Σουδητικά Όρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°44′10″N 15°44′24″E / 50.73611°N 15.74000°E / 50.73611; 15.74000

Σουδητικά Όρη
Χάρτης
ΟροσειράBohemian Massif
ΧώρεςΤσεχία[1], Πολωνία[1] και Γερμανία[1]
Κράλιτσκι Σνιέζνικ
Το Χάλα Ιζέρσκα (πολωνικά: Πόλος του Κρύου) στα όρη Γίζερα
Μουφλόν στην Σουδητία

Τα Σουδητικά ΌρηΣουδήτες, γνωστά και ως Σουντέτεν από το γερμανικό τους όνομα, τσεχικά: Krkonošsko-jesenická subprovincie ή Sudety, πολωνικά: Sudety) είναι οροσειρά στην Κεντρική Ευρώπη. Αποτελούν το υψηλότερο μέρος του βοημικού ορεινού όγκου (μασίφ). Τα Σουδητικά Όρη εκτείνονται από την πρωτεύουσα της Σαξονίας, την Δρέσδη (στα βορειοδυτικά) μέχρι το οροπέδιο Γκουουμπτσίτσε και μέχρι την λεκάνη της Οστράβας και την Μοραβιανή Πύλη (Moravská brána) στην Τσεχία στα ανατολικά. Γεωγραφικά τα Σουδητικά Όρη είναι οροσειρά μεσαίου υψομέτρου (Mittelgebirge) με μερικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τα υψηλά βουνά.[2] Τα οροπέδια και οι κορυφές των Σουδητικών ορέων τα ομοιάζουν περισσότερο με τα βορειοευρωπαϊκά όρη, παρά με τις Άλπεις.[2]

Στα δυτικά τα Σουδητικά Όρη συνορεύουν μετά τα Όρη Λιθόπετρας του Έλβα. Το δυτικότερο μέρος των Σουδητικών ορέων βρίσκεται στο άλσος της Δρέσδης (Dresdner Heide) στη Δρέσδη, το δυτικότερο μέρος των Λόφων και Υψιπέδων της Δυτικής Λουσατίας. Στα ανατολικά των Σουδητικών ορέων, η Μοραβιανή Πύλη και η λεκάνη της Οστράβας τα χωρίζει από τα Καρπάθια. Το υψηλότερο όρος των Σουδητικών ορέων είναι το όρος Σνιέζκα (υψόμετρο: 1.603 μέτρα), το οποίο είναι το υψηλότερο βουνό της Τσεχίας, της Βοημίας, της Σιλεσίας και του Βοεβοδάτου Κάτω Σιλεσίας. Η Σνιέζκα βρίσκεται στα όρη Κρκονόσε/Καρκονόσε, ευρισκόμενη στο σύνορο Τσεχίας-Πολωνίας. Το όρος Πραντιέντ (υψόμετρο: 1.491 μέτρα) στα όρη Χρούμπι Γιεσένικ είναι το υψηλότερο βουνό της Μοραβίας. Το όρος Σμρεκ/Σμρκ (υψόμετρο 1.072 μέτρα) στα όρη Γίζερα είναι το υψηλότερο σημείο της Λουσατίας και η υψηλότερη κορυφή των Σουδητικών ορέων σε γερμανικό έδαφος. Είναι επίσης το υψηλότερο βουνό στη Γερμανία ανατολικά του Έλβα. Το όρος Λάουσε/Λουζ (άνω σορβικά: Łysa, υψόμετρο 793 μέτρα) βρίσκεται στα όρη Τσίταου, το υψηλότερο μέρος των Λουσατιανών Ορέων. Οι σημαντικότεροι ποταμοί που πηγάζουν από τα Σουδητικά Όρη είναι ο Έλβας, ο Όντερ, ο Σπρέε, ο Μοράβας, ο Μπουμπρ, ο Λουσατιανός Νάισσε, ο Ανατολικός Νάισσε, ο Γίζερα και ο Κβίσα. Τα υψηλότερα σημεία των Σουδητικών Όρεων προστατεύονται από τα φυσικά πάρκα, Καρκονόσε και Στοουόβε στη Πολωνία και το πάρκο Κρκονόσε στη Τσεχία.

Οι Γερμανοί της Σουδητίας (οι γερμανόφωνοι κάτοικοι της Τσεχοσλοβακίας) και η Σουδητία (οι περιοχές στα σύνορα της Βοημίας, της Μοραβίας και της Τσεχικής Σιλεσίας στις οποίες κατοικούσαν) ονομάστηκαν έτσι από τα Σουδητικά Όρη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 encyklopedia.pwn.pl/haslo/Sudety;3981082.html.
  2. 2,0 2,1 Migoń, Piort (2008). «High-mountain elements in the geomorphology of the Sudetes, Bohemian Massif, and their significance». Geographia Polonica 81 (1): 101–116. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]