Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκήτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με το όνομα Σκήτη (πληθυντικός Σκήτες) φέρεται μοναστικό ίδρυμα που υπάγεται σε Κυρίαρχη Μονή ή Μοναστήρι.

Οι Σκήτες είναι μικρές μονές που και αυτές διακρίνονται όπως οι Αθωνικές Ιερές Μονές σε "κοινόβιες" και "ιδιόρρυθμες". Πρόκειται για οργανωμένες κοινότητες που συγκροτούνται από πολλές μοναστικές καλύβες. Στο μέσον της κάθε Σκήτης βρίσκεται το λεγόμενο "Κυριακό" που είναι ο κοινός ναός για όλους και γύρω απ' αυτόν είναι κτισμένες οι καλύβες.

Τη διοίκηση στη Σκήτη ασκεί ο επονομαζόμενος "Δικαίος", που εκλέγεται κάθε χρόνο συνήθως στις 8 Μαΐου από τους "γέροντες" της Σκήτης με τη βοήθεια 2 ή 4 συμβούλων εκ των οποίων οι μισοί προέρχονται από την ίδια τη Σκήτη και οι άλλοι μισοί από την Κυρίαρχη Μονή στην οποία υπάγεται η Σκήτη.

Οι εγκατεστημένοι σ΄ αυτές μοναχοί καλούμενοι σκήτες ασχολούνται επίσης με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες καθώς επίσης και με την αγιογραφία, ξυλογλυπτική, μουσική κ.ά. Στην Ελλάδα σημαντικότερες τέτοιες Σκήτες είναι οι Αθωνικές.

Στο Άγιο Όρος υφίστανται δώδεκα τέτοιες κατεσπαρμένες Σκήτες σ΄ όλη την αθωνική χερσόνησο. Εξ' αυτών κοινόβιες είναι τέσσερις:

Οι υπόλοιπες οκτώ, είναι όλες ελληνικές, σε αντίθεση με τις παραπάνω, και όλες ιδιόρρυθμες ή αρχέτυπες σκήτες, οι οποίες είναι:

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου"
  • Σ. Καδάς "Το Άγιο Όρος" Εκδοτική Αθηνών - Αθήνα 1989