Στραβοί Πιλότοι σε F-16: Μέρος Δεύτερο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στραβοί Πιλότοι σε F-16: Μέρος Δεύτερο
(Hot Shots! Part Deux)
ΣκηνοθεσίαΤζιμ Έιμπραχαμς
ΠαραγωγήΜπιλ Μπανταλάτο
ΣενάριοΤζιμ Έιμπραχαμς
Πατ Προφτ
ΠρωταγωνιστέςΤσάρλι Σιν
Λόιντ Μπρίτζες
Βαλέρια Γκολίνο
Μπρέντα Μπάακ
Ρίτσαρντ Κρένα
ΜουσικήΒασίλης Πολυδούρης
ΦωτογραφίαΤζον Ρ. Λεονέτι
ΜοντάζΜάλκολμ Κάμπελ
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox
Διανομή20th Century Studios
Πρώτη προβολή21  Μαΐου 1993 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[1], 6  Αυγούστου 1993 (Σουηδία) και 23  Σεπτεμβρίου 1993 (Γερμανία)[2]
Κυκλοφορία21 Μαΐου 1993
Διάρκεια86 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$25 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$133,8 εκατομμύρια [3]
ΠροηγείταιΣτραβοί Πιλότοι σε F-16

Το Στραβοί Πιλότοι σε F-16: Μέρος Δεύτερο (αγγλικά: Hot Shots! Part Deux) είναι μια αμερικανική ταινία παρωδίας του 1993 σε σκηνοθεσία Τζιμ Έιμπραχαμς. Πρωταγωνιστούν οι Τσάρλι Σιν, Λόιντ Μπρίτζες, Βαλέρια Γκολίνο, Ρίτσαρντ Κρένα (παρωδώντας τον ρόλο του ως Συνταγματάρχης στη σειρά ταινιών Ράμπο), Μπρέντα Μπάακ, Μιγκέλ Φερέρ, Ρόουαν Άτκινσον και Τζέρι Χαλέβα. Ο Σιν, ο οποίος υποδύεται μια παρωδία του Τζον Ράμπο, πέρασε από ένα σκληρό πρόγραμμα άρσης βαρών/προπόνησης για να αποκτήσει τη σωματική διάπλαση που απαιτείται για να παίξει το ρόλο ενός ήρωα δράσης. Η συνέχεια του Τρελοί Πιλότοι σε F-16 (1991) και η δεύτερη δόση στη σειρά ταινιών Τρελοί Πιλότοι σε F-16, η ταινία διακωμωδεί κυρίως τις ταινίες δράσης της δεκαετίας του 1980, Ράμπο ΙΙ: Η Αποστολή (1985) και Ράμπο III (1988).

Οι Έιμπραχαμς και Πατ Πρόφτ έγραψαν το σενάριο. Μέλη και των δύο οικογενειών έχουν ρόλους ως κομπάρσοι.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα βράδυ, μια αμερικανική ομάδα ειδικών δυνάμεων εισβάλλει στο παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν και σε ένα κοντινό στρατόπεδο συγκέντρωσης για να σώσει αιχμάλωτους στρατιώτες από τον Πόλεμο του Κόλπου και να δολοφονήσει τον Σαντάμ, αλλά βρίσκει τους Ιρακινούς να τους περιμένουν και ολόκληρη η ομάδα διάσωσης αιχμαλωτίζεται. Αυτή η αποτυχημένη επιχείρηση αποδεικνύεται ότι είναι η τελευταία σε μια σειρά από προσπάθειες διάσωσης που εμποδίστηκαν από τους Ιρακινούς, και κατά συνέπεια οι σύμβουλοι του Προέδρου Μπένσον υποψιάζονται έναν χαφιέ στις τάξεις τους. Ο συνταγματάρχης Ντέντον Γουόλτερς προτείνει να στρατολογήσουν τον ήρωα πολέμου Τόπερ Χάρλεϊ για την επόμενη αποστολή, αλλά ο Τόπερ έχει αποσυρθεί από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών και έγινε απομονωμένος βουδιστής σε ένα μικρό χωριό της Ταϊλάνδης. Ο Γουόλτερς και η Μισέλ Χάντλστον που δουλεύουν για τη CIA, φτάνουν και προσπαθούν να τον βάλουν σε πειρασμό να βγει από τη σύνταξη με σκοπό να σώσουν τους φυλακισμένους στρατιώτες και τις προηγούμενες ομάδες διάσωσης.

Ο Τόπερ αρνείται αρχικά, αλλά όταν μια άλλη αποστολή διάσωσης (αυτή, με τη σειρά της, με επικεφαλής τον Γουόλτερς) αποτυγχάνει, συμφωνεί να οδηγήσει μια μικρή ομάδα στρατιωτών στο Ιράκ. Μαζί του είναι ο Χάρμπινγκερ, ο Ουίλιαμς και ο Ραμπίνοβιτς, ο μοναδικός δραπετεύς της προηγούμενης αποστολής διάσωσης τον οποίο ο Τόπερ υποπτεύεται ότι είναι ο σαμποτέρ. Πετάνε με αλεξίπτωτο σε μια ιρακινή ζούγκλα κοντά στο βαριά φρουρούμενο στρατόπεδο ομήρων και ξεκινούν για να συναντήσουν τον σύνδεσμό τους, η οποία αποδεικνύεται ότι είναι η πρώην κοπέλα του Τόπερ, η Ραμάντα. Η Ραμάντα τους κατευθύνει σε ένα ψαροκάικο που ετοίμασε για τη μεταφορά τους. Καθώς προχωρούν προς το στρατόπεδο, αυτή και ο Τόπερ αναπολούν και εκείνη εξηγεί ότι ήταν παντρεμένη πριν τον γνωρίσει. Όταν ενημερώθηκε ότι ο σύζυγός της, Ντέξτερ, ήταν ακόμα ζωντανός και αιχμάλωτος στο Ιράκ, προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει στη διάσωσή του, αλλά της δόθηκε εντολή να το κρατήσει αυστηρά εμπιστευτικό, αναγκάζοντάς την να χωρίσει με τον Τόπερ ακριβώς τη στιγμή που ετοιμάζονταν να κλεφτούνε. Αυτό διαμόρφωσε τελικά την απόφαση του Τόπερ να αποσυρθεί από το Ναυτικό.

Η ομάδα του Τόπερ προχωρά στο στρατόπεδο των φυλακών μεταμφιεσμένη σε ψαράδες του ποταμού, αλλά μια σύγκρουση με ένα ιρακινό περιπολικό σκάφος τους ανατρέπει. Όταν ο Πρόεδρος Μπένσον ακούει για τον προφανή χαμό μιας άλλης αποστολής, αποφασίζει να βοηθήσει τον αγώνα και συνοδεύει πρόσθετες δυνάμεις στο Ιράκ. Ωστόσο, ο Τόπερ και τα άλλα μέλη της ομάδας του έχουν επιζήσει και σύντομα φτάνουν στο στρατόπεδο ομήρων του Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο συναγερμός χτυπάει και ακολουθεί μια συμπλοκή, κατά την οποία ο Τόπερ ανακαλύπτει ότι ο Χάρμπινγκερ δεν είναι ο σαμποτέρ, αλλά έχει απλώς απογοητευτεί από τη μάχη και καταφέρνει να τον εμπνεύσει. Μετά την απελευθέρωση των κρατουμένων, ο Τόπερ επιστρέφει για να σώσει τον Ντέξτερ, ο οποίος είναι φυλακισμένος στο παλάτι του Σαντάμ.

Ενώ η ομάδα εκκενώνει τους ομήρους, ο Τόπερ μπαίνει στο παλάτι του Σαντάμ και συναντά τον ίδιο τον δικτάτορα, ο οποίος βγάζει το πολυβόλο και δίνει εντολή στον Τόπερ να παραδοθεί. Ο Τόπερ υπερισχύει του Σαντάμ και εμπλέκονται σε μια ξιφομαχία. Ο Πρόεδρος Μπένσον φτάνει και διατάζει τον Τόπερ να απελευθερώσει τον Ντέξτερ ενώ ο Μπένσον και ο Σαντάμ συνεχίζουν τη μονομαχία. Ο Μπένσον νικά τον Σαντάμ ψεκάζοντάς τον με έναν πυροσβεστήρα. Μετά από αυτό, αυτός και ο σκύλος του παγώνουν και γίνονται κομμάτια, στη συνέχεια λιώνουν, συνδυάζονται και αναμορφώνονται ως Σαντάμ με το κεφάλι, τη γούνα, τη μύτη και τα αυτιά του σκύλου του. Στο μεταξύ, ο Τόπερ καταφέρνει να εντοπίσει τον Ντέξτερ, αλλά αναγκάζεται να τον μεταφέρει στους ώμους του καθώς οι Ιρακινοί έχουν δέσει τα κορδόνια του Ντέξτερ.

Η ομάδα επιστρέφει στο ελικόπτερο του στρατού, όπου ο Ραμάντα, μετά από μια έντονη αποκάλυψη που περιλαμβάνει αβάσιμη ζήλια, αποκαλύπτει και συλλαμβάνει τη Μισέλ ως τη σαμποτέρ που κατέστρεψε τις προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης για να βοηθήσει τους Ιρακινούς. Ο Ντέξτερ φτάνει με τον Τόπερ και ζητά να φωτογραφήσει αυτόν με την Ραμάντα, αλλά οπισθοχωρεί πολύ και πέφτει από έναν γκρεμό. Ο Πρόεδρος Μπένσον ενώνεται με τους δραπέτες και η ομάδα εκκένωσης αποχωρεί. Ο Σαντάμ είναι έτοιμος να καταρρίψει το ελικόπτερο όταν ο Τόπερ και η Ραμάντα ξεφορτώνονται το επιπλέον βάρος από το όχημα σπρώχνοντας ένα πιάνο έξω από την ανοιχτή πόρτα, κάτι που τον συνθλίβει. Ενωμένοι ξανά, ο Τόπερ και ο Ραμάντα φιλιούνται καθώς πετάνε προς το ηλιοβασίλεμα.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τσάρλι Σιν ως Τόπερ Χάρλεϊ
  • Λόιντ Μπρίτζες ως Πρόεδρος Τόμας «Ταγκ» Μπένσον
  • Βαλέρια Γκολίνο ως Ραμάντα Ρόντχαμ Χέιμαν
  • Μπρέντα Μπάακ ως Μισέλ Χάντλστον
  • Ρίτσαρντ Κρένα ως Συνταγματάρχης Ντέντον Γουόλτερς
  • Μιγκέλ Φερέρ ως Διοικητής Άρβιντ Χάρμπινγκερ
  • Ρόουαν Άτκινσον ως Ντέξτερ Χέιμαν
  • Τζέρι Χαλέβα ως Σαντάμ Χουσεΐν
  • Ντέιβιντ Βολ ως Γκερού
  • Μίτσελ Ράιαν ως Γερουσιαστής Γκρέι Έντουαρντς
  • Μίτσελ Κόλιαρ ως Γουίλιαμς
  • Ράιαν Στάιλς ως Ραμπίνοβιτς
  • Μπομπ Βίλα ως ο εαυτός του
  • Μάρτιν Σιν ως Αρχηγός του Αμερικανικού Στρατού Μπέντζαμιν Λ. Γουίλαρντ
  • Μπεν Λέμον ως Αρχηγός της Ομάδας 2


Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κριτικές για την ταινία ήταν μεικτές. [4] [5] Το Rotten Tomatoes δίνει βαθμολογία 59% με βάση κριτικές 34 κριτικών με τη συναίνεση να δηλώνει: «Το κοινό που απόλαυσε το πρώτο Τρελοί Πιλότοι σε F-16 πιθανότατα θα γαργαληθεί από αυτή τη δεύτερη δόση, αν και το μπαράζ από γέλια χάνει περισσότερα από όσα πέτυχε αυτή τη φορά». [5]

Ο Ρότζερ Ίμπερτ σημείωσε ότι η ταινία αναφέρεται σε ταινίες όπως τα: Ράμπο III, η Λαίδη και ο Αλήτης και το Αποκάλυψη, Τώρα!, καθώς και το παραμύθι Η Χρυσομαλλούσα και τα Τρία Αρκουδάκια. Ο Ίμπερτ κατέληξε λέγοντας, «Ταινίες σαν αυτή είναι λίγο πολύ αδιαπέραστες από τις καταστροφές των κριτικών ταινιών. Είτε γελάς είτε όχι. Εγώ γέλασα». [6]

Η ταινία είχε μεγάλη επιτυχία στο box office το 1993, ενώ εισέπραξε πάνω από 130 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. [7]

Προώθηση της ταινίας ως mockumentary[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας, ένα mockumentary προβλήθηκε στο HBO. Με τίτλο Hearts of Hot Shots! Part Deux—A Filmmaker's Apology, η εκπομπή ήταν μια παρωδία του Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse, το ντοκιμαντέρ του 1991 για τη δημιουργία της ταινίας Αποκάλυψη, Τώρα! (στην οποία πρωταγωνιστεί ο πατέρας του Τσάρλι Σιν, Μάρτιν Σιν). [8] Οι Μάρτιν και Τσάρλι Σιν συναντιούνται για λίγο σε μια σκηνή της κύριας ταινίας, παρωδώντας το Αποκάλυψη, Τώρα! και το Πλατούν, όπου προσπερνούν ο ένας τον άλλον με πλοία PBR κατά μήκος ενός ποταμού και φωνάζουν ο ένας στον άλλον, «Σε λάτρεψα στο Wall Street!».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.boxofficemojo.com/movies/?id=hotshots2.htm.
  2. (Γερμανικά) Λεξικό παγκόσμιων κινηματογραφικών ταινιών. Zweitausendeins.
  3. «Hot Shots! Part Deux (1993)». Box Office Mojo. 6 Ιουλίου 1993. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2014. 
  4. Thomas, Kevin (1993-05-21). «MOVIE REVIEW : 'Deux' Meets Happy-Nonsense Caliber of 'Shots!'». The Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1993-05-21/entertainment/ca-38036_1_part-deux. Ανακτήθηκε στις 2010-11-27. 
  5. 5,0 5,1 «Hot Shots! Part Deux». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2013. 
  6. Ebert, Roger (May 21, 1993). «Hot Shots, Part Deux». Rogerebert.com. http://www.rogerebert.com/reviews/hot-shots-part-deux-1993. Ανακτήθηκε στις January 13, 2014. 
  7. «Hot Shots! Part Deux». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2007. 
  8. «Hearts of Hot Shots! Part Deux - A Filmmaker's Apology Television show Yahoo! TV». tv.yahoo.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]