Συζήτηση Βικιπαίδεια:Σελίδες χρονολόγησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Εδώ θα ήθελα να συζητήσουμε μια πολιτική για την δημιουργία των σελίδων για αιώνες πριν από την από την γραπτή ιστορία. Αυτό που σκέφτομαι είναι το εξής: ειδικά για την περίοδο πριν από τον 8ο αιώνα π.Χ. πάντα μιλούμε με χρονολογίες κατά προσέγγιση αφού δεν έχουμε γραπτή ιστορία (τουλάχιστον όχι τόση που να μας επιτρέπει ακριβή χρονολόγηση, και εντελώς καθόλου πριν τον 12ο αιώνα π.Χ.). Οπότε γράφοντας ότι π.χ. η Αίγυπτος κατέκτησε την Συρία το 1600 π.Χ., δεν έχει νόημα το να συνδέουμε σε σελίδα 1600 π.Χ. παρά είναι προτιμότερο να έχουμε σελίδα 17ος αιώνας π.Χ.. Επίσης για πολύ παλαιότερες περιόδους θα ήταν προτιμότερο να έχουμε σελίδες για χιλιετίες. Οπότε η δική μου πρόταση είναι η εξής:

 • μέχρι περίπου την έναρξη της Εποχής του Χαλκού (3300 π.Χ.) να υπάρχει μόνο μια σελίδα χρονολόγησης χωρισμένη σε κατηγορίες Παλαιοντολογικές περίοδοι, εποχή του Λίθου κλπ. Όνομα για αυτή δεν έχω σκεφτεί.
 • από το 3000 π.Χ. έως και το 1000 π.Χ. δύο σελίδες χιλιετιών. (3η χιλιετία π.Χ. (3000 π.Χ-2000 π.Χ.) και 2η χιλιετία π.Χ.(2000 π.Χ-1000 π.Χ.))
 • από το 1000 π.Χ. έως και το 600 π.Χ. σελίδες αιώνων (10ος αιώνας π.Χ. (1000 π.Χ.-900 π.Χ.) έως 7ος αιώνας π.Χ.)
 • από το 600 π.Χ. έως το 500 π.Χ. σελίδα, 6ος αιώνας π.Χ. και σελίδες για κάθε δεκαετία.
 • από το 500 π.Χ. (το 490 π.Χ. ξεκινούν οι Περσικοί Πόλεμοι) και μετά, σελίδες για κάθε αιώνα και χρονιά. Δεν είμαι σίγουρος αν σελίδες για δεκαετίες θα ήταν χρήσιμες, προσωπικά τις απορρίπτω, και από ότι φαίνεται και στην αγγλική Βικιπαίδεια έχουν πέσει σε αχρηστία.

Η αγγλική βικιπαίδεια χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο σύστημα αλλά με διαφορετικές χρονολογίες (en:Centuries). Οι χρονολογίες που σκέφτηκα για την Ελληνική Βικιπαίδεια είναι για τα μέτρα της, υπολογίζοντας τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξής της.

Εννοείται ότι πολιτική θα είναι όταν γράφουμε για χρονολογία στο περίπου χωρίς να σημαίνει ακριβή χρονιά θα μπαίνει στην σελίδα του αντίστοιχου αιώνα ή δεκαετίας και όχι της χρονιάς.

Το να συζητήσουμε αυτό δεν σημαίνει ότι προτείνω να δημιουργηθούν και οι αντίστοιχες σελίδες μια κι έξω, αλλά να γνωρίζουμε πως θα συνδέουμε και θα δημιουργούμε σελίδες ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

Περιμένω να διαβάσω τις απόψεις σας και τις δικές σας προτάσεις.

Geraki μήνυμα2005-06-2 T 21:18 Z

 • Συμφωνώ με όσα προτείνεις. Νομίζω καλύτερα οι σελίδες να αφορούν δεκαετίες και για τις χρονιές μετά το 500 π.Χ.. Επίσης σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνουν ανακατευθύνσεις από τις χρονιές στις περιόδους στις οποίες περιλαμβάνονται. π.χ. από το 365 π.Χ. στο "Δεκαετία 360 π.Χ".--Mik (usurped) 21:30, 2 Ιουν. 2005 (UTC)

Η ιδέα σου, Γεράκι, είναι προφανώς καλή. Εγώ συμφωνώ. Και τις λεπτομέρειες μπορούμε να τις δούμε όταν χρειαστούν. Ίσως και να μην κάνουμε μια ενιαία πολιτική για μια περίοδο, αλλά όπυο χρειαστεί να κάνουμε σελίδες πχ δεκαετιών και σε μια δυο χρονολογίες σημαντικές, να κάνουμε ετήσιες. --Δνόφος 22:59, 2 Ιουν. 2005 (UTC)


Συμφωνώ με την πρόταση ως έχει--Kalogeropoulos 23:13, 2 Ιουν. 2005 (UTC)

εγώ προτείνω το εξής:

 • τρεις σελίδες ως το 10000 πΧ (παλαιολιθική ανώτερη, μέση και κατώτερη
 • απο 10000 ως το 3000 μια σελίδα ανα χιλιετία
 • απο το 3000 ως το 700 πΧ μια σελίδα για κάθε αιώνα (έχουμε ανάπτυξη σημαντικών πολιτισμών και γεγονότων
 • από το 700 πΧ ως το 500 πΧ σελίδα για κάθε δεκαετία.
 • από το 500 πΧ σελίδα για κάθε χρόνο.

αυτό δεν απαιτεί πολύ περισσότερες σελίδες και είναι πολύ πιο ευέλικτο για το μέλλον. --Lucinos 10:11, 3 Ιουν. 2005 (UTC) (το βλέπω σαν βελτιωμένη έκδωση της πρότασης του Γερακιου και θα ήθελα να δω την γνώμη του)

ά και σελίδες για τις παλαιοντολογικές περιόδους. --Lucinos 10:15, 3 Ιουν. 2005 (UTC)

Και για π.Χ. αλλα και για μ.Χ., καλό θα ήταν αν μια χρονολογία δεν αναφέρεται στην ακριβή χρονιά να μπαίνει με σύνδεση στην αντίστοιχη δεκαετία/αιώνα. Πόσες φορές δεν έχουμε χρησημοποιήσει το 1900 εννοόντας τη δεκαετία 1900 ή τις αρχές του 20ου αιώνα; Πάντως συμφωνώ με τη πρόταση του "Γερακιού" ;) Γιάννης Κόλλιας 10:35, 3 Ιουν. 2005 (UTC)

Θεωρώ ότι το αρχικό σχέδιο είναι καλύτερο, αναθεωρόντας όμως ως προς τα μέχρι την Εποχή του χαλκού όπου πιθανότατα να μην χρειάζονται σελίδες χρονολόγησης, για τον λόγο του ότι οι ίδιες οι ονομασίες των εποχών και περιόδων αποτελούν χρονολόγηση. Η σκέψη είναι ότι όσο πιό πίσω πάμε τόσο πιό αραιά είναι τα γεγονότα που καταχωρούνται με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους ακόμη κι αν έχουν σχέση ανάμεσά τους, ενώ πλησιάζοντας προς την σημερινή εποχή μικραίνουν οι αποστάσεις. Έτσι αν στην αρχαιότητα μια εκστρατεία για ανακατάληψη εδαφών γινόταν 20 χρόνια μετά από την απώλειά τους σε νεώτερους χρόνους γίνεται μετά από εβδομάδες ή η μετανάστευση ενός έθνους μπορεί να κρατούσε ένα ολόκληρο αιώνα, αλλά σήμερα πολύ λίγους μήνες. Για να φανεί η σχέση ανάμεσα στα γεγονότα πρέπει να είναι περισσότερο συγκεντρωμένα. Συνεπώς μένω στην αρχική μου πρόταση απορρίπτωντας όμως τις δεκαετίες γενικά, και την χρονολόγηση πριν την εποχή του Χαλκού ή τουλάχιστον πριν την 6η ή 7η χιλιετία (στην ουσία ότι είναι αξιοσημείωτο απλά γράφεται στο άρθρο για την κάθε εποχή). —Geraki μήνυμα2005-06-3 T 14:35 Z

Έριξα μια ματια στην αγγλική βικιπαίδεια και βλέπω ότι και αυτοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει πως ακριβώς τα θέλουν και εχουν δημιουργήσει χάος! μου ήρθαν όμως οι εξής ιδέες ακόμα.

 • να υπάρχουν δύο είδη χρονολόγησης, γεωλογικές χρονολογήσεις (οι οποίες για αρχή νομίζω αρκούν 4 σελίδες {κρυπτοζωϊκή, παλαιοζωϊκή, μεσοζωϊκή και καινοζωϊκή} και αργότερα βλέπουμε) και χρονολογίσεις σχετικές με την ιστορία και προϊστορία του ανθρώπου για τις οποίες βλέπω αρκετά κάλη την πρόταση που έκανα παραπάνω --Lucinos 14:42, 3 Ιουν. 2005 (UTC)

(όπως κατάλαβες πριν επιχειρίσμαμε να γράψουμε ταυτοχρόνως) έχω κάπως διαφορετική αντίληψη από την δική σου. οι χρονολογίες πρέπει να αραιώνουν όχι τόσο εξαιτείας της επιτάχυνσης των ρυθμών αλλά περισσότερο γιατί είναι φυσικό όσο πάμε πίσω στο χρόνο να υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον και λιγότερες γνωσεις. προσωπικά βρίσκω σημαντικό να χρονολογούμε ανα αιώνα από την 3η χιλιετία πΧ ενώ βρίσκω σημαντικό να υπάρχουν οι χιλιετίες μέχρι την 9η πΧ. γιατί υπάρχουν γεγονότα που θέλει κανείς περισσότερο να τα ταξινομήσει χρονικά παρά, με κατηγορίες όπως νεολιθική. (προτείνω την 10η για το στρογγυλό νούμερο). πιο πίσσω από την δεκάτη πραγματικά υπάρχουν ελάχιστα τέτοια γεγονότα (όπως πχ αποικισμός της αμερικής ,της αυστραλίας, ζωγραφική στα σπήλαια, ανάπτυξη τεχνικών και γενικά ένα πλήθος που μπορεί απλά να φιλοξενηθεί σε μια απλή σελίδα χρονικού αν θέλει να το κάνει κάποιος) νομίζω μπορεί να γίνει το εξής: όπως συνυπάρχουν ταυτοχρόνως οι αιώνες με τις χιλιετίες και τα έτη μπορούν να συνυπάρχουν και οι χιλιετίες με τις περιόδους όπως νεολιθική, μεσολιθική. --Lucinos 15:00, 3 Ιουν. 2005 (UTC)

έχεις δίκιο ότι οι σελίδες δεκαετιών δεν θα βοηθήσουν και πολύ. οι βασικες μας διαφορές είναι ότι εγώ υποστηρίζω την ύπαρξη αιώνων από το 3000πΧ και την δυνατότητα χρήσης χιλιετιών από το 10000πΧ. --Lucinos 15:13, 3 Ιουν. 2005 (UTC)

Μετέφερα την μορφή της πρότασης που νομίζω αποδεκτή από τους περισσότερους στην Βικιπαίδεια:Πολιτική. Αν νομίζει κάποιος ότι χρειάζεται διόρθωση ας το πράξει ή να μας πει επ'ακριβώς τι πρέπει να αλλάξει στην διατύπωση. —Geraki μήνυμα2005-06-8 T 17:48 Z

Δεκαετίες[επεξεργασία κώδικα]

Αντιγραφή της συζήτησης από Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2007/Φεβρουάριος #Αφαίρεση δεκαετιών:

Είχα μια συζήτηση με τον Kostisl για τις σελίδες ετών και θα ασχοληθούμε λιγάκι μ'αυτές. Πρώτα, και σύμφωνα με την Βικιπαίδεια:Σελίδες χρονολόγησης, θα αφαιρεθούν οι σύνδεσμοι προς σελίδες δεκαετιών από όλες τις σελίδες ετών, και μετά οι σελίδες δεκαετιών θα διαγραφούν. Στην συζήτηση για την παραπάνω οδηγία είχε διαπιστωθεί ότι δεν είναι χρήσιμες, και παρ'όλο ότι υπάρχουν καμμία δεν έχει περιεχόμενο (εκτός από τις δεκαετίες του 20ού αιώνα, και στην αγγλική βικιπαίδεια δεν πολυχρησιμοποιούνται). Επίσης θα τοποθετηθεί το {{Έτος σε άλλα ημερολόγια}} σε όλα τα έτη μετά το 622. Όλες οι εργασίες θα γίνουν μέσω bot. — Geraki ΣΜ - 2007-02-09T 08:48Z.

Μα, υπάρχουν σελίδες άρθρων που κατευθύνουν προς τις σελίδες δεκαετιών! Τι θα γίνουν αυτοί οι σύνδεσμοι, θα πρέπει να μετατραπούν σε συνδέσμους προς συγκεκριμένα έτη; Το ότι είναι κενές δεν σημαίνει τίποτα· και από τα έτη, πολλά είναι κενά, αλλά βολεύει να υπάρχουν οι σελίδες, αντί να φτιάχνονται κάθε φορά που ένα άρθρο αναφέρεται σε συγκεκριμένο έτος. Τι θα κάνουμε, αν θέλουμε να αναφερθούμε, π.χ. σε ένα καλλιτεχνικό ρεύμα της δεκαετίας του 1830; Θα κατευθύνουμε στο έτος 1830, ή στον 19ο αιώνα; Να τακτοποιούμε, σύμφωνοι, αλλά όχι και με βάση τις άμεσες ανάγκες της στιγμής! --Diderot 09:11, 9 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)
Ποιά είναι τα άρθρα που έχουν σύνδεσμο προς σελίδα δεκαετίας; Αν υπάρχουν δεν νομίζω ότι είναι πολλά, και σίγουρα μπορούν να διορθωθούν πανεύκολα διορθώνοντας τον σύνδεσμο προς τον αντίστοιχο αιώνα. Προφανώς δεν είναι ούτε άμεση ανάγκη ούτε της στιγμής να γίνει όλο αυτό το διόρθωμα: Η συζήτηση για το θέμα είχε γίνει τον Ιούνιο του 2005 [1]. Απλώς από τότε μέχρι τώρα δεν έγινε αυτή η δουλειά και μπορεί να γίνει τώρα. Η ιδέα είναι ότι ακόμη και αν χρησιμοποιούνταν, δεν είναι τόσο χρήσιμες (δεν είναι χρησιμότερο με μια ματιά να βλέπεις τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε το καλλιτεχνικό ρεύμα του 1830; Ή κάθε πράγμα είναι απομονωμένο χρονικά από τα υπόλοιπα;). Δεν είμαι απόλυτος, οι σελίδες για τις δεκαετίες του 19ου και 20ου αιώνα μπορούν να διατηρηθούν, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει χρησιμότητα στην Δεκαετία 970. Αν θέλετε να αναθεωρηθεί η οδηγία και γενικά το σύστημα σελίδων χρονολόγησης ας συζητηθεί ποιες είναι οι ανάγκες και τι θα κάναμε αν δεν υπήρχαν αυτές οι σελίδες, χωρίς να μας επηρεάζει το ότι υπάρχουν ήδη. Ας ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες δημιουργήθηκαν το 2004 και ακόμη δεν υπάρχει ούτε μια καταχώρηση, δηλαδή πρακτικά κανείς δεν τις βρήκε χρήσιμες μέχρι τώρα. Ακόμη κι αν τις αφήσουμε τώρα, σε ένα μήνα πάλι θα έχουν ξεχαστεί. — Geraki ΣΜ - 2007-02-09T 10:10Z.
Τελικά υπάρχουν 5 άρθρα που κατευθύνουν σε διάφορες δεκαετίες του 19ου αιώνα και καμιά 20αριά σε διάφορες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Νομίζω ότι αν κρατήσουμε μόνο αυτές δεν υπάρχει πρόβλημα (φυσικά κάποιος θα πρέπει να βάλει περιεχόμενο και σ'αυτές). Γενικά όσο κοντινότερα τόσο πυκνώνει η πληροφορία και η σημασία της, και σύμφωνα με αυτό πρέπει να προσαρμόζονται οι αντίστοιχες σελίδες (π.χ. η Μάιος 2004 είναι χρήσιμη αλλά δεν θα ήταν αντίστοιχα χρήσιμη η Μάιος 974). — Geraki ΣΜ - 2007-02-09T 10:24Z.
Σωστές οι παρατηρήσεις και παίρνω το λόγο (μιας και μνημονεύτηκα) για να πω ότι συμπεραίνω πως μάλλον πρέπει να καταλήξουμε από ποιο σημείο και μετά θα διατηρήσουμε τις Δεκαετίες. Από τη Δεκαετία 1910 και μετά για παράδειγμα...--Kostisl 10:41, 9 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)

Νομίζω πως θα έπρεπε να διατηρήσουμε και τις δεκαετίες του 19ου αιώνα τουλάχιστον. Επίσης, συμφωνώ πως δεν έχει και πολύ νόημα να αναφερόμαστε σε δεκαετίες του 10ου αιώνα, καθώς οι κοινωνικές διεργασίες που θα χρειαστεί να περιγράψουμε είναι κατά κανόνα πολύ πιο αργές από τις σημερινές. Όμως, θα έλεγα πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι δεκαετίες είναι βολικές ακόμη και αν αναφερόμαστε στα τέλη του μεσαίωνα. Σύντομοι πόλεμοι, για παράδειγμα, συγκεκριμένες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και καλλιτεχνικά έργα - η συγγραφή της Θείας Κωμωδίας, για παράδειγμα, άνετα θα μπορούσε να περιγραφεί με αναφορά σε δεκαετία. Βεβαίως, μπορούμε να παραπέμπουμε στα οριακά έτη της διαδικασίας, ή στο τάδε μισό του δείνα αιώνα, αλλά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα βολεύει η δεκαετία.
Εάν οι σελίδες δεκαετιών δεν υπήρχαν και σκεφτόμασταν να τις δημιουργήσουμε τώρα, δεν θα επέμενα ιδιαίτερα. Νομίζω όμως ότι, μιας και υπάρχουν, δεν μας επιβαρύνουν σε τίποτα ούτε η συντήρησή τους αποτελεί φόρτο. Γι' αυτό, νομίζω θα ήταν προτιμότερο να τις αφήσουμε, παρά να τις διαγράψουμε και να διαπιστώσουμε αργότερα ότι χρειαζόμαστε κάποια από αυτές. --Diderot 17:24, 9 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)

Για το {{έτος σε άλλα ημερολόγια}} συμφωνώ. Για τις διαγραφές τα επιχειρήματα του Diderot με πείθουν: Δεν αξίζει τον κόπο το σβήσιμο των δεκαετιών. Ας μείνουν και ας μην χρησιμοποιούνται.--FocalPoint Συζήτηση 22:32, 9 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)

Στηρίζω την άποψή μου στο ότι κανένα γεγονός δεν έχει ενδιαφέρον απομονωμένο χρονικά. Αυτό που ενδιαφέρει στις αντίστοιχες σελίδες είναι να διακρίνεται η αλληλουχία ή παραλληλία γεγονότων και όχι μεμονωμένες χρονικές στιγμές. Το παράδειγμα της Θείας Κωμωδίας παραπάνω εκτός από το ότι θα έπρεπε να επεκτείνεται η αναφορά σε τρεις δεκαετίες αλλά δεν θα είχε νόημα απομονωμένο. Ήταν το σημαντικότερο καλλιτεχνικό έργο ολόκληρου του αιώνα όχι μιας ή δύο δεκαετιών, και αυτό φαίνεται μόνο σε μια σελίδα αιώνα και παράλληλα με άλλα γεγονότα της ίδιας περιόδου (1310s, 1320s / 14th century). Ακόμη κι αν ένα γεγονός περιορίζεται μέσα σε μια δεκαετία, δεν είναι ανεξάρτητα ενδιαφέρον από άλλα γεγονότα της ευρύτερης περιόδου. Πολύ καλύτερο παράδειγμα είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Κοιτώντας κανείς τα γεγονότα του 15ου αιώνα διακρίνει σχετικά γεγονότα με την εξάπλωση των Τούρκων ενώ η Ευρώπη ασχολούνταν με τα δικά της, κάτι που δεν φαίνεται στην σελίδα της αντίστοιχης δεκαετίας 1450s. Αυτός που οδηγείται σε μια σελίδα αιώνα/έτους ή δεκαετίας από ένα άρθρο, δεν το κάνει για να μάθει πότε έγινε το γεγονός που αναφέρεται (το έχει ήδη μάθει από το άρθρο) αλλά για να δει τα υπόλοιπα γεγονότα γύρω από αυτό. Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς τις αντίστοιχες δεκαετίες του 15ου αιώνα στην βικιπαίδεια του εκατομμυρίου άρθρων. Αν λοιπόν δεν έχουν χρησιμότητα αυτές οι σελίδες ακόμη κι αν ήταν πλήρης, είναι καλύτερο να αφαιρεθούν ώστε να μην φαίνεται σαν να ενθαρρύνεται η συμπλήρωσή τους. Άλλωστε ακόμη και οι σελίδες ετών και αιώνων όταν δεν είναι πλήρης δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους (ακολουθία γεγονότων) αλλά τουλάχιστον από αυτές περιμένουμε ότι μπορούν να συμπληρωθούν ώστε να είναι χρήσιμες. Το να αναδημιουργηθούν (και χωρίς λάθη) είναι εξίσου εύκολο με το να αφαιρεθούν. Το αν θα διατηρηθούν είναι σχετικό με τις οδηγίες που δίνονται: θεωρούμε χρήσιμο και συμβουλεύουμε τους συντάκτες να ασχοληθούν με την καταχώρηση γεγονότων σε σελίδες δεκαετιών; Αυτή την στιγμή όχι, και υπάρχει μια ανακολουθία μεταξύ της Βικιπαίδεια:Σελίδες χρονολόγησης και του τι υπάρχει στις αντίστοιχες σελίδες. Αν δεν θεωρείται χρήσιμο αυτό και θεωρείται καλύτερος τρόπος χρήσης του χρόνου η ενασχόληση με τις σελίδες αιώνων, αυτό πρέπει να φαίνεται στις αντίστοιχες σελίδες. — Geraki ΣΜ - 2007-02-09T 23:23Z.

Ξεκινάω να περάσω το {{Έτος σε άλλα ημερολόγια}}. Για τις δεκαετίες αφού δεν υπάρχει συμφωνία και η συζήτηση τελμάτωσε τις αφήνω, αλλά ξεκαθαρίστε ποιο είναι το επιθυμητό σχήμα και να περιγραφεί στην Βικιπαίδεια:Σελίδες χρονολόγησης. — Geraki ΣΜ - 2007-02-12T 08:35Z.

---Τέλος αντιγραφής-

Νομίζω ότι η συζήτηση τελμάτωσε. Προσπαθώντας να συνοψίσω τις απόψεις που διατυπώθηκαν, νομίζω ότι όλοι κλίνουμε στο ότι δεν πρέπει να διαγραφούν όλες, διότι, τουλάχιστον τους τελευταίους αιώνες η έννοια των δεκαετιών χρησιμοποιείται συχνά. Από την άλλη, νομίζω κλίνουμε επίσης προς το ότι δεν πρέπει να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει σήμερα, διότι η Δεκαετία 330 για παράδειγμα, λόγω χρονικής απόστασης δεν μπορεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και να καταγραφεί εκεί κάποιο γεγονός, τάση ή ιστορική εξέλιξη, όπως μπορεί άνετα να συμβεί στη Δεκαετία 1960.

Επιχειρώντας λοιπόν να συγκεράσουμε τις απόψεις όλων και να καταλήξουμε σε έναν κοινό τόπο αναφορικά με το από ποιόν αιώνα και πίσω μπορούν, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να διαγραφούν οι σελίδες των δεκαετιών, παρακαλώ να συμμετάσχετε στην παρακάτω ψηφοφορία (ακόμη και προσθέτοντας επιλογές), ώστε να καταλήξουμε κάπου και να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα. --Kostisl 10:39, 13 Μαρτίου 2007 (UTC)

Τι προτείνετε να γίνει με τις σελίδες των Δεκαετιών;[επεξεργασία κώδικα]

Α. Να διαγραφούν όλες[επεξεργασία κώδικα]

Β. Να διαγραφούν, εκτός από...[επεξεργασία κώδικα]

 • τη Δεκαετία 1810 και μετά
  • Symbol support vote.svg Υπέρ. σύμφωνα με τις παραπάνω απόψεις μου. — Geraki ΣΜ - 2007-02-12T 09:40Z.
  • Symbol support vote.svg Υπέρ. σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που στηρίζει αυτή την άποψη και επίσης την παρατήρηση ότι η αναφορά σε δεκαετίες είναι «μόδα» για γεγονότα του 19ου αιώνα και μετά. --Dead3y3 Συζήτηση 09:44, 12 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)
  • Symbol support vote.svg Υπέρ. Μου φαίνεται καλή έναρξη για ξεκαθάρισμα. ∫lnxdx =xlnx - x + c 11:13, 14 Μαρτίου 2007 (UTC)
 • τη Δεκαετία 1910 και μετά
  • Symbol support vote.svg Υπέρ. --Kostisl 09:24, 12 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)
  • Symbol support vote.svg Υπέρ. σύμφωνα με τις παραπάνω απόψεις μου. — Geraki ΣΜ - 2007-02-12T 09:40Z.
  • Symbol support vote.svg Υπέρ. αν > 1810, τότε προφανώς > 1910. :-) --Dead3y3 Συζήτηση 09:44, 12 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)
  • Symbol support vote.svg Υπέρ. Δεύτερη προτίμηση (αν σώνει και καλά επιμένει η πλειοψηφία να σβήσουμε, ας σβήσουμε καλύτερα)

Γ. Να παραμείνουν ως έχουν, και ας μη χρησιμοποιούνται[επεξεργασία κώδικα]

  • Symbol oppose vote.svg Κατά. --Kostisl 09:24, 12 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)
  • Symbol oppose vote.svg Κατά. σύμφωνα με τις παραπάνω απόψεις μου. — Geraki ΣΜ - 2007-02-12T 09:40Z.
  • Symbol support vote.svg Υπέρ. Πρώτη προτίμηση. Αν το κατά υπερισχύσει, μεταφέρω την ψήφο μου στη δεύτερη προτίμηση (δείτε παραπάνω).--FocalPoint Συζήτηση 20:19, 13 Μαρτίου 2007 (UTC)

Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Χωρίς να ψηφίσω ακόμη, να επισημάνω πως πρέπει να μπει το {{επέκταση}} σε όλες τις κενές σελίδες δεκαετιών. Αν το έκανε κάποιο μποτ αυτό θα ήταν το ιδανικό. ∫lnxdx =xlnx - x + c 09:36, 12 Φεβρουαρίου 2007 (UTC)

Εύκολο είναι, αλλά πιστεύεις ότι θα ωφελήσει; — Geraki ΣΜ - 2007-02-12T 20:17Z.

Μόνιμη προστασία κατηγοριών γεννήσεων και θανάτων[επεξεργασία κώδικα]

Προτείνω την μόνιμη προστασία των σχετικών κατηγοριών επ' αόριστον, ώστε 1) να μην υπάρχει η δυνατότητα αναδημιουργίας τους από χρήστες που δεν γνωρίζουν την σχετική πολιτική, 2) να μην χρειάζεται οι διαχειριστές να διαβάζουμε κατεβατά από την αρχή όταν θα ξανασυμβεί και 3) να αποφευχθούν κακόβουλοι ανώνυμοι χρήστες να ανακινούν την συζήτηση διαταράσσοντας την Βικιπαίδεια, με το να τις επαναφέρουν μαζικά. --Dead3y3 (συζήτηση) 15:41, 14 Ιουλίου 2015 (UTC)

Κατηγορίες...[επεξεργασία κώδικα]

Τυχαία από έναν χρήστη πληροφορήθηκα την εν λόγω οδηγία. Κι αυτό, γιατί σχηματίστηκε μέσω μιας άσχετης (σχεδόν) συζήτησης, που έλαβε μέρος στην Αγορά, πριν δύο χρόνια. Οι αντιπαραθέσεις, μέχρι και σε προσωπικό επίπεδο, έδιναν και έπαιρναν, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσω από τη συζήτηση, καθώς ήταν χρονοβόρα και ψυχοφθόρα και, εν πάση περιπτώσει, δεν ωφελούσε σε κάτι το εγχείρημα, η τροπή που είχε πάρει η συζήτηση, σε ορισμένα σημεία. Παρόλα αυτά, αυτή η "συζήτηση" μετατράπηκε σε επίσημη (?) οδηγία της Βικιπαίδειας. Ωστόσο, η γενική άποψη της Κοινότητας για το ζήτημα που τέθηκε τότε ήταν η διαγραφή των εν λόγω κατηγοριών. Όμως οι διαγραφές σελίδων/κατηγοριών/προτύπων και πάει λέγοντας έχει άλλο χώρο που πρέπει να γίνεται. Αυτός δεν είναι άλλος από το Σελίδες για διαγραφή! Οι κατηγορίες έτσι κι αλλιώς υπάρχουν ακόμα και μάλιστα είναι ζωντανές, καθώς ακόμα τοποθετούνται. Μερικοί χρήστες μόνο τις αφαιρούν, επιλεκτικά ίσως από κάποια δημοφιλή λήμματα (δεν ξέρω ποια τα κριτήρια τους). Η συζήτηση δεν πρέπει να επαναφερθεί στην Αγορά. Δε χρειάζεται. Προτείνω, λοιπόν, να ακολουθήσουμε την πολιτική μας και όποιος υποστηρίζει ακόμα τη διαγραφή τους να τις προτείνει όλες στην αρμόζουσα σελίδα του εγχειρήματος. Εγώ αμφισβητώ τη συγκεκριμένη οδηγία, όχι για το αποτέλεσμά της, αλλά για τον τρόπο διεξαγωγής της. Άλλες συζητήσεις τέτοιου είδους και διάρκειας, κρατούν χρόνο και βάλε στις Σελίδες για διαγραφή, ενώ αυτή μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα "έκλεισε" και όχι μόνο: έγινε και επίσημη πολιτική! Νομίζω πως δεν πρέπει να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο! Καταλήγοντας, προτείνω την άμεση αφαίρεση της ενότητας Κατηγορίες, στην πολιτική για τη χρονολόγηση και την παράλληλη εκκίνηση της συζήτησης στην αρμόζουσα σελίδα! —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 12:27, 29 Νοεμβρίου 2016 (UTC)