Συζήτηση χρήστη:Kyriakosvita

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Καλώς ήρθες![επεξεργασία κώδικα]

Γεια σου Kyriakosvita, καλώς ήρθες στην Βικιπαίδεια![επεξεργασία κώδικα]

Ελπίζω να σου αρέσει να συνεισφέρεις εδώ. Η λειτουργία της Βικιπαίδειας είναι πολύ εύκολη, ακόμα και η συγγραφή κάποιου άρθρου μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να γνωρίζεις τις λεπτομέρειες. Σημαντικό είναι ότι δεν μπορείς να καταστρέψεις ολοκληρωτικά ένα λήμμα αφού υπάρχει πρόνοια για την αποθήκευση παλιών εκδόσεων που πολύ εύκολα μπορούν να επανέλθουν όταν χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να διστάζεις. Επίσης μπορείς να κοιτάξεις στην Κατηγορία:Βικιπαίδεια για άρθρα που αφορούν την Βικιπαίδεια, την λειτουργία της και τους "κανόνες" που όλοι οι χρήστες και συγγραφείς ακολουθούν. Διάβασε την Πολιτική που ακολουθεί η Βικιπαίδεια. Επισκέψου την Αγορά όπου μπορείς να διαβάσεις όλα τα σχετικά για αυτό τον ιστοχώρο, να εκφράσεις απόψεις και να κάνεις ερωτήσεις.

Μερικές ιδέες[επεξεργασία κώδικα]

Μερικές ιδέες και κόλπα για να ξεκινήσεις:
  • Μπορείς να πειραματιστείς άφοβα στο Αμμοδοχείο.
  • Πάτησε στο κουμπί 'Επεξεργασία' σε μια σελίδα, για να δεις πως έκαναν κάτι οι άλλοι χρήστες.
  • Μπορείς να υπογράφεις χρησιμοποιώντας τρεις περισπωμένες, έτσι: ~~~. Αν βάλεις τέσσερις θα προστεθεί και η ημερομηνία και ώρα. Πάντα να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης, ποτέ μην υπογράφεις στα άρθρα, η συνεισφορά σου σε κάθε άρθρο θα φαίνεται στο ιστορικό του.
  • Χρησιμοποίησε την βοήθεια για ότι απορία έχεις, αν δεν σε καλύψει αυτό μην διστάσεις να απευθυνθείς στην Αγορά της κοινότητας, ή και σε κάποιον προσωπικά.
  • Αν χρειάζεσαι κάποια ιδέα για να ασχοληθείς με κάτι, δες στα προτεινόμενα θέματα. Αν δεν σε ενδιαφέρει κάτι από εκεί, δες .πως να δημιουργήσεις μια σελίδα

Καλές συνεισφορές!, φιλικά -- Egmontaz συζήτηση 18:12 29 10 2009 (UTC)

Καλησπέρα και καλώς όρισες! Θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι την παράθεση πηγών την κάνουμε στο σχετικό λήμμα και όχι εδώ. Καλές συνεισφορές! --Ttzavarasσυζήτηση 12:20, 28 Οκτωβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Σε παρακαλώ μη συνεχίσεις να κάνεις πειραματισμούς σε σελίδες της Βικιπαίδειας, όπως στη σελίδα Σινασός Καππαδοκίας, ακόμα και αν σκοπεύεις να τους διορθώσεις μετά. Τέτοιου είδους επεξεργασίες φαίνονται σαν βανδαλισμός και αναιρέθηκαν. Αν θέλεις να πειραματιστείς ξανά, σε παρακαλώ χρησιμοποίησε το αμμοδοχείο. Ευχαριστώ. Και υπενθυμίζω πως δεν βάζουμε υπογραφές στα άρθρα, μόνο στις σελίδες συζητήσεων.--Dipa1965 18:54, 28 Οκτωβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Σε παρακαλώ σταμάτα να κάνεις πειραματισμούς σε σελίδες της Βικιπαίδειας, όπως στη σελίδα Σινασός Καππαδοκίας. Θεωρείται βανδαλισμός ο οποίος σύμφωνα με την πολιτική της Βικιπαίδειας οδηγεί σε φραγή. Αν θέλεις να πειραματιστείς ξανά, σε παρακαλώ χρησιμοποίησε το αμμοδοχείο. Ευχαριστώ.--Dipa1965 20:46, 28 Οκτωβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Αν χρειάζεσαι διευκρινίσεις για τον τρόπο διόρθωσης των σελίδων (ή να συζητήσουμε σχετικά με τις αλλαγές που έκανα στο άρθρο), άφησε σχόλιο στη σελίδα συζήτησής μου εδώ.--Dipa1965 21:16, 28 Οκτωβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Τελικά, διαβάζεις αυτή τη σελίδα συζήτησης ή όχι; Σε παρακαλώ, μη διορθώνεις με αυτό τον τρόπο το άρθρο, δηλαδή ακυρώνοντας τις προηγούμενες αλλαγές. Πρόσθεσε καινούρια πράγματα πάνω στη διορθωμένη σελίδα, με τρόπο που να μη καταργούνται οι προηγούμενες διορθώσεις. Επαναλαμβάνω, αν έχεις απορίες, γράψε στη σελίδα συζήτησής μου ή στη συζήτηση του άρθρου. Αυτό γίνεται τώρα είναι να μιλάμε σε τοίχο: προσπαθούμε να συμμορφώσουμε το άρθρο κι εσύ το αλλοιώνεις σε σημείο που να μη διαβάζεται! Δεν το βλέπεις αυτό;--Dipa1965 16:31, 1 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Μόλις είδα αυτά που έγραψες στη σελίδα συζήτησης του άρθρου. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω από εκεί, για τα θέματα που αφορούν το άρθρο, για πιο γενική βοήθεια θα μιλάμε εδώ.--Dipa1965 16:34, 1 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Γενική βοήθεια[επεξεργασία κώδικα]

Είναι φυσικό που, εφόσον τώρα μόλις άρχισες και δεν έχεις εξοικείωση με τους η/υ, να σου φαίνονται βουνό όλα αυτά. Μερικά βασικά :

  • Αυτό που βλέπω ότι προσπαθείς να κάνεις είναι να αντιγράφεις κείμενο από τον η/υ εδώ. Αν όμως κάνεις αλλαγές στη δική σου παλιά έκδοση, τότε χάνονται οι αλλαγές που έχουν κάνει οι υπόλοιποι διορθωτές στο άρθρο. Γι αυτό, καλύτερα να διορθώνεις το άρθρο όπως είναι εδώ, μέσα από το παράθυρο επεξεργασίας που σου δινει η Βικιπαίδεια.
  • Πριν οριστικοποιήσεις τις αλλαγές που κάνεις, θα πατάς το κουμπί "Προεπισκόπηση". Ετσι θα βλέπεις το αποτέλεσμα ΠΡΙΝ το οριστικοποιήσεις και θα προβαίνεις σε διορθώσεις αν χρειαστεί.
  • Δεν βάζουμε κενά (ούτε tabs) στην αρχή των παραγράφων γιατί η Βικιπαίδεια τα μεταφράζει στο ειδικό φορμάρισμα που βλέπεις (κοινώς, δεν διαβάζονται). Οι παράγραφοι διαχωρίζονται με κενή γραμμή και αρχίζουν πάντοτε από την πρώτη στήλη.
  • Δεν υπογράφουμε τα άρθρα, οσοδήποτε μεγάλη και να είναι η συνεισφορά μας σε αυτά. Είναι απαράβατος κανόνας της Βικιπαίδειας. Η συνεισφορά μας φαίνεται (όσο φαίνεται) στο "ιστορικό" του άρθρου (πατά τη σχετική καρτέλα πάνω πάνω στο άρθρο.
  • Πειραματίσου με το Βικιπαίδεια:Αμμοδοχείο για να εξοικειωθείς με τα "κόλπα" της βικιπαίδειας. Και να κάνεις κάποια "ζημιά" εκεί, θα διορθωθεί γρήγορα χωρίς να δουν τίποτα οι αναγνώστες της βικιπαίδειας.
  • Να θυμάσαι πάντα πως, σε ό,τι προσθέτεις σε ένα άρθρο, ΕΣΥ είσαι υπεύθυνος να αποδείξεις ότι είναι αληθινό ή τέλος πάντων μια από τις επικρατούσες απόψεις. Δεν είναι ο αναγνώστης ή αυτός που αμφισβητεί τα λεγόμενά σου.

--Dipa1965 16:53, 1 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάτι για την Σινασό. --Egmontaz συζήτηση 11:03, 2 Νοεμβρίου 2009 (UTC) Τώρα που βλέπω την επεξεργασία σου, μπορώ όμως να σου δώσω γενικές συμβουλές.[απάντηση]

  1. Δεν χρησιμοποιούμε έντονα γράμματα μέσα στο κείμενο παρά μόνο στην εισαγωγή και εκεί μόνο για την λέξη ή πρόταση που φέρει τον τίτλο του άρθρου.
  2. Δεν χρησιμοποιούμε σε καμία περίπτωση θαυμαστικά και εν γένει προσπαθούμε να αποστασιοποιηθούμε από το ζήτημα.
  3. Για περισσότερα πάνω στην μορφή και το στυλ των άρθρων μπορείς να κοιτάξεις και το Βικιπαίδεια:Εγχειρίδιο μορφής/Προσωρινό, φιλικά --Egmontaz συζήτηση 11:35, 2 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Τα πήγες αρκετά καλύτερα αυτή τη φορά. 1-2 παρατηρήσεις:

  • Δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις "κράτος εν κράτει" ένα σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα ήταν πραγματικό κράτος εν κράτει αν είχε πχ τα έσοδα από τη φορολογία έμεναν στην κοινότητα, είχε δική της αστυνομία, νομοθεσία κλπ. Επίσης, υπενθυμίζω ότι τα θαυμαστικά δεν δείχνουν ουδέτερο τόνο και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε άρθρα, πέραν των ειδικών περιπτώσεων (μαθημ. σχέσεις κλπ).
  • Αποφεύγουμε τα bold εκτός από το πρώτο σημείο της εισαγωγής όπου αναφέρεται το όνομα του άρθρου
  • Οι πηγές (εφ' όσον πρόκειται για συγκεκριμένα βιβλία, άρθρα κλπ, δηλαδή δεν αναφερόμαστε γενικά σε κάποια βιβλιοθήκη ή αρχεία) είτε μπαίνουν στο τέλος σε υποενότητα Πηγές είτε βάζουμε παραπομπές όπυ χρειαστεί. Για τις παραπομπές και φορμάρισμα βιβλιογραφίας, δες Βικιπαίδεια:Παράθεση πηγών/παράδειγμα μορφής.

--Dipa1965 12:31, 2 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Οχι, άλλο το σχήμα λόγου και άλλο η κυριολεξία. Εδώ κρατάμε (ή προσπαθούμε να κρατάμε) εγκυκλοπαιδικό ύφος το οποίο απαιτεί ακρίβεια και έντονη αυτοσυγκράτηση στη χρήση καλολογικών στοιχείων εν γένει όπως τα σχήματα λόγου. Ξέρω πως γενικά γίνεται κατάχρηση του όρου "κράτος εν κράτει" στον καθημερινό λόγο αλλά εδώ πρέπει να είμαστε πιο ακριβείς. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα (ίσως το σημαντικότερο) πράγματα που μπορεί κανείς να κερδίσει από τη συνεισφορά του στη Βικιπαίδεια. Να βελτιωθεί σε εκφραστική ακρίβεια, σε επαληθευσιμότητα των λεγομένων του και σε ουδετερότητα (με το τρίτο σαφώς πιο δύσκολο από τα άλλα δύο). Δυστυχώς οι περισσότεροι έρχονται εδώ για να προωθήσουν τις εμπάθειές τους, κίνητρο αναμενόμενο ίσως για αρχή αλλά ασυγχώρητο για τη συνέχεια.--Dipa1965 15:00, 17 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]

Πρωτογενείς πηγές και συμπεράσματα από αυτές[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα. Επειδή επιμένεις στο βαρύγδουπο χαρακτηριμό της Σινασού ως "κράτος εν κράτει", παρακαλώ δώσε προσοχή στα εξής:

  1. Τα στοιχεία που προκύπτουν από προσωπική έρευνα ενός χρήστη της ΒΠ πάνω σε πρωτογενείς πηγές (αρχεία, ενθυμήματα, απομνημονεύματα) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στη βικιπαίδεια. Βλ. οδηγία Βικιπαίδεια:Όχι πρωτότυπη έρευνα. Παρακαλώ διάβασέ την προσεκτικά γιατί πιστευω πως δεν έχεις καταλάβει αυτό το κρίσιμο σημείο. Το πώς αξιολογείται η αξιοπιστία αυτών των αρχείων που αναφέρεις και πώς ερμηνεύονται τα δεδομένα τους, στο συνολικό πλαίσιο των συνθηκών διοίκησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των αρχών του 20ού αιώνα, είναι δουλειά ειδικού (η οποία να είναι δημοσιευμένη) και όχι δική μας. Επαναλαμβάνω, δεν επιτρέπεται πρωτότυπη έρευνα στη ΒΠ.
  2. Ακόμη κι αν παραβλέπαμε τα παραπάνω, η αυτοδιοίκηση μπορεί να σημαίνει κάλλιστα και την ύπαρξη περιορισμένων δικαστικών αρμοδιοτήτων. Δεν σημαίνει κράτος εν κράτει (φράση που προέρχεται από δική σου ερμηνεία) και δεν καταλαβαίνω την επιμονή σου επ' αυτού. Η ύπαρξη διάφορων επιπέδων θεσμών αυτοδιοίκησης ήταν πάντοτε πολύ διαδομένο φαινόμενο στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
  3. Στα πλαίσια του Τανζιμάτ, οι διάφοροι αλλόθρησκοι (μη μουσουλμάνοι) λαοί της αυτοκρατορίας έπαψαν να θεωρούνται (τυπικά τουλάχιστον) "υπόδουλοι", με τα δύο διατάγματα (Χατι Σερίφ και Χάτι Χουμαγιούν) που θεσπίστηκαν στα μέσα του 19ου αι. (μη ξεχνάς ότι θεσπίστηκε ακόμη και υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους τους κατοίκους της αυτοκρατορίας, βάση για τη σύσταση των φοβερών ταγμάτων εργασίας κατά τον Α' Παγκ. Πόλεμο)). Οπότε αυτή η ρητορεία περί υπόδουλων Ελλήνων που κατάφερναν να είναι κράτος εν κράτει εν μέσω των Τούρκων είναι και από τυπικής πλευράς αβάσιμη.

--Dipa1965 11:10, 27 Νοεμβρίου 2009 (UTC)[απάντηση]