Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπουμπρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°39′59.7546″N 15°53′15.9014″E / 50.666598500°N 15.887750389°E / 50.666598500; 15.887750389

Μπουμπρ
ΠηγέςΚρκόνοσε
ΕκβολέςΌντερ
ΧώραΠολωνία[1][2] και Τσεχία
Μήκος272 χλμ
Μέση εκροή44,3 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιΜπομπζίτσα, Μπζεζνίτσα, Ζιβίτσα, Γιανούφκα, Πουούτσκα, Σρέμπρνα, Σφίντνικ, Τσαρνούσκα, Ζουότνα, Καρπνίτσκι Πότοκ, Κοσιέρσκα Μουινούφκα, Κρουπούφκα, Μιεντζιάνι Πότοκ, Οστρέζνικ, Ραντομιέρκα, Σπροτάβα, Ζάντρνα, Καμιένα, Τσέρνα Βιέλκα, Μπζεζνιτσάνκα, Κάναου Ντιχόφσκι, Λεσκ και Κφίσα
Χάρτης

Ο Μπουμπρ (πολωνικά: Bóbr, τσεχικά: Bobr‎‎, γερμανικά: Bober‎‎) είναι ποταμός που πηγάζει στα βόρεια της Τσεχίας και ρέει στα νοτιοδυτικά της Πολωνίας. Είναι αριστερός παραπόταμος του Όντερ.

Ο Μπουμπρ έχει μήκος 279 χιλιομέτρων (3 στην Τσεχία, 276 στην Πολωνία, 10ος μεγαλύτερος ποταμός της Πολωνίας) και μια περιοχή λεκάνης απορροής 5.874 χλμ2 (44 στην Τσεχία και 5.830 στην Πολωνία).[3] Πηγάζει από μια πλαγιά των όρεων Ριχόρι στα νοτιοανατολικά της οροσειράς Κρκόνοσε. Η πηγή βρίσκεται κοντά στο μικρό χωριό Μπομπρ του Δήμου Ζάτσλερς, στο τσεχικό Κράι Χράντετς Κράλοβε. Παράλληλα με τον Λουσατιανό Νάισσε, παραπόταμο του Όντερ στα δυτικά, ρέει προς τα βόρεια από την περιοχή της Βοημίας στη γειτονική Σιλεσία.

Λίγο μετά, το ποτάμι διασχίζει τα σύνορα στο πολωνικό χωριό Νιενταμίρουφ και ρέει βορειοδυτικά μέσω της Κοιλάδας Γελένια Γκούρα των Δυτικών Σουδητικών Ορέων στο φράγμα του Πιλχοβίτσε και κατηφορικά μέσα στον κάμπο της Κάτω Σιλεσίας, περνώντας τις πόλεις Γελένια Γκούρα, Μπολεσουάβιετς, Σπροτάβα και Ζάγκαν, όπου ενώνεται με αυτόν ο παράλληλος ποταμός Κφίσα. Ο ποταμός τελικά χύνεται στον Όντερ κοντά στην πόλη Κρόσνο Οντζάνσκιε. Μη πλωτός σε όλο το μήκος του, είναι δημοφιλής προορισμός για κανό.

Από τον Μεσαίωνα, ο κάτω ποταμός Μπουμπρ βόρεια του Ζάγκαν και η συμβολή με τον Κφίσα, σηματοδοτούσαν τα σύνορα μεταξύ των ιστορικών περιοχών της Σιλεσίας στα ανατολικά και της Κάτω Λουσατίας στα δυτικά. Αφού το 937 ο Βασιλιάς Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είχε καθιερώσει τη Σαξονική Ανατολική Πορεία στα εδάφη που είχαν εγκατασταθεί από Πολάβους Σλάβους, ο Μαργράβος Γκέρο μέχρι το 963 υπέταξε τα εδάφη της Λουσατίας μέχρι τα σύνορα με την Πολωνία (Civitas Schinesghe). Μετά το θάνατο του Γκέρο το 965, ο ποταμός ήταν το καθορισμένο ανατολικό σύνορο της νεοδημιουργηθείσας Πορείας της Λουσατίας στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η πολωνική εδαφική κυριαρχία αναγνωρίστηκε στον δούκα Μπολέσλαφ Α΄ το Γενναίο από τον Αυτοκράτορα Όθονα Γ΄ στο Συνέδριο του Γκνιέζνο το 1000. Ωστόσο, ο Μπολέσλαφ υπέβαλε αξιώσεις στα εδάφη δυτικά του Μπουμπρ, τα οποία απέκτησε προσωρινά με την Ειρήνη του Μπάουτσεν του 1018. Αφού ο Αυτοκράτορας Κορράδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είχε ανακαταλάβει την περιοχή μέχρι το 1031, το status quo αποκαταστάθηκε.

Ο ποταμός έγινε εσωτερικό σύνορο, όταν ο βασιλιάς του Λουξεμβούργου, Ιωάννης της Βοημίας, υποτέλεσε βήμα-βήμα τους δούκες Πιαστ της Σιλεσίας και ενσωμάτωσε τα εδάφη τους με τη συγκατάθεση του Βασιλιά Καζίμιρ Γ΄ του Μέγα με τη Συνθήκη του Τρέντσιν το 1335, οπότε και η Λουσατία στο δυτικά και η Σιλεσία στα ανατολικά έγιναν Εδάφη του Βοημικού Στέμματος.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Πότσδαμ το 1945, οι Δυτικοί Σύμμαχοι υποστήριξαν για λίγο την ύπαρξη Πολωνο-Γερμανικών συνόρων κατά μήκος των ποταμών Όντερ, Μπουμπρ και Κφίσα, αλλά απορρίφθηκαν από τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος είχε ήδη δεσμευτεί στη Γραμμή Όντερ-Νάισσε.

Ο Μπουμπρ στην Καμιένα Γκούρα

Φράγμα του Μπουμπρ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Φράγμα του Πιλχοβίτσε

Το φράγμα στο Πιλχοβίτσε (πολωνικά: Jezioro Pilchowickie‎‎, γερμανικά: Talsperre Mauer) χτίστηκε από το 1904 έως το 1912, στη βόρεια οροσειρά Κρκόνοσε κοντά στη Γελένια Γκούρα. Τότε ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, καθώς ξεπερνούσε ακόμη και το φράγμα Ουρφτ που κατασκευάστηκε το 1905, και είχε μια δεξαμενή μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων.

Η τοιχοποιία ανεγέρθηκε με βάση το γνεύσιο, σύμφωνα με την αρχή Ίντσε. Εξοπλίστηκε με τουρμπίνες Φράνσις που κατασκευάζονται από τις κατασκευαστικές εταιρείες Voith και Siemens-Schuckert και γεννήτριες της AEG, και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παρέχει περίπου 20.000.000 kWh ετησίως, με ονομαστική ισχύ 7.585 kW.