Σούπερ Γκούφυ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σούπερ Γκούφυ
ΕκδότηςWalt Disney Co. (αδειοδότης)
Western Publishing (κάτοχος άδειας)
Πρώτη εμφάνιση1η εκδοχή: «The Phantom Blot meets Super Goof» (Walt Disney's The Phantom Blot #2, Φεβρουάριος 1965)
2η εκδοχή: «All's Well that Ends Awful» (Donald Duck #102, Ιούλιος 1965)
3η και οριστική εκδοχή: «The Thief of Zanzipar» (Walt Disney Super Goof #1, Οκτώβριος 1965)
Δημιουργήθηκε απόΝτελ Κόνελ (σενάριο, πρώτες δύο εκδοχές)
Μπομπ Ογκλ (σενάριο, τρίτη και οριστική εκδοχή)
Πολ Μάρι (σχέδιο, σε όλες τις εκδοχές)
Πληροφορίες χαρακτήρα
Alter egoΓκούφυ
Συμμετοχή σε ομάδεςSuper Gilbert
ΙκανότητεςΜπορεί να πετάει, x-ray όραση, άτρωτος, υπερφυσική δύναμη, υπερφυσική ταχύτητα, υπερφυσική αναπνοή κ.ά.

Ο Σούπερ Γκούφυ είναι ήρωας κινουμένων σχεδίων των Walt Disney Pictures. Είναι ο ίδιος ο Γκούφυ, αλλά έχει πάρει την μορφή σούπερ ήρωα, που σώζει τον κόσμο και καταδιώκει τους κλέφτες. Την σούπερ δύναμή του την προμηθεύεται από τα σούπερ φιστίκια, τα οποία, εντελώς τυχαία, είχαν φυτρώσει στον κήπο του. Παρά τις απίθανες δυνάμεις του, παραμένει ντροπαλός και αθώος.

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σούπερ Γκούφυ γεννήθηκε στις Η.Π.Α. το 1965 από τον σχεδιαστή Πολ Μάρι, σε σενάρια του Μπομπ Ογκλ και του Ντελ Κόνελ. Παραμένει αδιόρθωτα άμυαλος και αν από τη μία πετυχαίνει σπουδαία κατορθώματα, από την άλλη προκαλεί άλλες τόσες καταστροφές. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο ήρωας με την πιτζάμα από φανέλα έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς στο κοινό, ξεπερνώντας σε δημοτικότητα σούπερ ήρωες πολύ πιο ικανούς από αυτόν.

Σούπερ Δυνάμεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σούπερ Γκούφυ αποκτά τις δυνάμεις του τρώγοντας φιστίκια από μια σούπερ φιστικιά που βλάστησε τυχαία στον κήπο του. Τρώγοντας το φιστίκι, ο Γκούφυ μεταμορφώνεται σε Σούπερ Γκούφυ και ξεφωνίζει την διάσημη κραυγή "ΤΑΝΤΑΧ".

(Σημείωση: Γιατί "ΤΑΝΤΑΧ" λοιπόν. Επειδή αυτοί που ήταν πίσω από την έκδοση, είτε με άγνοια αγγλικής και αδιαφορία είτε απλά ως ανοησία είτε ώς τρολιά, δεν κατάλαβαν ή δεν μπήκαν καν στον κόπο να μεταφράσουν την ορίτζιναλ επιφώνηση.. που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το γνωστό τραγουδιστό "ταν ταν! /ήχος από τρομπέτες σα να λέμε... ή Tah-dah! όπως θα το τραγουδούσε ένας Αμερικανός. Τα σέβη μου"

Οι δυνάμεις που αποκτά δεν διαφέρουν πολύ από τις δυνάμεις του Σούπερμαν. Ο Σούπερ Γκούφυ μπορεί να δει μέσα από αντικείμενα, να ακούσει ήχους γαλαξίες μακριά, έχει σούπερ δύναμη, μπορεί να πετάξει και να φυσήξει με δύναμη ανεμοστρόβιλου. Δυστυχώς, οι δυνάμεις του Σούπερ Γκούφυ εξασθενούν, αναλόγως με το πόσο δυνατό είναι το φιστίκι. Για να ενεργοποιήσει ξανά τις δυνάμεις του, πρέπει να ξαναφάει φιστίκι από την φιστικιά του. Συνήθως κρατά ένα μικρό απόθεμα από σούπερ φιστίκια μέσα στο καπέλο του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν για την επινόηση ενός σούπερ ήρωα όπως ο Σούπερ Γκούφυ χρειάστηκε η φαντασία δύο σεναριογράφων (του Ντελ Κόνελ και του Μπομπ Ογκλ, με τη βοήθεια του προϊσταμένου τους, Τσέιζ Κρέιγκ), η μορφή του ήρωα μας προέκυψε με την πρώτη από το έμπειρο χέρι του σχεδιαστή Πολ Μάρι (1911-1989), από τους σημαντικότερους σχεδιαστές της Disney. Γεννημένος στο Στάνμπερι, μια μικρή πόλη του Μιζούρι, ο Πολ μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα και μυήθηκε μόνος του στο σχέδιο. Το 1938 άρχισε να εργάζεται στα Στούντιο Disney, αρχικά στο τμήμα κινουμένων σχεδίων, για να περάσει πέντε χρόνια αργότερα στα κόμικ. Από τον Χοσέ Καριόκα έως τον Μικρό Χαϊουάθα και τον Ντόναλντ Ντακ, η λίστα των ηρώων τους οποίους του ανέθεσαν είναι μεγάλη, ενώ στην κορυφή της βρίσκονται ο Μίκυ Μάους και ο Γκούφυ, τους οποίους ο Μάρι αποδίδει με κομψότητα που συγκρίνεται μόνο με την τέχνη του Φλόιντ Γκόντφρεντσον.

Το 1982, σε ηλικία πλέον εβδομήντα ενός ετών, θεώρησε ότι είχε πλέον σχεδιάσει αρκετά και άφησε το μολύβι και το μελάνι για να αφοσιωθεί, κατά τα λεγόμενά του "στη μουσική, τη φυσική ιστορία, τις καλλιέργειες και καμιά φορά, απλούστατα, στο να μην κάνω απολύτως τίποτα.".

Ονόματα του Σούπερ Γκούφυ ανά τον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]