Στραβοί Πιλότοι σε F-16

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στραβοί Πιλότοι σε F-16
(Hot Shots!)
ΣκηνοθεσίαΤζιμ Έιμπραχαμς
ΠαραγωγήΜπιλ Μπανταλάτο
ΣενάριοΤζιμ Έιμπραχαμς
Πατ Προφτ
ΠρωταγωνιστέςΤσάρλι Σιν
Κάρι Έλουις
Βαλέρια Γκολίνο
Τζον Κράιερ
Κέβιν Νταν
Μπιλ Ίργουιν
Λόιντ Μπρίτζες
ΜουσικήΣιλβέστερ Λεβάντε
ΦωτογραφίαΜπιλ Μπάτλερ
ΜοντάζΤζέιν Κάρσον
Έρικ Α. Σίαρς
Εταιρεία παραγωγήςPeter V. Miller Investment Corp.
Διανομή 20th Century Fox
Πρώτη προβολή31  Ιουλίου 1991 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[1], 13  Δεκεμβρίου 1991 (Σουηδία) και 19  Δεκεμβρίου 1991 (Γερμανία)[2]
Κυκλοφορία31 Ιουλίου 1991
Διάρκεια84 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$26 εκατομμύρια [3]
Ακαθάριστα έσοδα$181,1 εκατομμύρια [3]
ΈπεταιΣτραβοί Πιλότοι σε F-16: Μέρος Δεύτερο

Το Τρελοί Πιλότοι σε F-16 (αγγλικά: Hot Shots!) είναι μια αμερικανική κωμωδία του 1991 σε σκηνοθεσία Τζιμ Έιμπραχαμς, συν-σεναριογράφου και συν-σκηνοθέτη του Μια Απίθανη… Απίθανη Πτήση, και γράφτηκε από τους Έιμπραχαμς και Πατ Προφτ. Πρωταγωνιστούν οι Τσάρλι Σιν, Κάρι Έλουις, Βαλέρια Γκολίνο, Λόιντ Μπρίτζες, Τζον Κράιερ, Κέβιν Νταν, Κρίστι Σουάνσον, Μπιλ Ίργουιν και Εφρέμ Ζίμπαλιστ Τζούνιορ. [4] Η ταινία είναι κατά κύριο λόγο μια παρωδία του Top Gun, και μερικών άλλων δημοφιλών σκηνών από ταινίες όπως τις 9½ Εβδομάδες, The Fabulous Baker Boys, Χορεύοντας με τους Λύκους, Marathon Man, Ρόκυ, Σούπερμαν, και Όσα Παίρνει ο Άνεμος.

Μια συνέχεια, το Στραβοί Πιλότοι σε F-16: Μέρος Δεύτερο κυκλοφόρησε το 1993, με τους Σιν, Γκολίνο, Μπρίτζες και Τζέρι Χάλεβα να επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά στην αεροπορική βάση Φλέμνερ 20 χρόνια στο παρελθόν. Ένας πιλότος που ονομάζεται Λίλαντ «Μπαζ» Χάρλεϊ χάνει τον έλεγχο του αεροπλάνου του και εκτινάσσεται, αφήνοντας τον συγκυβερνήτη του Ντομινίκ «Mailman» (μετάφραση: Ταχυδρόμος) Φάρνχαμ να συντριβεί. Αν και ο Μέιλμαν επιζεί, μπερδεύεται για ένα ελάφι λόγω των κλαδιών που έχουν κολλήσει στο κράνος του και πυροβολείται από έναν κυνηγό.

Ο Τόπερ Χάρλεϋ ξυπνά από έναν εφιάλτη του που περιείχε τον υπολοχαγός Μπλοκ να του ζητά να επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία ως πιλότος στο Ναυτικό των ΗΠΑ, για να βοηθήσει σε μια νέα άκρως μυστική αποστολή: Επιχείρηση Sleepy Weasel (μετάφραση: Νυσταγμένη Νυφίτσα), με διοικητή τον γεροντικό και επιρρεπή σε ατυχήματα ναύαρχο Μπένσον. Ο Χάρλεϋ αντιμετωπίζει έντονα ψυχολογικά προβλήματα, ειδικά όταν αναφέρεται ο πατέρας του. Η θεραπεύτριά του, Ραμάντα, προσπαθεί να τον εμποδίσει από το να πετάξει, αλλά υποχωρεί και αρχίζει επίσης να τον ερωτεύεται. Εν τω μεταξύ, ο Τόπερ μπλέκει σε διαμάχη με έναν άλλο πιλότο μαχητικού, τον Κεντ Γκρέγκορι, τον γιο του Μέιλμαν και πρώην φίλο της Ραμάντα, ο οποίος κατηγορεί τον Μπαζ Χάρλεϊ για τον θάνατο του πατέρα του και πιστεύει ότι ο Τόπερ είναι επικίνδυνος.

Ο Μπλοκ αρχίζει να συναντά ιδιωτικά έναν μεγιστάνα αεροπλάνων, τον κύριο Γουίλσον, ο οποίος πρόσφατα κατασκεύασε ένα νέο «Super Fighter» που θα κάνει τους Αμερικανούς πιλότους ανώτερους. Ο Μπλοκ αποκαλύπτει ότι έφερε πίσω τον Τόπερ για να αποτύχει το σχέδιο Sleepy Weasel. Στη συνέχεια, ο Μπλοκ θα ανέφερε ότι ήταν τα αεροπλάνα του Πολεμικού Ναυτικού που ήταν ο πραγματικός λόγος για την αποτυχία της αποστολής και ότι πρέπει να αντικατασταθούν με τα αεροπλάνα του Γουίλσον. Κατά τη διάρκεια μιας από τις τελευταίες εκπαιδευτικές αποστολές, ένα ατύχημα μεταξύ του Πιτ «Dead Meat» (μετάφραση: Ψόφιο Κρέας) Τόμσον και του Τζιμ «Wash-Out» (μετάφραση: Αποτυχία) Πφάφενμπαχ αφήνει τον Τόμσον νεκρό και τον Πφάφενμπαχ να υποβιβάζεται σε χειριστή ραντάρ. Ο Μπλοκ πιστεύει ότι αυτό είναι αρκετό για να πείσει το Πολεμικό Ναυτικό να αγοράσει νέα μαχητικά, αλλά ο Γουίλσον το αποκαλεί «μικρό περιστατικό», λέγοντας ότι τα αεροπλάνα πρέπει να αποτύχουν στη μάχη.

Ο Τόπερ αναπτύσσει ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο με την Ραμάντα, αλλά αυτή στοιχειώνεται από το παρελθόν της με τον Γκρέγκορι. Στο μεταφορέα SS Εσές, ο Μπένσον αποκαλύπτει ότι η αποστολή είναι μια επίθεση σε ένα ιρακινό πυρηνικό εργοστάσιο και ο Μπλοκ αναθέτει στον Τόπερ να ηγηθεί της αποστολής, προς μεγάλη διαμαρτυρία του Γκρέγκορι. Ο Γουίλσον, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο πλοίο, δίνει εντολή σε ένα μέλος του πληρώματος να σαμποτάρει τα αεροπλάνα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πιλότων. Στη μέση της αποστολής, ο Μπλοκ αναφέρει τον Μπαζ Χάρλεϊ στον Τόπερ, ο οποίος παθαίνει κρίση πανικού και δεν μπορεί να ηγηθεί της αποστολής. Ο Μπλοκ αρχίζει να ζητά την ακύρωση της αποστολής όταν οι Ιρακινοί μαχητές επιτίθενται στη μοίρα. Όλα τα όπλα των αεροπλάνων αποτυγχάνουν και ο Μπλοκ, συνειδητοποιώντας τι έχει συμβεί, λέει στον Τόπερ ότι είδε τι πραγματικά συνέβη με τον Μπαζ και τον Μέιλμαν: ο Μπαζ προσπάθησε να κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να σώσει τον Μέιλμαν, αλλά κατέληξε να πέσει έξω από το αεροπλάνο.

Με την αυτοπεποίθησή του να έχει αποκατασταθεί, ο Τόπερ νικάει μόνος του τους ιρακινούς μαχητές και βομβαρδίζει το πυρηνικό εργοστάσιο, ρίχνοντας μια βόμβα απευθείας στον Σαντάμ Χουσεΐν. Επιστρέφοντας στο πλοίο, το σχέδιο του Γουίλσον αποκαλύπτεται και η θέση του με τον στρατό χάνεται. Πίσω στο λιμάνι, ο Γκρέγκορι χαιρετίζει τον Τόπερ ως σπουδαίο πιλότο και δίνει την ευλογία του στον Ramada να είναι με τον Τόπερ. Οι τίτλοι τέλους δείχνουν τον Τόμσον και τον Μέιλμαν ως πνεύματα με το Πφάφενμπαχ να χαιρετά και τον Μέιλμαν να χαιρετά τον Έλβις Πρίσλεϊ (ο οποίος αναφέρθηκε νωρίτερα στην ταινία).

Επιλογή ηθοποιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

  • Τσάρλι Σιν ως Υπολοχαγός Σον «Τόπερ» Χάρλεϊ
  • Κάρι Έλουις ως Υπολοχαγός Κεντ «Pirate» (μετάφραση: Πειρατής) Γκρέγκορι
  • Βαλέρια Γκολίνο ως Ραμάντα Τόμσον
  • Λόιντ Μπρίτζες ως Υποναύαρχος Τόμας «Ταγκ» Μπένσον
  • Κέβιν Νταν ως Πλωτάρχης Τζέιμς «Eyewitness» (μετάφραση: Αυτόπτης Μάρτυρας) Μπλοκ
  • Τζον Κράιερ ως Υπολοχαγός Τζιμ «Wash-out» Πφάφενμπαχ
  • Γουίλιαμ Ο’ Λίρι ως Αντισυνταγματάρχης Πιτ «Dead Meat» Τόμσον Μίτσελ
  • Κρίστι Σουάνσον ως Αντισυνταγματάρχης Τζάνετ «Μπάιο» Κοβάλσκι
  • Εφρέμ Ζίμπαλιστ Τζούνιορ ως Κύριος Γουάτσον
  • Μπιλ Ίργουιν ως Υπολοχαγός Λίλαντ «Μπαζ» Χάρλεϊ
  • Ράιαν Στάιλς ως Υπολοχαγός Ντομινίκ «Mailman» Φάρνχαμ
  • Χέιντι Σβέντεμπεργκ ως Μέρι Τόμσον
  • Ράινο Θάντερ ως Οουβατόνα «The Old One» (μετάφραση: Ο Παλιός)
  • Τσαρλς Μπάρκλεϊ ως ο εαυτός του
  • Ντον Λέικ ως Ρόι
  • Σιλκ Κοζάρ ως Στρατιωτικός Εκπαιδευτής
  • Μπιλ Λαϊμπίρ ως ο εαυτός του
  • Τζέρι Χάλεβα ως Σαντάμ Χουσεΐν
  • Τζιν Γκρέιτακ ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄
  • Μαρκ Αρνότ ως Ροουζενέρ

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια φωτογραφία έγινε σε όλη την Καλιφόρνια σε τοποθεσίες όπως το νεκροταφείο Hollywood Forever και το Σαν Ντιέγκο. [5] [6]

Κριτική υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε το ντεμπούτο της στο νούμερο ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, [7] [8] [9] [10] και απέφερε 180 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. [3]

Η ταινία έχει βαθμολογία αποδοχής 82% στο Rotten Tomatoes με βάση 28 κριτικές. Η συναίνεση του ιστότοπου λέει: «Το Στραβοί Πιλότοι σε F-16 χτυπά τους περισσότερους από τους παρωδικούς στόχους του με αποφασιστικότητα, ενώ είναι πολύ απολαυστική χάρη στα εμπνευσμένα αστεία και τον κωμικό συγχρονισμό του Τσάρλι Σιν». [11] Το κοινό που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του CinemaScore έδωσαν στην ταινία μέσο βαθμό «Β» σε κλίμακα Α+ έως F. [12] Η ταινία επιλέχθηκε για το Royal Film Performance του 1991.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.boxofficemojo.com/movies/?id=hotshots.htm.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0102059/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Hot Shots!». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2015.  Σφάλμα αναφοράς: Μη έγκυρη ετικέτα <ref> • όνομα " boxofficemojo.com " ορίζεται πολλές φορές με διαφορετικό περιεχόμενο
  4. «Hot Shots!». Turner Classic Movies. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2016. 
  5. «Hollywood on Location (1990-1991)». Seeing stars. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2022. 
  6. Benninger, Michael (1 Μαρτίου 2016). «Hot Shots». Pacific San Diego (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2022. 
  7. Fox, David J. (1991-08-27). «Weekend Box Office : List-Toppers Are Listless». The Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1991-08-27/entertainment/ca-1886_1_weekend-box-office. Ανακτήθηκε στις 2011-01-13. 
  8. Cerone, Daniel (1991-08-06). «Weekend Box Office : 'Terminator 2' Surrenders Top Spot». The Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1991-08-06/entertainment/ca-693_1_weekend-box-office. Ανακτήθηκε στις 2011-01-02. 
  9. Fox, David J. (1991-08-13). «In the Wake of 'Terminator 2,' a Slow Season : Box office: With three weeks to go in the summer, it appears there will be no records set. But it may yet prove to be the third-best summer on record.». The Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1991-08-13/entertainment/ca-909_1_box-office/2. Ανακτήθηκε στις 2011-01-01. 
  10. Fox, David J. (1991-08-20). «Weekend Box Office : The Summer Doldrums Continue». The Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1991-08-20/entertainment/ca-1498_1_weekend-gross. Ανακτήθηκε στις 2011-01-02. 
  11. «Hot Shots!». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2023. 
  12. «Cinemascore :: Movie Title Search». 20 Δεκεμβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]