Συζήτηση κατηγορίας:Ελληνικές κυβερνήσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλοι[επεξεργασία κώδικα]

Γιατί διατηρούμε στους τίλους αυτά τα πολύ άσχημα στην εμφάνιση και εντελώς μη εγκυκλοπαιδικά , , , κοκ; Αρκεί η ημερομηνία για να ξεχωρίσουν οι κυβερνήσεις η μία από την άλλη, ή καλύτερα μόνο το έτος και σε σπάνιες περιπτώσεις και ο μήνας. Η ακριβής ημερομηνία στον τίτλο δεν προσθέτει τίποτα.

Για παράδειγμα το 1η Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή (10 Μαρτίου 2004) θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να έχει τον πιο εύλογο τίτλο Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή (2004) και ούτω καθεξής και με τα υπόλοιπα.

Τί νομίζετε; --cubic[*]star 10:50, 23 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Η πραγματικότητα είναι ότι τα μισά άρθρα διατηρούν τη μία μορφή και τα υπόλοιπα την άλλη. Μετέφερα βέβαια οριμένα στη μορφή 1η-2η κτλ (νομίζοντας ότι έχριζε "γενικής αποδοχής" από την κοινότητα). Καταρχήν συμφωνώ για τη εγκυκλοπαιδική εμφάνιση των άρθρων και με τη μορφή που προτείνει ο CubicStar, όμως η προσθήκη μόλις δύο χαρακτήρων στον τίτλο παρέχει σημαντικές επιπλέον πληροφορίες. Δίλλημα λοιπόν. Μόλις καταλήξουμε σε απόφαση, αναλαμβάνω την τακτοποίηση των άρθρων.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα-11:06, 23 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)
Ας κρατήσουμε τις επιπλέον πληροφορίες για το άρθρο και όχι για τον τίτλο. Από όσο γνωρίζω αυτού του είδους η μέτρηση (1η, 2η κυβέρνηση, κλπ) δεν τηρείται με κάποιο επίσημο τρόπο, τουλάχιστον στην Ελλάδα και πιθανόν ούτε και αλλού. --cubic[*]star 11:44, 23 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)
Θα συμφωνήσω με τον CubicStar στον τίτλο, Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή (2004)--✻tony esopi λέγε 12:05, 23 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Συμφωνώ με την πρόταση σχεδόν όπως αναφέρεται παραπάνω. Κυβέρνηση+όνομα πρωθυπουργού+έτος: Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Α. Καραμανλή 2004. Οι παρενθέσεις μου μοιάζουν περιττές. Πολύ καλή ιδέα αυτή η συζήτηση.--Focal Point 12:34, 23 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Μιάς και πέρασε σχεδόν ένας μήνας από το τελευταίο σχόλιο σε αυτή τη συζήτηση θα προβώ, όπως ήδη δεσμεύθηκα, στη μετονομασία των "προβληματικών" άρθρων με βάση την πρόταση του FocalPoint. Θ ααφήσω βέβαια ένα εύλογο διάστημα μίας και πλέον ημέρας για τυχόν αντιρρήσεις που θα προκύψουν.....--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα-17:00, 21 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Προχώρα, προχώρα σε θέλει όλη η χώρα.--Focal Point 17:30, 21 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Προσωποκρατία[επεξεργασία κώδικα]

Η παρούσα κατηγορία είναι ταξινομημένη ανά πρωθυπουργό, κάτι που ταιριάζει στην προσωποκρατία του ελληνικού συστήματος, αλλά νομίζω ειλικρινά ότι η ταξινόμηση πρέπει να γίνει ανά έτος. Αν δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, θα προχωρήσω. --Focal Point 22:30, 31 Οκτωβρίου 2009 (UTC)

Προχώρα, είναι πιο πρακτικό ανά έτος. --Egmontaz συζήτηση 10:01, 1 Νοεμβρίου 2009 (UTC)
Συμφωνώ. Πιο εύκολα εντοπίζονται χρονολογικά. --Ttzavarasσυζήτηση 10:36, 1 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Τι προχώρα, μόνος μου θα τα κάνω όλα; --Focal Point 14:05, 1 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Έγινε. --Focal Point 15:15, 1 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Σημαντική σημείωση[επεξεργασία κώδικα]

Σημειώνω ότι στο άρθρο: Κατάλογος Πρωθυπουργών της Ελλάδας υπάρχει και κατάλογος όλων των κυβερνήσεων. --Focal Point 12:12, 27 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)

Λείπει[επεξεργασία κώδικα]

από την Κυβέρνηση Κίτσου Τζαβέλλα 1847 λείπει κατάλογος των υπουργών. --Focal Point 12:00, 28 Αυγούστου 2010 (UTC)

Δε λείπει πια. Απλώς δεν είχαν αλλάξει οι υπουργοί, μόνο ορίστηκε νέος πρωθυπουργός στη θέση του θανόντα. --Focal Point 10:28, 3 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Βιβλιογραφία[επεξεργασία κώδικα]

Τα άρθρα τα οποία έχω δημιουργήσει είναι σήμερα σε αρχική κατάσταση. Σε κάθε άρθρο υπάρχει μεν η πηγή, άρα όποιος έχει όρεξη μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να γράψει για το έργο κάθε κυβέρνησης και τα κύρια γεγονότα που συνέβησαν, αλλά υπάρχουν και άλλα δεδομένα σε άλλες πηγές που χρησιμοποίησα σε κάποια από τα άρθρα. Παρακάτω λοιπόν, θα μαζέψω όλη τη βιβλιογραφία που χρησιμοποίησα και έχουμε διαθέσιμη η οποία καλύπτει αρκετές κυβερνήσεις.

Όταν βρω ή θυμηθώ και άλλα, θα τα γράψω εδώ. --Focal Point 10:36, 3 Οκτωβρίου 2010 (UTC)

Μια επίσης, απλή, αλλά σημαντική πηγή, δεδομένου ότι αφενός είναι τριτογενής (ως επεξεργασμένος κατάλογος) και αφετέρου γιατί έχει αναλυτικότατα στοιχεία (πλήρες ονοματεπώνυμο, χρόνο θητείας και χρόνο γέννησης και θανάτου) είναι η:

καθώς και αυτό, ανά κυβέρνηση:

Η συγγραφή των άρθρων για τις κυβερνήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να γράψω κάτι εδώ για τα εξής:

 • πως και ασχολήθηκα με τις κυβερνήσεις (ιστορικής φύσεως)
 • τα εργαλεία που χρησιμοποίησα ή που είναι αναγκαία (αμέσως παραπάνω έχει γίνει ήδη εν μέρει)
 • την κατάσταση στην οποία είναι τα άρθρα «σήμερα» (αυτό το σήμερα είναι σχετική έννοια, εννοώ όταν γράψω το κείμενο ή όταν το ενημερώσω)
 • τι χρειάζεται να γίνει για να γίνουν μετρίως καλά
 • σε τι δεν χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να αφιερώσει κανείς πολύ χρόνο
 • τι άλλο χρειάζεται - μπορεί να γίνει με βάση τα άρθρα αυτά

Αρχίζω λοιπόν με το πρώτο:

Πως και ασχολήθηκα με τις κυβερνήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Κάποια στιγμή λοιπόν, που λέτε, έβλεπα κάπου στο 2009 τον κατάλογο σε αρκετά προχωρημένη μορφή. Πιο πριν έβλεπα τους ακούραστους εργάτες της Βικιπαίδειας να φτιάχνουν τον κατάλογο με τις κυβερνήσεις σιγά-σιγά. Ομολογώ ότι (μόνο και μόνο ο κατάλογος) μου φαινόταν έργο Ηράκλειο. Μέσα μου έλεγα: «πω πω υπομονή που πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι, αυτό το πράγμα δεν τελειώνει με τίποτα». Που να ήξερα τι με περιμένει.... Κάπου εκεί, στις αρχές του 2010, αγανακτισμένος με κάποιους Ελληναράδες πατριδοκάπηλους δήθεν εθνικιστές (δε θυμάμαι πρόσωπα γιατί δεν ήταν κάποιο μεγάλο γεγονός, αλλά συνεχιζόμενες παρεμβάσεις και πολεμικές σε ανούσια σημεία, σε λίγα άρθρα αλλά για μήνες ολόκληρους), αποφάσισα να κάνω κάτι που να αλλάξει λίγο την έννοια αυτού που κάνει κάτι για την πατρίδα του: Ασχολήθηκα με το να φροντίσω και να γράψω άρθρα για τις Εθνοσυνελεύσεις στον καιρό της Ελληνικής Επανάστασης, φυσική συνέπεια των οποίων ήταν να φτιάξω στη συνέχεια τις τότε κυβερνήσεις (Εκτελεστικά). Ήθελα λοιπόν να δείξω ότι μπορεί κανείς να συνεισφέρει θετικά χωρίς να χάνει την ενέργειά του σε διαμάχες για τον αν η φουστανέλα είναι ελληνικό ένδυμα ή αλβανικό (δείτε στο αγγλικό άρθρο en:Fustanella - έχω πάρει κι εγώ μέρος στη διαμάχη, ακόμη και αν δεν ήμουν ούτε ένοιωσα ποτέ βικι-εθνικιστής - ουδείς αναμάρτητος). Έχοντας φτιάξει τις πρώτες κυβερνήσεις των επαναστατημένων Ελλήνων - τι πιο φυσικό; τις τοποθέτησα στον Κατάλογο των Πρωθυπουργών της Ελλάδας. Το ένα λοιπόν έφερε το άλλο, η μια δυσεύρετη πηγή έφερε την άλλη και βρέθηκα να γράφω άρθρα για τις κυβερνήσεις. Σήμερα που γράφω το κείμενο αυτό έχω φτάσει στο 1952. Τελειώνω λοιπόν ... κάποτε... (χμ... μην νομίζετε ότι θα γίνει γρήγορα, αυτοί οι αχαρακτήριστοι πολιτικοί της Ελλάδας διόριζαν υπουργούς και υφυπουργούς που είναι ατελείωτοι.... θα είχα τελειώσει πολύ πιο γρήγορα αν οι κυβερνήσεις είχαν μείνει ολιγομελείς όπως μέχρι πριν το 1900).

Τα εργαλεία που χρησιμοποίησα ή που είναι αναγκαία[επεξεργασία κώδικα]

Αντιγράφω μερικά από τα εργαλεία παραπάνω και συμπληρώνω: Σε κάθε άρθρο υπάρχουν πηγές (τουλάχιστο μια), άρα όποιος έχει όρεξη μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να γράψει για το έργο κάθε κυβέρνησης και τα κύρια γεγονότα που συνέβησαν, αλλά υπάρχουν και άλλα δεδομένα σε άλλες πηγές που χρησιμοποίησα σε κάποια από τα άρθρα. Ακολουθεί λοιπόν, η βιβλιογραφία που χρησιμοποίησα και έχουμε διαθέσιμη, η οποία καλύπτει αρκετές κυβερνήσεις:

καθώς και αυτό, ανά κυβέρνηση:

(στην πράξη δεν τα χρησιμοποίησα συχνά)

 • http://www.ggk.gov.gr/?page_id=776&sort=time - ο κατάλογος της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, για κυβερνήσεις μετά το 1909 (στην ουσία αποτελεί μια βάση δεδομένων που προήλθε από την αποδελτίωση των ΦΕΚ διορισμού των κυβερνήσεων) - ήταν κύρια πηγή και πηγή επιβεβαίωσης για πολλά άρθρα μετά το 1909 - Προσοχή νούμερο 1: Σε κάποιες κυβερνήσεις ίσως δεν περιέλαβα μερικούς υφυπουργούς (δεν θυμάμαι σε ποιές - σίγουρα πριν το 1936). Προσοχή νούμερο 2: Δεν περιέλαβα ποτέ αυτά που αναφέρει η Γενική Γραμματεία ως ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ (δεν το θεώρησα πρώτης προτεραιότητας - ίσως κάπου να σας χρειαστεί)
 • Σπυρίδων Μαρκεζίνης (1994). Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος (1936-1975), τόμος Δεύτερος (1944-1951). Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος.  - Πολύ καλή ιστορική πηγή, με ακρίβεια σε αρκετά σημεία, αν και δεν καλύπτει τα πάντα

(θα βάλω και άλλα αν θυμηθώ ή αν έχω)

Κατάσταση στην οποία είναι τα άρθρα «σήμερα»[επεξεργασία κώδικα]

Τα άρθρα είναι σε κατάσταση stub. Δηλαδή «προς επέκταση». Οι πληροφορίες που έχουν είναι οριακές και στοιχειώδεις. Προσπάθησα να βάλω κάτι λίγο σε κάθε κυβέρνηση, αλλά το έργο είναι μεγάλο και σήμερα δίνω βάρος στο να τελειώσω τις κυβερνήσεις να έχουν τουλάχιστον τα πρώτα τέσσερα σημεία από τον κατάλογο που ακολουθεί. Θα ήθελα να έχουν και άλλα, δες και τα υπόλοιπα:

 • ημερομηνίες αρχής και τέλους
 • προηγούμενη και επόμενη κυβέρνηση
 • μέλη της κυβέρνησης και υπουργεία στα οποία υπηρέτησαν
 • βασικές πληροφορίες για σημαντικότατα γεγονότα
 • εκλογές από τις οποίες προέκυψαν ή που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ή δημοψηφίσματα (εδώ θέλει δουλειά)
 • ονόματα κομμάτων (έχει αρκετά, αλλά θέλει ένα πέρασμα)

από εδώ και κάτι θέλει δουλειά:

Τι χρειάζεται να γίνει για να γίνουν μετρίως καλά[επεξεργασία κώδικα]

 • το έργο των κυβερνήσεων
 • κριτική στο έργο αυτό
 • τι έγινε ταυτόχρονα στο εξωτερικό και μας επηρέασε (ή όχι)
 • άντε και καμιά φωτογραφία - έστω από μια εφημερίδα που να ανακοινώνει το διορισμό της κάθε κυβέρνησης! ή μιας φωτογραφίας υπουργών, κάτι τέλος πάντων...

Προφανώς δεν τελειώνει εδώ, αλλά αυτά σκέφτομαι τώρα. Συμπληρώστε.

Τι δεν χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να αφιερώσει κανείς πολύ χρόνο[επεξεργασία κώδικα]

Δε χρειάζεται ομοιομορφία. Σαφέστατα δε χρειάζεται η πινακοποίηση των τελευταίων κυβερνήσεων που κάνει τόσο δύσκολη την διαχείριση του κειμένου, δύσκολο το διάβασμα σε τηλέφωνα και μικρές οθόνες. Έγινε σε κάποια άρθρα; ΟΚ, ας υπάρχει, αλλά μην χαλάσουμε και τα παλαιότερα. Κείμενο = 100 φορές καλύτερο από πίνακα.

Τι άλλο χρειάζεται - μπορεί να γίνει με βάση τα άρθρα αυτά[επεξεργασία κώδικα]

 • Σύνδεσμοι για την κυβέρνηση σε κάθε υπουργό της. Το έχω κάνει και εγώ και άλλοι, αλλά έχει πολύ δουλειά.
 • Σύνδεσμοι στα άρθρα των εκλογών
 • Σύνδεσμοι στα άρθρα των κομμάτων
 • Άρθρα για κόμματα
 • Άρθρα για τα παλαιότερα υπουργεία. Το κάθε υπουργείο πρέπει να έχει δικό του άρθρο (εκτός αν έχουμε πολύ συναφές όνομα και ακριβώς ίδιες αρμοδιότητες)
 • Άρθρο για την εξέλιξη της ελληνικής κυβέρνησης, πότε φτιάχτηκε το κάθε υπουργείο, ποια καταργήθηκαν και πότε

Αυτά από μένα. Καλή συνέχεια σε όποιους βοηθούν ήδη (γιατί ήδη πατώ σε πολύ καλές βάσεις, άξιοι συνεργάτες έχουν φτιάξει άρθρα για πολλούς υπουργούς - όχι μόνο ο Diu και ο Μυρμηγκάκι, αλλά και άλλοι (προσθέστε τους μην λείπουν από εδώ)- αλλά και σε υπάρχον υλικό για κυβερνήσεις) και σε όποιους αναλάβουν τη συνέχιση του έργου αυτού στο μέλλον όταν εγώ σταματήσω (δε θα είμαι ο πρώτος που χάνει το ενδιαφέρον του ούτε ο τελευταίος, είναι φυσική ροή των πραγμάτων). --Focal Point 12:32, 27 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)