Συζήτηση Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ποδόσφαιρο/Ελληνικό ποδόσφαιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συγκεκριμένος τρόπος δημιουργίας περιόδων και πρωταθλημάτων ενώσεων και ονομασίες[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα σε όλους. Τα λήμματα για περιόδους και πρωταθλήματα ενώσεων πως θα πρέπει να δημιουργούνται; π.χ. θέλω να ξεκινήσω ένα λήμμα για την Α' Κατηγορία Ε.Π.Σ. Βοιωτίας 2012-13 και ένα για την Β' Κατηγορία Ε.Π.Σ. Βοιωτίας 2012-13, αυτό το λήμμα θα δημιουργηθεί ως Α' Κατηγορία Ε.Π.Σ. Βοιωτίας 2012-13 και Β' Κατηγορία Ε.Π.Σ. Βοιωτίας 2012-13 ή ως Ε.Π.Σ. Βοιωτίας 2012-13 και θα περιέχει όλα τα πρωταθλήματα της Ένωσης; το ίδιο ισχύει και για τα πρωταθλήματα ενώσεων. Θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά λήμματα για το κάθε πρωτάθλημα; π.χ. Α' Κατηγορία Ε.Π.Σ. Βοιωτίας ή σε ένα λήμμα Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου Βοιωτίας ανεξάρτητο από της ένωσης; δείτε και κάποια λήμματα από την Αγγλία όπως εδώ [1](Ewiki (συζήτηση) 15:24, 21 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC))

Σύμφωνα με ΕΠΣ Αθηνών 2011-12, ΕΠΣ Πειραιώς 2011–12 και ΕΠΣ Μακεδονίας 2011-12 και οι δύο (ή τρεις κατηγορίες) συμπεριλαμβάνονται σε ένα λήμμα, άρα δημιούργησε το ΕΠΣ Βοιωτίας 2012-13 (επειδή δεν είμαι από Ελλάδα, υποθέτω το ΕΠΣ Βοιωτίας είναι το αντίστοιχο του ΕΠΣ Αθηνών στη Βοιωτία, σωστά;). Δεν κατάλαβα το δεύτερο ερώτημα σου. Φιλικά, Xaris333 (συζήτηση) 16:34, 21 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Ναι το ΕΠΣ Βοιωτίας είναι το αντίστοιχο του ΕΠΣ Αθηνών στη Βοιωτία..Γιατί να μην ονομάζεται Ε.Π.Σ. Βοιωτίας 2012-13 (που είναι πιο σωστό) από το ΕΠΣ Βοιωτίας 2012-13; Το δεύτερο ερώτημα μου είναι να υπάρχουν διαφορετικά λήμματα για το κάθε πρωτάθλημα; π.χ. Α' Κατηγορία Ε.Π.Σ. Βοιωτίας, Β' Κατηγορία Ε.Π.Σ. Βοιωτίας ή να υπάρχει ένα που να τα περιέχει όλα; (το λέω αυτό επειδή υπάρχουν πρωταθλήματα με πολύ μικρό αριθμό ομάδων όπως π.χ ή Β' Κατηγορία Ε.Π.Σ. Ευρυτανίας που έχει μόνο 6 ομάδες (θα μπορούσε να έχει δικό του λήμμα;)). (Ewiki (συζήτηση) 17:03, 21 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC))

Μπορείς να το ονομάσεις και Ε.Π.Σ. Βοιωτίας 2012-13. (Το πρότεινα χωρίς τελείες λόγω των άλλων λημμάτων). Για το δεύτερο ερώτημα θα πρότεινα να γίνει αναφορά στα πρωταθλήματα στο λήμμα της διοργάνωσης, όπως στο Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας. Δες και τα λήμματα στην κατηγορία Κατηγορία:Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Φιλικά, Xaris333 (συζήτηση) 17:10, 21 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Κατά την γνώμη μου είναι λάθος να αναφέρουμε τα πρωταθλήματα στο λήμμα της Ένωσης. Δες ένα παράδειγμα όπως εδώ [2] και εδώ [3]. Το τοπικό πρωτάθλημα της ένωσης έχει διαφορετικό λήμμα από αυτό της ένωσης(το λήμμα της ένωσης έχει άλλη δομή) και μιλάμε για 11ο επίπεδο και άνω. Γιατί να μην ακολουθήσουμε παρόμοια πρότυπα; μήπως θα έπρεπε να συζητηθεί αυτό το θέμα περισσότερο; Φιλικά(Ewiki (συζήτηση) 17:28, 21 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC))

Οκ, απλά σου ανάφερα τι λήμματα υπάρχουν σήμερα. Δυστυχώς μας έγινε ξεκάθαρο ότι η δημιουργία εγκυκλοπαιδικού λήμματος στην αγγλική ΒΠ δε συνεπάγεται τη δημιουργία εγκυκλοπαιδικού λήμματος στην ελληνική ΒΠ. Ας περιμένουμε και άλλες γνώμες. Αν θες μπορείς να τα δημιουργήσεις και στη χειρότερη περίπτωση να προταθούν για συγχώνευση, οπόταν δε χάνεται κάποια πληροφορία. Φιλικά, Xaris333 (συζήτηση) 17:33, 21 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)


Ξεχωριστό λήμμα για το παλιό σωματείο Αθηναϊκός ΣΠ;[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή είμαι νέοπας στη Βίκι και δεν κατέχω ακόμη καλά τα περί στοιχειοθέτησης κάποιου λήμματος ως εγκυκλοπαιδικό, θα ήθελα γνώμες για το εάν αξίζει να ανεβάσω ένα για το σωματείο αυτό (με σκοπό να αποφύγουμε μετά συζητήσεις επί συζητήσεων, εάν προταθεί για διαγραφή).

Μέχρι τώρα η δράση του Αθηναϊκού ΣΠ περιγράφεται στο λήμμα για τον ΠΣ Γουδή, δεδομένου ότι προέκυψε τον Απρίλιο του 1912 όταν συγχωνεύτηκε[1] ο Σύλλογος Ποδοσφαιρίσεως Γουδή με τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών ή ΠΟΑ.
Η συγχώνευση δεν κράτησε πολύ[2] και γρήγορα οι περισσότεροι παίκτες αποχώρησαν για να σχηματίσουν τον ΑΠΟ Νέο Γουδή (κάτι που δεν αναφέρεται και σύντομα θα συμπληρωθεί στο λήμμα), ο οποίος δικαίως[3] θεωρείται η συνέχεια του ΣΠ "Old Boys" Γουδή και εξακολούθησε την επιτυχημένη πορεία αυτού. Αποτέλεσμα, ο αποψιλωμένος Αθηναϊκός να μη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της εποχής και να διαλυθεί μέσα σε λίγα χρόνια (σίγουρα πάντως μετά τα μέσα του 1915, όταν και έδωσε φιλικό με τον Πανελλήνιο ΠΟ ή ΠΠΟ).

Εντούτοις, μήπως θα έπρεπε να δημιουργηθεί ξεχωριστό λήμμα για το σωματείο και παρόλο που υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τη δράση του, για καθαρά ιστορικούς λόγους; Συγκεκριμένα:

α) συγκαταλέγεται μέσα στα πρώτα 15-20 σωματεία που έπαιξαν ποδόσφαιρο στην τότε Ελλάδα
β) υπήρξε ο πρώτος αντίπαλος του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ηρακλή, όταν αυτό επανέκαμψε στις αθλητικές δραστηριότητες μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων, δίνοντας φιλικό στη Θεσσαλονίκη ανήμερα του Πάσχα του 1914
γ) ο παραπάνω αγώνας είναι από τους πρώτους, εάν όχι ο πρώτος, ομάδας από την υπόλοιπη χώρα στη συμπρωτεύουσα, μετά την ένταξη της τελευταίας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1912
δ) η περίοδος συγχώνευσης με τον ΠΟΑ (για να προκύψει ο Αθηναϊκός) δεν ήταν παρά μία παρένθεση άνευ σημασίας στην ιστορία του ΠΣ Γουδή, οπότε τα σχετικά γεγονότα δεν θα πρέπει να περιγράφονται στο λήμμα για αυτόν, αλλά με παραπομή σε άλλο.

Ένας 5ος και μη ιστορικός λόγος, είναι η σύγχιση που παρατηρούμε σε πηγές του διαδικτύου (αλλά και βιβλιογραφικές) μεταξύ Αθηναϊκού ΣΠ και Αθηναϊκού Αθλητικού Συλλόγου (προγόνου του Αθηναϊκού Βύρωνα). Συνέπειες είναι να θεωρείται (ακριβώς λόγω των φιλικών με ΠΠΟ και Ηρακλή) ότι ο τελευταίος προϋπήρξε του 1917 (έστω σε ανεπίσημη μορφή), ότι προήλθε από δυσαρεστημένους παίκτες του Γουδή και όχι μέσω της ανεξαρτητοποίησης από αυτόν της "θυγατρικής" του Χόουπ (Ελπίς) Αθηνών και έτερα διάφορα. Με άλλα λόγια, ένα λήμμα στην ελληνική Βικιπαίδεια για τον Αθηναϊκό ΣΠ, θα είναι ένα πολύ καλό βήμα για να ξεκαθαρίσει το μπέρδεμα.


[1] μάλλον έγινε απορρόφηση του ΠΟΑ, εξαιτίας της σταδιακής του αποδυνάμωσης με αφετηρία την αποχώρηση 30-τόσων μελών υπό το Γ. Καλαφάτη πριν 2,5 χρόνια (για να ιδρυθεί ο ΠΠΟ, μετά ΠΑΟ). Κάτι τέτοιο συμπεραίνεται και από τη σύνθεση του ΔΣ στο νέο σύλλογο.

[2] δεν είναι άσχετο εκείνο το περίφημο "θέτοντα κατά μέρος πάσαν μικροφιλοτιμίαν" στην ανακοίνωση της συγχώνευσης, όπως και η μετέπειτα ανάμιξη στα διοικητικά του Μαρίνου Μαρινάκη, με πολυτάραχη προϊστορία σε Εθνικό ΓΣ και ΠΟΑ (ειδικά μάλιστα όταν στον Αθηναϊκό συνυπήρξε με τον Παναγή Βρυώνη, επίσης φιλόδοξο παράγοντα)

[3] εφόσον δημιουργήθηκε από μέλη που η συντριπτική τους πλειοψηφία προϋπήρξαν μαζί στον ΣΠ Γουδή (όπως ακριβώς ο ΠΠΟ και κατ' επέκταση ο ΠΑΟ, θεωρείται συνέχεια του ΠΟΑ)
Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 16:03, 18 Οκτωβρίου 2012 (UTC)

Πρόσκληση...[επεξεργασία κώδικα]

... για ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων με βάση την παρθενική χρονιά της Α' Εθνικής: Συζήτηση Επιχείρηση Ποδόσφαιρο, Συζήτηση 1.3
Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 03:40, 17 Μαρτίου 2013 (UTC)

Πρόβλημα με τα σωματεία[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τα σωματεία τα οποία τοποθετούνται στα πρωταθλήματα.

  • Στη θέση του Α.Ο. Τρίκαλα 1963 έχει τοποθετηθεί λανθασμένα ο Α.Ο. Τρικάλων.

Ίσως υπάρχουν και άλλες παρόμοιες ανακρίβειες, με αποτέλεσμα να παρέχονται λανθασμένες πληροφορίες. --IM-yb (συζήτηση) 21:34, 17 Νοεμβρίου 2014 (UTC)

Αναδιάρθρωση 2019[επεξεργασία κώδικα]

Η τροπολογία της αναδιαρθρωσης βρίσκεται εδώ (τη βρηκα απο ενα αρθρο σε σαιτ και οχι ψαχνοντας το σαιτ του Κοινοβουλίου, ισως να υπαρχουν αντιστοιχα εντυπα απο το καλοκαιρι του 2018 που "αποφασισε" ο ΓΓΑ να προχωρησει την αναδιαρθρωση και συμφωνησαν οι ΣΛ ΦΛ και ΕΠο τροποποιωντας τις προκηρυξεις των πρωταθληματων που διοργανωνουν

Εχουμε μετονομασια μονο της Α Εθνικης (SuperLeague) σε Α1, δημιουργια νεας ενδιαμεσης Α2 Εθνικης Κατηγοριας Ανδρων (SuperLeague 2) με αποτελεσμα την αλλαγη «επιπεδου» της Β Εθνικης Κατηγορίας (FootballLeague) και της Γ Εθνικής

Ειχαμε συνηθισει τις κατηγοριες να τις συνδυαζουμε και με τα γραμματα της αλφαβητου και απο οτι βλεπω στην τροπολογια τα τυπικα ονοματα των κατηγοριων ηταν ακομα Α, Β, Γ (και φανταζομαι Δ) ακομα και μετα την εισοδο των αγγλικων ονοματων των συνεταιρισμων που διναν το ονομα και στην κατηγορια. Νομίζω πρεπει να αποφυγουμε συγχωνευσεις Λημματων κατηγοριων οπως εχουν προταθει πχ η Δ να συγχωνευθει με τη Γ Εθνικη που ειναι πια η 4η κατηγορια κλπ και κυριως να αναφερουμε την αλλαγη επιπεδου του "ονοματος" κατηγοριας. Ειχε γινει και με την Εθνικη Ερασιτεχνικη που απο 3η εγινε 4η κατηγορια μεχρι που μετονομαστηκε σε Δ Εθνικη /Περιφερειακο Πρωταθλημα.

Βασικα προσπαθεια για αρχη μιας συζητησης είναι, να δουμε πως θα πρεπει να διαχειριστουμε αυτη την αλλαγη DrSpiros συζήτηση 10:16, 23 Αυγούστου 2019 (UTC)

Λήμματα Αθλητικων Συλλόγων και ΠΑΕ[επεξεργασία κώδικα]

Τα λήμματα των αθλητικων συλλογων και των ΠΑΕ που κατα καιρους εχουν συστησει και εχουν παιξει στα επαγγελματικα πρωταθλήματα ειναι "κοινα" . Στις περισσοτερες των περιπτωσεων αυτο ειναι λογικο και δε δημιουργει θεματα. Στη συντριπτικη πλειοψηφια μαλιστα η επωνυμια της ΠΑΕ ειναι Ποδοσφαιρικη Ανωνυμη Εταιρια + τον πληρη τιτλο του ερασιτεχνικου ιδρυτικου αθλητικου σωματειου (εξαιρεσεις πχ η ΠΑΕ ο Αρης Θεσσαλονικης του 1979 αντι για ΠΑΕ Α.Σ. Αρης). Με μικρες παραλλαγες οταν ενας συλλογος ιδρυει καινουρια ΠΑΕ με υποβιβασμους/επανοδους στις επαγγελματικες κατηγοριες. Στο διακριτικο τιτλο μπορει να προσθετουν χρονολογια ιδρυσης του ερ.σωματειου η της ΠΑΕ (πχ ΠΑΕ ΑΠΟ Φωστηρ 2013 η τεταρτη ΠΑΕ που συσταθηκε απο τον ΑΠΟ Φωστηρ οι προηγουμενες τρεις ειχαν ακριβως ιδια επωνυμια και δ.τ. )

Σε μερικες περιπτωσεις ΑΟ Κασσιοπη , ΠΓΣ Κισσαμικος πχ η ΠΑΕ αλλαζουν διακριτικο τιτλο (βασικα η ΠΑΕ ΑΟ Κασσιοπη δεν εχει αλαξει τιποτα συμφωνα με ΓΕΜΗ και ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ) για να "αντικαταστησουν" ιστορικες ομαδες της πολης/νομου και δε συμβαδιζει με την ονομασια του ιδρυτικου αθλ. σωματειου

Στα κουτια πληροφοριων αλλα και στα λημματα γινεται ενα μικρο μπαχαλο με κειμενα οπως η ΠΑΕ ΝΠΣ Βεροια 2019 ιδρυθηκε το 1960 . Τα κουτια πληροφοριων εχουν πληρες ονομα και ονομα συλλογου ισως θα επρεπε να προστεθει και ονομα ΠΑΕ καθως εχει και παραμετρο ιδιοκτητης που αφορα μονο την ανωνυμη εταιρια. ΠΑΕ και ιδρυτικο αθλ. σωματειο εινα αρρηκτα συνδεδεμενα καθως ο ερασιτεχνης θα αναλαβει τη συνεχεια της ομαδας αν η ΠΑΕ υποβιβαστει η διλαυθει χρεοκοπησει κλπ αλλα και σχεδον ανεξαρτητα μεταξυ τους μπορει η ΠΑΕ να αλλαξει δ.τ. που προωθει στα ΜΜΕ αγωνιστικη εδρα κλπ η να εχει και κοντρα με τη διοικηση του "ερασιτεχνη"

Τα λημματα αφορουν "ομαδες" σαν να ειναι η ΒΠ αθλητικο ενημερωτικο σαιτ η αθλητικους συλλογους που για πρακτικους λογους βαζουμε μεσα και τις ΠΑΕ τους;

Το "καλο" με τις ΠΑΕ ειναι οτι μπορουν να βρεθουν μπολικα στοιχεια για αλλαγες ονομασιας εδρας κλπ μεσω αναζητησης στα ΦΕΚ απο εθνικο τυπογραφειο ως το 2015 και στο ΓΕΜΗ για πιο προσφατα DrSpiros συζήτηση 09:31, 24 Αυγούστου 2019 (UTC)