Συζήτηση:Φασισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.

Καλησπέρα θα ήθελα να συζητήσουμε στο άρθρο "Φασισμός" ,συγκεκριμένα σχετικά με την περιοχή που αναφέρεται ο εθνικισμός και παρουσιάζεται σαν συνέχεια του φασισμού ή ότι έχει και στοιχεία από τον φασισμό.

Ευχαριστώ!!!

--Λεωνίδας-Αθήνα 15:34, 29 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)


Δεν γράφει αυτό το άρθρο, αλλά το ανάποδο: ότι ο φασισμός έχει μέσα του τον εθνικισμό (δηλ. ότι οι φασίστες είναι και εθνικιστές, όχι ότι οι εθνικιστές είναι φασίστες). — Geraki ΣΜ 18:43, 29 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Α οκ ... ναι με την καινουρια εποχή όμως και άλλες ιδεολογίες είναι πού έχουν και φασίστες και με τον ορό φασίστες δεν λέμε αποκλειστικά για κάτι το οποίο είναι φασιστικό μόνο από κάποιους συγγραφέις, υπάρχουν και συγγραφείς όπου υποστηρίζουν το φασιστικό γεγονός και σε άλλες ιδεολογίες όπου πρώτα δείξαν ότι είναι αντι-φασιστικές και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Αλλά το να θεωρούμε παράλογο ότι μπορεί π.χ. μέσα στην νεα "αναρχία" να υπάρχουν φασίστες,μέσα ακόμα και στους αντιφα ή ακόμα και σε αυτούς όπου τους πολεμάγαν φασίστες π.χ. εβραίους(σαν λαό) το βλέπουμε ακόμα και σήμερα .. πιστεύεω ότι χαρακτηριστικά φασισισμού υπάρχουν μέσα σε όλες τις ιδεολογίες και μονο και μονο απο γεγόνοτα να πουμε ότι είναι κάποιος φασίστας είναι εύκολο:P αλλα πιστευέω ότι πρέπει να βγεί από τον όρο του φασισμού ο εθνικισμός.. ίσως κάποια χαρακτηριστικά φασισμού να έχει ο εθνικοσοσιαλισμός αλλα και πάλι δεν συμφωνώ... οι ταμπέλς είναι κακό πράγματα τελικά..

Επίσης επειδή είδα και τις παραπομπές .. ο ίδιος ο Πάξτον παρουσιάζει το πώς ο φασισμός μεταμορφώνεται διαρκώς, καθώς αναπτύσσεται στο πεδίο που βρίσκει κάθε φορά προνομιακό. Αναζητά σε κάθε εθνική κουλτούρα και πολιτική συγκυρία τους καλύτερους όρους που θα κινητοποιήσουν ένα μαζικό ρεύμα «αναγέννησης, ενότητας και αγνότητας». --Λεωνίδας-Αθήνα 00:29, 30 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Συμφωνώ μαζι σου πανω σε αυτό. Οντως, δεν πρέπει να κατακρινουμε τον φασισμο μόνο και μόνο επειδή χρησημοποιήθηκε λανθασμενα σε μια χρονική περίοδο.Και πιστεύω οτι ο φασισμός μπορει να συνδεθεί τοσο με τον εθνικισμό οσο και με τον πατριοτισμό. Και ειναι λάθος να λέμε οτι ο εθνικισμός ειναι απλά μια υπερβολη του πατριοτισμού. Ο πατριοτισμος ειναι η αγάπη καποιου για την πατρίδα του, ενω ο εθνικισμός ειναι το μίσος προς τους εχρους αυτής. Για παραδειγμα πάρε την πολιτική του Χιτλερ και την πολιτική του Σταλιν, που και οι δυο, σε τελική αναλυση αποτελούν μια μορφή φασισμου. Ο πρώτος υποστιριζε την Αρειά φυλη και κυριολεκτικά μισούσε τους μαύρους, ευραιους, ομοφιλοφιλους και κ.τ.λ. Αντίθετα ο Στάλιν ενέπνεε απλως πίστη και αφωσίωση στην 'Μητερα Ρωσσια', εστω και με όχι τοσο φιλολαϊκα μέτρα.

μαζικό κίνημα; wtf[επεξεργασία κώδικα]

έσβησα τον όρο "μαζικό κίνημα". Το αν είναι μαζικό ή όχι ένα (οποιοδήποτε) κίνημα, το καθορίζουν οι συνθήκες και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται, όχι το ιδεολογικό του περιεχόμενο. Gepsimos (συζήτηση) 22:25, 4 Νοεμβρίου 2014 (UTC)

Κορπορατισμός / καπιταλισμός[επεξεργασία κώδικα]

Η δεύτερη παράγραφος για τον κορπορατισμό είναι POV ("Είναι βάσιμη..."), δε στηρίζεται σε αξιόπιστες πηγές (skoupidotenekes.blogspot.gr και rednotebook), οι πηγές δεν αναφέρουν αυτό που γράφεται στο άρθρο και τέλος λείπουν πολλά πολύ πιο ουσιώδη θέματα σχετικά με το φασισμό για να αναφέρουμε κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν είναι από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του. Κάποιος με σχετικές γνώσεις και πηγές ας διορθώσει, ας αναφερθέι καλύτερα σε εξακριβωμένα γεγονότα, όπως π.χ. ότι απαγορευόταν οι απεργίες και ότι χρησιμοποιήθηκε βία εναντίον συνδικαλιστών. Grizac (συζήτηση) 01:15, 28 Νοεμβρίου 2014 (UTC)

Αιτιολόγηση αφαιρέσεων[επεξεργασία κώδικα]

Ο Skylax30 προέβη σε «εμπλουτισμό του λήμματος με τεκμηριωμένο κείμενο» κάνοντας επιλεκτική παρουσίαση και ιδία κριτική (!) ορισμών και αποκρύπτοντας σημαντικές πληροφορίες που βρίσκονταν στις πηγές που ο ίδιος παρέθεσε (όπως αυτή). Θεωρώ αυτού του είδους τη «συνεισφορά» ιδιαίτερα προκλητική.

Όσον αφορά σ'αυτήν την αφαίρεση, στο Russian Fascism σελίδα 3, παρ. 1, (το οποίο παρέθεσε ο ανωτέρω χρήστης) αναφέρεται ξεκάθαρα (και -προφανώς- σκόπιμα δεν συμπεριλήφθηκε στο λήμμα η πληροφορία): «The multiplicity of meanings and connotations with which the word "fascism" is used remains a fertile source of confusion and misunderstanding. The clearest and least controversial usage is as a referent to what we may call "classical fascism"- that is, the movement in interwar Italy led by Benito Mussolini, who was the first to coin the term "fascism" and by extension the movements in other countries that closely modeled themselves on the Italian prototype.» Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να γίνει συζήτηση επ'αυτού και αξιολόγηση των πηγών.

Όποιος ασχοληθεί με τις προσθήκες του χρήστη στο λήμμα και το τι αναφέρουν οι πηγές του, θα καταλάβει αμέσως τι είδους pov επεχείρησε να επιβάλει. Ευχαριστώ. --Κόκκινος Ποταμός συζήτηση 14:24, 13 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Πάγια τακτική του εν λόγω χρήστη. Αντιληπτό--Kalogeropoulos (συζήτηση) 18:35, 13 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

ΧαΛαρώστε και αφήστε το πολεμικό ύφος. Δεν θίγουμε τη μνήμη κανενός ΚΚ ούτε "αποκρύπτουμε" τίποτα. Έβαλα λινκ στην πηγή και όποιος θέλει ας πάρει από εκεί ό,τι θέλει. Η προσθήκη του Κόκκινου Π. δεν λέει τίποτα καινούργιο. Προφανώς και όσοι το 1920 δήλωναν "φασίστες" ή "περίπου φασίστες", αποκαλούνταν "φασίστες". Το εγκυκλοπαιδικά ενδιαφέρον είναι η χρήση του όρου για άλλους που δεν δήλωναν φασίστες.

Αξιολόγηση των πηγών γίνεται από άλλες πηγές, όχι από χρήστες. --Skylax30 (συζήτηση) 07:41, 14 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Αξιολόγηση των πηγών γίνεται από άλλες πηγές, όχι από χρήστες Νέο θέσφατο ή απλά έτσι σας βολεύει κύριε; Ποιός σας είπε ότι δεν είμαστε χαλαροί και τι σχέση έχει το ΚΚ με το ζήτημα που αναδεικνύεται εδώ;--Kalogeropoulos (συζήτηση) 07:43, 14 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Η «συνεισφορά» σου στο λήμμα κρίνεται όχι απλώς απαράδεκτη, αλλά δόλια και επικίνδυνη για το εγχείρημα. Τα δε εξοργιστικά προκλητικά υπονοούμενα που αφήνεις παραπάνω, σε συνδυασμό με τις συκοφαντίες που ανέρτησες στην Αγορά προ 1,5 μήνα και η συστηματικά επιλεκτική προσθήκη πηγών και του περιεχομένου αυτών, καθιστούν τις προθέσεις σου σαφείς. Υ.Γ. Ο πληθυντικός («δεν θίγουμε» κλπ.) είναι «μεγαλοπρεπείας» όπως εδώ; --Κόκκινος Ποταμός συζήτηση 10:03, 14 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Είπαμε, υπάρχει ο πληθυντικός της μετριοφροσύνης. Από την άλλη, το "κρίνεται" που έγραψες τί σημαίνει; Κρίνεται από ποιόν και με ποιά ιδιότητα;--Skylax30 (συζήτηση) 10:43, 14 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Δεν "ανέρτησα". Ανήρτησα ή ανάρτησα.

Από τους έχοντες γνώση της Πολιτικής. Τα λοιπά γαργάρα, κατά τα ειωθότα. --Κόκκινος Ποταμός συζήτηση 11:05, 14 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Στο τμήμα περί ετυμολογίας, εξακολουθούν να αφαιρούν μια πληροφορία που υπάρχει σε όλα τα βιβλία για την ιστορία του ιταλικού φασισμού, δηλαδή από πού παρέλαβε ο Μουσολίνι τη λέξη στη σύγχρονη εποχή. Έτσι δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι ο Μουσολίνι άνοιξε ένα λατινικό λεξικό και διάλεξε αυτή τη λέξη που είχε να χρησιμοποιηθεί 1500 χρόνια. Οι αφαιρέσεις του κειμένου διανθίζονται και με αστείες αιτιολογίες, όπως τις φαντάστηκαν κάποιοι. Ο ένας το βρίσκει "άσχετο" και ο άλλος το βρίσκει "κομματικά στοχευμένο". Τα παράπονά τους στους συγγραφείς της ιστορίας του φασισμού.--Skylax30 (συζήτηση) 16:07, 6 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Επανέρχεσαι στο γνωστό μοτίβο παραπλανητικών επεξεργασιών. Το τμήμα περί ετυμολογίας αφορά στην ετυμολογία. Οι Fasci siciliani ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο του λήμματος. --Κόκκινος Ποταμός YBR 16:33, 6 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Ελλιπείς πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Πριν κάνω κάποιες προσθήκες, οι πηγές του άρθρου ήταν οι ακόλουθες.

  • Πολιτικές Ιδεολογίες, Andrew Heywood, εκδόσεις επίκεντρο, Φασισμός, σελ, 381
  • Μαζικές Ιδεολογίες και καπιταλισμός(4).
  • Οι καπιταλιστές και ο Χίτλερ, rednotebook
  • William E., Scheuerman. «The Frankfurt School at War». Ανακτήθηκε στις 28 November 2014.
  • Φασισμός, Richard Tames, Εκδόσεις Σαββάλας

Σήμερα, 14-9-2015, εξακολουθούν να έχουν αυτή ακριβώς τη μορφή. Δηλαδή, ούτε μία δεν είναι πλήρης (με ημερομηνία, σελίδα κτλ), η μία είναι ανώνυμη και παραπέμπει κάποιο rednotebook, κτλ.

Με το που πρόσθεσα κείμενο και αξιοπρεπείς πηγές με το σωστό φορμάτ, δύο βικιπαιδιστές που με έχουν στην παρακαλούθηση ανακάλυψαν ότι κάνω "επιλεκτική χρήση των πηγών", ότι έχω δόλιες προθέσεις κτλ. Δηλαδή ανήμερα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ανακάλυψαν ότι μεταφέρω όλα τα κακά του κόσμου.

Όποιος λοιπόν δεν έχει "δόλια" κίνητρα κτλ ας βοηθήσει αυτό το λημματάκι προσθέτοντας τις πηγές όπως προβλέπει ο κανονισμός.--Skylax30 (συζήτηση) 10:58, 14 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Παραπλανητικών επεξεργασιών συνέχεια[επεξεργασία κώδικα]

Μια από τις πηγές που χρησιμοποίησες αναφέρει στην αρχική της: «This is a map of the wheel-ruts of modern English. Etymologies are not definitions; they're explanations of what our words meant and how they sounded 600 or 2,000 years ago.» Επομένως, η προσθήκη ορισμού στην ενότητα Ετυμολογία, είναι όχι απλώς άστοχη, αλλά -κρίνοντας και από τα παραπάνω- σκοπίμως παραπλανητική.

Επίσης, όπως προ ημερών, εξακολουθείς να χρησιμοποιείς στοιχεία από τις πηγές κατά το δοκούν και ν'αποκρύπτεις άλλα, επίσης κατά το δοκούν. Ενδεικτικά, από την Treccani έβαλες το γεγονός ότι ο όρος φασιστικό κίνημα αναφέρθηκε στην Popolo το 1915, αλλά δεν ανέφερες τι όριζε η εφημερίδα ως φασιστικό κίνημα. Την ίδια ώρα (περιέργως), δεν παρέλειψες ν'αναφέρεις τις πολιτικές πεποιθήσεις των Fasci siciliani και των Fasci dei lavoratori. Αντιληπτό το pov που πασχίζεις να περάσεις.

--Κόκκινος Ποταμός συζήτηση 14:16, 20 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Δες καλύτερα ότι αναφέρω για τις Fasci ότι ήταν σοσιαλιστικών και μαρξιστικών τάσεων, όπως ακριβώς λέει η πηγή. Επίσης, ποιά είναι η πηγή για το τί όριζε ως φασισμό η Πόπολο; Την βρήκες; Γίνε λίγο πιό σαφής ποιό είναι το πρόβλημα. --Skylax30 (συζήτηση) 17:40, 20 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος τι σχέση έχουν οι Fasci Siciliani και οι Fasci dei Lavoratori με τον Φασισμό και το λήμμα; Υποθέτω, πρακτικά και τυπικά, καμία πέραν της κοινής χρήσης μιας αρχαίας λέξης; Προχωρώ σε αφαίρεσή της σχετικής αναφοράς.--Dipa1965 (συζήτηση) 15:01, 20 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Αν δεν το κατάλαβες, πρόκειται για την ίδια λέξη. Αυτή είναι η σχέση και γι' αυτό το έβαλα στην ετυμολογία. Αν πάλι θέλεις, μπορώ να ανοίξω άλλο λήμμα για τις Fasci. Πές μας τί προτείνεις, πέρα από το σβήσιμο.

Οι αναφορές στις Ιταλικές Fasci υπάρχουν σε πολλά βιβλία ιστορίας του φασισμού (όπως αυτά στα οποία παραπέμπω) και προφανώς είναι ετυμολογικά συναφείς. Αυτό αναφέρει και το ΟΕD. Τα έβαλα στην "ετυμολογία", όχι στον ορισμό. Οι δύο ανωτέρω χρήστες έχουν μπερδέψει τις ιδεολογίες με την εγκυκλοπαίδεια. Αν υποθέσουμε ότι έχω παραλείψει κάτι, ας το προσθέσουν. Έτσι αναπτύσσονται τα λήμματα.--Skylax30 (συζήτηση) 17:03, 20 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

To λήμμα δεν ετυμολογεί τις Fasci Siciliani ή τις Fasci dei Lavoratori αλλά τον όρο "φασισμός" (fascismo). Οπότε οι αναφορές σε παντελώς άσχετες οργανώσεις (ολωσδιόλου τυχαία, αριστερίζουσες) δεν αποσκοπούν στην πληροφόρηση του αναγνώστη. Ας δημιουργηθεί νέο λήμμα γι αυτές. Όσο για τα υπόλοιπα ξεκαρδιστικά "επιχειρήματα" επί του προσωπικού από τον χρήστη πιο πάνω δεν σκοπεύω να ξοδέψω ούτε δευτερόλεπτο πληκτρολόγησης. Don't feed... κλπ κλπ--Dipa1965 (συζήτηση) 20:47, 20 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Εντάξει. Δεν έχω καμιά διάθεση αντιπαράθεσης με τον Dipa, αλλά βλέπω ότι επιφύλαξε για τον εαυτό του το δικαίωμα να αποφασίζει τί πρέπει και τί όχι να πληροφορείται ο αναγνώστης. Επειδή η ΒΠ γράφεται "βάσει των πηγών", θεώρησα ότι μπορούσε να προστεθεί το περί Fasci, αφού υπάρχει σε πολλά βιβλία για την ιστορία του φασισμού. Αλλά δεν χαλάμε τις καρδιές μας γι' αυτό. Θα μπεί σε άλλο λήμμα. Εγώ βλέπω ότι "όλως τυχαίως" ανακάλυψαν κάμποσοι ένα ξεχασμένο λήμμα και βρίσκουν "λάθη" εκεί όπου έγραψα μόνο εγώ, αλλά όχι σ' αυτά που προ-υπήρχαν. Επί της ουσίας, το λήμμα περιμένει συλλογική συνεισφορά και όχι σκέτες επιθεωρήσεις και κριτικές. --Skylax30 (συζήτηση) 11:00, 21 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)


Ο Skylax30 συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Όπως γράφει παραπάνω ο Dipa1965, «To λήμμα δεν ετυμολογεί τις Fasci Siciliani αλλά τον όρο "φασισμός" (fascismo). Οπότε οι αναφορές σε παντελώς άσχετες οργανώσεις (ολωσδιόλου τυχαία, αριστερίζουσες) δεν αποσκοπούν στην πληροφόρηση του αναγνώστη.» --Κόκκινος Ποταμός YBR 16:45, 6 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Αν αυτή τη στιγμή ερχόταν εδώ ένας νέος χρήστης θα του ήταν αδυνατο να κατανοήσει πως γίνεται παρά τα πειστικά επιχειρηματα που παρατέθηκαν, και τις αναιρέσεις από τρεις χρήστες, ο Skylax30 να συνεχίζει ως τίποτε να μην έχει συμβεί και ειπωθεί. Δεν αρμενίζουμε στραβά, ο γιαλός μας φταίει. Ητοι, πάγια πρακτική δημιουργίας εντυπώσεων κατά αριστερών, Εβραίων, Αλβανών και όποιων άλλων πραγματικών ή φανταστικών ιδεολογικών εχθρών του εν λόγω χρήστη.--Dipa1965 (συζήτηση) 17:33, 6 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Η επιχειρουμενη αναφορα σε αριστερίζουσες οργανωσεις στο εδώ λήμμα είναι τόσο αστεία όσο και το να αναφέρουμε, στο λήμμα για το Έργατικο Κόμμα της Αγγλίας, ότι ο όρος "εργατικό" χρησιμοποιήθηκε και στο όνομα του Ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας. Πόσο πιο γελοίο μπορει να γίνει άραγε;--Dipa1965 (συζήτηση) 17:42, 6 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Από τα παραπάνω, ας κρατήσουμε ως συμπέρασμα το πόσο αντιδραστικό μπορεί είναι ένα βαλκανικό εθνο-κομμουνιστικό cult όταν αγωνίζεται να σβήσει από ένα λήμμα αυτό που υπάρχει σε όλη την ξενόγλωσση βιβλιογραφία και στην αγγλόφωνη βικιπαίδεια.--Skylax30 (συζήτηση) 12:38, 7 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

@Skylax30 δεν βρήκα κατι αντιστοιχο στην ετυμολογία του αγγλικού & ιταλικού άρθρου, αλλά και καμία αναφορά για Fasci Siciliani γενικώς. Επίσης, ούτε το ανάποδο ισχύει, δηλαδή καμία πό τις it:Fasci Siciliani/en:Fasci Siciliani σελίδες έχουν αναφορά στο φασισμό. Γιατί λοιπόν έγραψες πως αυτά υπάρχουν στην αγγλόφωνη βικιπαίδεια? Sperxios (συζήτηση) 01:39, 16 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Κοίτα καλύτερα το αγγλικό άρθρο. Στην ετυμολογία λέει: "The Italian term fascismo is derived from fascio meaning a bundle of rods, ultimately from the Latin word fasces. This was the name given to political organizations in Italy known as fasci, groups similar to guilds or syndicates and at first applied mainly to organisations on the political Left." . Η λ. "fasci" έχει εσωτερικό σύνδεσμο για το λήμμα Fascio όπου βεβαίως αναφέρονται οι Fasci Siciliani κτλ. Δηλαδή, στην αγγλική ΒΠ ο χρήστης βρίσκει την πλήρη ακολουθία της λέξης (ετυμολογικά τουλάχιστον). Το ίδιο γίνεται και με το ιταλικό λήμμα Φασίσμο, που με ένα κλικ από την ετυμολογία πας στο Φάσο Λιτόριο [1] και αναφέρει σαφώς στη σύγχρονη χρήση της λέξης από τα τέλη του 19ου αιώνα. Αν θέλεις να πείς ότι δεν το διατύπωσα αναλυτικά, ισχύει. Το θέμα είναι ότι στην ελληνική ΒΠ δεν επιτρέπεται ούτε η ετυμολογική αναφορά σε κάτι που μπορεί να μολύνει την made in Greece σταλινική αγιογραφία.

Φυσικά και δεν ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή οι Fasci Siciliani να σχετίζονται με το φασισμό (πολιτικά). Αλλά ούτε εγώ έγραψα κάτι τέτοιο. Αναφέρθηκα μόνο στην ετυμολογία. Τις αναφορές που υπάρχουν στο ετυμολογικό λεξικό και τα βιβλία ιστορίας του φασισμού, τα έγραψα πιό πάνω. Αλλά δεν θα κάτσω να σκάσω κιόλας.--Skylax30 (συζήτηση) 13:32, 16 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 2-11-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

ειναι λαθος να οριζεται ο φασισμος ως μονο η ακραια εθνικιστικη ιδεολογια και ειναι και επικινδυνο. Ο φασισμος ειναι και μαυρος και κοκκινος. Και τα δυο ακρα ειναι φασισμος, οχι μονο το ενα. Και η παντελης εξαλειψη της εννοιας του εθνους φασισμος ειναι. Αναφορά: Ξενια Δημητροπουλου 82.15.162.101 22:29, 2 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Αγαπητή αναγνώστρια, η Βικιπαίδεια δεν γράφεται με βαση προσωπικές μας απόψεις, αντιλήψεις, "πιστεύω" και θεωρίες. Γράφεται με βάση τις πηγές της. Για όσα αναφέρετε πιο πάνω, υπάρχουν πηγές, όπως αυτή από την οποία το λήμμα αντλεί τον ορισμό; Αν ναι, παρακαλώ να τα προσθέσετε, με ανάλογη παράθεση της/των πηγής/ών. Ευχαριστώ. --Ttzavarasσυζήτηση 23:06, 2 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Ο ορισμός του φασισμού περιγράφεται επαρκώς στο λήμμα, αλλαγή αναφοράς σε "έγινε". Wolfymoza (συζήτηση) 07:25, 16 Απριλίου 2018 (UTC)