Συζήτηση:Βλαττοειδή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ζωολογία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ζωολογία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.

Καλή η επιστήμη, αλλά το άρθρο αφορά τις κατσαρίδες. Νομίζω ότι πρέπει να μετακινηθεί στο κατσαρίδα ή να υπάρχει χωριστό άρθρο για την κατσαρίδα.

Υποψιάζομαι ότι η λέξη «προξενιά» αφορά το φλερτ, την ερωτοτροπία, τη σεξουαλική προσέγγιση, αυτό που στα αγγλικά λέγεται courting. Υπάρχει και καλύτερη ελληνική λέξη, αλλά δε μου έρχεται. Πάντως τη λέξη προξενιά με τη χρήση αυτή πρώτη φορά τη βλέπω. Εδώ που τα λέμε και τις κατσαρίδες πρώτη φορά τις βλέπω ως βλαττοειδή. --Focal Point 08:23, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Νομίζω ότι οι ονομασίες βρομο - μαμούνα και μαυρο - μαμούνα υπάρχουν εδώ γιατί έχουν αντιγραφεί από ένα site και μετά λόγω βικιπαίδειας έχουν αντιγραφεί και αλλού. Δεν πιστεύω ότι είναι πραγματικά υπαρκτές ονομασίες στη γλώσσα, αλλά περιθωριακά ονόματα. Νομίζω πρέπει να διαγραφούν, τουλάχιστο από την αρχή του άρθρου. --Focal Point 09:10, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Είναι από το παλιό άρθρο κατσαρίδα της ΒΠ, ήθελα αλλά δεν τόλμησα να τα σβήσω --SigaΣυζήτησηεργαστήριο 21:23, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Όντως το άρθρο μοιάζει να αφορά την κατσαρίδα αποκλειστικά και όχι την τάξη των Βλαττοειδών. Για τη συστηματική ταξινόμησή τους μπορεί κανείς να δει εδώ. Ο όρος courting αποδίδεται όπως σωστά λες "ερωτοτροπία" και εδώ θα την απέδιδα ως καλύτερα "σεξουαλική προσέγγιση". Η επιστημονική ονομασία της κατσαρίδας είναι όντως "βλάττη", αλλά τις κοινές ονομασίες κι εγώ πρώτη φορά τις ακούω. --Ttzavarasσυζήτηση 09:42, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Γενικά ευχαρίστως δέχομαι τις προτάσεις σου. Εδώ όμως όχι. «Σεξουαλική προσέγγιση» είναι απαραίτητη στην περίπτωση εσωτερικής γονιμοποίησης. Το ερώτημα όμως είναι, είναι απλά προσέγγιση ή συνδέεται με καθορισμένο τρόπο (ήχους, κινήσεις, σειρά «παιχνίδιων»), γιαυτό θα προτιμούσα «ερωτοτροπία» --SigaΣυζήτησηεργαστήριο 21:35, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Και αν είναι το ίδιο πράγμα; (το ίδιο δεν πρόκειται να είναι ποτέ, ακριβώς γιατί είναι κοινή ονομασία) Η κοινές ονομασίες των ζώων δεν βγαίνουν με επιστημονικό τρόπο και δεν αντιστοιχούν κατ' ανάγκη σε είδος (με την βιολογική έννοια). Π.χ. αυτό που κοινώς λέμε αρκούδα περιλαμβάνει ολόκληρη οικογένεια (που είναι ίσως και το συνηθισμένο, λίγα ζώα έχουν κοινή ονομασία που να ταυτίζεται με είδος. Διαφωνώ με την μετονομασία. Η κατσαρίδα είναι λέξη και το σε ποια ζώα αναφέρεται είναι ασαφές, το βλαττοειδή από την άλλη είναι σαφέστατο. Το αν όλη η τάξη αναφέρεται ως κατσαρίδες ή όχι είναι και αδιάφορο και αδύνατο να εξακριβωθεί. Μια ανακατεύθυνση νομίζω αρκεί.--Egmontaℨ 09:49, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Το άρθρο πάντως δεν αναφέρεται σε ένα τύπο κατσαρίδας αλλά σε όλη την τάξη. Οπότε δεν προτείνω τη μετακίνησή του στο "κατσαρίδα". Εξ άλλου είναι σαφές ότι όταν λέμε "κατσαρίδα" δεν εννοούμε ένα συγκεκριμένο είδος ή, έστω, γένος εντόμων: Στην Κρήτη, πχ, λένε "σπιτική κατσαρίδα" το γένος των καστανών ευμεγέθων εντόμων, και "κατσαρίδα του αγρού" το μικρότερο γένος μαύρου χρώματος. Σωστά, λοιπόν, έχει τον τίτλο αυτό το συγκεκριμένο λήμμα. Έγινε και σχετική μικρή επιμέλεια. --Ttzavarasσυζήτηση 09:56, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Δέχομαι ότι η μετακίνηση του παρόντος άρθρου δεν είναι καλή ιδέα. Δε θα είχα πρόβλημα με τη δημιουργία άρθρου για την κατσαρίδα, το οποίο βέβαια δε θα είχε τα της βιολογίας, αλλά με τα θέματα υγείας, το περιστατικό των απολύσεων και γενικά πιο λαϊκό θέμα, με παραπομπή στο παρόν για όλα τα ανατομικά, αναπαραγωγικά ζητήματα.

Τέλος, δεν αναφέρεται εδώ (ή στο κατσαρίδα αν το φτιάξει ποτέ κανείς) αυτό που λέγεται ότι αντέχουν στην ακτινοβολία (άρα μετά από πυρηνικό πόλεμο θα επιζήσουν). --Δε πάει να λέει ο Siga αν δω καμιά θα την πατήσω τη βλάττη 10:36, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Για την υγεία και την ακτινοβολία δεν γίνεται να γίνει αναφορά στο κατσαρίδα που δεν έχει ορισμό στο τι ακριβώς είναι (ποιο/ποια είδος είναι επικίνδυνο και ποιο/ποια αντέχει στην ακτινοβολία? ο κόσμος λέει κατσαρίδα ότι του μοιάζει με την γενική εικόνα που έχει για την κατσαρίδα και με αυτήν την λέξη συνδέονται διάφορα πράγματα που όμως επιστημονικά τα ίδια συνδέονται με συγκεκριμένα είδη/οικογένειες/κτλ ζώων), αλλά στα ακριβή άρθρα που αντιστοιχούν στα ακριβή ζώα που έχουν αυτές τις ιδιότητες. Τα υπόλοιπα κατά την άποψη μου δεν δικαιολογούν ξεχωριστό άρθρο. Σαν λέξη η κατσαρίδα μπορεί να οριστεί στο ΒΛ (αν δεν υπάρχει ήδη) και να μπει σύνδεσμος εδώ.--Egmontaℨ 10:45, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)
Για την αντοχή ακτινοβολίας λείπει το όνομα του είδους (δεν είναι από μένα το μέρος αυτό), αλλά για την υγεία και καταπολέμηση έχει χώρο στο κεφαλαίο «κατσαρίδα και άνθρωπος»--SigaΣυζήτησηεργαστήριο 22:23, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)
 • 1. Η συζήτηση αξίζει, γιατί το ίδιο πρόβλημα προκύπτει σε πάρα πολλά τάξεις και οικογένεις εντόμων Muskidae-Μύγα(Μύγες) Formicidae-μυρμήγκια Μαντώδη-αλογάκι της Παναγίας, Ισόπτερα-τερμίτες ...... θα έλαγα, το κοινό όνομα σχεδόν χωρίς εξαίρεση δεν είναι σαφές, γιατί το κοινό το ίδιο εντομοκτόνο χρησιμοποιεί στο άτομο, είδος γένος οικογένεια ή υπερτάξη, σκαθάρι είναι
 • 2. Σε εγκυκλοπαίδεια οπωσδήποτε στην πρώτη γραμμή του άρθρου πρέπει να ορίσουμε, εάν γράφουμε για τάξη, οικογένεια, γένος ή είδος ή ..... Λήμματα χωρίς μια τέτοια διάκριση πρέπει να συμπληρωθούν σχετικά (όπως έκανα στο Ίρις)
 • 3. Κατσαρίδες είναι συνώνυμο με βλαττωειδή (Blattodea ). όπως στα αγγλικά (Cock)roach-Blattodea

και στα Γερμανικά Schaben-Blattodea εάν μιλάω για την τάξη. Να μήν αναφέρω το κοινό όνομα;

 • 4.Σχεδόν το ίδιο κάνει: ακριβώς το ίδιο λήμμα γράφω ή με όνομα «κατσαρίδες» και redirect από «βλαττωειδή» ή να ονομάζω το λήμμα «βλαττωειδή» και κάνω redirect από «κατσαρίδες». οι κατσαρίδες δέν είναι μόνο μέρος των Βλαττωειδών, είναι το ίδιο.
 • 5. Εγώ προτιμώ το λατινικό όνομα από δύο λόγους
  • α. Blattodea έιναι το ίδιο στα γερμανικά γαλλικά, αγγλικά,.......κινεζικά
  • β. Σε χίλιες περιπτώσεις δεν υπάρχει κοινό όνομα, γιαυτό προτεραιότητα στο επιστημονικό.
 • 6. Εάν κάποιος γράφει λ. χ. για την κατσαρίδα (είδος) «Περιπλανέτα αμερικάνα», πάλι καλά. Εάν γράφω για την τάξη κατσαρίδα, θα γραφω
  • α. ο τι κατά κανόνα ισχύει στα περισσότερα είδη της ταξεις (κοινά χαρακτηριστικά)
  • β. αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έστω και ισχύει σε μερικά είδη ή ένα είδος ή μια οικογένεια της τάξεις,
 • 7. Το πρόβλημα, τα άρθρα συνήθως μεγαλώνουν σε συνεργασία. Στην περίπτωση των Βλαττώδη χρησιμοποιούσα και το «πράμα», που υπήρχε πια στο λήμμα «κατσαρίδα», το οποίο θεωρούσα λιγο ...αλλά δεν ήθελα να το σβήσω, αφού ήταν κορρεκτ. --SigaΣυζήτησηεργαστήριο 20:53, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά με το θάρρος αυτού που ξεκίνησε το αρχικό άρθρο για την κατσαρίδα , όπως δείχνει και το τι συνδέει [1], θα ήθελα μόνο να διαβεβαιώσω ότι τα βρωμομαμούνα και μαυρομαμούνα δεν είναι πλαστά, αναφέρονται σε εγκυκλοπαίδεια ή λεξικό που είναι μέρος εγκυκλοπαίδειας, την οποία επιφυλάσσομαι να βρω όταν γυρίσω στην πατρίδα (αν θυμηθώ). ----Lemur12 να΄στε καλά 21:33, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)

Το αρχικό άρθρο με το όνομα του λεξικού ακόμα υπάρχει. Πάτησε κατσαρίδα, θα φτάσεις αυτόματα στο Βλαττοειδή, αλλά κάτω από το όνομα θα βρεις «Ανακατεύθυνση από Κατσαρίδα» Πατησε σε αυτήν την γραμμή την λεξη «Κατσαρίδα» και θα φτάσεις στην αρχική σελίδα με τις παλιές εκδώσεις αποθηκευμένες. Βάλε τα ονόματα πάλι με ref άμα θές. --SigaΣυζήτησηεργαστήριο 22:08, 27 Φεβρουαρίου 2010 (UTC)