Συζήτηση:Γεώργιος Σουρής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η δίωξη του Σουρή[επεξεργασία κώδικα]

Μεταφέρω εδώ αυτά που έγραψα και στην σελίδα της Βασίλισσας Όλγας
Η μόνη (άμεσα) επαληθεύσιμη πηγή είναι αυτή η ΜΙΑ πρόταση : http://www.epoxi.gr/scriptum91.htm, και γράφει επακριβώς μόνο αυτά : Διαπομπεύει καί μαστιγώνει ανηλεώς τούς ασπόνδυλους αυλικούς, αλλά καί τι βασίλισσα με τον ονειδιστικό λόγο του: Κυρά Γιώργαινα γυρίστρα, κυρά Γιώργαινα μπεκρού, θα γενής πομπή του κόσμου, του μεγάλου του μικρού . Πηγή της πρόταση αυτής είναι τα «'Απαντα του Σουρή» και συγκεκριμένα το "Γ. Σουρής, "Απαντα, 3, σ. 178", που όμως υποψιάζομαι αναφέρει μόνο το ποίημα και όχι την αιχμή για την βασίλισσα.
Οι άλλες δυο πηγές που παρατίθενται στο λήμμα δεν βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή. - πιστέύω όμως (όπως σχεδόν όλες οι άλλες αναφορές στο θέμα) δεν θα μπαίνουν σε λεπτομέρειες. Όλα σχεδόν τα sites αναφέρονται με φειδώ στο θέμα.

Από την αναζήτηση που έκανα στις εφημερίδες εκείνων των ημερών, φαίνεται ότι πίστευαν ότι το γεγονός οφειλόταν στον υπέρμετρο ζήλο του εισαγγελέα που ήθελε να φανεί αρεστός στο βασιλικό περιβάλλον. Επίσης πουθενά δεν βρήκα να έγινε καν δίκη. και - πολύ περισσότερο - πιστεύω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχθεί ότι ήταν δάκτυλος της Όλγας. Φαντάζομαι η διατριβή της Σελέκου θα διαφώτιζε με τον πιο έγκριτο τρόπο το θέμα, αλλά...δεν υπάρχει ψηφιακά.
Από την αναζήτηση που έκανα τείνω να συμφωνήσω με αυτή την εκδοχή: http://www.synd.gr/mypdfs/SOURHS.pdf, που θεωρώ ότι προέρχεται από σχετικά σοβαρή πηγή: όταν με τους σατιρικούς στίχους του έκρινε το παλάτι, ο εισαγγελέας διέταξε την κατάσχεση των φύλλων του «Ρωμηού» θεωρώντας ότι το πρόσωπο της βασίλισσας Όλγας. Ο Σουρής φυγαδεύτηκε σε σπίτια φίλων και γνωστών χωρίς να σταματήσει την έκδοση της εφημερίδας του.ΜΕΤΑ από 40 μέρες έπαυσε η δίωξή του επειδή η κοινή γνώμη και ο Τύπος είχαν ξεσηκωθεί. ΤΟ ανέκδοτο που κυκλοφορούσε τότε ήταν πως ο Σουρής ισχυριζόταν ότι το επίμαχο δίστιχο για τη βασίλισσα αφορούσε τη γυναίκα του «Γιώργαινα η βασίλισσα Γιώργαινα κι η γυναίκα μου» έλεγε.

Τέλος, αυτά μόνο αναγράφει και το σχολικό βιβλίο Η ΓΛΩΣΣΑ :Ενδεικτική είναι η δίωξη που υπέστη ο Σουρής το 1897 με αφορμή σατιρικούς κατά του προσώπου της βασίλισσας Όλγας στίχους του. http://www.ediamme.edc.uoc.gr/ellinoglossi/images/ebooks/i_elliniki_stin_albania/i_glossa_mas_9/i_glossa_mas_9.pdf