Σουν Τσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σουν Τσου
Άγαλμα του Σουν Τζου στο Γιουριχάμα, Τοτόρι στην Ιαπωνία
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
孫子 (Παραδοσιακά Κινεζικά)
Γέννηση544 π.Χ. περίπου
Τσιν (Qin)
Θάνατος496 π.Χ. περίπου
Πιθανόν στο κράτος Ου (Wu))
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚινεζικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣτρατηγός
Αξιοσημείωτο έργοΗ Τέχνη του Πολέμου
Οικογένεια
ΤέκναSun Ming Zi
ΓονείςSun Ping A
ΣυγγενείςSun Jian (απόγονος)
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός και στρατιωτικός ηγέτης
Πόλεμοι/μάχεςΠερίοδος της Άνοιξης και του Φθινοπώρου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σουν Τσου (/suːn ˈdzuː, suːn ˈsuː/ κινεζικά: 孫子; πινγίν: Sūnzǐ, περίπου 544-496 π.Χ.) ήταν Κινέζος στρατηγός, ειδικός στη στρατιωτική στρατηγική, συγγραφέας και φιλόσοφος. Έζησε στο δεύτερο μισό της Δυναστείας Τζόου, στην «Περίοδο των Ανατολικών Τζόου» και συγκεκριμένα στο τέλος της «περιόδου Άνοιξης και Φθινοπώρου».

Το όνομα Σουν Τσου είναι τιμητικό επίθημα που σημαίνει Μάστερ Σουν, όπου το «Μάστερ» μπορεί να ερμηνευθεί ως «Δάσκαλος» ή «Κύριος». Το όνομά του το προσωπικό, δηλαδή της γέννησης, ήταν Σουν Γου (κιν: 孫武), και το ευγενικό, δηλαδή αυτό που απέκτησε μετά την ενηλικίωσή του, ήταν Τσανγκτσίν (κιν: 長卿).

Θεωρείται ο συγγραφέας της πραγματείας Η Τέχνη του Πολέμου, ένα σημαντικό έργο στρατιωτικής στρατηγικής που έχει επηρεάσει τόσο τη δυτική όσο και την ανατολική - ασιατική φιλοσοφία, καθώς και τη στρατιωτική σκέψη.

Η ζωή και το έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορικότητα του Σουν Τσου είναι αβέβαιη. Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, τα Χρονικά της Άνοιξης και του Φθινοπώρου που παραδοσιακά αποδίδονται στον Κομφούκιο και τα Αρχεία του Μεγάλου Ιστορικού του Σίμα Τσιεν, γεννήθηκε στην αρχαία κινεζική πόλη Τσιν στο τέλος της «περιόδου Άνοιξης και Φθινοπώρου». Ήταν στρατηγός του βασιλιά του κράτους του Γου (περιοχή κοντά στον ποταμό Γιανγκτσέ), στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ.

Ένα αντίγραφο της Τέχνης του Πολέμου σε μπαμπού.

Η ιδιοσυγκρασία του Σουν Τσου απεικονίζεται από τον Σίμα Τσιεν στην εξής ιστορία: Ο βασιλιάς του Γου, αφού μελέτησε την Τέχνη του Πολέμου ζήτησε από τον Σουν Τσου να εκπαιδεύσει στρατιωτικά τις παλλακίδες του. Ο Σουν Τσου τις χώρισε σε δύο ομάδες και όρισε επικεφαλείς δύο ευνοούμενες του βασιλιά. Διέταξε τις ομάδες με στρατιωτικό παράγγελμα να στρίψουν δεξιά αλλἀ γέλασαν. Τότε ο Σουν Τσου ισχυρίστηκε ότι οι εντολές δεν ήταν ξεκάθαρες οπότε ευθυνόταν ο ίδιος που δεν κατανοούνταν. Αν και επανέλαβαν αρκετές φορές τη διαδικασία, οι γυναίκες δεν υπάκουαν. Τότε ο Σουν Τσου υποστήριξε ότι «όταν οι εντολές δεν κατανοούνται, φταίει ο στρατηγός. Μα όταν οι εντολές είναι ξεκάθαρες και δεν υπακούν οι στρατιώτες, τότε φταίνε οι αξιωματικοί». Έτσι, ο Σουν Τσου διέταξε τη θανάτωση των δύο ευνοούμενων παλλακίδων. Ορίστηκαν νέες επικεφαλείς, οι δυο ομάδες ανασυντάχθηκαν και τα παραγγἐλματα εκτελέστηκαν παραδειγματικά. Τελικά ο Σουν Τσου διορίστηκε στρατηγός και έφερε μεγάλες νίκες στον βασιλιά.

Αν και δεν αμφισβητείται η αυθεντικότητα της Τέχνης του Πολέμου, η ζωή του συγγραφέα της ωστόσο είναι ένα μυστήριο και αποτελείται κυρίως από υποθέσεις.