Στέφανος Ταμβάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Στέφανος Ταμβάκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27  Ιουνίου 1952
Αλεξάνδρεια
Χώρα πολιτογράφησηςΑίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας

Ο Στέφανος Π. Ταμβάκης είναι Έλληνας επιχειρηματίας της Αλεξάνδρειας με καταγωγή από τη Λήμνο. Από το Δεκέμβριο του 2006 είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Λόγω κομματικών διαφορών ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η ιδέα του ΣΑΕ άλλαξε πορεία από το 2006. Από τότε, η προεδρική του θέση δεν έχει δει δεύτερες εκλογές.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στέφανος Π. Ταμβάκης γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1952 στην Αλεξάνδρεια από γονείς Λημνίους με καταγωγή από το χωριό Κορνός. Φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας και στην συνέχεια μετέβη στην Αγγλία όπου σπούδασε στο Cambridge University, Γλώσσα και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εκτός από την μητρική του γλώσσα μιλά αραβικά, αγγλικά και γαλλικά.

Το 1976 μετά από το θάνατο του πάτερα του Παύλου Ταμβάκη επέστρεψε στην Αίγυπτο και ανέλαβε, την οικογενειακή επιχείρηση παρασκευής και παραγωγής τροφίμων "St'George's est. 1905", στην Αλεξάνδρεια.

Το 1978 παντρεύτηκε την Ευγενία Δαγιάντη και στις 20 Αυγούστου του 1980 απέκτησαν έναν γιο τον Παύλο Ταμβάκη.

Στα κοινά της ομογένειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η είσοδος του στα κοινά έγινε το 1976, με την εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Αισχύλος-Αρίων, ακολουθώντας την πορεία του πατέρα του, Παύλου Ταμβάκη, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του συγκεκριμένου Σωματείου.

Το 1984 εκλέγεται Κοινοτικός Επίτροπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας. Πρώτο του μέλημα ήταν η αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του Κοινοτικού Γηροκομείου Κανισκέρη-Αντωνιάδη.

Το 1990 εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ) σε ηλικία 38 χρονών, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 2002, για να ανακηρυχτεί στη συνέχεια Επίτμος Πρόεδρος της ΕΚΑ. Ως Πρόεδρος της ΕΚΑ το 1993 διοργάνωσε τους εορτασμούς για τα 150 χρόνια της Πρεσβυγενούς Κοινότητας Αιγύπτου. Σε ενέργειές του οφείλεται έκδοση της κοινοτικής εφημερίδας «Πατρίδα» και η ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Από το 2003 είναι αιρετό μέλος των Δ.Σ. στο Κοινωφελές και στο αντίστοιχο Επιχειρηματικό Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης.

Στο ΣΑΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1995 εκλέγεται Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και Συντονιστής Ασίας-Αφρικής. Επανεκλέγεται ομόφωνα τρεις συνεχόμενες φορές. Από τη θέση αυτή το 1997 διοργάνωσε το Α΄ Περιφερειακό Συνέδριο Ασίας-Αφρικής στην Αίγυπτο. Επίσης, δύο συνέδρια του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Ασίας – Αφρικής, το 1999 στην Αλεξάνδρεια και το 2001 στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Τον Δεκέμβριο του 2001 εκλέγεται Αναπληρωτής Πρόεδρος και στις 9 Δεκεμβρίου 2006 εκλέγεται Πρόεδρος του ΣΑΕ, διαδεχόμενος τον ελληνοαμερικανό Άντριου Άθενς.

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]