Βικιπαίδεια:Σελίδες χρονολόγησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σελίδες χρονολογίας είναι σελίδες που περιλαμβάνουν γεγονότα που συνέβησαν κατά την συγκεκριμένη περίοδο (έτος, αιώνα, χιλιετία). Σελίδες ετών (π.χ. 1821, 334 π.Χ.) καλό είναι να δημιουργούνται όταν έχουμε κάτι να γράψουμε σε αυτή. Χρονιές μετά Χριστόν γράφονται χωρίς το μ.Χ. ενώ οι προ Χριστού με το π.Χ. να ακολουθεί πχ 330 π.Χ..

Σελίδες ετών, αιώνων κλπ[επεξεργασία κώδικα]

Όταν αναφερόμαστε χρονολογικά σε ένα γεγονός κατά προσέγγιση, π.χ. γύρω στο 1200 π.Χ., συνδέουμε και καταγράφουμε το γεγονός στον αιώνα (12ος αιώνας π.Χ.) ή την χιλιετία (2η χιλιετία π.Χ.) στην οποία αναφερόμαστε και όχι την συγκεκριμένη χρονιά.

Για ημερομηνίες πριν το 600 π.Χ.:[1]

Ακριβείς χρονολογήσεις μετά το 600 π.Χ. γίνονται στις σελίδες χρονιάς και οι κατά προσέγγιση στις σελίδες αιώνα. Κοσμοϊστορικά γεγονότα όταν υπάρχει ακριβής χρονολόγηση καταγράφονται ταυτόχρονα στους αιώνες και τις χρονιές (π.χ. η ανακάλυψη της Αμερικής).

Παρακάτω βρίσκονται οι οδηγίες για την μορφή που πρέπει να έχουν οι σελίδες που δημιουργούμε για χιλιετίες, αιώνες και έτη. Σχόλια και προτάσεις για αλλαγές να μπαίνουν στην σελίδα συζήτησης.

Σελίδες αιώνων μπορούμε να φτιάχνουμε από τον 10ο αιώνα π.Χ. και έπειτα, και σελίδες ετών από το 600 π.Χ. και έπειτα.

Παραδείγματα σελίδων χρονολόγησης[επεξεργασία κώδικα]

Σελίδες ετών[επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω βρίσκεται ένα παράδειγμα της μορφής μιας σελίδας για ένα έτος.

5ος αιώνας π.Χ. | 4ος αιώνας π.Χ. | 3ος αιώνας π.Χ.
334 π.Χ. | 333 π.Χ. | 332 π.Χ. | 331 π.Χ. | 330 π.Χ.
Γεγονότα


Γεννήσεις
Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 2018 (από τα Wikidata-logo.svg Wikidata)
Θάνατοι
Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 2018 (από τα Wikidata-logo.svg Wikidata)

Σελίδες αιώνων[επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω βρίσκεται ένα παράδειγμα της μορφής μιας σελίδας για έναν αιώνα.

2η χιλιετία π.Χ. | 1η χιλιετία π.Χ. | 1η χιλιετία μ.Χ.
6ος αιώνας π.Χ. | 5ος αιώνας π.Χ.| 4ος αιώνας π.Χ. | 3ος αιώνας π.Χ. | 2ος αιώνας π.Χ.
Γεγονότα


Σημαντικά πρόσωπα


Εφευρέσεις και ανακαλύψεις


Κατηγορίες[επεξεργασία κώδικα]

Οι σελίδες χρονολόγησης καταχωρούνται σε αντίστοιχες κατηγορίες. Κατηγορίες γεννήσεων και θανάτων κατά έτος που υπήρχαν διαγράφηκαν κατόπιν συζήτησης[2] επειδή καταδείχτηκε σε αυτή ότι αφορούσαν ένα μη ουσιαστικό -καθοριστικό- χαρακτηριστικό ενός θέματος (όπως ορίζει η Βικιπαίδεια:Κατηγοριοποίηση) ώστε να οδηγείται εκεί ο αναγνώστης. Ακόμη και για την ελάχιστη περίπτωση που κάποιος μπορεί να ενδιαφερθεί για τέτοιες πληροφορίες, οι κατηγορίες ως μέσο πλοήγησης του είναι άχρηστες για κάποιο σκοπό καθώς δεν δίνουν επιπλέον πληροφορίες πέρα από ένα ονοματεπώνυμο και αυτό μόνο για πρόσωπα για τα οποία υπάρχει λήμμα στην ελληνική Βικιπαίδεια. Αντίθετα, οι σελίδες ετών (π.χ. 1921) περιέχουν αντίστοιχες ενότητες οι οποίες εκτός από το ονοματεπώνυμο του προσώπου δίνουν την ακριβή ημερομηνία γέννησης ή θανάτου και συνοπτικά την ιδιότητά του (π.χ. συγγραφέας) και μπορούν να περιέχουν καταχωρήσεις ως κόκκινους συνδέσμους αν για το πρόσωπο δεν υπάρχει λήμμα. Επιπρόσθετα, οδηγούν (με ένα κλικ) σε ειδικές σελίδες με εκτενείς λίστες προσώπων για τα οποία υπάρχουν δεδομένα στα Wikidata και πολύ πιθανά σε άλλες Βικιπαίδειες, ομοίως με την ιδιότητα και την ακριβή ημερομηνία γέννησης ή θανάτου. Πέραν αυτών υπάρχουν και σελίδες με την μορφή Θάνατοι το 2007 με εκτενέστερες λίστες από αυτές των σελίδων ετών.

Υποσημειώσεις[επεξεργασία κώδικα]