Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το «ΣΑΕ» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: ΣΑΕ (αποσαφήνιση).
Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Το λογότυπο του ΣΑΕ
Το λογότυπο του ΣΑΕ
Ίδρυση1995
ΤύποςΌργανο Απόδημων Ελλήνων
ΈδραΘεσσαλονίκη, Ελλάδα, Ελλάδα
ΣυνεργασίαΓενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού
Ιστότοποςsae.gr

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) – συχνά αναφερόμενο ως «Συμβούλιο Απόδημων Ελλήνων» ή απλά «ΣΑΕ» – είναι σύμφωνα με το άρθρο 108 παρ. 2 του Συντάγματος, το κατοχυρωμένο Όργανο των όπου Γης Απόδημων Ελλήνων, που ιδρύθηκε το 1995, με αρχικό σκοπό την αντιμετώπιση των θεμάτων της Ελληνικής διασποράς και την καλύτερη επικοινωνία της με την πατρίδα και με απώτερο στόχο και σκοπό, να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη ο Ελληνισμός. Η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, που καθιερώθηκε ως μόνιμη έδρα και «πρωτεύουσα» του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιδρυτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε από 29 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 1995 στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από αίτημα των απανταχού Ελλήνων και σε συνδυασμό τη συναίνεση όλου του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα. Το ΣΑΕ συγκροτήθηκε σε τέσσερις (4) γεωγραφικές Περιφέρειες, διοικούμενο από 11μελές Προεδρείο. Πρώτος πρόεδρος του ΣΑΕ εξελέγη ο Ελληνοαμερικάνος Ανδρέας Α. Άθενς (1995-2006). Το Δεκέμβριο του 2006 στην 6η Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ, οι γεωγραφικές Περιφέρειες αυξήθηκαν από τέσσερις (4) σε επτά (7) με βάση την εφαρμογή του Νόμου υπ’ αριθμ. 3480/2006 , ενώ παράλληλα στη θέση του Προέδρου του ΣΑΕ εκλέγεται ο κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός και στόχος του ΣΑΕ ήταν και είναι να αγκαλιάσει, να ενώσει, και να στηρίξει όλες οι δυνάμεις της Ελληνικής διασποράς, ώστε να εργαστεί μαζί της, για την διεθνή προάσπιση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Όπως επίσης, η διατήρηση και η εξάπλωσή της ελληνικής γλώσσας.

Γεωγραφικές Περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ιδρύθηκε το ΣΑΕ, το έτος 1995, συγκροτήθηκε σε τέσσερις (4) Περιφέρειες. Μετά την 6η Τακτική Συνέλευση το Δεκέμβριο του 2006 και σύμφωνα με τον Ν. 3480/2006 συγκροτείται πλέον από επτά (7) Περιφέρειες:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ¹ Εκτός των ευρωπαϊκών χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
  2. ² Εκτός των χωρών ήδη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]