Συζήτηση:Άγιος Παΐσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αστέρι αξιόλογου λήμματος
Αυτό το λήμμα έχει επιλεγεί ως Επιλεγμένη προσωπικότητα Ορθοδοξίας στη Βικιπύλη Ορθοδοξίας.


Είναι θεμιτό να γράψουμε και για εμπειρίες ανθρώπων που τον επισκεύτηκαν?  kouk (T)@(C) 12:53, 11 Μαΐου 2006 (UTC)

Προσωπικές ιστορίες δεν μπορούν να επαληθευτούν. --Dada 23:03, 11 Μαΐου 2006 (UTC)
Δεν μπορούν να μπούν απλά σαν μαρτυρίες και να επισημανθεί αυτό?  kouk (T)@(C) 09:38, 12 Μαΐου 2006 (UTC)
Μία επισήμανση δεν αλλάζει κάτι και θα ήταν απλώς ομολογία ότι το περιεχόμενο αυτό ενδέχεται να είναι και ψευδές. Δες Βικιπαίδεια:Επαληθευσιμότητα. --Dada 11:25, 12 Μαΐου 2006 (UTC)

Να υπενθυμίσω μόνο τις αρχές της ουδετερότητας και της επαληθευσιμότητας. Ενδέχεται να μην είναι όλες οι βιογραφίες του γέροντα Παϊσίου αξιόπιστες, καλύτερα να γραφτούν λιγότερα παρά περισσότερα.--Αρχίδαμοςμίλα μου 18:32, 27 Μαΐου 2007 (UTC)

Καλά αυτό το θεωρείται άρθρο εγκυκλοπαίδειας; Ποιές είναι οι πηγές του; Το τεφτεράκι του κατηχητικού;— Ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 89.210.15.159 (συζήτησησυνεισφορά) .

Καλό είναι να ρωτάς επώνυμα. Πηγές υπάρχουν στο κάτω μέρος. Αν πάλι θες πιο συγκεκριμένες πηγές, μπορώ να σε διαφωτίσω και προσωπικά, μιας και έχω προσωπική άποψη και πείρα, απο το συγκεκριμένο άτομο και αυτά που αναφέρω είναι αρκετά επιγραμματικά. Αν πάλι πας σε ενα λήμμα και βρεις τη διδασκαλία ας πούμε του Πλάτωνα ( δεν το θεωρώ το ίδιο, απλά δείχνω με το όνομα το μέγεθος ), θα έλεγες οτι είναι κατηχητικό; Όχι, γιατι το θεωρείς φιλοσοφία. Έτσι είναι και αυτό. Βίος και φιλοσοφία του Παΐσιου. Αν σε ενοχλούν, αυτομάτως θα έθετες θέμα λογοκρισίας, όχι μόνο σε αυτό το λήμμα , αλλά και σε όποιο άλλο άρθρο της βικιπέδια έχει απόψεις περί ζωής, αιωνίου ζωής και παρόμοια. Όπως λοιπόν και εγώ διαφωνώ με άλλες απόψεις αλλά δεν εκφράζω την απέχθειά μου, σεβόμενος οτι για κάποιους είναι θεμελιώδεις κοσμοθεωρία, παρομοίως νομίζω θα έπρεπε να κάνεις και εσύ. Εκτός αν είσαι υπέρ της παγκοσμιοποημένης Αμερικανικής άποψης, οτι σεβασμός στις απόψεις του άλλου, είναι η απαγόρευση της έκφρασης. Δικαίωμά σου, όπως και το ανάποδο, ειδικά όταν μιλάμε για μια προσωπικότητα, που όποιος τη γνώρισε ξέρει καλά περί τίνος πρόκειται.--Θεοδωρος 15:33, 30 Μαΐου 2007 (UTC)

Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος του άρθρου δεν είναι εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο αλλά απλή παράθεση εντυπώσεων και χαρακτηρισμών για το εν λόγω πρόσωπο. Ειδικά η ενότητα "πνευματική παρακαταθήκη" δεν φαίνεται να στηρίζεται πουθενά, και επιπλέον δεν είναι γραμμένη ουδέτερα. Σέβομαι τόσο την προσωπική σου γνώμη για τον Παΐσιο όσο και το σεβασμό που του τρέφεις, όμως το άρθρο θα πρέπει να δομηθεί πάνω σε τρίτες πηγές, αν θέλεις να συμπεριλάβεις κάτι παραπάνω από βιογραφικά στοιχεία (κρίσεις κλπ). Και πάλι με τη χρήση πηγών καλό θα είναι να μένουμε στα γεγονότα και με βάση αυτά να τοποθετούμαστε.

Η προσωπική αντίληψη και γνώμη του καθενός για κάποιο πρόσωπο είναι σεβαστή, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς στη Βικιπαίδεια δεν μετράει, όπως δεν μετράει και το ποιόν και οι πεποιθήσεις του θέματος (εφόσον πρόκειται για πρόσωπο) του Α ή του Β άρθρου - Badseed απάντηση 20:18, 30 Μαΐου 2007 (UTC)

Φωτό[επεξεργασία κώδικα]

Υπήρχε μία φωτογραφία πολύ ωραία που μπήκε πρόσφατα. Σβήστηκε λόγω copyright? Αν ναι, καλό είναι να επαναφερθεί η παλαιά.--Θεόδωρος 21:15, 19 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Είχα ανεβάσει μία αγιογραφία του γέροντα, η οποία κατέβηκε από τον Badseed με την αιτιολογία ότι ήταν «book scan». Ελπίζω η καινούργια φωτογραφία να σας αρέσει περισσότερο. --ΝίκοςΠεν 14:45, 20 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Θα πρέπει να είναι δική σου δημιουργία (να την έχεις τραβήξει εσύ δηλαδή, ή να έχεις τα πνευματικά δικαιώματα). Είναι δική σου; Γιατί υπάρχει και εδώ. Η χρήση υλικού τρίτων με ελέυθερες άδειες χωρίς να το γνωρίζουν, εκτός από παράνομη δεν είναι και σωστή. Στα κόμμονς είχαν ανέβει δυο εικόνες, η μια ήταν σκαναρισμένη από βιβλίο ή κάτι τέτοιο (άρα προφανώς όχι δική σου δημιουργία) και η άλλη από το φλικρ, όπου δεν επιτρεπόταν η εμπορική της χρήση (όλο το υλικό που ανεβαίνει πρέπει να ειναι ελεύθερο για κάθε χρήση, ακόμα και εμπορική) - Badseed απάντηση 03:38, 21 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)


Ευχαριστώ για το μήνυμά σας. Δεν γνώριζα για τον σύνδεσμο που αναφέρετε· έχει άλλη ανάλυση νομίζω. Ωστόσο, η τελευταία φωτογραφία που ανέβασα ήταν δική μου. (Γράφω «ήταν», γιατί πλέον ανήκει σε όποιον θέλει να τη χρησιμοποιήσει.)

Για τη φωτό από το Flickr έχετε δίκιο και συγγνώμη για την ανάρτησή της. Όσον αφορά την σκαναρισμένη, ζητώ συγγνώμη και για αυτήν. Δεν πρόσεξα ότι ήταν σκαναρισμένη, απλά επαναπαύτηκα στα δικαιώματα με τα οποία συνοδευόταν και τα οποία επέτρεπαν την ελεύθερη χρήση της. --ΝίκοςΠεν 09:21, 21 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Ταφή στην Θεσσαλονίκη[επεξεργασία κώδικα]

Γιατί ο γέροντας Παϊσιος τάφηκε στην Θεσσαλονίκη και όχι στο Άγιον Όρος, όπως συμβαίνει πάντα με τους μοναχούς του Άθω? 79.107.234.196 18:41, 4 Ιανουαρίου 2009 (UTC)

Πνευματική παρακαταθήκη[επεξεργασία κώδικα]

Όπως επισημάνθηκε και πιο πάνω, η ενότητα στερείται εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου και τεκμηρίωσης, αναπαράγοντας συγκεκριμένες ερμηνείες και απόψεις ώστε για τα πρότυπα της Βικιπαίδειας να είναι POV στα όρια κατηχητικού κειμένου. Επειδή εξίσου εύκολα μπορεί να αναφερθεί κανείς και σε διδαχές με πιθήκους που δεν κάνουν πατίνι... προτείνω να αφαιρεθεί τελείως. --Dada* 12:18, 26 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω σε χρυσοπηγίτες διαχειριστές. Συμφωνώ με την πρόταση --The Elder 12:43, 26 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Τα περί "διδαχών με πιθήκους που δεν κάνουν πατίνι" στερούνται τεκμηρίωσης και δεν πρέπει να αναφέρονται καθόλου για προσωπικότητες, όπως ο Παΐσιος. Ο Άγιος (πλέον) Παΐσιος δεν ήταν κάτι συνηθισμένο. Όσοι θέλουν να μάθουν την αλήθεια, να δουν φως ας το ερευνήσουν. Όσοι επιμένουν στο σκότος της αμαθούς αθεΐας ή αθρησκείας, ας μην ασχολούνται καθόλου με το ζήτημα. Ας γράψουν για επιφανείς αθέους και αθρήσκους. Αυτό επιβάλει η επιστήμη και η εγκυκλοπαιδικότητα. Και προπάντως να μη λοιδωρούν.NKPapadopoulos (συζήτηση) 19:44, 13 Ιανουαρίου 2015 (UTC)

ιαματικό χάρισμα[επεξεργασία κώδικα]

Μήπως πρέπει να βάλουμε την αποποίηση {| Aeskulap.png | Περιέχονται πληροφορίες για ιατρικά θέματα. Δείτε την προειδοποίηση για ιατρικά άρθρα. |} για το ιαματικό?--vanakaris 19:39, 26 Ιανουαρίου 2010 (UTC)


Απόψεις[επεξεργασία κώδικα]

Γιατί είναι απόψεις όπως είπες και η εγκυκλοπαίδεια δεν είναι σωρός απόψεων. Όχι ότι και το υπόλοιπο θεουσάτο είναι εγκυκλοπαιδικό, αλλά προσπαθεί να μην είναι άποψη. Μια τεκμηριωμένη παράθεση αυτών που έγραψες θα ήταν απόλυτα επιθυμητή--The Elder 09:39, 19 Ιουνίου 2011 (UTC)

Απιστευτη υποκρισία υπό την κάλυψη της εγκυκλοπεδικότητας. Δηλαδή το μόνο μη τεμηριωμένο στο άρθρο είναι η διαγνωση ψυχοπάθειας. Εγκαταλείπω.

Μεταφορά από χρήστη Agelikova προσθήκης που αναρτήθηκε στο παρόν άρθρο[επεξεργασία κώδικα]

Άγιου Παίσιου η μετά θάνατον ζωή του - μη επίσμα (ακόμη) ανακυρηγμένου άγιου από την ορθόδοξη εκκλησία Μαρτυρίες -παρακαλώ προσθέστε, αφηγηθείτε χρήστης:Agelikova ("Θεωρίες που είναι αποδεκτές από εξαιρετικά μικρό αριθμό ανθρώπων δεν είναι αναγκαίο να αναφέρονται" από την Πολιτική της Βικιπαίδειας- Θεωρώ ότι δεν εμπίπτω στην περίπτωση). παρακαλώ η άνωθεν συμβολή μου η οποία έθεσε εν αμφιβόλω την εγκυρότητα του παρόντος άρθρου να αποσυρθεί από την κοινότητα της βικιπαίδεια. Μεταφέρθηκε από --Vagrand 05:38, 15 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Αποτίμηση και μεταθανάτια φήμη[επεξεργασία κώδικα]

Τα περί Παστίτσιου και της καταδίκης του δεν αφορούν τον Παΐσιο και δεν ανήκουν εδώ. Όπως δε θα βρεις καμιά αναφορά στο άρθρο της Σαϊεντολογίας για το Southpark. Το τι γνώμη έχει ο καθένας για τον Παίσιο δεν μας αφορά, εδώ είναι εγκυκλοπαίδεια, και μπαίνουν γεγονότα, όχι απόψεις. --Crusader83 (συζήτηση) 19:05, 1 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)

Αναφορά το 1880?[επεξεργασία κώδικα]

Από μια πρόχειρη ματιά στο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι "Οι αδερφοί Καραμαζώφ", είδα στο κεφάλαιο 4 ότι αναφέρεται ο μοναχός Παΐσιος. Κι επειδή το όνομα είναι σπάνιο ... και με δεδομένο ότι το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1880 ... λέω μήπως δεν είναι σωστές οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του Γέροντα Παΐσιου ; Αλέκος ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 94.69.190.175 (συζήτησησυνεισφορά) .μεταφέρθηκε από τη σελίδα Συζήτηση:Γέροντας Παΐσιος/Ιστορικό

Μάλλον συνωνυμία είναι. Ένα μυθιστόρημα μπορεί να αποτελεί αξιόπιστη πηγή για μια εγκυκλοπαίδεια. --C Messier 07:52, 17 Μαρτίου 2015 (UTC)

Αλλαγή τίτλου άρθρου[επεξεργασία κώδικα]

Ο Γέρων Παΐσιος είναι άγιος τώρα. Δεν θα έπρεπε να αλλάζαμε τον τίτλο του άρθρου; Να το κάναμε κάτι σαν "Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης"; 2A02:580:9617:6700:909D:E62:56D7:6DD1 09:38, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Σχόλιο 11-9-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Ο συγγραφέας του βιβλίου "Γέροντας Παισιος ο Αγιορείτης. Μαρτυρίες προσκυνητών" δεν είναι ο Χρήστος, αλλά ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ζουρνατζόγλου. Αναφορά: Πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Σιντορεάκ 94.68.252.241 14:19, 11 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Πράγματι, έτσι προκύπτει σύμφωνα και με την ιστοσελίδα των εκδόσεων του βιβλίου. Θα μπορούσατε να το είχατε διορθώσει και μόνος σας, αλλά ευχαριστούμε για την αναφορά. Ασμοδαίος (συζήτηση) 08:25, 13 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Νέα δικαστική διαμάχη[επεξεργασία κώδικα]

Έστω επιγραμματικά δεν θα πρέπει να αναφερθούν πχ. Σημεία διαφωνίας και ενεργειες που αντιβαίνουν στο δίδαγμα του; Ή Βικιπαίδεια δεν είναι ορθόδοξο ευαγγέλιο. Σε όλα τα σημαντικά πρόσωπα υπάρχουν όλα τα δεδομένα και οι αντιδράσεις στον βίο τους. Πχ υπάρχει μια νέα υπόθεση, ή χρήση της φράσης "Κανάγιας Παϊτέριος" σε ένα ερασιτεχνικό περιοδικό της Πάτρας συνδεόταν με τον Γέροντα Παΐσιο, όμως τα περιοδικά είναι άφαντα προφανώς γιατί ο εκδότης φοβήθηκε και τα απέσυρε. Όποιος βρει κάποιο αποτελεί τεκμήριο, αλλά τα έχουν μεταλλαδες που είναι αδιάφοροι με τα νομικά (συνήθως, όχι πάντα)