Σονάτα για πιάνο No. 26 (Μπετόβεν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα πρώτα μέτρα της σονάτας, στα οποία φαίνεται η λέξη Lebewohl.

Η Σονάτα για Πιάνο No. 26 σε Μι ύφεση μείζονα, Op. 81a (αγγλικά: Piano Sonata No. 26, γερμανικά: Nr. 26 in Es-Dur op. 81a), γνωστή και ως Les Adieux, είναι μία σύνθεση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, η οποία γράφτηκε μεταξύ των ετών 1809 και 1810. Η πρώτη έκδοση το 1811, συνοδεύτηκε με αφιέρωση προς τον Ροδόλφο των Αψβούργων-Λωρραίνης. Αποτελούμενη από τρία μέρη, η συγκεκριμένη σονάτα για πιάνο, θεωρείται μία από τις πιο απαιτητικές του Μπετόβεν, καθώς επίσης και η γέφυρα της μεσαίας περιόδου του προς την τρίτη.

Ο τίτλος Les Adieux υπονοεί μία προγραμματική μουσική. Οι Γάλλοι επιτίθενται στη Βιέννη, το 1809, με τον Ναπολέοντα, και ο Ροδόλφος φεύγει από την πόλη. Παρόλα αυτά, δεν είναι βέβαιη η φύση του εν λόγω έργου. Ο Μπετόβεν τιτλοφόρησε τα τρία μέρη της σονάτας ως εξής: "Lebewohl," "Abwesenheit," και "Wiedersehen και αμέσως πήρε τον τίτλο Adieux, το οποίο φαίνεται να είναι μία φτωχή απόδοση της γερμανικής λέξης Lebewohl. Πράγματι, πάντως, ο Μπετόβεν έγραψε τις εξής συλλαβές πάνω από τις πρώτες τρεις συγχορδίες του έργου του: "Le-be-wohl".[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jaynes, Edwin Thompson (1991). The Physical Basis of Music. http://bayes.wustl.edu/etj/music/m7h.pdf: Unpublished. σελ. 798. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Άρθρα