Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στέφανος Κανέλλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Στέφανος Κανέλλος
Ο Στέφανος Κανέλλος στο περιοδικό Πανδώρα το 1853
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Στέφανος Κανέλλος (Ελληνικά)
Γέννηση1792[1]
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος1823[1]
Κρήτη
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΑυθεντική Ακαδημία του Βουκουρεστίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταλόγιος
στρατιωτικός
μεταφραστής
ποιητής
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Στέφανος Κανέλλος (1792-1823) ήταν Έλληνας λόγιος των αρχών του 19ου αιώνα και επαναστάτης. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Γεννήθηκε το 1792 στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε φυσικές επιστήμες και δίδαξε μαθηματικά και φυσική ιστορία στη Σχολή του Βουκουρεστίου που διήθυνε ο Κωνσταντίνος Βαρδαλάχος. Όταν ξέσπασε η επανάσταση ο Κανέλλος εγκατέλειψε τη διδασκαλία και πολέμησε με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Μεταξύ των άλλων ανέλαβε και την παρουσίαση των θέσεων του κινήματος του Υψηλάντη στους μονάρχες της Ρωσίας και της Γερμανίας. Μετά την αποτυχία του κινήματος διέφυγε στο Παρίσι αλλά σύντομα γύρισε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην επανάσταση. Τον Μάιο του 1823 συνόδεψε στην Κρήτη τον Εμμ.Τομπάζη που είχε διοριστεί από την προσωρινή κυβένηση αρμοστής στο νησί. Η συμβολή του στην σύνταξη του διοικητικού διοργανισμού του νησιού, που απέβλεπε και στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αντιμαχομένων ομάδων των Κρητών οπλαρχηγών, υπήρξε πολύτιμη. Πέθανε στην Κρήτη το 1823 από λοιμώδη ασθένεια.

Υπήρξε από τους κύριους συνεργάτες του φιλολογικού περιοδικού Ερμής ο Λόγιος (Βιέννη 1811-1821) στο οποίο δημοσίευσε μαζί με τον Αθανάσιο Βογορίδη θέματα ιδίως των φυσικών επιστημών. Στον τομέα αυτό μετέφρασε στα Ελληνικά επιστημονικές πραγματείες Γάλλων και Γερμανών επιστημόνων. Επίσης μαζί με το Βογορίδη δημοσίευσε βιβλιοκρισίες και άρθρα για φιλοσοφικά θέματα. Τέλος υπήρξε και συντάκτης και μελοποιός πατριωτικών ποιημάτων και θουρίων ( «Παιδιά των Ελλήνων τι καρτερείτε», «Τα παληκάρια τα καλά δεν κλέπτουν, δεν αρπάζουν» κ.α.).

  1. 1,0 1,1 1,2 thesaurus.cerl.org/record/cnp01075276. Ανακτήθηκε στις 2  Αυγούστου 2018.