Νέα Φλαμανδική Συμμαχία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νέα Φλαμανδική Συμμαχία
Nieuw-Vlaamse Alliantie
ΗγέτηςΜπαρτ ντε Βέβερ
ΙδρυτήςΓκερτ Μπουρζουά
Ίδρυση2001
ΈδραKoningsstraat 47, bus 6, B-1000 Βρυξέλλες, Βέλγιο
ΙδεολογίαΦλαμανδικός εθνικισμός
Φιλελεύθερος εθνικισμός
Φιλελεύθερος συντηρητισμός
Πολιτικό φάσμαΚεντροδεξιά
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΕυρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΕυρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές
Ιστότοπος
http://www.n-va.be/
Πολιτικό σύστημα Βελγίου
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (ολλ. Nieuw-Vlaamse Alliantie) είναι φλαμανδικό πολιτικό κόμμα[1]. Είναι ένα συντηρητικό και φιλελεύθερο κίνημα που προάγει τον πολιτικό εθνικισμό. Αποτελεί τμήμα του φλαμανδικού κινήματος και επιθυμεί την ειρηνική απόσχιση της Φλάνδρας από το Βέλγιο.

Το κόμμα είναι επίσης γνωστό για την επιμονή του στη χρήση της ολλανδικής γλώσσας στις συναλλαγές με κρατικούς φορείς και για την προώθηση της χρήσης των ολλανδικών ως την γλώσσα που θα επιτρέπει την ενσωμάτωση στην κοινωνία. Το κόμμα συμμετέχει στην φλαμανδική κυβέρνηση σε συνεργασία με το Χριστιανοδημοκρατικό και Φλαμανδικό Κόμμα και το Εναλλακτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αφού αγωνιζόταν να ξεπεράσει το εκλογικό όριο, η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία συμμετείχε σε συνεργασία με το Χριστιανοδημοκρατικό και Φλαμανδικό Κόμμα, συμμετέχοντας στις περιφερειακές εκλογές του 2004 και τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2007, κερδίζοντας και τις δύο. Η συμμαχία διαλύθηκε το 2008 ύστερα από διαφωνίες σχετικά με την ομοσπονδιακή μεταρρύθμιση και κατέβηκε στις φλαμανδικές εκλογές του 2009 αυτόνομα, κερδίζοντας 16 από τις συνολικά 150 έδρες, καθώς και στις ευρωεκλογές του ίδιου έτους, κερδίζοντας μία έδρα. Το κόμμα κατέχει δύο από τις εννέα υπουργικές θέσεις στη φλαμανδική κυβέρνηση.

Από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2010, το κόμμα είναι το μεγαλύτερο της Φλάνδρας και του Βελγίου, κερδίζοντας το 28% των ψήφων της Φλάνδρας και το 17% των συνολικών ψήφων. Ήταν η πρώτη φορά που ένα καινούριο κόμμα κυριάρχησε στις εκλογές του Βελγίου.

Ο κύριος στόχος του κόμματος είναι η πραγματοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων μέσω σταδιακής αύξησης των εξουσιών και για τις δύο κοινότητες ξεχωριστά. Επιπλέον, δίνει έμφαση στον μη επαναστατικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα του (σε αντίθεση με το ακροδεξιό Φλαμανδικό Συμφέρον) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη φλαμανδική αυτονομία.

Κατόπιν των Βελγικών βουλευτικών εκλογών του 2014, η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία συγκυβερνά με το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, το Χριστιανοδημοκρατικό και Φλαμανδικό Κόμμα, και τους Ανοιχτούς Φλαμανδούς Φιλελεύθερους και Δημοκράτες στην κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Βελγική Βουλή των Αντιπροσώπων (φλαμανδικές έδρες)
25 / 87
Βελγική Γερουσία (φλαμανδικές έδρες)
12 / 35
Φλαμανδικό Κοινοβούλιο
43 / 124
Κοινοβούλιο των Βρυξελλών (φλαμανδικές έδρες)
3 / 17
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (φλαμανδικές έδρες)
4 / 12
Φλαμανδικά Περιφερειακά Συμβούλια
104 / 351

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]