Συζήτηση πύλης:Κύρια/Αρχείο 2006

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ανανέωση επιλεγμένου άρθρου και κύκλου άρθρων

Μπορούμε νομίζω να ανανεώσουμε το επιλεγμένο άρθρο. Μπωντλαίρ, Μότσαρτ ή Κωνσταντίνος Α' ο Μέγας? (βλ. Συζήτηση προτύπου:Επιλεγμένα Άρθρα). Καλό είναι να συμφωνήσουμε επίσης πόσο καιρό θα τα κρατάμε (έτσι θα υπάρχει και μεγαλύτερη πίεση να ψηφίζουμε...). Ρίξτε και καμιά ιδέα για νέο κύκλο άρθρων. —Dada 16:43, 4 Ιανουαρίου 2006 (UTC)


Ας είναι το Κωνσταντίνος Α' ο Μέγας μια που είναι και υποψήφιο ως αξιόλογο (κι αυτό το αφήσαμε πίσω...). —Geraki 2006-01-5 T 01:28 Z


Γιατί μου φαίνεται ότι το Κωνσταντίνος Α' ο Μέγας ήταν και παλαιότερα επιλεγμένο άρθρο;Μήπως θα έπρεπε να βάλουμε κάποιο άλλο στη θέση του; Αν θυμάμαι καλά, βέβαια!--Alekkas 05:49, 20 Ιανουαρίου 2006 (UTC)


Δεν έχει μπει: Βικιπαίδεια:Επιλεγμένα άρθρα. —Geraki 2006-01-20 T 08:26 Z

Πρόσκληση συμμετοχής

νομίζω ότι καλό είναι στην πρόσκληση συμμετοχής να αναφέρεται ότι δεν είναι επιθυμητά τα κόπυ πέϊστ κειμένων και επίσης νομίζω ότι καλό είναι να μην υπάρχει η αναφορά στις απευθεία μεταφράσεις, όχι ότι είναι απαραιτήτως κακές αλλά πιστεύω ότι δεν είναι καλό να ενθαρρύνεται αυτό από την κύρια σελίδα. --Λύκινος 06:58, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)


 • Σχετικά με το copy-paste αναφέρεται στην φόρμα επεξεργασίας («Απαγορεύεται η ανάρτηση υλικού...») οπότε μπορεί να το δει ο καθένας, και επιπλέον το έβαλα στο μήνυμα που βγαίνει μετά την δημιουργία ενός λογαριασμού, οπότε αν το αγνοήσει κάποιος σημαίνει ότι απλά το γράφει στα παλιά του τα παπούτσια και όχι ότι δεν το είδε.
 • Σχετικά με τις μεταφράσεις από άλλες βικιπαίδειες, είναι απολύτως θεμιτές, και ειδικά σε μια βικιπαίδεια με λίγους χρήστες πολύ καλές, δεδομένου ότι ένα άρθρο ας πούμε στην αγγλική βικιπαίδεια είναι προϊόν επεξεργασίας δεκάδων χρηστών, και άρα πολύ πιό κοντά στην ουδετερότητα και την ακρίβεια από ότι μπορεί να γράψουν ένας-δυο χρήστες στην ελληνική. Πολλά από τα καλύτερα άρθρα της Βικιπαίδειας είναι μεταφράσεις. —Geraki 2006-02-1 T 09:54 Z

Δεν διαφωνώ μαζί σου ούτε στο πρώτο ούτε στο δεύτερο,

 • πράγματι εμφανίζεται στην φόρμα επεξεργασίας αλλά νομίζω ότι θα ήταν καλύτερανα υπάρχει αναφορά στην πρόσκληση συμμετοχής (όχι εκτεταμένη απλώς για να αποθαρρύνει αυτήν την ιδέα πριν την γέννησή της).
 • πράγματι είναι θεμιτές, και σαφώς πρέπει να γίνεται χρήση της συσωρευμένης εμπειρίας της αγγλικής ΒΠ, αλλά δίνουμε κάπως λανθασμένη εντύπωση όταν ενθαρύνουμε από την πρόσκληση συμμετοχής "απευθείας μεταφράσεις". --Λύκινος 10:04, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)


 • Νομίζω αρκεί. Οποιοσδήποτε μπορεί να σκεφτεί λίγο, δεν χρειάζεται να το διαβάσει για να μάθει ότι δεν μπορεί να κάνει copy-paste όχι μόνο στην Βικιπαίδεια αλλά οπουδήποτε. Άλλωστε θα φαινόταν περίεργη μια τέτοια παρατήρηση.
 • Γράφει "Αν κατέχετε καλά ένα θέμα μπορείτε να ξεκινήσετε ένα καινούριο άρθρο απ' την αρχή. Ακόμα και απευθείας μεταφράσεις άρθρων είναι καλοδεχούμενες.", δηλαδή οι μεταφράσεις είναι στην δεύτερη σειρά προτίμησης. Πως αλλιώς θα μπορούσε να γραφτεί;

Geraki 2006-02-1 T 10:24 Z

 • νομίζεις ότι αρκεί, νομίζω ότι δεν αρκεί απολύτως (αρκεί από την άποψη "εμείς σού το είπαμε" αλλά καθώς είναι αρκετοί ι καινούργιοι που κάνουν αντιγραφές νομίζω μια απλή αναφορά εκεί θα μείωνε περισσότερο το φαινόμενο. (φαίνεται ότι εδώ διαφωνούμε)
 • Η γνώμη μου είναι ότι απλά δεν είναι καλό να αναφέρεται στην κύρια σελίδα (αν το εξηγήσουμε περισσότερο θα ζαλίσουμε τους επισκέπτες, αν δεν το εξηγούμε δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις σε πολλούς νέους επισκέπτες), μπορούμε πχ να φτιάξουμε ένα άρθρο Βικιπαίδεια:πρόσκληση συμμετοχής στο οποίο να παραπέμπουμε από την πρόσκληση της κύριας σελίδας και στο οποίο να εξηγείται αναλυτικότερα τί είδους συνεισφορά είναι περισσότερο επιθυμητή και βεβαίως εκεί μπορεί να αναφέρεται ότι μεταφράσεις από τις ξένες ΒΠ είναι επιθυμητές. --Λύκινος 10:40, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)


 • Από τότε που η προειδοποίηση μπήκε ποιό κοντά στην φόρμα έχουν μειωθεί τα copy&paste. Μπορούμε να το γράψουμε εκεί λίγο ποιό κατανοητά. Όπως επίσης έχουν μειωθεί θεαματικά οι επιφορτώσεις μη-ελεύθερων εικόνων και έχει αυξηθεί η χρήση tags από τότε που μπήκε η προειδοποίηση "Αν δεν ακολουθήσετε τους παραπάνω κανόνες, είναι πολύ πιθανό η εικόνα να διαγραφεί σε λίγες ημέρες" στην σελίδα επιφόρτωσης. Το να προσκαλείς κάποιον όμως και να τον προειδοποιείς σαν να θεωρείς δεδομένο ότι θα κάνει κάτι κακό, δεν μου μοιάζει σωστό. Ακόμη κι αν δεν το έχει καταλάβει, η προειδοποίηση πριν πατήσει το [Αποθήκευση] αρκεί για να σταματήσει πριν το πατήσει.
 • Δεν κατάλαβα ποιά είναι η λανθασμένη εντύπωση. Οποιαδήποτε συνεισφορά που δεν παραβιάζει την GFDL είναι επιθυμητή, είτε είναι πρωτότυπη, είτε είναι παλιότερη εργασία, είτε είναι μετάφραση. —Geraki 2006-02-1 T 11:33 Z
 • όπως νομίζεις αλλά εγώ δεν εννοώ να λέμε στην πρόσκληση "Απαγορεύεται η ανάρτηση υλικού που παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε φορέα. Όλες οι συνεισφορές υπόκεινται στην Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU." (ένα απειλητικό σχεδόν μήνυμα που θα με εύρησκε φυσικά αντίθετο να υπάρχει στην πρόσκληση) εννοώ κάτι σαν "να γράφετε οι ίδιοι τις συνεισφορές σας"
 • δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση σε μερικούς ότι είναι σημαντικός σκοπός είναι να μεταφράσουμε την αγγλική βικιπαίδεια ενώ απλά η βικιπαίδεια αναπτύσεται ελεύθερα από τους χρήστες και μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας είναι η χρήση των ήδη προχωρημένων άρθρων της αγγλικής βικιπαίδειας.

--Λύκινος 11:58, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)

 • μπορεί πχ να λεει "Αν κατέχετε καλά ένα θέμα μπορείτε να ξεκινήσετε ένα καινούριο άρθρο απ' την αρχή γράφοντάς το ο ίδιος" --Λύκινος 12:02, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)

Πλεονασμός, το ίδιο πράγμα είναι. Δηλαδή αν δεν το βάλουμε έτσι ποιο συμπέρασμα βγαίνει; "Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα καινούριο άρθρο απ' την αρχή βάζοντας τη μαμά σας να το γράψει για σας"; Δε χρειάζεται να φλυαρούμε στην ΚΣ. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε (και απ' ότι φαίνεται καταλαβαίνουν όλο και πιο πολλοί, μιας και τελευταία έρχονται πολλοί αξιόλογοι χρηστες. Όσο για τις μεταφράσεις, γνώμη μου είναι ότι είναι θεμιτές, ειδικά για θέματα ξένου ενδιαφέροντος όπου το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να βασιστεί στο αντίθετο αγγλικό. Υπάρχουν αρκετά καλά άρθρα που αξίζουν μετάφραση - Badseed 12:07, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)

Συμφωνώ ότι φαίνεται σαν πλεονασμός, αν δεν σας αρέσει η ιδέα ξεχάστε το (απλά έχω την αίσθηση ότι θα βοηθούσε). σχετικά με το δεύτερο που λές ότι "το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να βασιστεί στο αντίθετο αγγλικό" (μάλον εννοείς αντίστοιχο) απλά διαφωνώ μαζί σου γιατί η ακρίβεια της ΒΠ βασίζεται ακριβώς στον έλεγχο που δέχεται από τον καθένα. Ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για την συνεισφορά του ακόμα και όταν αυτή είναι μετάφραση. ακριβώς αυτό είναι που δεν θεωρώ κακό να καλλιεργείται. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η ΒΠ ως αυθαιντία σε καμμία περίπτωση. ακόμα και τότε κάποιος δεν πρέπει να κάνει απλή μετάφραση αλλά να ερευνήσει κανονικά τις πηγές της αγγλικής. --Λύκινος 12:22, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)

Καμία αντίρρηση για τον έλεγχο των πηγών & της ακρίβειας, υπάρχουν φορές μάλιστα που έχει γίνει αρκετή συζήτηση εδώ για το κατά πόσον πρέπει να μεταφερθεί κάτι που γράφει μια ξένη ΒΠ (κι έχω και εγώ διαπιστώσει ότι μπορεί μερικές φορές τα ξένα ΒΠ άρθρα να "χάνουν" ή τα ελληνικά να είναι καλύτερα). Αλλά αυτό ισχύει το ίδιο (και περισσότερο μη σπω) και για τα μεϊντ ιν γκρις άρθρα, δεν κερδίζουμε κάτι αποφεύγοντας τις μεταφράσεις. - Badseed 12:31, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)

Σε καμμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι πρεπει να αποφεύγονται οι μεταφράσεις. Αυτό που λέω είναι ότι δεν θεωρώ καλό στην κύρια σελίδα να λέμε στον νέο άσχετο χρήστη ότι απευθείας μεταφράσεις είναι καλοδεχούμενες, καθώς μπορεί να είναι όντως καλοδεχούμενες αλλά δεν είναι το ζητούμενο (είναι απλά ένας τρόπος) δεν έχουμε μια ξένη εγκυκλοπαίδεια που θέλουμε να την ελληνοποιήσουμε. έχουμε μια ελληνική εγκυκλοπαίδεια κομμάτι μιας διεθνούς εγκυκλοπαίδειας που φυσικά βρίσκεται σε στενή αλληλεπίδραση με τις άλλες γλώσσες αλλά αναπτύσεται όπως κάθε βικιπαίδεια. --Λύκινος 12:45, 1 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)

Αν και αρκετό καιρό υπολειτουργώ ως μέλος, οφείλω, επειδή εγώ πρόσθεσα την πρόσκληση συμμετοχής να σημειώσω για ποιό λόγο μπήκε αρχικά αυτή η διατύπωση. Εκείνη την εποχή η εγκυκλοπαίδεια ήταν ελλιπέστατη, με πολλά λάθη και παρατημένα άρθρα, ως εκ τούτου ήταν απαραίτητο να υπάρχει μια πρόσκληση για συμμετοχή όσο πιο φιλική γίνεται, που να ενθαρρύνει τη συμμετοχή για την επέκταση της εγκυκλοπαίδειας. Στο πρώτο θα συμφωνήσω οτι δεν πρέπει να αναφέρεται τι ΔΕΝ θέλουμε σε μια παραγραφο που λειτουργεί ως 'κράχτης' (τουλάχιστον αυτό ήθελα εγώ). Η διατύπωση 'Απαγορεύεται η ανάρτηση...' είναι ο τυπικός disclaimer που χρησιμοποιούμε στο internet (προσωπικά καθόλου δεν τρομάζω). Επίσης είμαι της άποψης οτι, τουλάχιστον όσον αφορά μή-ελληνικου ενδιαφέροντος λήμματα, η Αγγλική - κυρίως - εγκυκλοπαίδεια είναι πολύ καλα δουλεμένη, ωστε να αποτελεί σημείο αναφοράς, με ελάχιστες πιθανότητες για λάθη. Αντίθετα, οταν ξεκινά ένα άρθρο απο την αρχή, τότε είναι που εμφανίζονται ελλείψεις, μεροληψίες και λάθη. Επιπλέον, μια απευθείας μετάφραση μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα απο ένα 'άσχετο'/νέο χρήστη. Είναι νομίζω ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κανείς να γράφει άρθρα στη wikiπαιδεία, γι'αυτό και ενθαρρύνω τους επισκέπτες να αρχίσουν αμέσως με μια μετάφραση. Είναι δε και ενας καταπληκτικός τρόπος να πληθύνουν τα άρθρα χωρίς να χάνουμε σε ποιότητα. Ως εκ τούτου είμαι απόλυτα υπέρ των απευθείας μεταφράσεων. Αντε, να ξεπεράσουμε το critical mass να γίνει η αλυσιδωτή αντίδραση. Gkastel 19:39, 4 Αυγούστου 2006 (UTC)

el.wikisource link at bottom of page

Replace s:Main Page with s: or s:Κύρια Σελίδα. Thanks!

ευρωπαϊκή ιστορία

Ο συνδ στην κύρια σελίδα θέλει διόρθωση--aspiotis 18:10, 20 Φεβρουαρίου 2006 (UTC)

Επιλεγμένα γεγονότα

Τα επιλεγμένα γεγονότα μετά απο πόση ώρα εμφανίζονται; --Alexignatiou 07:26, 20 Απριλίου 2006 (UTC)

Αυτό είναι μια καλή ερώτηση. Στην Ανεγκεφαλοπαίδεια αναλόγως, πότε μετά από μερικά λεπτά, πότε μετά μερικές ώρες, μερικές φορές και ποτέ. Θα παρατηρήσεις επίσης ότι η ημερομηνία στην κύρια σελίδα είναι 19 Απριλίου. Ίσως οι σέρβερς είναι ακόμα λιγάκι μεθυσμένοι από προχτές :) - Badseed 08:57, 20 Απριλίου 2006 (UTC)

Χτές θες να πεις... --Alexignatiou 10:01, 20 Απριλίου 2006 (UTC)

10000

Άντε πλησιάζουμε...! :) 250 μείνανε.--Ravenous 12:33, 2 Μαΐου 2006 (UTC)

 • Ναί, αλλά ο Καλογερόπουλος που διαγράφει άρθρα (και καλά κάνει) δεν μας αφήνει να φτάσουμε. Μου φαντάζει σαν το απόλυτο 0°Κ που όλο πλησιάζεις αλλά ποτέ δεν φτάνεις εκεί. --ank 15:33, 2 Μαΐου 2006 (UTC)

Θα πλησιάσουμε ασυμπτωτικά στα 10000! :)--Ravenous 14:01, 3 Μαΐου 2006 (UTC)

10.000!!!!! Ανεβήκαμε κατηγορία. Άντε και του χρόνου στο Champions' League :) --Ravenous 09:12, 16 Μαΐου 2006 (UTC)

10.000 άρθρα!! Να τα 100άκις χιλιάσει η Βικιπαίδεια! -- AIcarus 17:27, 16 Μαΐου 2006 (UTC)


Πρώτα να τελειοποιήσουμε αυτά που υπάρχουν και μετά να τα 100άκις χιλιάσει τα άρθρα η Βικιπαίδεια.--Kadmilos 22:26, 16 Μαΐου 2006 (UTC)

Πάμε για τα 20000 τωρα... papadimo 10:26, 10 Ιουνίου 2006 (UTC)

Επιλεγμένο άρθρο

Ποιός πειράζει τα κουμπάκια και χάλασε το επιλεγμένο άρθρο στην Κύρια Σελίδα; Δεν μπόρεσα να βρώ άκρη γιατί δεν δουλεύει. Φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με τα πρότυπα που χρεισιμοποιούνται και το variable CURRENTWEEK. Καλές οι δυναμικές αλλαγές αλλά μόνο όταν δουλεύουν. Τουλάχιστον έπρεπε να τεμηριωθεί κάπου πως δουλεύει το σύστημα. --ank 07:11, 15 Μαΐου 2006 (UTC)


Τι θα πει "ποιός πειράζει τα κουμπάκια"; Δεν χάλασε κάτι αλλά απλώς πρέπει να θυμόμαστε να δημιουργούμε το πρότυπο πριν ξημερώσει η Δευτέρα οπότε και εμφανίζεται. Το σύστημα δουλεύει εδώ και δύο μήνες χωρίς προβλήματα, και το έχουν χειριστεί με επιτυχία όλοι οι διαχειριστές και όχι μόνο. Η αλλαγή είχε κοινοποιηθεί εδώ Συζήτηση πύλης:Κύρια/Επιλεγμένο λήμμα#Αλλαγή τρόπου εμφάνισης. Στις 17 Απριλίου είχες επεξεργαστεί ένα από αυτά τα πρότυπα [1] άρα θα έπρεπε να καταλάβεις πως δουλεύει, ότι δηλαδή χρειάζεται ξεχωριστό υποπρότυπο για κάθε εβδομάδα. Φυσικά στην θέση του επιλεγμένου άρθρου στην Κύρια Σελίδα υπήρχε σύνδεσμος για την δημιουργία του αντίστοιχου προτύπου, κάνοντας ξεκάθαρο το τί λείπει. --Geraki 09:16, 18 Μαΐου 2006 (UTC)

Φωτογραφία της Ημέρας

Ενδιαφέρεται κενένας να αρχίσουμε ?--Γαβρίλης 14:56, 17 Μαΐου 2006 (UTC)

Αμέ... --Jack-Jack 11:21, 23 Μαΐου 2006 (UTC)

Εχουμε αρκετό υλικό για κάτι τέτοιο? Δεν ξέρω. Μάλλον δεν μπορούμε να βάζουμε οποιαδήποτε φωτογραφία, αλλά να υπάρχει και κάποια ποιότητα. Πάντως αν ξεκινήσει μπορώ να βοηθήσω --Gepsimos 11:29, 23 Μαΐου 2006 (UTC)
E καλά... όχι της ημέρας, της εβδομάδας...

υπάρχει ένα μεγάλο αρχείο εδώ: Commons:Picture_of_the_day. Λέω να το ξεκινήσω απο τώρα και να παρουσιάσουμε το project απο την 1 ιανουαρίου 2007.. αν είναι ετοιμο φυσικά--Γαβρίλης 07:45, 25 Ιουλίου 2006 (UTC)

Θα παρουσιάζουμε ως επιλεγμένο, υλικό ενός άλλου project; Νομίζω ότι αν παρουσιάζαμε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι για υλικό που ανέβηκε για χρήση στην ελληνική βικιπαίδεια, ή έστω να έχει ανέβει στα commons από χρήστη της ελληνικής βικιπαίδειας. --Geraki 08:44, 25 Ιουλίου 2006 (UTC)

Επιλεγμένο από άλλους όχι, αλλά αν έχει επιλεχθεί από χρήστες/η εδώ αλλά έχει πρωτο-ανέβει αλλού, δεν το θεωρώ πρόβλημα. Εξάλλου το commons είναι για όλους --fs 17:20, 25 Ιουλίου 2006 (UTC)
Γιατί να μην είναι από τα commons? Αρκετες βικιπαίδειες, όπως η Ιταλική, πορτογαλλική κ.α. τις χρησιμοποιούν. Θα είναι άλλωστε ένα "εύκολο" project.--Γαβρίλης 17:53, 31 Αυγούστου 2006 (UTC)

Μπρόκεν λινκ

Στον αλφαβητικό κατάλογο στην δεξιά στήλη, το [[Special:Allpages/%CE%8Α|Ί]] δεν οδηγεί πουθενά. Απο το λίγο που κοίταξα, δεν συμβαίνει με άλλα. --Jack-Jack 11:21, 23 Μαΐου 2006 (UTC)

Κάτι θα του έτυχε... --theKay 12:54, 23 Μαΐου 2006 (UTC)
 • Στον δικό μου browser (Firefox) δουλεύει μια χαρά. --ank 13:44, 23 Μαΐου 2006 (UTC)
  Το άλλαξε ο Dada μετά από πολύ λίγο --Jack-Jack 10:32, 24 Μαΐου 2006 (UTC)

Λάθος Image

Αλλάζει κάποιος το τωρινό εικονάκι της βικιθήκης (κάτω κάτω) με το νέο Εικόνα:Wikisource-logo.png; --Jack-Jack 10:32, 28 Μαΐου 2006 (UTC)

Κόλλημα στα 10.360 άρθρα;

Παιδιά, εδώ και κάποιες μέρες στο κεντρικό γράφει ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 10.360 άρθρα, ενώ συνεχώς προστίθενται νέα άρθρα. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Κοίτα την τρίτη σημείωση πάνω πάνω. --Jack-Jack 15:08, 6 Ιουνίου 2006 (UTC)

Επιλεγμένο άρθρο

Τι θα γίνει με τα επιλεγμένα άρθρα; Τόσα υποψήφια περιμένουν. Τουλάχιστον αν δεν έχουμε να το αλλάζουμε με κανένα παλιό. 15 μέρες το ίδιο παραπάει ρε παιδιά... --Jack-Jack 12:12, 7 Ιουνίου 2006 (UTC)

Θα έβαζα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αλλά αφενός μου φαίνεται κι εμένα μικρό ("Κατά") αφετέρου υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα μετά την τομογραφία που του έγινε. Τα υπόλοιπα είχαν από 2 ψήφους το καθένα. Νομίζω ότι δεν είναι καλή ιδέα να ξαναβάζουμε παλιότερα-καλύτερο είναι να ψάχνουμε να βρούμε καινούργια (ή να τα γράφουμε!), αλλά και να ψηφίζουμε κιόλας - Badseed απάντηση 12:17, 7 Ιουνίου 2006 (UTC)

Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι προτείνουν άρθρα και ελάχιστοι ψηφίζουν (υπέρ ή κατά). --Dada 12:28, 7 Ιουνίου 2006 (UTC)

Mήπως τα παρακάτω εικονίδια φανούν χρήσιμά;

Αντί για την κάρτα ήχου για την κατηγορία Βικιπαίδεια μήπως η εικόνα Image:Nuvola apps kcmsystem.png είναι πιο αντιπροσωπευτική; για την ιστορία η Image:Noia 64 apps kword.png και για την φιλοσοφία αυτή που είναι τώρα στην ιστορία; Ίσως όλα τα άλλα να μην είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά το εικονάκι για την ιστορία είναι πολύ άτυχη επιλογή. --Jack-Jack 17:28, 15 Ιουνίου 2006 (UTC)

agliko arthro gia tin elada

gia aftous pou xeroun eglesika,isos na theloun,na epexergastoun autin ti selida Greek_Financial_Audit%2C_2004.apoti catalava ego, i nea dimocratia aplos metephere,ta stratiotica costi apo tin periodo 2000-2010(pou tha archison na plirononte) pros to 1999(opou ipograftican i agores).I selida sou dini na catalavis oti i ellada magirepse paranoma tous arithmous.pios ipervali,ego i to arthro?(nai xero,camia schesi me tin ciria selida,alla den xero pou na valo to parapono mou)

Συμφωνώ με αυτά που λες ρε συ.Η μετάφραση είναι όντως χάλια.It sucks dude!!Η σωστή μετάφραση θα ήταν(με το αυτί πάντα,χε χε)γουίκιπαίδεια .Nevermind...

Pote επιτέλους θα αλλάξει???

Πότε θα αλλάξει το προτεινόμενο άρθρο στην κύρια σελίδα και ο κύκλος άρθρών --213.5.27.174 14:43, 7 Ιουλίου 2006 (UTC)

Το προτεινόμενο άρθρο αλλάζει κάθε εβδομάδα. Ο κύκλος άλλαξε τελευταία φορά στις 25 Ιουνίου αλλά γενικώς ανανεώνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Αν έχεις να προτείνεις άρθρα ή κύκλο άρθρων μπορείς να το κάνεις στη σχετική συζήτηση. Καμιά φορά χρειάζεται ένα refresh του browser για να δεις τις αλλαγές. --Dada 14:48, 7 Ιουλίου 2006 (UTC)

Επιλεγμένα Άρθρα

Υπάρχει ανάγκη της καλύτερης Προβολής της ψηφοφορίας και της πρότασης άρθρων ίσως ένα Link στην πλοήγηση σαν της αγγλικής έκδοσης βοηθήσει!!!! --Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης, ο πλαστουργός της νιας ζωής εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής. 15:20, 7 Ιουλίου 2006 (UTC)

Dike nameday - request

Hello!

I have a friend whos name is Dike. We know that it is greek name. But we do not know when she has her nameday... She was looking for it in many places and did not find anything. I was also looking for the date of her nameday but also without result.

We were looking mainly in the Internet on various pages with nameday dates.. But the name "Dike" was always missing...

Could you help us with this? Do you know some page/callendar where we could find it? If you have such callendar with nameday of my friend Dike, I and she would be very grateful for sending/selling it, if possible.

Small description:

Dike, the Greek goddess of moral justice, one of the three second generation Horae

Dike (Greek for justice) was the goddess of moral justice. She ruled over human justice; her mother (Themis) ruled over divine justice. Dike was born a mortal and Zeus placed her on earth to keep mankind just. He quickly learned this was impossible and placed her next to him on Olympus.


Kind Regards


Hello! As it is well known in Greece, "Dike" (Δίκη) is not a name included in the common, orthodox namecalendar. This happens with almost all the ancient greek names. Thus, if your friend Dike has a nameday, it will be propably in the Ancient Greek or Roman namecalendars. As far as I know, we don't have information on that subject. --Dead3y3 Συζήτηση 15:24, 17 Ιουλίου 2006 (UTC)

Τρέχοντα γεγονότα

Ίσως μπορούν να φαίνονται κάποια από τα τρέχοντα γεγονότα της ημέρας στην κεντρική σελίδα. Τι λέτε????--Αν δεν καώ εγώ αν δεν καείς εσύ πως θα γίνουν τα σκοτάδια φως. 13:47, 28 Ιουλίου 2006 (UTC)


Η σωστή ονομασία είναι Wikipedia(Ταχυπαίδεια)

Λοιπόν. Αφού επιμένετε (οι διαχειριστές), να είναι γραμμένη με Ελληνικούς χαρακτήρες, η ονομασία της εγκυκλοπαίδειας. Η λέξη wiki σημαίνει 'γρηγορή/ταχεία' και το pedia προέρχεται από τη λέξη εγκυκλο(-παίδεια). Θα πρέπει να μετονομαστεί σε Ταχυπαίδεια, μιας και είναι η ακριβής μετάφραση της λεξης Wikipedia. CRAZY SCIENTIST & Kakis


Παρότι δέν γνωρίζω άνθρωπο που να προφέρει το wiki Βίκι (αλλά Γουίκι) πιστεύω είναι λάθος να ονομάζεται η ελληνική έκδοση ΒίκιΠαίδεια ή ΓουίκιΠάιδεια. Είτε: - Μεταφράζεις πλήρως οπότε θα λέγεται Ταχυπαίδεια - Δεν το μεταφράζεις καθόλου και παραμένει wikipedia - Είτε λαμβάνεις το wiki σαν κάτι πέρα απο λέξη και το κάνεις wiki-παίδεια - Είτε δημιουργείς με την πλούσια Ελληνική γλώσσα μια ονομασία που χαρακτηρίζει και το πνεύμα της εγκυκλοπαίδειας αυτής όπως ωραία πρότεινε ο φίλος papyrus. - Maynard

Δυστυχώς ή ευτυχώς, λόγω της όχι και αμελητέας πορείας του, το όνομα δύσκολα αλλάζει. Ούτως ή άλλως υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα υπέρ του, αν και ίσως δεν είναι το ορθότερο, ως όρος. --Δνόφος 22:49, 19 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)

Ζω στο εξωτερικό χρόνια και δεν έχω ιδιαίτερη κλίση στην αγγλοποίηση της ελληνικής γλώσσας μιας και χρησιμοποιώ αγγλικά κάθε μέρα. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα να σταματήσει η γελοιότητα της χρήσης μιας λέξης που δεν έχει κανένα απολύτος νόημα. "Βίκι", μου θυμίζει το όνομα μιας φίλης μου. Επίσης, δεν πρέπει να είναι τόσο επίπονη εργασία μιας και οι σελίδες λειτουργούν με διάφορους αυτοματισμούς (αγλιστί "templates"). --161.76.99.106 03:57, 25 Απριλίου 2006 (UTC)

Λοιπόν; Τί θα γίνει; CRAZY SCIENTIST

E τι θες να γίνει. Πάει, πέρασε πια, έχουμε τόσο καιρό που το χρησιμοποιούμε. Η Βικιπαίδεια έχει γραφτεί σαν Βικιπαίδεια σε ιστοσελίδες, περιοδικά, εφημερίδες, έτσι υπάρχει σε αναφορές, σε bookmarks, σε άλλες online εγκυκλοπαίδειες. Οι σελίδες μπορεί να λειτουργούν με αυτοματισμούς τύπου templates (που δεν είναι και λίγα όμως) αλλά υπάρχουν και άλλοι αυτοματισμοί (αγγλιστί namespaces) και άλλοι ακόμα που έχουν να κάνουν με ξενόγλωσσες Βικιπαίδειες. Για να σπω την αλήθεια, δεν μουρλαίνομαι με το Βικιπαίδεια, αλλά δε θα κάτσω να σκάσω κιόλας. Σημασία έχει το περιεχόμενο, όχι το κουτί... - Badseed απάντηση 20:41, 12 Ιουνίου 2006 (UTC)

Να διορθωθεί θέλω. Αυτό θέλω να γίνει. Δεν έχει σημασία πόσο καιρό χρησιμοποιείται, όλοι γνωρίζουνε ότι λέγεται wikipedia στα αγγλικά. Και συνεπώς πρέπει να διορθωθεί. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. CRAZY SCIENTIST

Για να αλλάξει το όνομα πρέπει να πάρει απόφαση η κοινότητα. Αυτή η συζήτηση όμως έχει γίνει εδώ και καιρό και έχει καταληχτεί το όνομα "Βικιπαίδεια". Με αυτό είμαστε γνωστοί πλέον, κι έχουμε μεγαλώσει αρκετά από τότε που το διαλέξαμε (όπως βλέπεις, το όνομα καθόλου δεν έχει εμποδίσει την ανάπτυξή της όλο αυτό το διάστημα). Όλοι μπορεί να έχουμε την αντίρρησή μας για μικρά ή μεγάλα πράγματα, όμως αυτό που μετράει τελικά είναι η γνώμη της κοινότητας (και το τελικό αποτέλεσμα θα έλεγα). - Badseed απάντηση 05:15, 13 Ιουνίου 2006 (UTC)


Προς Τρελό Επιστήμονα:

Για να τα βάλουμε κάτω:

 • Δεν συμμετείχα στη επιλογή του ονόματος ούτε ξετρελένομαι κι εγώ, αλλά το βρίσκω καλή επιλογή. Η επιλογή έγινε εδώ και δύο χρόνια.
 • Το πρώτο συνθετικό της λέξης Wikipedia αποτελείται από την λέξη wiki, η οποία ναι μεν ετυμολογείται από το χαβανέζικο wiki που σημαίνει γρήγορα, όμως δεν παραπέμπει στην κυριολεκτική έννοια της λέξης αλλά στον τύπο του λογισμικού και τον τρόπο λειτουργίας του χώρου. Το λογισμικό είναι ένας τύπος wiki και συγκεκριμένα το MediaWiki και αυτό είναι που εννοείται με το wiki-.
 • Η καθιερωμένη πρακτική για τις βικιπαίδειες των διάφορων γλωσσών, είναι να διατηρείται το όνομα όσο το δυνατόν κοντύτερα στο wikipedia. Δεν υπάρχει ούτε μια wikipedia οποιασδήποτε γλώσσας που να έχει μεταφράσει το πρώτο συνθετικό της λέξης, το οποίο είπαμε σημαίνει τον τρόπο λειτουργίας (wikis υπήρχαν και πριν την Wikipedia). Ενδεικτικά: meta:Wikipedia logo in each language
 • Επίσης καθιερωμένη πρακτική είναι να μεταγράφεται το wiki έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατό ποιό φυσικό στην κάθε γλώσσα. Ακόμη και σε γλώσσες που γράφονται με λατινικό αλφάβητο, το αρχικό W έχει αλλάξει σε V (π.χ. Vikipeedia). Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το μεταγράψουμε ως Βικιπαίδεια ή Ουικιπαίδεια. Δεν υπάρχει από όσο γνωρίζω ελληνική λέξη που να ξεκινά από Ουί-, και το Βικιπαίδεια τουλάχιστον ακούγεται ποιό φυσικό ως ελληνική λέξη. (Αρχίζω να πιστεύω ότι αν είχε γίνει η άλλη επιλογή θα είχαμε παράπονα ότι παραπέμπουμε στο ουίσκυ).

Από την στιγμή που στα ελληνικά έχει γίνει γνωστή ως Βικιπαίδεια δεν είναι πολύ καλή κίνηση το να αλλάξει το όνομα. Επιπλέον κανείς από τους χρήστες που αγαπούν την Βικιπαίδεια και ασχολούνται τόσο καιρό μ'αυτήν δεν έχει προτείνει μια οποιαδήποτε αλλαγή του ονόματος. Έκανες τόση φασαρία την τελευταία φορά, ζητώντας με τον τσαμπουκά να αλλάξει όνομα κάτι στο οποίο άλλοι ξοδεύουν εκατοντάδες ώρες και εσύ ήσουν περαστικός. Αφού βλέπεις ότι παρ'όλο ότι έκανες τόση φασαρία, αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά δεν έχουν όρεξη να αλλάξει όνομα το εγχείρημα, σε παρακαλώ μην ξαναρχίσεις με τον ίδιο τρόπο, να απαιτείς να αλλάξει το όνομα. Μπορείς να συμμετάσχεις στην κοινότητα της Βικιπαίδειας και να κάνεις οποιεσδήποτε προτάσεις, αλλά αν ξανακαταστρέψεις σελίδες όπως πριν κάτι μήνες, λυπάμαι αλλά θα λάβουμε πολύ πιό σοβαρά μέτρα. --Geraki 11:06, 13 Ιουνίου 2006 (UTC)


Παρακαλώ αν ξανανοίξει ποτέ αυτό το θέμα, ας είναι με σοβαρά και αιτιολογημένα επιχειρήματα και προτάσεις και όχι με «εγώ θέλω να αλλάξει» και «μου θυμίζει το όνομα μιας φίλης μου». --Geraki 11:06, 13 Ιουνίου 2006 (UTC)

Geraki, αυτό είναι που έλεγα την άλλη φορά. Μου φαίνεται ότι πολλοί την έχουν πατήσει με κάποια Βίκι και βγάζουν τα αποθημένα τους στην Βικιπαίδεια (βλέπουν παντού μια Βίκι)!!--ank 11:26, 13 Ιουνίου 2006 (UTC)

Γνωρίζεις ήδη γιατί πρέπει να διορθωθεί η ονομασία. Μένει να τη διορθώσεις μονάχα. CRAZY SCIENTIST


Πριν από 9 μήνες είχα αναφέρει κάποιο όνομα που μου άρεσε:

 • Η ιδέα ήταν από τη ρίζα δω- = "δίνω": δώρον, δωρεά, δώτωρ, δοτός, δωτήρ, δώτης, δως, δωτύς

με την οποία θα μπορούσε ηχητικά να ταιριάξει το:

Δωτυ-Παίδεια (δίνω, προσφέρω, συμμετέχω προσφέροντας κ.λπ.)

Έτσι έχουμε την ονομασία:


Δωτυπαίδεια


Κάποιες άλλες ρίζες από την αρχαία ελληνική θα μπορούσαν επίσης να ταιριάξουν με την κατάληξη -παίδεια:

π.χ το

Είδω- = βλέπω, εξετάζω, ερευνώ, μαθαίνω

ή

Μετει- (μέτειμι - μέτει - μέτεστι (ετυμ.= μετ(α) + ειμι) = συνευρίσκομαι, επικοινωνώ αλλά και άλλες έννοιες όπως ερευνώ, εξετάζω, μελετώ.


(για το ΒΙΚΙ, το μόνο που ταιριάζει είναι δυστυχώς το βικί = μικρή στάμνα)


Από την μία, σε πολλά δημοσιεύματα η αναφορά στην εγκυκλοπαίδεια γίνεται ως "Η ελληνική Wikipedia" και όχι ως Βικιπαίδεια. Επίσης, αν αλλάξει τώρα, σε λίγο καιρό και το νέο όνομα θα μας φαίνεται οικείο αφού θα το έχουμε συνηθίσει.

Το θέμα όμως είναι ότι έχουμε φτάσει στα 11.000 άρθρα. Αξίζει να βάλουμε ψηφοφορία ή την ξέρουν ήδη αρκετοί ώστε να μην πρέπει να αλλάξει; Μήπως δεν θα παραπέμπει πλέον στην Wikipedia;

Και πάλι, μπορεί να μην έχει θέσει κάποιος το ζήτημα, αλλά σίγουρα το ΒΙΚΙ δεν αρέσει σε όλους. Υπάρχει όμως η διάθεση από τους περισσότερους να αλλάξει αν βρεθεί ένα καλό όνομα; Γιατί τελικά μπορεί να μην υπάρχει θέμα σε τέτοιο μέγεθος που να χρειάζεται ψηφοφορία και να λήξει (έτσι η αλλιώς, αν μεγαλώσει και προχωρήσει κι άλλο η ανάπτυξή της ΒΠ, μετά ...χαιρετίσματα).

Papyrus 01:44, 5 Αυγούστου 2006 (UTC)

Papyrus: Θα δουν ότι μετονομάστηκε. Ο URL θα παραμείνει ίδιος. Δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα.

Geraki: Αφού δεν επιτρέπεται η μεταφραση του wiki, τότε να γίνει Wikiπαίδεια, αν πρέπει οπωσδήποτε να έχει και ελληνικά γράμματα. Αλλιώς (Ελληνική) Wikipedia. CRAZY SCIENTIST


Δεν νομίζω τελικά, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους χρήστες για αλλαγή του ονόματος. Είναι βέβαιο ότι σε πολλούς δεν αρέσει και ιδιαίτερα, αλλά αυτό τελικά είναι κάτι διαφορετικό από το να θέλουν και την αλλαγή του. Πολλοί ίσως σκέφτονται ότι είναι πλέον αργά για κάτι τέτοιο.

Αν υπήρχε ενδιαφέρον, θα εμφανίζονταν έστω 5-10 χρήστες που θα ήταν θετικοί να γίνει μια συζήτηση για να προταθούν κάποια ονόματα και να γίνει ψηφοφορία με θέμα την οριστική αλλαγή της ονομασίας.

Από τη στιγμή που μόνο περιστασιακά και από 1 ή 2 άτομα γίνεται αυτό, νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα ψηφοφορίας. Και ασφαλώς όσο περνάει ο καιρός το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο να ξεκινήσει μια τέτοια κουβέντα.

Papyrus 17:20, 14 Αυγούστου 2006 (UTC)

Να αλλάξουμε και το όνομα της Coca Cola, μου θυμίζει κάτι.. κάτι... δεν μου 'ρχεται :) Kassianos

Τις σωστές ονομασίες τις ξέρουν ήδη. Δεν χρειάζεται να προταθούν ονόματα. Αυτό που χρειάζεται είναι να το διορθώσουν, και ο Geraki αποφεύγει να το διορθώσει. CRAZY SCIENTIST

10.000 άρθρα

pos niothete pou ,to esperanto wiki ehi pio polla arthra ap'oti to ellinico? ;-)

Γκαζωμένοι :) - Badseed απάντηση 11:58, 11 Αυγούστου 2006 (UTC)

Κάποια βαρεμάρα λόγω καλοκαιριού, λίγο άγχος για την τιμή της αμόλυβδης και μια καούρα από το μεσημεριανό τζατζίκι...
Φίλτατε κύριε, δεν είναι αγώνας δρόμου. Δεν νομίζω πως πρέπει να ρίχνει κανείς ευθύνες σε όσους ήδη ασχολούνται με τη Βικιπαίδεια για την ποσότητα των άρθρων της. Για την ποιότητα το συζητάμε, αλλά και εκεί αρκεί να δει κάποιος τη "μάχη" που γίνεται για μερικά λήμματα και θα καταλάβει πως ο Έλλην ενδιαφέρεται αρκετά για την αποτύπωση ή επικράτηση της οπτικής του γωνίας επί πολλών θεμάτων.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η διάδοση της ενασχόλησης με το διαδίκτυο είναι σε νηπιακό επίπεδο και οι ενεργές μόνιμες συνδέσεις είναι περιορισμένες. Η ελληνική γλώσσα, οι επιστήμες, η φιλοσοφία, η τέχνη, η ιστορία και η παράδοση είναι απύθμενες. Πιστεύω πως κάποια μέρα θα ξεπεράσουμε κι εμείς το ένα εκατομμύριο λημμάτων και μάλιστα ποιοτικότερων, καθώς δεν κλίνουμε τόσο υπερ της μπούρδας (φανταστικά πρόσωπα, σαπουνόπερες, τρίχες κατσαρές) αλλά ως γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων μας προγόνων, κλίνουμε περισσότερο υπερ της Μπουρδολογίας.
Από το να ψάχνετε υπαίτιους για τη μικρή μας έκταση σε θέματα, διαδώστε στους φίλους και τους γνωστούς σας την ύπαρξη της ελληνικής Βικιπαίδειας, χρησιμοποιήστε την κι εσείς, γραφτείτε για να "πολεμήσουμε" για τα λήμματα μας, βοηθήστε μας να γίνουμε πλουραλιστές και δημοκρατικότεροι και... μάθετε να γράφετε ελληνικά και όχι greeklish και να υπογράφετε τα ερωτήματα σας... Κρίμα που δεν μου έφυγε ακόμα η καούρα από το τζατζίκι... --Kassianos 16:17, 11 Αυγούστου 2006 (UTC)
πάντα μου κάνει εντύπωση το να αγνοείται το γεγονός ότι όσοι μιλάμε ελληνικά είμαστε απλά.. λιγότεροι. --fs 11:55, 18 Οκτωβρίου 2006 (UTC)
Ενουσα οτι μια τεχνιτη γλωσσα εχει πιο πολλα αρθρα,LOL--Διόφαντος 23:18, 3 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

Τί --> Τι

Κάτω από τη φράση «Οδηγίες για νέους χρήστες» εμφανίζονται οι φράσεις «Τί είναι η Βικιπαίδεια» «Τί δεν είναι η Βικιπαίδεια». Η λέξη τι δεν παίρνει τόνο. --Αναστάσιος 18:28, 14 Οκτωβρίου 2006 (UTC)

είσαι σίγουρος;, κάποια στιγμή στα σχολικά μου χρόνια - μετα-πολυτονικά - διδάχτηκα ότι παίρνει σε εκείνες τις περιπτώσεις.

Wikiversity

Όλες οι εικόνες έχουν το {{clck}}. Γιατί όχι αυτή;--Jack-Jack 17:11, 19 Οκτωβρίου 2006 (UTC)


H κύρια σελίδα ... λιγο πιο δυναμική ?

Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε η κυρια σελίδα να γίνει λιγο περισσότερο δυναμική? Ίσως καποια αναφορα με νέα - ειδήσεις , ενα καινούργιο αρθρο,τυχαία επιλογή αρθρου? Εχει κανείς ιδέες? Γνώμες? Franz 18:48, 11 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

Τρέχοντα γεγονότα στην Κύρια Σελίδα

Ο Χρήστης:Vassilisk κάνει εξαιρετική δουλειά στα τρέχοντα γεγονότα εδώ και καιρό. Βασικά νομίζω ότι είναι ο μοναδικός που ασχολείται, και νιώθω κάπως άβολα που δεν πρότεινα νωρίτερα αυτό που ακολουθεί. Τα τρέχοντα γεγονότα να μπουν στην Κύρια Σελίδα. Ανανεώνονται κάθε μέρα, σε αντίθεση με τα Επιλεγμένα, τα οποία νομίζω ότι είναι καλύτερο να απομακρυνθούν κιόλας μέχρι να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτά. Η τοποθέτηση θα συμβάλλει επίσης να ενδιαφερθούν περισσότεροι χρήστες για τη σελίδα, μειώνοντας έτσι τον φόρτο του Vassilisk και εμπλουτίζοντας την ακόμη περισσότερο. --Dead3y3 Συζήτηση 04:13, 24 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σου να ομορφύνει η πρώτη σελίδα και να έχει ενημερωμένο περιεχόμενο, αλλά το γεγονός πως είναι μόνο ένας αυτός που παράγει το απαραίτητο υλικό, αν δεν συντρέξουν άμεσα και άλλοι, ίσως να είναι εις βάρος της πρότασης σου. Η τοποθέτηση μου είναι καλοπροαίρετη και σκοπό έχει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή περισσοτέρων του ενός, πριν γίνει κάποια αλλαγή στην εμφάνιση της κύριας σελίδας.