Ανδρέας Άθενς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρέας Άθενς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ανδρέας Άθενς (Ελληνικά) και Andrew Athens (Αγγλικά)
Γέννηση7  Νοεμβρίου 1921
Σικάγο
Θάνατος1  Μαρτίου 2013
Σικάγο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχείρηση
δημόσιο πρόσωπο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΧάλκινος Αστέρας
Τάγμα του Φοίνικος
Τάγμα του Στέμματος (Βέλγιο)
Μετάλλιο Τιμής των ΗΠΑ
Τάγμα της Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Τάγμα του Λεοπόλδου Β΄
Ellis Island Medal of Honor

Ο Ανδρέας (Άντριου) Α. Άθενς (Andrew A. Athens, 7 Νοεμβρίου 1921 - 1 Μαρτίου 2013)[1] ήταν Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας από το Σικάγο. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από την ίδρυσή του το 1995 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006, όταν η 6η Παγκόσμια Συνέλευση τον ανακήρυξε ομόφωνα Επίτιμο Πρόεδρο.

Βιογραφικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1921 στο Σικάγο των Η.Π.Α. από γονείς Έλληνες μετανάστες. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αριστείδης Αθανασούλας. Ο Ανδρέας ήταν παντρεμένος με τη Λουίζ, την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και απέκτησαν ένα γιο και μία κόρη, όπως και τέσσερα εγγόνια. Πολέμησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως λοχαγός του στρατού των ΗΠΑ, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το 1950 ίδρυσε τη Metron Steel Corporation, μια επιτυχημένη βιομηχανική μονάδα χαλυβουργίας. Απεβίωσε την 1 Μαρτίου του 2013, σε ηλικία 91 ετών.

Στα κοινά της ομογένειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα με την επιχειρηματική του δράση ασχολήθηκε με τα κοινά της ομογένειας σε ποικίλες οργανώσεις. Μεταξύ άλλων ίδρυσε το Ηνωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο (United Hellenic-American Congress- UHAC), οργάνωση της οποίας προεδρεύει μέχρι σήμερα. Επίσης, ήταν συνιδρυτής της Συντονιστικής Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων με έδρα την Ουάσιγκτον.

Υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της οργάνωσης «Ηγεσία των 100» (Leadership 100) από το 1986 ως το 1996. Επίσης, είχε διατέλεσει πρόεδρος των οργανισμών:

  • Διεθνής Ορθόδοξη Χριστιανική Φιλανθρωπική Οργάνωση (ΙΟСС)
  • Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Β. & Ν. Αμερικής (1974-1995)
  • Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Hellenic-American Chamber of Commerce), (1991-1997)

Στο ΣΑΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1995, με την ίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ο Άθενς εκλέχθηκε πρόεδρος, θέση στην οποία παρέμεινε επί μία δεκαετία. Επί της προεδρίας του ιδρύθηκε το Hellenicare (1997), «Πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και Φιλανθρωπικής Βοήθειας», μέσω του οποίου έχουν ιδρυθεί επτά ιατρικά κέντρα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Γεωργία, Ουκρανία, Αρμενία) και στην Αλβανία, στα οποία προσφέρονται δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε ελληνικής καταγωγής πολίτες αλλά και σε ντόπιους.

Τον Δεκέμβριο του 2006 αποχώρησε από τη διοίκηση του ΣΑΕ και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΕ. Τον διαδέχθηκε ο Αιγυπτιώτης Στέφανος Ταμβάκης.

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σημαντικότερες διακρίσεις του είναι:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]