Συζήτηση:Πέπερι το μέλαν/Καλό λήμμα

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πέπερι το μέλαν (επεξεργασία | συζήτηση | ιστορικό | σύνδεσμοι | παρακολούθηση | μητρώο | εμφανίσεις)

Το λήμμα αυτό έχει αξιολογηθεί ως καλό λήμμα, με βάση τα Κριτήρια καλών λημμάτων στις 09/10/2015.


Αξιολόγηση
1. Καλογραμμένο; Ναι
2. Επαληθεύσιμο; Ναι
3. Ευρεία κάλυψη; Ναι
4. Ουδέτερη οπτική γωνία; Ναι
5. Σταθερό; Ναι
6. Εικονογραφημένο; Ναι

Χρήστης:Aristo Class

  • Χρειάζεται αρκετές πηγές-παραπομπές σε κάποια σημεία. Τοποθέτησα πρότυπα.
  • Ένα σημείο, κατά τη γνώμη μου, είναι ασαφές. Τοποθέτησα πρότυπο.

Xaris333 (συζήτηση) 21:27, 27 Ιουλίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Αγαπητέ Xaris333, μεγάλη η Χάρη σου!

Προσέθεσα τις παρακάτω παραπομπές που ζήτησες:

  • μετά την φράση: Ο τύπος Tellicherry, προέρχεται από το μπολιασμένο φυτό Malabar που καλλιεργείται στο Όρος Tellicherry.
  • αντικατέστησα την φράση: παράγοντας από το 2008, το 34% της παγκόσμιας καλλιέργειας του πεπέρεως του μέλανος (Piper nigrum).[εκκρεμεί παραπομπή] ... με άλλη μεταγενέστερη + την παραπομπή.
  • πρόσθεσα την παραπομπή στο ΠΟΠ πιπέρι "Kampot".
  • εδώ έπεσε πολύ διάβασμα ... και προστέθηκαν οι σχετικές παραπομπές μετά την φράση: Δεδομένου ότι είναι μέλη της οικογένειας των κάσιους, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας, σε άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς των δέντρων.
  • πρόσθεσα την παραπομπή μετά τις φράσεις:
    α. Η κληρονομιά αυτού του εμπορίου παραμένει σε ορισμένα νομικά συστήματα της Δύσης, που αναγνωρίζουν τον όρο «ενοικίαση πιπεριού» ως μια μορφή συμβολικής πληρωμής που γίνεται για κάτι που στην πραγματικότητα δίνεται.,
    β. Τα μοσχεύματα είναι συνήθως ποικιλίες, που επιλέγονται τόσο για την απόδοση όσο και την ποιότητα των καρπών τους.,
    γ. Σε ορισμένα κτήματα, τα μούρα διαχωρίζονται από το στέλεχος με το χέρι και στη συνέχεια αποξηραίνονται στον ήλιο, χωρίς την διαδικασία του βρασμού.,
    δ. Οι πιπεριές τσίλι, μερικές από τις οποίες όταν ξηραίνονται είναι παρόμοιες στο σχήμα και στη γεύση με αυτές του μακρού πιπεριού, ήταν ευκολότερο να αναπτυχθούν σε μια ποικιλία από βολικότερες τοποθεσίες στην Ευρώπη. και
    ε. Παρ' όλα αυτά, το μαύρο πιπέρι, είτε σε σκόνη είτε το αφέψημά του, χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική και ως θεραπεία στο σπίτι, για την ανακούφιση: από τον πόνο στο λαιμό, τη συμφόρηση του λαιμού, το βήχα κλπ.
  • πρόσθεσα την παραπομπή μετά την φράση: Μια ελαφρώς γλυκιά εκδοχή του λευκού πιπεριού από την Ινδία, μερικές φορές ονομάζεται Safed Golmirch (Χίντι), Shada golmorich (Βεγγαλική) ή Safed Golmirch (Παντζάμπι). Σημ. Θα ήμουν ανέντιμος αν δε σου ανέφερα το παρακάτω: Αρχικά είχα προσθέσει και το site του Δ.Σκαρμούτσου - οποίος όμως, είχε κάνει πιστή αντιγραφή των γραπτών μου (χωρίς όμως να αναφέρει ότι σαν πηγή είχε την Βικιπαίδεια). Αυτό αποδεικνύεται εύκολα από την φράση που ακολουθεί: Οι κόκκοι του λευκού πιπεριού, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό του μπαχαράτ. Και που είναι πανομοιότυποι στην Κανέλα, Γαρύφαλο, Κύμινο κλπ. μπαχαρικά από το λήμμα Μπαχαράτ. Την οποία όμως παραπομπή, την αφαίρεσα γιατί ήταν ... "αντι-παραπομπή".
  • Δεν λένε ότι μια φωτό 1000 λέξεις? Λοιπόν, μετά την φράση: Μετά τη Βρετανική ηγεμονία στην Ινδία, κατ' ουσίαν το σύνολο σχεδόν του μαύρου πιπεριού που βρισκόταν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ήταν αντικείμενο εμπορικής διαπραγμάτευσης με την περιοχή του Μαλαμπάρ ... όπου ζητούσες παραπομπή ... προσέθεσα: (βλέπε φωτογραφία αριστερά, σχετικά με την εγκατάσταση των Ευρωπαίων).
  • Το ίδιο έπραξα και μετά την φράση: Τα λιμάνια του πιπεριού στο Μαλαμπάρ, άρχισαν να συναλλάσσονται κατά την περίοδο 1661-1663, όλο και περισσότερο με τους Ολλανδούς ... όπου προσέθεσα: (βλέπε φωτογραφία παραπάνω, σχετικά με την εγκατάσταση των Ευρωπαίων).
  • Προκειμένου να τοποθετηθεί η σωστή παραπομπή μετά την φράση: Ο Edward Gibbon έγραψε, στην «Ιστορία της παρακμής και της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας» (The History of the Decline and Fall of the Roman Empire), το πιπέρι ήταν «ένα από τα αγαπημένα και ακριβότερα συστατικά της Ρωμαϊκής μαγειρικής»., διάβασα σχεδόν τρεις τόμους από το παραπάνω έργο.
  • μετά την φράση: Ο Μάρκο Πόλο δεν θεωρείται πολύ αξιόπιστη πηγή όσον αφορά την Κίνα και αυτά τα δεδομένα από δεύτερο χέρι, μπορεί να είναι ακόμη πιο ύποπτα, αλλά αν αυτές οι εκτιμούμενες 10.000 λίβρες (4.500 χιλιόγραμμα) την ημέρα για μια πόλη, είναι οπουδήποτε κοντά στην αλήθεια, τότε, οι εισαγωγές πιπεριού της Κίνας, μπορούσαν να είχαν επισκιάσει, αυτές της Ευρώπης. ... Απαλείφθηκε το αίτημα για παραπομπή, καθότι υπάρχει ήδη η παραπομπή (από το βιβλίο του Μ.Πόλο), η συνέχειά του είναι συμπέρασμα-συλλογισμός και κατ'επέκταση δεν είναι δυνατό να παρατεθεί παραπομπή. Πληροφοριακά μετά το Kinsay, ο Μ.Πόλο αναφέρει λίγο παρακάτω κι'άλλη Κινεζική πόλη (Zayton), με παρόμοια κατανάλωση. ... εδώ και πάλι διάβασα αρκετά από το 2ο. τόμο του Μ.Πόλο.
  • μετά την φράση: Το έλαιο του πιπεριού, χρησιμοποιείται επίσης ως ένα αγιουρβεδικό μασάζ ελαίου και χρησιμοποιείται σε ορισμένες θεραπείες ομορφιάς όπως επίσης και σε βοτανικές επεξεργασίες. ... κόντεψα να γίνω "ειδικός στην αγιουβέρδα", έως ότου βρω την σχετική παραπομπή.
  • Υπολείπονται ακόμα 2 παραπομπές στους "Ιστορία" / "Αρχαίους Χρόνους", αυτές ψάχνω τώρα να εντοπίσω.

Σ'ευχαριστώ πολύ για την Ιώβεια υπομονή σου! --Aristo Class (συζήτηση) 14:49, 5 Αυγούστου 2015 (UTC)[απάντηση]

Αγαπητέ Xaris333, Καλησπέρα σου!
Λοιπόν, τις δυο παραπομπές που υπολείπονταν να βρω, τις βρήκα στο [[1]], οπότε, νομίζω ότι τώρα πλέον δεν υπάρχει άλλη εκκρεμότητα. Σε περίπτωση όμως που χρειαστείς κάτι επιπλέον, μη διστάσεις.
Φιλικότατα - καλή σου νύχτα! --Aristo Class (συζήτηση) 19:19, 9 Αυγούστου 2015 (UTC)[απάντηση]