinnikov), Αντιπρόεδρος
  4. Επίσκοπος Ουίτσιτα (Κάνσας) Βασίλειος (Essey), Γραμματέας
  5. Αρχιεπίσκοπος Ιεράπολης Aντώνιος (Scherba), Ταμίας

Μέλη της Συνέλευσης (2023)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης, Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος
  1. Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος (Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής), Πρόεδρος
  2. Μητροπολίτης Αντώνιος (Αντιοχειανή Ορθόδοξη Χριστιανική Αρχιεπισκοπή Βόρειας Αμερικής), Α' Αντιπρόεδρος
  3. Επίσκοπος Ματθαίος (Ενορίες Πατριαρχείου Μόσχας στις ΗΠΑ), Β' Αντιπρόεδρος
  4. Μητροπολίτης Γρηγόριος (Αμερικανική Καρπαθο-ρωσική Ορθόδοξη Επισκοπή των ΗΠΑ), Γραμματέας
  5. Αρχιεπίσκοπος Μιχαήλ (Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική), Ταμίας
  6. Επίσκοπος Ειρηναίος (Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική), Μέλος
  7. Μητροπολίτης Νικόλαος (Ρουμανική Ορθόδοξη Μητρόπολη της Αμερικής), Μέλος
  8. Μητροπολίτης Ιωσήφ (Βουλγαρική Ανατολική Ορθόδοξη Επισκοπή ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας), Μέλος
  9. Επίσκοπος Σάμπα (Γεωργιανή Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βόρεια Αμερική), Μέλος
  10. Μητροπολίτης Τύχων (Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική), Μέλος ex officio
  11. Επίσκοπος Λόνγκιν (Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική), Μέλος ex officio

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]