Μπάχα Καλιφόρνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Η θέση της πολιτείας στο Μεξικό

Η Μπάχα Καλιφόρνια (ισπανικά: Baja California, επίσημα Estado Libre y Soberano de Baja California, κυριολεκτικά «Κάτω Καλιφόρνια») είναι μία από τις 31 πολιτείες του Μεξικού. Είναι τόσο η βορειότερο όσο και δυτικότερη πολιτεία του Μεξικού. Πριν ενωθεί το Μεξικό το 1953 αποτελούσε το Βόρειο Έδαφος της Μπάχα Καλιφόρνια. Έχει έκταση 70.113 χλμ² (12η μεγαλύτερη) και αποτελεί το βόρειο τμήμα της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια, βόρεια του 28ου παραλλήλου. Στα δυτικά βρέχεται από τον Ειρηνικό ωκεανό, στα ανατολικά συνορεύει με το Σονόρα και με τον κόλπο της Καλιφόρνια και στα νότια με τη Μπάχα Καλιφόρνια ντελ Σουρ. Στα βόρεια συνορεύει με την αμερικανική πολιτεία Καλιφόρνια.

Η πολιτεία σύμφωνα με την απογραφή του 2010 είχε 3.155.070 κατοίκους (14η μεγαλύτερη). Το 75% των κατοίκων της ζει στις πόλεις Μεξικάλι, την πρωτεύουσα, την Τιχουάνα ή την Ενσενάδα. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι το Σαν Φελίπε, το Ροσαρίτο Μπιτς και το Τεκάτε. Ο πληθυσμός της πολιτείας αποτελείται από μέστιζος, οι οποίοι μετανάστευσαν από άλλες περιοχές του Μεξικού και Μεξικανούς ευρωπαϊκής καταγωγής, μαζί με μειονότητες ανθρώπων με καταγωγή από την Άπω Ανατολή, Μέση Ανατολή και ιθαγενείς. Τέλος υπάρχουν μετανάστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες που προτίμησαν το Μεξικό λόγω του μικρότερου κόστους διαβίωσης και μετανάστες από τη Κεντρική Αμερική.

Η γεωγραφία της Μπάχα Καλιφόρνια ποικίλει από παραλίες και δάση μέχρι ερήμους. Η ραχοκοκκαλιά της πολιτείας είναι η Σιέρρα ντε Μπάχα Καλιφόρνια, στην οποία ανήκει η ψηλότερη κορυφή της χερσονήσου, η Πικάτσο ντελ Ντιάμπλο. Η οροσειρά επηρεάζει σημαντικά το κλίμα της περιοχής. Στα βορειοδυτικά, το κλίμα είναι ημιέρημο και μεσογειακό. Σε μια στενή λωρίδα στο κέντρο το κλίμα είναι πιο υγρό εξαιτίας του υψομέτρου. Τέλος, ανατολικά, βρίσκεται η έρημος Σονόρα. Στα νότια το κλίμα είναι πιο ξηρό. Επιπλέον, στην πολιτεία συμπεριλαμβάνονται αρκετά νησιά, όπως η νήσος Γουαδαλούπη, το δυτικότερο σημείο του Μεξικού. Στο κόλπο της Καλιφόρνια το μεγαλύτερο νησί είναι το Άνχελ ντε λα Γκουάρδα, το οποίο χωρίζεται από την ακτή με το ρήγμα Μπαγιένας.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Baja California της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).