Συμεών Στρατηγός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμεών Στρατηγός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Συμεών Φίλιππος Στρατηγός
(Ελληνικά)
Γέννηση1733
Ζάνταρ, Βενετική Δημοκρατία
Θάνατος1824 (90 ή 91 ετών)
Μιλάνο, Ιταλία
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[1][2]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Πάδοβας
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΜαθηματικός, Φυσικός, ναυσίπλοος, γερουσιαστής
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Πάδοβας
Πανεπιστήμιο της Παβίας[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΛεγεώνα της Τιμής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Συμεών Φίλιππος Στρατηγός (ιταλικά: Simone Filippo Stratico‎‎) ήταν Έλληνας μαθηματικός και ναυσίπλοος που σπούδασε και έζησε στην Πάντοβα και στην Παβία της Ιταλίας τον 18ο αιώνα.[4][5]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1733 στο Ζάνταρ από γονείς Ελληνικής καταγωγής από το Ηράκλειο οι οποίοι μετανάστευσαν στην Δαλματία λόγω της Οθωμανικής κατάκτησης της Κρήτης το 1669.[6][7] Ο Στρατηγός αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Παδόβας στον τομέα της φαρμακευτικής και στην ηλικία των είκοσι πέντε έγινε καθηγητής.

Ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που ταξίδεψε από τη Βενετία στην Αγγλία το 1761 για να συγχαρεί τον νέο βασιλιά Γεώργιο Γ΄. Παρέμεινε στη χώρα για λίγα χρόνια για να σπουδάσει και έγινε μέλος διαφόρων ακαδημιών συμπεριλαμβανομένης της βασιλικής εταιρείας του Λονδίνου. Εκείνη την εποχή εντυπωσιάστηκε πολύ από το μέγεθος και την οικονομική ισχύ του βρετανικού ναυτικού. Σύντομα μετακόμισε πίσω στην Πάντοβα, όπου αντικατέστησε τον Τζιοβάνι Πόλεν και έγινε ο πρόεδρος στον μαθηματικό τομέα της πόλης. Με αυτή την ιδιότητα, μελέτησε εκτενώς το υδατικό καθεστώς της Βενετικής Δημοκρατίας, εκτελώντας διάφορες παρεμβάσεις στο υδραυλικό σύστημα.

Με την πτώση της Βενετίας το 1801 προσκλήθηκε να διδάξει ναυτική επιστήμη στο πανεπιστήμιο της Παβία και επίσης μελέτησε τη διδασκαλία της φυσικής υπό τον Αλεσάντρο Βόλτα. Κατά τη διάρκεια του Ναπολεόντειου βασιλείου της Ιταλίας ορίστηκε Γενικός Επιθεωρητής Γεφύρων και Δρόμων και Πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών και Επιστημών Ινστιτούτου Λομβαρδίας στο Μιλάνο. Σε αναγνώριση του έργου του, εξελέγη γερουσιαστής το 1809. Έλαβε πολλά διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής και της Σιδερένιας Κορώνας. Ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Β´ της Αυστριακής Αυτοκρατορίας του απένειμε τον Σταυρό του Τάγματος του Λεοπόλδου και τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και της Παβίας. Ο Συμεών Στρατηγός πέθανε στο Μιλάνο της Ιταλίας στις 16 Ιουλίου 1824 σε ηλικία 90 ή 91 ετών.

Αξιομνημόνευτα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Raccolta di proposizioni d'idrostatica e d'idraulica, Παντόβα 1773
  • Teoria compita della costruzione e del maneggio dei bastimenti (traduzione annotata dell'opera in francese di Eulero), Παντόβα, 1776
  • Elementi d'idrostatica e d'idraulica, Παντόβα, 1791
  • Vocabolario di marina nelle tre lingue Italiana, Inglese e Francese, Μιλάνο, 1813–1814
  • Bibliografia di marina, Μιλάνο, 1823

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb124256759. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  2. CONOR.SI. 84671331.
  3. Ανακτήθηκε στις 4  Ιουλίου 2019.
  4. Akadēmia Athēnōn 1986, σελ. 276: "Ό Κρητικής καταγωγής Συμεών ή Σίμων Φίλιππος Στρατηγός (Ζάρα Δαλματίας 1733-Μιλάνο 1824), υιός τοῦ Ιωάννου Βαπτιστοῦ καὶ ἀνεψιός τοῦ Αντωνίου Στρατηγοῦ, διευθυντού (1716–1744) τοϋ Κωττουνιανοῦ Κολλεγίου τής Ρίΐάονα, έφοίτησεν είς τό..."
  5. Marconato 1999, σελ. 47: "Il Presidente uscito, conte Polcastro, nomo onesto ma dippoco, oltreche nulla ha fatto nell’ anno tuo, è venduto al greco di cui mal conosce il finissimo accorgimento (il "greco" è Simone Stratico, professore allo Studio padovano di matematica e successore del Polcastro all presidente dell’Accademia..."
  6. Boehm 1995, σελ. 755
  7. Capra, Peruta & Mazzocca 2002, σελ. 200