Ήτα Βήτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ήτα Βήτα
Πρώτη εμφάνισηThe man of tomorrow (26 Σεπτεμβρίου 1947)
Δημιουργήθηκε απόΓουώλτ Ντίσνεϋ
Άρθουρ Φλόιντ Γκόντφρεντσον
Πληροφορίες χαρακτήρα
ΕίδοςΑνθρωπόμορφος εξωγήινος
ΦύλοΑρσενικό

Ο Ήτα Βήτα (πραγματικό όνομα: Eega Beeva) είναι ένας από τους χάρτινους ήρωες του Walt Disney και είναι σχεδιασμένος από τον τελευταίο του σκιτσογράφο, τον Arthur Floyd Gottfredson. Έρχεται από το μέλλον (συγκεκριμένα το 2447). Είναι πολύ καλός φίλος με τον Μίκυ και τον Γκούφυ και επίσης το κανονικό όνομά του είναι Eega Beeva και το ελληνικό «Ήτα Βήτα» είναι το αντίστοιχο Eta Beta της Ιταλίας. Την πρώτη του εμφάνιση στα δημοφιλή κόμικς Μίκυ Μάους έκανε στις 26 Σεπτεμβρίου το 1947 με την ιστορία «Ο Αυριανός Άνθρωπος» (The Man of Tomorrow). Έχει εμφανιστεί σε πολλές περιπέτειες όπως η «Δορυφορική Καταδίωξη».[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη ιστορία του Walt Disney, που συμμετείχε ο Ήτα Βήτα, ήταν «Ο Αυριανός Άνθρωπος».[2]

Σε αυτήν την ιστορία ο Μίκυ και ο Γκούφυ αναζητούν καταφύγιο σε μια σπηλιά για εκείνη την ώρα, αφού είχε ξεκινήσει μια πολύ δυνατή καταιγίδα. Εκεί διέκριναν ένα ον που φώναζε «Eega». Όταν σταμάτησε η καταιγίδα, ο Μίκυ προσκάλεσε αυτό το περίεργο πλάσμα στην οικία του και τότε του έδωσε το ψευδώνυμο «Eega Beeva», ώστε να μην χρειάζεται να τον αποκαλεί με το δύσκολό του όνομα: Pittisborum Psercy Pystachi Pseter Psersimmon Plummer-Push. Ο Γκούφυ σε αντίθεση με τον Μίκυ, δεν του δίνει σημασία και φαίνεται να μην τον συμπαθεί πολύ. Στο τέλος της ιστορίας όμως, ο Γκούφυ παθαίνει ένα ατύχημα με σκι και ο Ήτα Βήτα τον σώζει. Έτσι κερδίζει την εμπιστοσύνη του Γκούφυ και έναν πολύ καλό φίλο. Από τότε, οι τρεις τους είναι πολύ καλοί φίλοι και έχουν πολλές εμπειρίες και περιπέτειες μαζί.

Χαρακτηριστικά και σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ήτα Βήτα είναι ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα από άλλον πλανήτη και εποχή με αρκετά περίεργα χαρακτηριστικά που τον προσδιορίζουν. Ειδικότερα, έχει ένα πρόσωπο που στα μάγουλα είναι πλατύ και στη συνέχεια λεπταίνει προς το μέτωπό του. Έχει, επίσης, μεγάλες πατούσες και μία αρκετά μεγάλη μύτη. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι ότι τα χέρια του μοιάζουν σαν γάντια και σχεδιάζεται συνέχεια με ένα μαύρο παντελονάκι όπου—όπως εκείνος αναφέρει—από εκεί μπορεί να βγάλει ό,τι φανταστεί κανείς· από μια εργαλειοθήκη μέχρι κάποιο υπερσύγχρονο εργαλείο ή όπλο του μέλλοντος, όταν το χρειαστεί. Τρέφεται μόνο με ναφθαλίνη και κουμπιά και απεχθάνεται το χρήμα. Μπορεί να μυρίσει την ναφθαλίνη από μακριά και αυτό τον βοηθάει στην δίωξη του εγκλήματος στο Μίκυ Σίτυ (αγγλ. Mouseton) μαζί με τον φίλο του, Μίκυ. Στα αγγλικά, ο Ήτα Βήτα προσθέτει στον λόγο του ένα άφωνο αγγλικό 'P' στην αρχή από πολλές λέξεις. Στα Ελληνικά αντικαθιστά το γράμμα 'Σ' της αλφαβήτου με το γράμμα 'Ζ'.

Σχετιζόμενοι ήρωες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λιθ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λιθ (Lith) είναι η βοηθός του Ήτα Βήτα. Είναι ένα ρομπότ που πρωτοεμφανίστηκε στην σειρά Ultra Heroes. Τότε βοήθησε μια ομάδα ηρώων να μάθουν να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους μαζί με τον Ήτα Βήτα και τον Μίκυ για να πάρουν όλα τα κομμάτια της Ούλτρα-ζώνης πριν από τους κακούς. Οι κακοί είχαν κλέψει τον χάρτη με τις τοποθεσίες των κομματιών της Ούλτρα-ζώνης, ώστε να μαθαίνουν που βρίσκονται όλα τα κομμάτια της και να κυριαρχήσουν τον κόσμο. Έτσι κάθε φορά που ο Ήτα Βήτα μάθαινε για τις επόμενες κινήσεις των κακών, έστελνε κάποιον από την ομάδα του να αντιμετωπίσει τον αντιπρόσωπο των κακών. Όμως ο κάθε κακός της συμμορίας είχε την εντύπωση πως άμα έπαιρνε την Ούλτρα-ζώνη η ομάδα του, θα την έκλεβε και θα κυριαρχούσε μόνος του. Ξεχνούσαν, όμως το σημαντικότερο μέρος του σχεδίου, τη ζώνη, η οποία βρισκόταν πάνω στο σώμα της Λιθ. (ομάδα ηρώων: Πασχάλης, Ντόναλντ Ντακ, Γκαστόνε, Νταίζυ Ντάκ, Γκούφυ)

Φλιπ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φλιπ (Flip) είναι το κατοικίδιο του Ήτα Βήτα, σχεδιασμένος και αυτός από τον Arthur Floyd Gottfredson. Είναι ένα «gangarone», δηλαδή ένα μείγμα σκύλου, αλεπούς, γάτας, ζέβρας, δράκου, βατράχου και μαύρης αρκούδας. Έχει τη δυνατότητα να αλλάζει χρώμα και τρέφεται μία φορά τον χρόνο με «manzanilli» (πλάσματα τα οποία είναι ορατά μόνο σε gangarone. Μπορεί να προβλέψει τους κινδύνους και να ανακαλύψει τα ψέματα με το ένστικτό του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Eta Beta e l'inghippo satellitare». coa.inducks.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2016. 
  2. «Ήτα Βήτα». Σαν Σήμερα .gr. https://www.sansimera.gr/articles/670. Ανακτήθηκε στις 2016-12-17.